Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:446692 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Rahaa hoitajille

Keskiviikko 21.4.2021 - Pia P

Suonenjoen kaupunginhallituksen kokouksessa 29.3.2021 pykälä 51 käsiteltiin vuoden 2020 tilinpäätöstä, allekirjoitettiin se ja päätettiin lähettää tilintarkastajalle. Kuten monena vuonna aikaisemmin. Siinä pykäkäkohdassa ei päätetä mihinkä rahaa käytetään vaan se on kuntalain mukaista osa tilinpäätös - prosesessia.

Suonenjoen kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen, suurin "syy" siihen Suomen hallituksen velanotto ja sen velkarahan runsasmääräisen pumppaaminen kuntiin.

Korona aiheutti ja aiheuttaa kunnissa paljon ylimääräisiä kuluja - maskeja, suojaimia, testejä, sijaisia, käsidesiä, kokouksia ja kokouksia, etäkokouslaitteita, etäopetuslaitteita, ruokapusseja koululaisille... Moni kuntatyöntekijä joutui uuden eteen ja keksimään toimintatapoja. Suurinman vastuun kantavat johtajava lääkäri, kaupunjohtaja ja hallintojohtaja. Etulinjassa on hoiva- ja hoitohenkilökunta, varhaiskasvatus - ja koulujen henkilökunta jne. Yksityispuolella kauppojen kassat ja muu henkilökunta on ollut altistettuna koko ajan.

Suonenjoella on ollut hyvä valmiustila ehkäistä ja myöskin hyvä tuuri koronan suhteen -todella vähän tartuntoja- kiitos myös kuntalaisille.

Ko kokouksessa hallituksen jäsen Jani From (vas) esitti, että hoiva- ja hoitohenkilökunnalle on maksettava koronan takia 500 euron bonus, koska kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen. Esitystä kannatti Jouko Hänninen (SDP). Koska tilinpäätös käsittelypykälään oli tehty lakimääräisestä tavasta poikkeava esitys, niin asiasta äänestettiin.Bonusraha esitys hävisi 7-2 äänestyksessä.

Esitys ei hävinnyt, siksi että muut hallituksen jäsenet tai puolueet ei arvostaisi hoiva- ja hoitohenkilökuntaa. Tässäpä perusteita:

- Suonenjoella on kaupungin omia työntekijöitä hoiva- ja hoitotehtävissä. Sen lisäksi Suonenjoella on Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä (Suonenjoki ja Rautalampi), jossa on myös töissä hoiva- ja hoitohenkilökuntaa.

Suonenjoen kaupunginhallitus ei voi päättää Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän asioista. Siellä on oma hallinto, päätöksen teko ja talous. Eli vain osa Suonenjoen työtätekevästä hoiva- ja hoivahenkilökunnasta olisi saanut bonuksen. Olisi todella epäreilua ja epätasa-arvoista, että rinnakkain työskentelevänä henkilöstöstä vain osa saisi bonuksen.

- Koronan tarttumisen riskissä on paljon muitakin kaupungin työntekijöitä. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, opetuksen ja sosiaalipuolen työntekijät. 

- Kaupungin tilinpäätöksen ylijäämä ei ole ylimääräistä rahaa, joka jemmataan jonnekin. Se on kirjanpidollinen termi. kaupungin tilillä EI ole viime vuodesta 700 000 euroa ylimäräistä rahaa, jonka voisi laitella mihin haluaa. Ihan oikeasti kannattaa tutkailla kirjanpidon alkeita, jos tälläistä ei ymmärrä.

- Miksi kunnan tilinpäätöksen pitää olla ylimääräinen? Jos kunta tekee alijäämäisiä vuosia tilinpäätöksessä, niin se on yksi kriteeri joutua ns. kuntaliitos- selvitykseen. Asia on laissa. 

Suonenjoen kaupunki oli kuntaliitos selvityksessä edellisen kauden aluksi. vain kahdeksan vuotta sitten. Olimme kriisiytyvä kunta. Selvitys oli Kuopion, Siilinjärven ja Suonenjoen kesken. Tämä kauden uudet valtuutetut (ja ilmeisesti yksi piiiiitkäääään ollut ei muista tai ymmärrä) eivät tiedä minkä työn kaupunki on tehnyt, että säilymme itsenäisenä.

Suonenjoki oli vahvasti verottava, vahvasti velkaantuva ja vahvasti tekemätön kaupunki pari valtuustokautta sitten ja edellisellä kaupunginjohtajan ajalta. Nyt olemme rakentaneet uuden jätevedenpuhdistamon, uuden koulun, korjattu koulu, juna-aseman remontti ja tänä keväänä valmistuu seutukunnan ylpeys- uusi monitoimihalli. Investoinnit ovat olleet isoja ja silti saatu saatu talous kuntoon. 

- Koska kyseisessä asiassa ei kuntalain mukaan käsitellä henkilöstön palkka-asioita- ohi kaikkien sopimusten ja neuvottelukuntien- niin esitys on täysin populistinen ja selvästi kuntavaalien hämäriä lupauksia... 

Jani From kirjoitti Sisä-Savon paikallilslehdessä 20.4.2021 esityksestään. Kirjoituksessa hän laittoi sanoja muiden puolueiden edustajien suuhun... Sitä ei pitäisi tehdä tehdä. Jokainen puhukoon itse omat ajatuksensa.

Ei tulisi mieleen kirjoittaa, että jos vain hoitajat ansaitsevat viissatasen, niin vasemmisto ei arvosta varhaiskasvatuksen opettajia! Vasemmisto ei arvosta koulun opettajia!

Mikä olisi oikea ratkaisu?

- Suomen hallitus (päätöksiä tekemässä vasemmisto ja sdp!) maksaisi korona -tuen KAIKILLE hoito- ja hoiva-alan ihmisille. Tätähän moni on toivonut.

Tähän asti ainoat koronatuet on saanut toimeentulotuen asiakkaat, jotka saivat toimeentulotukea jo ennen koronaa. 

Muuten palkkaneuvottelut käy työnantajajien ja työntekijöiden liitot.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: bonus, korona, vasemmisto, talous, tilinpäätös

Minä äänestän!

Tiistai 2.3.2021 - Pia P

Nyt on tullut muotiin ilmoittaa, ettei aio äänestää kuntavaaleissa, jopa joku proffa näin julisti.

Perusteena on, etteivät uskalla äänestää Koronan takia. Samaan aikaan kauppakeskuksissa, kaupoissa, hiihtokeskuksissa, kapakoissa, junissa, viinakaupassa, kuntosaleilla jne porukkaa pyörii ja taatusti ihan lähellä toista. Yritäpä mennä kaupan maitokaupoille yksin, samalla sekunnilla siinä on jo samaa maitopurkkia rohmuamassa joku äkänen ja ilmeisen kiireinen tyyppi (ei ole kerennyt edes maskia laittaa kasvoilleen).

Etelä-Suomen hiihtolomat kansoitti Lapin hiihtokeskukset. Ensi viikolla on mm Tampereen (pääministerin kotikunta) ja Keski -Suomen lomaviikko. Ja arvatkaas mitä, tiukat rajoitukset astuu voimaa viikolla kympillä eli kun ilmeisesti tärkeimmät on pitänyt loman.Tosin nyt selvitellään lakia ja sen marssijärjestystä.

Miksi ihminen voi käydä superhypermarketissa, muttei voi äänestää?

Samaan aikaan etulinjassa eli asiakaspalvelussa ja töissä on kaupan henkilökunta, sairaalan ja terveyskeskuksen henkilökunta ja pelastuslaitokset sekä poliisi jne. Kysytäänkö heiltä, että huvittaako? Olla ihan siinä etummaisena, ilman oikeutta ilmoittaa blogissa, ettei kiinnosta äänestäminen? Kuka oikeasti ajattelee kaupan kassaa - en halua mitään pöpöä tai virusta! Sori, se on sun työpaikka!

Arvokasta työtä ja palkkataso persiistä. Ja korona luo lisähaasteen.

Ja sitten proffatason ihminen kertoo, ettei uskalla mennä äänestämään kun korona. 

Kuntavaalit on ihmisen lähin asia demokratiasta. Niissä päätetään oman kotikunnan asioista. Päiväkodista, kouluista, vanhusten hoidosta, kulttuuria, uimarannoista, venepaikoista, tien aurauksesta - mitä rakennetaan, kuka tekee ja mitä maksaa jne - oman lähipiirin ansioita.

Suojaimet, turvavälit ja harvakseen jonossa äänestäjillä. Suojapleksit, turvavälit ja suojaimet vaalivirkailijoille. Väljät tilat. Terveenä paikalla ja paikalle.

Eiköhän me yhdet vaalit saada tehtyä - yhdessä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, korona, suojaus, äänestäminen