Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

puh 046 593 7968

Suonenjoki

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190912 kpl

Pikakysely

Joulu- parasta on...

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Tosielämän pilotti

Keskiviikko 28.3.2018 klo 7:02 - Pia P


Maakunnissa pitäisi valmistua - henkisesti ja fyysisesti- tulevaan SoTeen. Suunnitellut pilotit eivät vastaa kysymykseen eikä tuo tulevaisuudesta tosikuvaa.
Maakunnat vuokraavat olemassa olevat SoTe- kiinteistöt ehkä 3 vuodeksi käyttöönsä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa on Suomen eniten SoTe- kiinteistöjä eli se tarkoittaa, että kuntien vastuulle palautuu muutaman vuoden jälkeen paljon kiinteistöjä. Joku pilottihanke voisi keksiä mitä kaikkea niillä voisi tehdä. Maakunnalle ylimääräiset rakennukset rasittavat kuntien taloutta.
Laskelmissa on, että Pohjois-Savon SoTe -rahoitus laskee 32 miljoonaa euroa, 15% vähenmän rahaa kuin nyt. Toki laskelmat vaihtuvat, mutta valtakunnallinen tavoite 3 miljardia tuo ihan varmasti Pohjois-Savoon oman reilun säästötavoitteen.
Oikeanlainen pilottihanke Pohjois-Savon maakuntaan eli mitä pitäisi oikeasti miettiä,  olisi mistä säästetään, mitä lopetetaan tai mikä supistetaan. Kohde on sama , hoivaa ja hoitoa tarvitseva pohjoissavolainen. Tuottaja on jatkossa yksityinen (SoTe- rahoista voittoa maksava) ja julkinen.
Valinnanvapauden myötä jokainen joka siirtyy yksityiselle puolelle, vähentää rahoitusta oman kunnanterveyskeskukselta. Rahoituksen vähetessä pitää sanoa irti lääkäreitä, hoitajia ja sulkea tiloja tai supistaa aukiolo- aikatauluja.
 Yksityispuoli vetoaa ajatuksella paremmasta  ja nopeammasta lääkäriin pääsyyn. Lainsäädäntö "käypä hoito" määrittelee hoidon rajat ja ne koskevat kaikkia hoitopaikkoja. Jatkossa kaikkia maakunnan rahoittamia asiakkaita hoidetaan yhtä huonosti/hyvin ja yhtä nopeasti/hitaasti, koska samat laita ja ohjeet koskevat kaikkia maakunnan valitsemia toimijoita.
On itsepetosta kuvitella, että yksityispuolen nopea ja tehokas (rahalla saa..) hoitoketju säilyisi, koska maakunta antaa ohjeet hoitoon pääsyyn, esim aikarajat ovat samat jatkossa -oli lääkäripaikka yksityinen tai julkinen.(Rahalla saa jatkossakin hoitoa..)
Oikeanlainen henkilökohtainen pilottihanke olisi jokaisen miettiä mitä pystyy maksamaan jatkossa hoidosta ja hoivasta. Esimerkiksi lääkärikäyntien asiakasmaksut vahvistetaan vasta syksyllä 2018. Julkisuuteen ei kerrota muutakuin, "ei ajatella nousevan". Hoidon kriteerejä ollaan koko ajan kiristämässä. Valmistelutyöstä putkahtelee esille, esim. ettei hoideta yli 70- vuotiaita, lonkkaleikkauksen ei pääse, jos on masentunut. Ja vielä karumpaa, tehohoitoa rajoitetaan, jos hengissä pysyminen ei ole varmaa tai on jo muuten sairas.
Tällä hetkellä suunnitellaan  erilaisilla ryhmillä tms minkälainen tuleva Pohjois-Savon maakunta on. Sen muuten päättää oikeasti vain tuleva  maakuntapäättäjä valintansa jälkeen. Nyt suunnitellaan ja valmistellaan.
Nyt putkahtelee juttuja julkisuuteen kunnan ulkoistettujen terveyskeskusten toiminnasta. Asiakas ei saanut lääkäriaikaa terveyskeskuslääkärIle, mutta olisi saanut ajan saman firman yksityislääkärille. Joka todennäköisesti on sama henkilö. Toisesta palvelusta yksityinen firma saa rahaa... Ja toisesta kunnolla rahaa. 

Avainsanat: SoTe , maku, Pohjois-Savo, pilotti, kokeilu, rahaa, miljoonia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini