Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695195 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Eduskuntavaaliehdokkaita

Tiistai 29.5.2018 klo 18.01 - Pia P

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirihallitus asetti eduskuntavaaliehdokkaita 27.5.2018 kokouksessa.

Eduskuntavaaliehdokkaaksi valittiin

Grönlung Tiina, Varkaus

Kärkkäinen Ilpo, Sonkajärvi

Punkki Pia, Kuopio/Maaninka

Reijonen Minna, Kuopio/Nilsiä

Uljonen Henri, Siilinjärvi

Voutila Samuli, Kuopio.

Aivan loistavia, päteviä ehdokkaita. He ovat hyvin sitoutuneita työhön Savo-Karjalan ja savokarjalaisten sekä koko Suomen hyväksi.

Maakuntavaalien siirto ennustettiin jo etukäteen. Pohjois-Savossa Perussuomalaiset on maakuntavaaleihin valmiina, jos ne joskus tulevat.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pohjois-Savo, Perussuomalaiset, eduskuntavaalit

Tosielämän pilotti

Keskiviikko 28.3.2018 klo 7.02 - Pia P

Maakunnissa pitäisi valmistua - henkisesti ja fyysisesti- tulevaan SoTeen. Suunnitellut pilotit eivät vastaa kysymykseen eikä tuo tulevaisuudesta tosikuvaa.

Maakunnat vuokraavat olemassa olevat SoTe- kiinteistöt ehkä 3 vuodeksi käyttöönsä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa on Suomen eniten SoTe- kiinteistöjä eli se tarkoittaa, että kuntien vastuulle palautuu muutaman vuoden jälkeen paljon kiinteistöjä. Joku pilottihanke voisi keksiä mitä kaikkea niillä voisi tehdä. Maakunnalle ylimääräiset rakennukset rasittavat kuntien taloutta.
Laskelmissa on, että Pohjois-Savon SoTe -rahoitus laskee 32 miljoonaa euroa, 15% vähenmän rahaa kuin nyt. Toki laskelmat vaihtuvat, mutta valtakunnallinen tavoite 3 miljardia tuo ihan varmasti Pohjois-Savoon oman reilun säästötavoitteen.
Oikeanlainen pilottihanke Pohjois-Savon maakuntaan eli mitä pitäisi oikeasti miettiä,  olisi mistä säästetään, mitä lopetetaan tai mikä supistetaan. Kohde on sama , hoivaa ja hoitoa tarvitseva pohjoissavolainen. Tuottaja on jatkossa yksityinen (SoTe- rahoista voittoa maksava) ja julkinen.
Valinnanvapauden myötä jokainen joka siirtyy yksityiselle puolelle, vähentää rahoitusta oman kunnanterveyskeskukselta. Rahoituksen vähetessä pitää sanoa irti lääkäreitä, hoitajia ja sulkea tiloja tai supistaa aukiolo- aikatauluja.
 Yksityispuoli vetoaa ajatuksella paremmasta  ja nopeammasta lääkäriin pääsyyn. Lainsäädäntö "käypä hoito" määrittelee hoidon rajat ja ne koskevat kaikkia hoitopaikkoja. Jatkossa kaikkia maakunnan rahoittamia asiakkaita hoidetaan yhtä huonosti/hyvin ja yhtä nopeasti/hitaasti, koska samat laita ja ohjeet koskevat kaikkia maakunnan valitsemia toimijoita.
On itsepetosta kuvitella, että yksityispuolen nopea ja tehokas (rahalla saa..) hoitoketju säilyisi, koska maakunta antaa ohjeet hoitoon pääsyyn, esim aikarajat ovat samat jatkossa -oli lääkäripaikka yksityinen tai julkinen.(Rahalla saa jatkossakin hoitoa..)
Oikeanlainen henkilökohtainen pilottihanke olisi jokaisen miettiä mitä pystyy maksamaan jatkossa hoidosta ja hoivasta. Esimerkiksi lääkärikäyntien asiakasmaksut vahvistetaan vasta syksyllä 2018. Julkisuuteen ei kerrota muutakuin, "ei ajatella nousevan". Hoidon kriteerejä ollaan koko ajan kiristämässä. Valmistelutyöstä putkahtelee esille, esim. ettei hoideta yli 70- vuotiaita, lonkkaleikkauksen ei pääse, jos on masentunut. Ja vielä karumpaa, tehohoitoa rajoitetaan, jos hengissä pysyminen ei ole varmaa tai on jo muuten sairas.
Tällä hetkellä suunnitellaan  erilaisilla ryhmillä tms minkälainen tuleva Pohjois-Savon maakunta on. Sen muuten päättää oikeasti vain tuleva  maakuntapäättäjä valintansa jälkeen. Nyt suunnitellaan ja valmistellaan.
Nyt putkahtelee juttuja julkisuuteen kunnan ulkoistettujen terveyskeskusten toiminnasta. Asiakas ei saanut lääkäriaikaa terveyskeskuslääkärIle, mutta olisi saanut ajan saman firman yksityislääkärille. Joka todennäköisesti on sama henkilö. Toisesta palvelusta yksityinen firma saa rahaa... Ja toisesta kunnolla rahaa. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SoTe , maku, Pohjois-Savo, pilotti, kokeilu, rahaa, miljoonia

Sote- sotku

Perjantai 17.11.2017 klo 23.49 - Pia P

Meri-Lappi ulkoisti SoTe erikoissairaanhoitoa myöten. Eduskunnassa kuultiin 15.11.2017 pääministerin huoli, että pääomasijoittajat ja ulkomaiset toimijat vievät näin julkisella rahalla maksettavan terveysbisneksen. Siksi kuulemma tarvitaan sote- uudistus. 

Sote- uudistuksen yksi tärkeinpiä osioita on valinnanvapaus. Valinnanvapaus tuo ulkomaiset toimijat samalla viivalle julkisen terveydenhuolloin rinnalle. Hetkinen - hallitus haluaa vapauttaa ja kun sellainen toimija löytyi Meri-Lappiin on se yhtäkkiä huono asia. Tehdään iso lakiuudistus ja mullistetaan kaikki ja lopputulos on se mistä huolestutaan eduskunnassa? 

Suomennettuna kokoomuksen halu verorahojen siirto pääomasijoittajien pörriäisille onkin keskustalla huono asia, mitä ei haluta ja silti sitä tehdään?

Valinnanvapaudessa ihmisillä oli ensinmäinen huoli kun pikkupaikkakunnalla ei tule pörriäisiä yms ja on edelleen käytävä tutussa kunnan eli jatkossa maakunnan ylläpitämässä terveyskeskuksessa. Moni ajattelee, että yksityislääkäriasema on "parempi" eli sieltä saa helpommin ajan, saikkua (sairauslomaa), lähetteitä vaikka magneettikuviin tai lääkereseptejä. 

SoTe uudistuksen myötä asikas saa valita itse mitä esim terveysasemaa haluaa käyttää ja sitä voi vaihtaa aikojen kuluessa- jos haluaa.

So (sosiaali)-osuus uudistuksessa onkin haasteellisempi, koska suurin osa sosiaalipalveluista tarvitsee viranomaispäätöksistä ja sellaista "valtaa" ei voi ulkoistaa yksityissektorille.

Kun asiaa ajattelee enempi huomaa uudistuksen järkyttävän tyhmyyden ja miten kallis se on!

Tähän saakka osa suomalaisista on käynyt yksityisellä lääkäriasemilla tai lääkärissä. He ovat maksaneet käynnin itse - osa vähäisistään rahoistaan, että pääsee edes lääkäriin ja osalla summa ei tunnu missään, työnantaja tai vakuutus on voinut maksaa.

Mites jatkossa? Nämä ihmiset saavat jatkossa samalla julkisen käyntimaksun rahalla palvelun, jonka he ennen maksoivat itse (tai vakuutus, työnantaja...) - miinus kela osuus, joka on pieni.. Loppulaskuun maksaa muut veronmaksajat. Tämä uudistus hyödyttää vain parempi tulosia eli he maksaa jatkossa maksavat vähemmän!

Tämän "pikkuseikan" on arvioitu maksavan noin 2 miljardia euroa! Uudistuksen myötä rikkaat saa halvemmat terveyspalvelut veronmaksajien rahoilla!

Yrityksellä on oikeus valita asiakkaansa ja tämä on jo nyt totta jossakin lääkäripalveluista kun yrittää varata nettipalvelusta lääkäriaikaa. Nettipalvelu kysyy hetua (henkilötunnusta) ja tarkistaa luottokelpoisuuden. Jos on merkintä, niin tulee teksti, että ota yhteyttä ajanvaraukseen puhelimitse.Luottotiedoton eli kenties vähävarainen ei kelpaa asiakkaaksi yksityispuolelle.

Vaikeimmat ja haastavimmat potilaat jäävät tai palautetaan julkiselle puolelle. Kalliit leikkaukset, syövät, isot palovammat, keskosvauvat, vaaralliset eli valvottavat mielisairaala-potilaat, epäonnistuneiden leikkauksien korjaukset, eristyspotilaat (esim tuberkuloosia hoito voi maksaa 500 000€) yms ovat edelleen julkisen puolen asiakkaita. Helpot ja nopeasti rahaa tuovat ovat yksityispuolen asiakkaita. Hoitajien ja lääkäreiden opetus/koulutus tapahtuu edelleen yhteiskunnan varoilla ja koulutetut valmiit työntekijät menevät yksityispuolelle- firmaan, joka ei välttämättä edes maksa veroja Suomeen.

Mites SoTe- uudistus vaikuttaa oikeasti terveyspuolen pikkupaikkakunnalla, esim. Suonenjoki ? Jos suunnitelma menee läpi, niin jatkossa maakunta päättää mitä täällä on ja hankitaanko jotain. Maakuntavaltuutetut ovat jatkossa isoista kaupungeista, ei heitä kiinnosta syrjäseudun asiat vaan, että palvelut löytyvät heidän äänestäjien läheltä.

Tässäpä ennustus: Suonenjoen terveysasema säilyy. Perusterveydenhuolto säilyy, esim terveydenhoitajien ja lääkärien vastaanotto. Röntgen loppuu, koska se pitäisi uudistaa (tällä hetkellä ei osteta uutta kun säästetään /ei haluta luovuttaa sitä uutta eteenpäin maakunnalle). Labra säilyy aamutunneilla. Lääkärivastaanottoaika muuttuu arkisin klo 8-16. Ensiapu ja päivystys on Kuopiossa. Näistä supistuksista ja lopettamisesta pitäisi tullaan luvattu 3 miljardin säästö. Koko Suomi käydään raaasti läpi ja paljon loppuu tai siirtyy toisille paikkakunnille. Julkisen puolen työntekijöitä sanotaan irti.  Kuka luulee, että säästöjä voidaan tehdä mitenkään muuten?

Suonenjoella on tällä hetkellä niin loistavat ja kattavat terveysaseman palvelut ja jopa vuodeosasto, että meillä on suunta vain alaspäin. Paljon hehkutettu SoTe -uudistus on Suonenjoen  asukkaiden ja muiden, jotka käyttävät terveysasemanpalveluita, kannalta erittäin huono asia. Ja moni tietää tämän.

Miksi Suomessa tehdään SoTe ja MaKu (maakuntauudistus). Siksi, että keskusta- puolueen vuosikymmenien unelma maakunnista voi tällä hallitus kokoonpanolla onnistua. Monen maakunnan suurin puolue on keskusta ja sen pitää päästä päättämään ohi yksittäisten kuntien valtuustojien. Moni keskustalainen tietää, että miten älytön uudistus tämä on ja siksi kenttäväki vastustaakin ja ovat vaihtoehtoratkaisujen ajajia.

Mikä hinta keskustan unelman toteuttamisella on? Kokoomus haluaa yksityisen terveysbisneksen verorahapatojen äärelle. Eli valinnanvapaus. 

Toinen hallituspuolue haluaa valtaa omilleen ja toinen rahaa tukijoille. Hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää. Mitäs se hallituksen värijoukko saa tästä vallan ja omaisuuden uusjaosta? Muutamalle pääjehulle kiitokseksi hyvät virat palkkioksi.

Suomalaiset veronmaksajat saavat maksaa. Reilu peli?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, Pohjois-Savo, kallis, omaisuus, uusjako