Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:696132 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Siunsote-kallis sote

Perjantai 8.6.2018 - Pia P

Pohjois-Karjalan SoTe yhteistyötä eli SiunSotea on pidetty uuden SoTe-mallin pilottikokeiluna. SiunSotessa kunnat itse liittyivät ja muodostivat kuntayhtymän. Siinä on kuntavaalien tuloksesta muodostettu valtuusto ja hallitus sekä virkakoneisto. Pohjois-Karjalan kunnat eivät hoida tai järjestä itse enää SoTe-palveluita.  Siunsote on pilotti ilman valinnanvapautta.

Jo muodostamisvaiheessa moni epäili, että kunnilta laskutettu rahat eivät riitä toimintaan. Kriitiset kannanotot vaiennettiin. Keskustalainen ministeri, joka on Pohjois-Karjalasta, kävi monessa paikassa kehumassa miten edistyksellinen ja taloudellinen Siunsote on. Pohjois-Karjalaa peloteltiin Pohjois-Savon möröllä, jos SiunSotea ei olis pikaisesti perustettu, niin Pohjois-Savo olisi kaapannut naapurinsa.

Totuus tuli julki muutamassa vuodessa. Tämän vuoden budjettiaukko on jo 20 miljoonaa. Kulut ovat ovat siis isommat kuin tulot. Vaikka Siunsote on sopeuttanut koko ajan toimintaansa. Ylen uutinen kertoo, että käsipapereita ei tilata, roskiksia ei tyhjennetä yms pilipalisäätötoimia tehdään koko ajan, niin silti joudutaan myymään omaisuutta paikatakseen rahan tarvetta. Entäs kun myytävä loppuu? Ilmaiseksi saadun pääoman myynti toimintakulujen kattamiseksi osoittaa jo todella kannattamatonta liiketoimintaa.  Lisäksi jokaiselle työntekijälle on laskettu viikon lomautustarve.

Palkkojen harmonisointi maksaa Pohjois-Karjalassa 40 miljoonaa. Pohjois-Savossa sen arvio on 10 miljoonaa. Toisella on fakta ja me luotetaan arvioon, joka liian alhainen.

Ennen SoTe-lakia Pohjois-Karjalassa asiat ovat vielä hyvin. He voivat lähettää ylimääräisiä laskuja kuntiin. Ja kuntien ainoa vaihtoehto on maksaa ne.

Sote- lain jälkeen kun vielä tuosta pienempi raha (esim Pohjois-Savossa 35 miljoonaa vähemmän nykytasosta) kun loppuu, niin se loppuu. Kunnat eivät maksa maakunnille yhtään rahaa eikä lisälaskua voi lähettää mihinkään. Maakunta pitää säästää rahat jostakin omasta.

Jossei kykene, niin maakunta voidaan loppujen lopuksi liittää toiseen maakuntaa. Keskusta on jo tämänkin kertonut- nykyisestä 18 maakunnasta on tulossa 12 maakuntaa. Ja silti aloitetaan tällä määrällä?

Siunsoten yksi lisä heikkous on tuleva valinnanvapaus. Jos vaikka 30% kuntalaisista valitsee yksityispuolen palvelut tietää se julkiselle puolelle 30 % vähemmän rahaa. Yksityispuolen imuroima raha ei ole yhdestä kunnasta pois vaan ne ovat pois tuolta ja täältä -enempi ja vähempi. Valinnanvapaus takaa myös julkisen puolen palvelut joka alueelle eli vahva yksityispuolen palvelun lisäksi on oikeus valita julkisen puolen palvelu.

Jotkut kuvittelevat, että yksityispuolelta saa parempa palvelua eli hoitoa nopeammin ja kattavammin. Ei tule. Kaikki hoidetan samantasoisesti - "käypä hoito -ohjeen" mukaan.

Suunniteltu SoTe - laki jätti huomioimatta esim että kaikki suomalaiset saisivat varmasti hoitoa. Ja tälläisiin tarttuminen eduskunnassa on huono asia?

SiunSote osoittaa jo ilman valinnanvapautta, että ei toimi. Raha ei riitä. Saatikka toisi säästöjä, joka oli SoTe -uudistuksen yksi alkuajatus.

Huomioitiinko, että projekti-ja muutosjohtajat jäävät vakituiseksi kaikkien muiden pomojen lisänä? Yhden pomon palkan kustannuksella saisi 3 lähihoitajaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SiunSote, Pohjois-Karjala, säästöt, SoTe

Alkoholi pois kunnan menoeristä

Tiistai 16.6.2015 klo 14.53 - Pia P

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoyhmä

Suonenjoen Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä

Suonenjoen kaupunginvaltuustolle

Valtuustoaloite 15.6.2015

Suonenjoen kaupunginvaltuuston Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraatien valtuustoryhmät esittävät, että Suonenjoen kaupunki ja sen kokonaan omistuksessa tai osa-omistuksessaa olevat kuntayhtiöt sekä kuntaosakeyhtiöt tai sen virkahenkilöt eivät tarjoile tai osta missään tilaisuudessa alkoholia Suonenjoen kaupungin tai sen virkahenkilöiden luottokorteilla tai muilla maksuvälineillä tai -tavoilla.

Lisäksi pyydämme, että yhdistykset, jotka saavat Suonenjoen kaupungilta avustusta. eivät ostasi tai tarjoilisi tilaisuuksissaan alkoholia.

Suomessa on monta kuntaa ja kaupunkia, jossa alkoholia ei tarjoilla julkisilla varoilla.

Suonenjoen kaupunki voi näyttää esimerkkiä toiminnallaan kun haluamme vähentääa alkoholin kulutusta ja sen aiheuttamia ongelmia. Suonenjoen kaupungin taloudellisen tilanteen takia alkoholin tarjoilu- ja ostamiskielto on tarpeen.

Aloitteen syyt:

Suonenjoen kaupungin taloudellinen tilanne vaatii jokaisen kiven käännön säästöjen takia. On helpompi ja parempi esimerkin avulla tehdä säästöjä itselle kohdistuvasta asiasta eli hallituksen ja valtuuston jäsenten "eduista".

Alkoholi on turhin meno erä, vaikka olisi hyvätkin ajat.

Suonenjoen kaupunki on tarjoillut hyvin niukasti tällä hetkellä alkoholia tapahtumissa. Toista se on kuulemma ollut entisaikaan...

Kaupunkilaisten on helpompi kun ei tarvitse miettiä, minkälaisia juominkeja sitä järjestetään kaupungin rahoilla, kun he tietävät, ettei minkäänlaisia.

Selvyyden vuoksi, aloite ei koske esim. Karnevaalien oluen myyntiä (ei ole kaupungin hoitama) - jotkut olivat jo  siitä huolissaan ja ei koske OMALLA rahalla ostettavia juomia kaupungin tapahtumissa.

Normaalit ruokajuomat ovat monissa kunnissa mehua tai kotikaljaa, hienotkin illalliset onnistuvat ko juomilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alkoholi, Suonenjoki, säästöt, esimerkki