Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:210812 kpl

Pikakysely

Tuleeko talvi?

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Hyvä nuoret!

Sunnuntai 17.3.2019 - Pia P

Nuoret osoittavat  mieltä ilmastomuutoksen takia. Moni on ollut ja tulee olemaan pois koulusta perjantait, että pääsee osoittamaan mieltänsä toreille ja kaduille. Nuoret vaativat tekoja!

Aivan loistavaa! Siitähän se lähtee.... Ilmastoteko olisi mennä takaisin minun lapsuuteeni 1970- luvun alkuun.

Se oli aika hiilineutraalia aikaan!

Lapsuusajan kotinani oli kaksio Helsingissä ja toisessa huoneessa asui 3 henkilöä vuokralla ja toisessa huoneessa me nelihenkinen perhe. Ja ajatelkaa, miten järkevää  kuin 7 ihmistä asui ahtaasti siinä pikkuasunnossa. Maaseudulla pikkutalossa saattoi asua monta sukupolvea ja sedät ja täditkin samassa talossa, yöllä tupa oli täynnä sänkyjä.

Eli hillijalanjälki pienenee kun asumme ahtaammin, vähemmän taloja ja vähemmän esim lämmityksen vaatimaa energiaa. Nuoret -ei omia huoneita.

Minun lapsuudessa ei ollut kännyköitä, tietsikoita, tabletteja yms yhteydenpito eikä some maailmassa olo aparaatteja, niitä ei oltu edes keksitty silloin... Eli paljon paljon vähemmän kaivannaisteollisuuden tuotteita akkuihin, elektroniikkaan ja paljon paljon vähemmän sähkön tarvetta. Ei syytä huoleen, monella oli lankapuhelin tai ainakin samalla kylällä oli puhelin. Mikäs sen mukavampaa kuin kertoa päivän syömiset, mitä vaatteita on laittanut päälle suu mutrussa ja peppu pönöllä naapurin puhelimessa puhuessa vain yhdelle kavereille. Tykkäyksiä sai livemaailmassa. televisioita ei ollut kaikilla. Joillakin oli ja se oli mustavalko - tv. Maaseudulla mentiin naapuriin katsomaan töllöä.

Meillä oli jonkinlainen oma auto, joskus lainattiin toisten autoja tai mentiin julkisilla. Niillä autoilla kuljettiin kun se oli kulkukuntoinen. Yleensä se oli rikki. Ensinmäinen kunnon auto ostettiin kun oli 10- vuotias. Eli maailma pelastuu kun 3/4 suomalaisista luopuu autoista. Vain rikkaille saa jäädä autot. Koskee siis mopoautoja yms. Polkupyörä kehiin!

Uusia vaatteita saatiin lapsilisäpäivinä, jota oli neljä kertaa vuodessa. Yhdet uudet housut ( parit vuodessa) ja kengät. Monella oli onneksi isompia serkkuja tms sukulaisia, joilta sai käytettyjä eli hienommin kierrätyvaatteita.  Eipä ollut halpavaate - liikkeitä, eipä ollut ostereita, eipä ostettu joka viikko jotain uutta kivaa piristykseksi.

Vielä yläasteikäisenä ulkomaan matkailu oli harvinaista. Kävin ensinmäistä kertaa Kanarialla kun olin 20- vuotias. Omaa rahaa sai kun oli kesätöissä.

Ruokana oli perusruoka, pottuja, kastikkeita ja soppaa. Suklaavanukasta tehtiin itse maissijauhoista. Limsaa sai ehkä hyvällä tuurilla lauantaina saunan jälkeen 0,3 litran pullosta puolet- kuin jaoin veljeni kanssa pullon. Viikkoraha oli 5 mk eli 0,85 €. Kulutusjuhla oli tuntematon sana.

Olen niin tyytyväinen, että nuoret vaativat tekoja. Tervetuloa lapsuuteeni eli eläkää samalla tavalla. Todella pienellä hiilijalanjäljellä!

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu jatkuvalle kasvulle eli kun lopetamme kuluttamisen romahtaa hyvinvointiyhteiskunta. Eli samalla luovumme opintotuista, työttömyystuista, toimeentuloista jen. Nuoret vaativat ilmaista toisen asteen koulutusta ja samalla ilmastonmuutoksen lopettamista. Mahdoton yhtälö.

Kerron vielä, mitä itse pelkäsin lapsena:aurinko kasvaa ja räjähtää (sekin aika vielä tulee...) - ahdistuin ajatuksesta, miten ihmiset kärventyneitä hengiltä. Sen jälkeen on tullut uhkakuvat happosateista, otsoonikadosta, merivirtojen kääntymisestä, taudit (AIDS, ebola, sars, influenssa, tehdyt taudit), maapallon napojen kääntymistä ja varsinkin sodasta sekä ydinaseista ja niiden vahinkokäytöstä.

Nyt näin aikuisena tiedän, että asia mikä ratkaisee ja mihin voidaan vielä vaikuttaa, on joiden alueiden ihmisten määrän räjähdysmäinen kasvu. Nälkä ja toive paremmasta elämästä saa ihmiset liikkeelle.

Pitää muistaa, että maapallo jatkaa olemassa oloaan, vaikka me ihmiset häviäisimme. Olemme vain osanen kokonaisuudessa. Ja asumme täällä Suomessa ilmaston lämpiämisen takia jääkauden jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastomuutos, nuoret, lakot, mielenosoitus

Nyt on pakko!

Lauantai 20.10.2018 klo 19:27 - Pia P

Helsingissä oli mielenosoitus 20.10.2018 ilmastonmuutoksen takia.

Tuhannet ihmiset vaativat seuraavalta hallitukselta toimia, että Suomesta tulee miinus merkkinen hiilidioksiidipäästäjä.

Nyt on pakko! Ilmastovaalit!

Ja sitten ihmiset lähtivät tyytyväisenä koteihinsa. Tehdään oikeasti vihreille vaalityötä, jee.

Miksi vaatia muilta ja tulevaisuudessa? Miksi ei voi itse esimerkkinä? Kävellä kotiin ja katkaista sähköt pois päävirtakatkaisemisesta. Kaukolämpötaloissa patterit kiinni. Auton avaimet roskikseen. Bussilippu naapurin mummolle. Ruokakaupasta vain suomalaisia kasvisperäisiä tuotteita -mitkä siis säilyvät pari päivää viileässä asunnossa.

Mites ratkaistaan the ongelma - ihmisen uloshengityksessä on hiilidioksiidiä? Ei hitto, sitä on sisään hengitysilmassakin! Lopetaan hengitys!

Tosin suomalaisia on 0,75 PROMILLEA koko maapallon väestöstä. Meidän CO2 päästöt ovat 0,07 PROMILLEA . Meidän tekemättömyydellä ja jopa hengittömyydellä ei taida olla mitään merkitystä.

Ratkaisu onkin globaalinen. Suomalaisia on kuritetut maksuilla tarpeeksi. Jotain rajaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastonmuutos, nyt, mielenosoitus

Miekkari

Perjantai 28.10.2016 klo 14:02 - Pia P

Suomessa on vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen ollut erityisen paljon mielenosotuksia.

Mieltä on osoitettu "meillä on unelma" sta rajat kiinni välissä. Suuret mielenosoitukset ovat ammattilaisten työtä, sponsoreita on paljon ja mainostoimistoa käytetty. Silti annetaan ymmärtää, että ne polkastu muutamassa päivässä pystyyn. Kannattaisi miettiä tuleeko tuhansien pillien tilaus - suunnittelu, kampanja idean, nimen, tilaus ja toimitus- muutamassa päivässä? Ja jokuhan ne maksoi, tuskinpa pillejä saatiin ilmaiseksi toimittajalta?

No pilleistä itse asiaan. On hienoa, että on kansalaisaktivismia. Kunnioitan sitä.

Tuntuu surulliselta, niin uskomattomalta, katsoa videota, jossa aikuinen nainen huutaa "siivoo suus"- kyltti kädessä natsit vittuun (Siilinjärvi 8.10.2016).  Jonkinlainen hyvän maun raja on näköjään ylitetty,  keskellä toria- aika immeinen- huutaa vittua. Minun tuttavapiirissä ei ole tuollaisia ihmisiä. Jopa pienet lapset tietävät rumat sanat ja oppivat, ettei niitä saa käyttää. Paitsi kun lyö vasaralla peukaloon. Silloinkin on vanhakantaiset sanat tehokkaanpia.

Vielä pilleistä, niitä jaettiin "peli poikki" mielenosoituksessa. Mielenosoitus oli rasismia ja väkivaltaa vastaan. Moni hallituspuolueen edustajakin oli siellä. Samassa mielenosoituksessa puhujat vaativat hallituksen eroa. 

Mielenosoituksia on järjestetty erityisen paljon, koska nykyinen hallitus on kuulemma väärä. Sieltä puuttuu demarit, vassarit ja vihreät. Miksi hallitus on muka väärä? Enemistö kansasta antoi äänen hallituspuolueille. Mielenosoituksilla voi vaihtaa päättäjiä ei- demokraattisissa valtioissa. Sitäkö me halutaan? Jos kansa on äänestänyt väärin, niin hävinyt puoli menee kadulle mellakoimaan kunnes vaihtuu valta. Ja taas uudestaan.

Vallan vaihtohetket Suomessa on lain mukaan vaalit. Vaaleilla valitaan seuraavan kauden edustaja tai edustajat. Ihan presidentistä kunnanvaltuutettuihin. 

Samoin gallupeilla ei mitata kannatusta. Se mitataan vaaleissa ja vaalitulos on voimassa seuraaviin vaaleihin. Gallup menestyksellä ei saa päätösvaltaa.

Oli hallituksessa mikä tahansa puolue, niin jokavuotinen mielenosoitukseksi nimettyy mellakointi toistuu itsenäisyyspäivänä. Se on niin ruma näytelmä arvokkaana päivänä.

Jos tuntuu sille, että meno ei miellytä ja pitäisi mennä vittua huutamaan torille, on minulla Sinulle parempi ehdotus: äänestä! Ensi vuonna on kuntavaalit ja vuonna 2018 tammikuussa ovat presidentin vaalit ja todennäköisesti maakuntavaalit. Äänestä, sillä vaikuttaa oikeasti!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mielenosoitus