Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:694475 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Rahaa hoitajille

Keskiviikko 21.4.2021 - Pia P

Suonenjoen kaupunginhallituksen kokouksessa 29.3.2021 pykälä 51 käsiteltiin vuoden 2020 tilinpäätöstä, allekirjoitettiin se ja päätettiin lähettää tilintarkastajalle. Kuten monena vuonna aikaisemmin. Siinä pykäkäkohdassa ei päätetä mihinkä rahaa käytetään vaan se on kuntalain mukaista osa tilinpäätös - prosesessia.

Suonenjoen kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen, suurin "syy" siihen Suomen hallituksen velanotto ja sen velkarahan runsasmääräisen pumppaaminen kuntiin.

Korona aiheutti ja aiheuttaa kunnissa paljon ylimääräisiä kuluja - maskeja, suojaimia, testejä, sijaisia, käsidesiä, kokouksia ja kokouksia, etäkokouslaitteita, etäopetuslaitteita, ruokapusseja koululaisille... Moni kuntatyöntekijä joutui uuden eteen ja keksimään toimintatapoja. Suurinman vastuun kantavat johtajava lääkäri, kaupunjohtaja ja hallintojohtaja. Etulinjassa on hoiva- ja hoitohenkilökunta, varhaiskasvatus - ja koulujen henkilökunta jne. Yksityispuolella kauppojen kassat ja muu henkilökunta on ollut altistettuna koko ajan.

Suonenjoella on ollut hyvä valmiustila ehkäistä ja myöskin hyvä tuuri koronan suhteen -todella vähän tartuntoja- kiitos myös kuntalaisille.

Ko kokouksessa hallituksen jäsen Jani From (vas) esitti, että hoiva- ja hoitohenkilökunnalle on maksettava koronan takia 500 euron bonus, koska kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen. Esitystä kannatti Jouko Hänninen (SDP). Koska tilinpäätös käsittelypykälään oli tehty lakimääräisestä tavasta poikkeava esitys, niin asiasta äänestettiin.Bonusraha esitys hävisi 7-2 äänestyksessä.

Esitys ei hävinnyt, siksi että muut hallituksen jäsenet tai puolueet ei arvostaisi hoiva- ja hoitohenkilökuntaa. Tässäpä perusteita:

- Suonenjoella on kaupungin omia työntekijöitä hoiva- ja hoitotehtävissä. Sen lisäksi Suonenjoella on Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä (Suonenjoki ja Rautalampi), jossa on myös töissä hoiva- ja hoitohenkilökuntaa.

Suonenjoen kaupunginhallitus ei voi päättää Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän asioista. Siellä on oma hallinto, päätöksen teko ja talous. Eli vain osa Suonenjoen työtätekevästä hoiva- ja hoivahenkilökunnasta olisi saanut bonuksen. Olisi todella epäreilua ja epätasa-arvoista, että rinnakkain työskentelevänä henkilöstöstä vain osa saisi bonuksen.

- Koronan tarttumisen riskissä on paljon muitakin kaupungin työntekijöitä. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, opetuksen ja sosiaalipuolen työntekijät. 

- Kaupungin tilinpäätöksen ylijäämä ei ole ylimääräistä rahaa, joka jemmataan jonnekin. Se on kirjanpidollinen termi. kaupungin tilillä EI ole viime vuodesta 700 000 euroa ylimäräistä rahaa, jonka voisi laitella mihin haluaa. Ihan oikeasti kannattaa tutkailla kirjanpidon alkeita, jos tälläistä ei ymmärrä.

- Miksi kunnan tilinpäätöksen pitää olla ylimääräinen? Jos kunta tekee alijäämäisiä vuosia tilinpäätöksessä, niin se on yksi kriteeri joutua ns. kuntaliitos- selvitykseen. Asia on laissa. 

Suonenjoen kaupunki oli kuntaliitos selvityksessä edellisen kauden aluksi. vain kahdeksan vuotta sitten. Olimme kriisiytyvä kunta. Selvitys oli Kuopion, Siilinjärven ja Suonenjoen kesken. Tämä kauden uudet valtuutetut (ja ilmeisesti yksi piiiiitkäääään ollut ei muista tai ymmärrä) eivät tiedä minkä työn kaupunki on tehnyt, että säilymme itsenäisenä.

Suonenjoki oli vahvasti verottava, vahvasti velkaantuva ja vahvasti tekemätön kaupunki pari valtuustokautta sitten ja edellisellä kaupunginjohtajan ajalta. Nyt olemme rakentaneet uuden jätevedenpuhdistamon, uuden koulun, korjattu koulu, juna-aseman remontti ja tänä keväänä valmistuu seutukunnan ylpeys- uusi monitoimihalli. Investoinnit ovat olleet isoja ja silti saatu saatu talous kuntoon. 

- Koska kyseisessä asiassa ei kuntalain mukaan käsitellä henkilöstön palkka-asioita- ohi kaikkien sopimusten ja neuvottelukuntien- niin esitys on täysin populistinen ja selvästi kuntavaalien hämäriä lupauksia... 

Jani From kirjoitti Sisä-Savon paikallilslehdessä 20.4.2021 esityksestään. Kirjoituksessa hän laittoi sanoja muiden puolueiden edustajien suuhun... Sitä ei pitäisi tehdä tehdä. Jokainen puhukoon itse omat ajatuksensa.

Ei tulisi mieleen kirjoittaa, että jos vain hoitajat ansaitsevat viissatasen, niin vasemmisto ei arvosta varhaiskasvatuksen opettajia! Vasemmisto ei arvosta koulun opettajia!

Mikä olisi oikea ratkaisu?

- Suomen hallitus (päätöksiä tekemässä vasemmisto ja sdp!) maksaisi korona -tuen KAIKILLE hoito- ja hoiva-alan ihmisille. Tätähän moni on toivonut.

Tähän asti ainoat koronatuet on saanut toimeentulotuen asiakkaat, jotka saivat toimeentulotukea jo ennen koronaa. 

Muuten palkkaneuvottelut käy työnantajajien ja työntekijöiden liitot.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: bonus, korona, vasemmisto, talous, tilinpäätös

Hyvä hyvä!

Perjantai 11.3.2016 klo 8.30 - Pia P

Kannatan maanviljelijöiden mielenilmaisua!

Vastuullinen ministeri ja - virasto pitää saada  maksatuspuolen kuntoon ja ajantasalle.

Palkansaaja tai eläkeläinen, miten vaikuttaisi elämääsi jos Sinulle kuuluva raha maksettaisiin tyyliin: "katellaan sitten joskus..."?

Jos haluat syödä jatkossakin suomalaista ruokaa, niin osta sitä jo tänään!

-----

Jk. Olen ollut maatatalouslomittaja ja onpa joskus ollut omia possusia, niin tiedän vähäsen mitä maatalousyrittäminen on. Kateelliset voivat käydä kokeilemassa- tiloja on myynnissä.

Loppukevennys: aikoinaan, taisi olla vuosi 1987, oli sadekesä ja pelloille ei päässyt viljaa korjaamaan. Minäkin hain silloin katokorvausta ja sain ostoluvan 80 kg:lle rehusoijaa possujen ruuaksi. Siis luvan ostaa! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maatalousyrittäjä, mielenilmaisu,

Valtuustopuhe 14.12.2015

Keskiviikko 16.12.2015 klo 20.56 - Pia P

Perussuomalaiset kiittävät kaikkia taas tämän ison ponnistelun valmisteluun osallistuneitä ja tekijöitä – meillä on käsissä vuoden 2016 talousarvio ja suunnitelma.

Ensi vuotta voisi voi luonnehtia arvaamattomaksi ja vaikeasti ennakoitavaksi.

Meillä on paljon ehkä asioita ja ehkä tulevia asioita. On tulossa kunnon savolainen vuosi- voipi olla ja voipi olla ettei...

Voipi olla, että meillä on loppukesästä vaikka 100 uutta asukasta- tarvitaan asuntoja, sosiaalipalveluita ja päivähoitoa. Kenties maahanmuuttajaneuvoja, koordinaattoria ja päällikköä. Jos Rautalammilla on 20 pakolaiselle 2 palkattua, niin mitä me tarvitsemme 100? Monta työntekijää ja työryhmän, jossa on luottamushenkilöitä mukana

Päätöksiä turvapaikoista on tulossa kesällä ja oleskeluluvan saaneet voivat muuttaa haluamaansa kuntaan tai ainakin sinne mistä saa asunnon.

Kukapa olisi vuosi sitten arvanut tätä turvapaikkahakija tilannteen Suonenjoella, varsinkaan kun ei kaupungilta kyselty mitään isosta vastaanottokeskuksesta.

No vuoden aikana viisastumme tästäkin ja teemme ilmeisesti lisäbudjettia.

Meidän pitää muisttaa kaupunkilaisten yhdenvertaisuus talousasioissakin, ei pidä toisella kädellä leikata, säästää ja lopettaa jos kaikki hyöty menee toisen käden epämääräiseen piikkiin, johon emme voi edes itse vaikuttaa. Talouden tasapainottaminen tulee olemaan haastellista.

Tosin kuka voi vakavissaan perustella säästöjen tarpeellisuutta kaupungissa, jolla on varaa laittaa tenniskenttään 80 000 euroa.

Tai tekee kaupallisille toimijoille varatulla alueella omaa laajakaistaa – ei ihan kunnan rahan käytön tärkeintä ydinaluetta eikä osaamisaluetta. Avasiko Iisveden verkko pandoran lippaan, nyt muutkin haluavat oman piuhan kaupungin tarjoamana?

On itsepetosta ajatella, että valtio maksaa turvapaikkahakijoista, maahanmuuttajista ja pakolaisista kaikki kustannukset. On arvioitu, että kuntaa saa noin 70 % kustannuksista. Pakolaisia ottanut kunta on yleensä käynyt arvokeskustelun, että haluavatko ja kykenevätkö ottamaan heitä. Meiltä jäi tämä vaihe kokonaan käymättä, tosin kriiseytyvän kunnan taloudelliinen tilanne ei ehkä olisi mahdollistuttanut tälläistä lopputulosta.

Olisin kaivanut myös arvokeskustelua valtion kunnille suomista helpotuksista talouteen. Onko meidän kunta valmis tarjoamaa kokopäivähoitoa kaikille päivähoitoikäisille 1.8. jälkeen? Olemmeko me kasvattamassa ryhmäkokoja päivähoidossa vai onko se kunnan tarjoama lisäpanostus päivähoitoon? Kysynkin onko tämä otettu jo jotenkin huomioon varhaiskasvatuksen talousarviossa? (Vastaus oli että ei) Tuodaanko tämä valtuuston päätettäväksi?(vastaus oli että ei tietoa)

Toivoisin valtuuston keskustelua myös siitä, että alammeko aktiivisesti tarjoamaan turvapaikkahakijoista oleskeluluvan saaneille asuntoa vai pidämmekö asuntokriteerit voimassa eli painotamme esim työpaikkaa Suonenjoella? Talousarviossa luki, että asukasvalinnoissa määräävin tekijä on hakijoiden asunnon tarve. Ainakin tyhjäkäytön oli suunniteltu tippuvan roimasti. Oleskeluluvan saaneella ei ole asuntoa edes Suonenjoella eli hän tarvitsee asunnon. Jos tarjoamme asuntoja, niin meidän pitäisi alkaa jo suunnittelemaan toteutusta ja rahoitusta asioihin mistä jo puhuin. Tämäkin on arvovalinta valtuutetuilta.

Samoin puuttuu keskustelu ja ohjauskin Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän ja osaltaan Suonenjoen sosiaalilautakuntaan suuntaan, että nostammeko sosiaali- ja terveyspalvelumaksuja kun valtio antaa siihen mahdollisuuden vai tarjoammeko tämänkin?

Vai jätämmekö nämä kaikki lautakuntien suoriltaan päätettäväksi? Valtio tarjoaa vain mahdollisuuden korotuksiin ja lisäyksiin, kunta itse päättää käyttääkö ja miten paljon. Tämä on sitä kunnan itsemääräämisoikeutta.

Sosiaalilautakunta esimerkiksi ei noudata kaikessa tiukinta hoitajamitoitusta,

Tässä nyt päätetään ensi vuoden tärkeimpiä ja ohjaavimpia päätöksiä ja teemme niitä vuoden viimeisessä kokouksessa ja viimeisessä kohdassa ja kello on jo monen nukkumaan menoajassa.

Nyt päätetään ensi ja tulevien vuosien rahankäyttöä ja velanottoa, sekä mihin ja miten paljon sitä käytetään.

Se vaikuttaa kuntalaisten elämään ja olemiseen Suonenjoella. Ja siihen saammeko pidettyä entiset tai jopa houkuteltua uusia veronmaksajia ja yrityksiä tänne

Toivoisin, että jatkossa suhtauduttaisiin tähän asianmukaisella tarmolla ja panostuksella. Siksi jätän ponnen kokoukselle.

Esitän kokouksen hyväksyttäväksi ponnen, että

  1. Vuoden 2017 talousarvion, toiminta- ja taloussuunnitelman teon yhteydessä tai tekemisen loppuvaiheessa järjestetään valtuutetuille valtuustoseminaari kyselymahdollisuudella syksyllä 2016.

  2. Valtuustokokous, jossa käsitellään seuraavan vuoden talousarvion- ja toiminta- ja talousuunnitelma alkaisi viimeistään klo 15.

Kiitos

OIKAISU PUHEESEEN Suonenjoen vuokra-asuntojen käyttöaste valtuutettu Minna Ropposen vas mukaan nousee kun myydään nyt tyhjllään olevat rivitalovuokra-asunnot

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjki, puhe, talousarvio

Joku maksaa aina

Tiistai 12.5.2015 - Pia P

Eduskuntavaalien jälkeen alkoi hallituksen muodostaminen. Tällä kertaa vaalitulos vaikutti ja kolme suurinta eli kolme eniten ääniä saaneet puolueet alkoivat keskustella ja sopia hallitusohjelmasta. Moni jurputtaa kun kerrankin demokratia oikeasti puhuu. Kuulemma vaalivoittaja oli se, kuka sai eniten lisäpaikkoja- no ei ole, voittaja on se, joka sai eniten ääniä.

Nyt on jo alkanut kova poru tulevista leikkauksista ja muista säästötoimenpiteista. Vaikka hallitusohjelmaa ei ole vielä julkistettu. Työttömistä on kova huoli ja heiltä ei saa leikata mitään. Parempi huoli olisi, miksi meillä on näin paljon työttömiä ja miten heidät saadaan palkkatöihin Ja vielä sellaisella palkalla, jolla elää.  Eläkeläisiltä ei saa leikata mitään. No meillä on paljon hyvin toimeentuleviakin eläkeläisiä, joilla suuret pääoma ja eläketulot. Ei kaikki eläkeläiset ole köyhiä ja sairaita eikä huollettavia. Lapsiperheiltä ei saa leikata mitään. No kaikki lapsiperheet eivät todellakaan tarvitse esim. lapsilisiä.

Paljon on porua, että yleensä leikataan ja vieläpä niin paljon. No, ihan siksi kun ne on niin ilkeitä ja pahoja? Ihan kiusallaan?

Vai voisko olla syy, että rahat on loppu ja velkaa joudutaan ottamaan liian paljon elämiseen ja jopa kaikkeen kivaan? 

Jos haluamme pelastaa kansainvälisiä pankkeja, joka tekee roisia voitonhakua rahoittamalla ylivelkaisia maita, pitää olla valmis se maksamaan. Joka repimällä se raha omalta kansalta tai ottamalla velkaa, että voimme maksaa muiden maiden velkoja. Velkaa, joka jää lastenlapsille maksettavaksi. 

Jos haluamme, että korkea sosiaaliturvamme on kaikille käytettävissä, niin joko sitä leikataan kaikilta- myös kantasuomalaislta- , että meillä on varaa tähän tai sitten otamme velkaa lisää. Tarkoitan tällä Suomessa ulkomaisten työssä kävijöiden perheiden kotimaassa saaviin etuuksiin, esim. Kotihoitotuki, lapsilisät ja työttömyystuki kun täällä työt loppuvat.

Jos  haluamme antaa vuosittain, tutkitusti usein toimimattomaan, kehitysapuun yli miljardin vuodessa, niin sekin on jostain pois ja otamme sen velkaa. 

Jos haluamme pelastaa maailman ilmaston kurittamalla tekemällä omaa kansaa ja Suomen teollisuutta ja taloutta alasajavaa sopimuksia, pitää senkin joku maksaa. Sen maksaa kuluttajat ja työttömäksi joutuvat työntekijät kun toimintoja siirretään maihin, jotka eivät sovi itseään taloudellisesti kurittavia sopimuksia.

Suomessa on ilmaisia asioita vähän. Joku aina maksaa. Monelle on helppo vaatia ja haluta vaikka mitä, kun yhteiskunta, valtio ja kunta maksaa sen tai vastaa siitä. Mutta joku maksaa sen! Verorahoilla tai lainaraha. Tai jostakin se on pois.

Meillä alkaa olla valintojen aika. Mistä voimme luopua, mistä voimme nipistää -Sinä ja minä?

Luovunko minä helatorstain vapaasta? Olenko valmis, että minulle yhteiskunnalta tulevaa rahaa leikataan? Olenko valmis, että virkamiehiä vähennetään johtajatasolta? Olenko valmis, että kehitysavusta leikataan? Olenko valmis, että esim isot, voittoa tuottavat yritykset eivät saa vuodesta toiseen isoja kehitysrahoja? Esimerkkejä voi miettiä ja listata loputtomiin.

Vai sanotko: eeei, minulta ei saa viedä mitään, saavutetut edut on pidettävä?

Maksakoon tulevat sukupolvet Sinun yltäkylläisen elämäsi  ja halusi? 

jk. Miksi yltäkylläinen-sana? Jos vertaamme elämäntasoamme moneen muuhun maahan, niin ei meillä ole hätää, vaikka nipistetään.

Miksi ajattelen, että Sinulta ja minulta on varaa nipistää? Luet tätä netistä eli Sinulla mahdollisuus,todennäköisesti omasta laitteesta, tietoverkkoon. Sinulla on todenäköisesti koti, mahdollisuus kulkea omalla autolla tai joukkoliikenteellä, omistat vaatteita ja tavaroita ja saat jostain rahaa - työstä, eläkkeestä tai tuesta. 

Tämän jorinan voi tiivistää näin: meidän pitää ymmärtää mistä päätöksen teon raha tulee ja mihin se menee. Joku maksaa aina.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talous, politiikka, raha