Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

puh 046 593 7968

Suonenjoki

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190928 kpl

Pikakysely

Joulu- parasta on...

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Uusi laki turvapaikkahakijalasten koulukustannuksiin

Lauantai 5.12.2015 - Pia P

Turvapaikkahakijalasten koulukustannuksiin on suunniteltu uutta lakia, joka pitäisi tulla voimaan 1.1.2016. Soitin pari viikkoa sitten opetusvirastoon ja sieltä sanottiin, että voimassa olevaa lakia aina noudatetaan eli toivotaan, että lakia muutetaan. Voimassa olevan lain mukaan vain 20.9 laskennoissa olevista lapsista saa korvausta valtiolta.

Uuden lain mukaan valtio maksaa koululaisen kuntaosuuden 2,5 kertaisena, jos turvapaikkahakijalapselle on järjestetty opetusta yli 8 kuukautta. Puolet summasta saa, jos opetusta on järjestetty yli 4 kuukautta.

Jihuu, rahhoo on tulossa valtiolta kunnille. Kuntapäättäjät kiittävät. Maksajahan on silti sama, suomalainen veron- ja velanmaksaja.

Kun olen tälläinen peruspessimisti ja änkyrä yms, niin tarkastellaan maksutapaa tarkemmin.

Esimerkiksi Suonenjoella 50 turvapaikkahakijalasta aloitti koulun 1.12.2015. Jotta heistä saadaan ehkä tulevan lain mukaan rahaa siis kattamaan kustannuksia opiskelun kuluihin, niin heidän oltava Suonenjoella koulussa yli 8 kuukautta eli ollaan lokakuun alussa 2016. Mikäli koulun lomakuukaudet -milloin ei järjestetä opetusta - lasketaan mukaan ollaan elokuun alussa 2016.

Summasta saa puolet, jos opetusta järjestetään yli 4 kuukautta.

Jos oppilas ei ole silloin "laskentapäivänä" Suonenjoen koulussa, niin hänestä ei saa valtiolta takautuvasti rahaa. Miksi hän ei olisi koulussa?

- Esimerkiksi turvapaikkapäätös on voinut tulla, se on hyvin todennäköistä Mikäli perhe saa kielteisen päätöksen, he lähtevät pois Suomesta. Mikäli se on myönteinen, he muuttavat johonkin kuntaan. Maahanmuuttovirasto on luvanut, että ensi kesään mennessä on kaikki tänä vuonna jätetyt turvapaikkahakemukset käsitelty.

- SPR tai maahanmuuttovirasto voi siirtää milloin vaan oppilaan perheineen toisen kunnan vastaanottokeskukseen, koska on jo huomattu, ettei kaikki uskontosuuntaukset tai erimaalaiset tule toimeen keskenään.

- Voi olla, että oppilas ei halua tulla kouluun, heitähän ei voi pakottaa sinne. Oppioikeus takaa oikeuden tulla kouluun, mutta heidän ei tarvitse tulla sinne. Kunta on lain mukaan velvollinen järjestää opetuksen.

- Turvapaikkahakijaperhe on vapaa liikkumaan, joten he itse voivat muuttaa esimerkiksi sukulaistensa luokse toiseen kuntaan.

Onhan samoin mahdollista, että lapsi on yli 8 kuukautta samassa koulussa ja kunta saa korvaukset. Se olisi olisi hyvä myös lapselle.

Suonenjoella valtion korvauksesta puolet saa huhtikuun puolella koulussa olevista joulukuun alussa aloittaneista tulijalapsista.

VOS(valtion osuusjärjestelmä) mukaan maksettava Suonenjoella korvaus 7000 € (oppilaasta saatu korvaus) x 2,5 kertaisena eli 17 500 € kertaa 50 oppilasta on 875 000 €. Huhtikuun puolella  oppilaat ollut puolet vaaditusta ajasta eli 437 500€ on tulossa. Tämä summan pitäisi kattaa kustannukset myös sinne 8 kuukauden loppuun, joilloin tulisi täysi tuki eli se 875 000€. Jos he enää ovat laskennoissa mukana. Jokainen oppilas joka tippuu yli 8 kuukauden laskennoista pois tiputtaa loppusummaa. 

Kuten tästä laskemisesta näkyy, valtio ei maksa turvapaikkahakijalasten todellisia koulukustannuksia- vaikka lakia muutettaisiin. Kustannuksia ei makseta laskua vastaan. Uudessa laissa on "heikkouksia", mutta sillä saadaan asiaan perehtymättömät päättäjät ja viranhaltijat tyytyväiseksi ja hiljaiseksi, kun sanotaan, että edellisen lain 20.9. jälkeen tulleista tulijalapsista saa rahaa.

Tällä summalla pitää saada siis katettua turvapaikkahakijalasten opettajat, avustajat, tulkit, ruuat, tilat, kirjat, opettajien sijaiset sairastapauksissa yms. 

Suonenjoen turvapaikkahakijalapsista eskari -ikäistet aloittaa tammikuun alussa 2016. Oppioikeus koskee heitäkin. Kopolan päiväkodissa aloittaa 10 eskaria lisää. Samat laskelmat myös heistä. Ja samat laskelmat jokaisesta uudesta tulijalapsesta.

Suonenjoen kaupungin pitää varata "omaa rahaa" tähän. Ja jos joku viisas tietäisi, että paljonko. Eikä sillä tietysti ole väliä kun lapset pitää saada olla koulussa.

Suuri haaste on myös se, että vastaanottokeskuksen väki vaihtuu eri syiden takia ja sinne tulenee uusiakin kouluikäisiä lapsia.

Vuoden 2016 tilinpäätös näyttää kaikki - koulukustannuksetkin, jos on eritelty-, totuuden. Sitä tutkaillaan keväällä 2017.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uusi rahoituslaki, turvapaikanhakijalapset, oppioikeus, VOK

Illan mietteitä

Maanantai 23.11.2015 - Pia P

Suonenjoen vanha lukiorakennus

Suonenjoella vanha lukiorakennus oli niin huonokuntoinen, että lukio piti siirtää ja rakentaa/korjata entisen ammattikoulun tiloja. 

Sen päätöksen -todennäköisesti - tukena oli lukiorakennuksen kuntoarvio. Nyt vanha lukiorakennus on muutaman vuoden tyhjillään olon ja muutaman vuoden muun vajaakäytön tervehtynyt/parantunut/korjaantunut. Kuin taiasta.

Nyt jo siis kerran tyhjennetty/hylätty ja purkutuomion saanut rakennus kelpaa reilun 70 oppilaan alakoululaisten väistötilaksi. Rakennuksen ihmekorjaantumisen aiheutti todennäköisesti tieto siitä miten kalliita kouluparakkirakennusten vuokra on.

väistötilasuunnitelman teki koulunkorjaustyöryhmä ja kaupunginhallitus on käsitellyt sen.

Suonenjoen päätöksen tekoa

Suonenjoen hätämajoituskeskus muuttuu joulukuun alussa vastaanottokeskukseksi eli VOKiksi. Lehdestä olemme lukeneet, että Suonenjoen kaupunki on suunnitellut kouluratkaisut.

Laki turvapaikkahakijalasten opiskeluoikeudesta määrää esi- ja peruskouluopetuksen järjestämisestä. Suonenjoella virkamiehet ovat lain velvoittaneina suunnitelleet ko lasten koulupaikat. Asiaa ei ole päättäneet koululautakunta, kaupunginhallitus eikä valtuusto. Mikä merkitys luottamushenkilöillä on? Se, että he saavat todeta kokouksissa miten menot ovat alkaneet kasvaa. Opettajia ja avustajia tarvitaan monta henkilöä. Ensi vuodeksi tehdään lisäbudjetti.

Valtion pitäisi korvata kustannuksia siis kustannuksia ei kustannukset. Ja milloin? Ja minkä verran? Ja minkä aikaan?

Mitä turvapaikanhakijoille tapahtuu ensi vuonna

turvapaikkahakemuksia käsitellään asianmukaisesti. Hakijoita on jo tänä vuonna tullut noin 30 000 ja koko ajan tulee lisää hakijoita. Lähtömaita luokitellaan uudelleen turvallisuustilanteiden muuttuessa ja palautussopimuksia neuvotellaan. Tällä hetkellä palautusprosenttiarvio on 60-70%. Yksinäiset miehet tietyiltä Irakin alueelta saavat todennäköisesti kielteisen päätöksn. Alaikäiset lapset ja lapsiperheet saavat todennäköisemmin turvapaikan.

Mitä sen jälkeen? Kielteisen päätöksen saaneet yritetään saada maasta pois. Jos palautusopimusta ei ole, niin ihmistä ei saada pois Suomesta, jos hän ei lähde vapaaehtoisesti. Meille jää paljon ihmisiä, jotka pitää elättää, asuttaa ja kouluikäisillä on opiskeluoikeus niin kauan kun ovat täällä- vaikka siis saivat kielteisen päätöksen.

Myönteisen päätöksen saaneet ovat kunnan asukkaita ja kaikki kunnan palvelut ovat heidän käytössä. Lapset päiväkotiin (turvapaikanhakijoilla ei ole tätä oikeutta), asunnot pitää olla ja perustoimeentulo. Sosiaalitoimi voi myöntää harkinnan varaista toimeentulotukea asunnon huonekaluihin yms peruskotitarvikkeisiin. Opiskeluoikeus alkaa koskemaan toisen asteen opintoja eli lukio ja ammattikoulut saavat lisää opiskelijoita.

Kunnan terveyspalvelut ovat uusien kuntalaisten käytössä. Samoin kotouttamispalvelut ja kieliopinnot järjestää kunta.

Tämän kaiken tarjoaa suomalainen veronmaksaja, joko kunnan tai valtion kautta. Maksaja on sama. 

Moni sanoo, että maahanmuuttajat muuttavat pois esim Suonenjoelta - isonpiin kaupunkeihin.siis mihin?Joka paikka on täynnä. Kaikissa isoissa kaupungeissa on jo nyt pitkät vuokra-asuntojonot. 

Terroristijahti aiheuttaa turvattomuutta?

Ei. Terroristit aiheuttaa turvattomuutta. Terroristiteot aihauttaa turvattomuutta - kuolemia, loukkaatumisia ja ainetuhoja. Mitä hyvää toi vapaa liikkuvuus ja avoimet rajat?

Me suomalaiset tarvitsemme suojaa ja turvaa. Sen saa valvonnalla ja rajoittamalla.

SPR toimivalta ja asema sekä asenne

SPR johtaja ilmoitti, että suomalaisten on nyt vain sopeuduttava tähän maahanmuuttomäärään. SPR on maahanmuuttoviraston yhteistyökumppanina avanut moniin kuntiin vastaanottokeskuksia. Kunta, kuntalaiset, päättäjät, poliisi yms saa lukea lehdistä, että on avattu vok tai hätämajoituskeskus. SPR ei tarvitse kertoa mitään kenellekään mitään. Toimintapa menee ohi kunnallisen itsemääräämisoikeuden.

SPR johtaja oli mm Ruotsissa diplomaattina. Yllättäen hyvät välit Ruotsiin helpotti (aiheutti) ennennäkemättömän turvapaikkavyöryn Suomeen, jossa yllättäen ? SPR sai hyvän bisneksen turvapaikkahakijoista. Mikään muu järjestö ei olisi saanut tälläistä määrää ilmaisia työntekijöitä töihin. Liekö tämä tarina totta?

Naiset kokevat turvattomuutta

Pariisin terroristiteot ja sen jälkeiset tapahtumat ovat haastattelujen mukaan aiheuttaneet pelkoja ja turvattomuutta suomalaisissa naisissa. Hmm, toivottavasti ei samoissa, jotka ovat tanssineet yms vastaanottokeskuksissa. Tuleehan siitä varmaan aika epävarma olo, jos markkinointiin syyrialaisten lapsiperheiden auttamisen tarvetta ja totuus olikin satojen irakilaisten miesten jäljeltä vessojen siivoamista.

Lunta

Kiva kun on lunta. Olkaa silti varovaisia kun on liukastakin!

Suonenjoen kohtalo

lakisääteinen kuntajakoselvitys ei tuonnut Kuopio- Siilinjärvi- Suonenjoki kuntaliitosta eli uutta Kuopiota. Yllättäen ? Siilinjärvellä ja Suonenjoella on nyt Pohjois-Savon eniten kunnalta kyselemättä tulleita turvapaikanhakijoita. Molemmilla on kohta omat VOK.

Jos ei neuvotteluilla, niin rahalla. Tässä tapauksessa rahan puutteella. 

Suonenjoki ei selviä uusista velvotteista. Ei säästämällä, leiikkamalla, supistamalla, lopettamalla  ja kuntalaiset äänestävät jaloilla (muuttavat pois)  jos veroprosenttia nostetaan. 

Onko oikein, että toisella kädellä karsitaan toisilta  ja toisella kädellä annetaan toisille?

Toisilta voidaan ottaa pois, lisätä ja leikata ja toisille vain annetaan, koska heillä ei ole mitään leikatavaa tai verotettavaa. Kuntalaiset nousevat vielä kapinaan! 

Teemme mitä ja miten paljon tahansa, niin mikään ei tule riitämään. Tulemme anomaan, että joku meidät ottaa.

Kannattaisko miettiä ratkaisuja tämän ajatuksen pohjalta? Laittaa kaikki kuntoon. Rakennuksia ei voida viedä pois täältä, esim urheiluhallia.

SoTe tuo helptuksen Suonenjoen sosiaali- ja terveysmenoihin aikanaan. Koulupuoli jää vielä kunnan maksettavaksi.

valtio ei kykene mitenkään hoitamaan tätä velvoitetta ilman, että sitä maksutaakkaa sysätään kunnilla. On itsepetosta ajatella, että valtio maksaa kaiken jatkossa.

Muistutan vielä, että syyllisiä tms tähän ei ole turvapaikanhakijat tai majoitustilan yrittäjät. Heitä ei pidä syyllistää, toisilla on lain mukaan oikeus hakea turvapaikkaa ja toiset ovat lain mukaisia yrittäjiä.

Syyllinen on tässä hetkessä huonosti sopiva turvapaikkahakusysteemi-sopimus ja varsinkin kykenemättömyys muuttaa sopimuksia. Sopimuksia voidaan muuttaa tai perua - ajatella!

Syyllisiä eivät ole myöskään perussuomalaiset. Olemme yrittäneet varoitella tästä vuosia, mutta kukaan ei uskonut. Kun paperittomille yritettiin saada ilmaista terveydenhuoltoa niin peruste oli, että kuka nyt tänne Pohjolan perukoille tulisi...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, vok, päätöksen teko