Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:687269 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Hyvä nuoret!

Sunnuntai 17.3.2019 - Pia P

Nuoret osoittavat  mieltä ilmastomuutoksen takia. Moni on ollut ja tulee olemaan pois koulusta perjantait, että pääsee osoittamaan mieltänsä toreille ja kaduille. Nuoret vaativat tekoja!

Aivan loistavaa! Siitähän se lähtee.... Ilmastoteko olisi mennä takaisin minun lapsuuteeni 1970- luvun alkuun.

Se oli aika hiilineutraalia aikaan!

Lapsuusajan kotinani oli kaksio Helsingissä ja toisessa huoneessa asui 3 henkilöä vuokralla ja toisessa huoneessa me nelihenkinen perhe. Ja ajatelkaa, miten järkevää  kuin 7 ihmistä asui ahtaasti siinä pikkuasunnossa. Maaseudulla pikkutalossa saattoi asua monta sukupolvea ja sedät ja täditkin samassa talossa, yöllä tupa oli täynnä sänkyjä.

Eli hillijalanjälki pienenee kun asumme ahtaammin, vähemmän taloja ja vähemmän esim lämmityksen vaatimaa energiaa. Nuoret -ei omia huoneita.

Minun lapsuudessa ei ollut kännyköitä, tietsikoita, tabletteja yms yhteydenpito eikä some maailmassa olo aparaatteja, niitä ei oltu edes keksitty silloin... Eli paljon paljon vähemmän kaivannaisteollisuuden tuotteita akkuihin, elektroniikkaan ja paljon paljon vähemmän sähkön tarvetta. Ei syytä huoleen, monella oli lankapuhelin tai ainakin samalla kylällä oli puhelin. Mikäs sen mukavampaa kuin kertoa päivän syömiset, mitä vaatteita on laittanut päälle suu mutrussa ja peppu pönöllä naapurin puhelimessa puhuessa vain yhdelle kavereille. Tykkäyksiä sai livemaailmassa. televisioita ei ollut kaikilla. Joillakin oli ja se oli mustavalko - tv. Maaseudulla mentiin naapuriin katsomaan töllöä.

Meillä oli jonkinlainen oma auto, joskus lainattiin toisten autoja tai mentiin julkisilla. Niillä autoilla kuljettiin kun se oli kulkukuntoinen. Yleensä se oli rikki. Ensinmäinen kunnon auto ostettiin kun oli 10- vuotias. Eli maailma pelastuu kun 3/4 suomalaisista luopuu autoista. Vain rikkaille saa jäädä autot. Koskee siis mopoautoja yms. Polkupyörä kehiin!

Uusia vaatteita saatiin lapsilisäpäivinä, jota oli neljä kertaa vuodessa. Yhdet uudet housut ( parit vuodessa) ja kengät. Monella oli onneksi isompia serkkuja tms sukulaisia, joilta sai käytettyjä eli hienommin kierrätyvaatteita.  Eipä ollut halpavaate - liikkeitä, eipä ollut ostereita, eipä ostettu joka viikko jotain uutta kivaa piristykseksi.

Vielä yläasteikäisenä ulkomaan matkailu oli harvinaista. Kävin ensinmäistä kertaa Kanarialla kun olin 20- vuotias. Omaa rahaa sai kun oli kesätöissä.

Ruokana oli perusruoka, pottuja, kastikkeita ja soppaa. Suklaavanukasta tehtiin itse maissijauhoista. Limsaa sai ehkä hyvällä tuurilla lauantaina saunan jälkeen 0,3 litran pullosta puolet- kuin jaoin veljeni kanssa pullon. Viikkoraha oli 5 mk eli 0,85 €. Kulutusjuhla oli tuntematon sana.

Olen niin tyytyväinen, että nuoret vaativat tekoja. Tervetuloa lapsuuteeni eli eläkää samalla tavalla. Todella pienellä hiilijalanjäljellä!

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu jatkuvalle kasvulle eli kun lopetamme kuluttamisen romahtaa hyvinvointiyhteiskunta. Eli samalla luovumme opintotuista, työttömyystuista, toimeentuloista jen. Nuoret vaativat ilmaista toisen asteen koulutusta ja samalla ilmastonmuutoksen lopettamista. Mahdoton yhtälö.

Kerron vielä, mitä itse pelkäsin lapsena:aurinko kasvaa ja räjähtää (sekin aika vielä tulee...) - ahdistuin ajatuksesta, miten ihmiset kärventyneitä hengiltä. Sen jälkeen on tullut uhkakuvat happosateista, otsoonikadosta, merivirtojen kääntymisestä, taudit (AIDS, ebola, sars, influenssa, tehdyt taudit), maapallon napojen kääntymistä ja varsinkin sodasta sekä ydinaseista ja niiden vahinkokäytöstä.

Nyt näin aikuisena tiedän, että asia mikä ratkaisee ja mihin voidaan vielä vaikuttaa, on joiden alueiden ihmisten määrän räjähdysmäinen kasvu. Nälkä ja toive paremmasta elämästä saa ihmiset liikkeelle.

Pitää muistaa, että maapallo jatkaa olemassa oloaan, vaikka me ihmiset häviäisimme. Olemme vain osanen kokonaisuudessa. Ja asumme täällä Suomessa ilmaston lämpiämisen takia jääkauden jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastomuutos, nuoret, lakot, mielenosoitus