Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

puh 046 593 7968

Suonenjoki

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:190886 kpl

Pikakysely

Joulu- parasta on...

Uutiset

23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »17.11.2016PSnostaaSykettaLue lisää »

Vaalipaneelit

Keskiviikko 22.3.2017 - Pia P

Ennen vaaleja on paljon erilaisia vaalipaneeleita ja vaalikoneita. Aiheet ovat yhdistysten, lehtien, järjestöjen  yms mukaan maan ja taivaan väliltä - eläinsuojelusta kehitysapuun...

Moni järjestö kokee, että vaalien alla voi lisätä omaa julkisuutta, tiedon levitystä, vaikuttamista, etujen ajamista eli lobbaamista. Suomessa kuntatasolla ei liiku raha järjestön ja ehdokkaan välillä. Ehdokkaat hyötyvät vaalien aikaan näkyvyyden saamisena. 

Äänestäjät hyötyvät varsinkin vaalikoneista kun voi kotona tutkailla ehdokkaiden eroja - paitsi, että kaikki eivät vastaa netin kautta vaalikoneisiin. Ehdokkaat eivät osaa, kerkiä, viitsi, ei saa tietoa (esim salasanoja) tai muista vastata ko vaalikoneeseen. 

Vaalipaneelien yleisö tahtoo olla vain muita ehdokkaita, puolueen jäseniä ja 99% tietää mitä tai ketä äänestää seuraavissa vaaleissa. Yleisöön mahtuu aina yksi aktiivinen kuntalainen, jolla on paljon asiaa ja vähän asiaan liittyviä kysymyksiä.

Suonenjoella oli 15.3.2017 OAJ (opettajien ammattijärjestön) ja koulun vanhenpainyhdistyksen järjestämä vaalipaneeli. Vaihtelua tavalliseen paneeliin oli, että vastaajat vaihtuivat kysymysten välillä. 

Paneelista oli lähetetty etukäteiskysymykset, johon paras ja suosituin vastaus oli aina "kyllä, kaikkea lisää."

OAJ on nimensä mukaan opettajien etujen ajava järjestö. Tarkoituksenahan on lisätä opettajien määrää, vakituisia työpaikkoja, palkkaa, etuja sekä vähentää työmäärää. Aivan samalla tavalla kuin muutkin liitot. Yksikään liitto ei toimi toistepäin tai sitten sillä ei olisi kauaa jäseniä.

OAJ on voimakas järjestö. Esim opettajia ei saa lomauttaa silloin kun oppilaan eivät ole koulussa, esim kesäkuussa. Kikyä ei lisännyt työaikaa siten, että oppillaat olisi saanut enenmän opetusta vaan se lisättiin opettajien saamaan koulutukseen. Opettajilla on opetusvelvollisuus, esim teknisten opettaja on vain 24h/ vk oppilaita opettamassa, muu aika on sitä valmistelevaa ja korjaavaa aikaa. Opettajilla on kesäkuu ja  puolet elokuusta sitä valmistelvaa ja korjaavaa aikaa ja jonka voi olla myös kotona. Kesäloma on vain heinäkuu ja sen päälle joululoma ja talviloma. Opettajien palkkakehitys on ollut huima kun vertaa vaikka 20 vuoden takaista.

OAJ on onnistunut hyvin edunajamisessa. Suonenjoellakin koulutuslautakunnan alainen  henkilömäärä on lisääntynyt 15 viidessä vuodessa ja silti koko ajan sanotaan, että on leikattu ja supistettu. Niin vain lapsilta koulukirjoista, tarvikkeitsa ja opetustunneista. Vuonna 2016 varattiin talousarvioon 30 000€ koulujen, päivähoidon ja oppilaiden tarvitsemiin tietokoneisiin ja sillä rahalla ostettiin opettajille omat tietokoneet!

Suonenjoella haluttiin lisää kaikkea ja paljon. Harva mietti miten se kaikki rahoitetaan - yhdessäkään kysymyksessä ei pohdittu, miten mielihalut rahoitetaan - syömävelalla, muilta sektoreita pienetämällä tai nostetaan veroprosenttia? Paneelissa ei pohdittu, että miksi vuodesta toiseen koultuslautakunnan menot kasvaa ja budjettissa ei pysytä Harva miettii voisiko koulua ajatella lasten ja nuorten kannalta eikä vain opettajien? Harva miettii koulussa olevia muita  ammattiryhmiä- siistijöitä, kouluravintolan henkilökuntaa tai huoltomiehiä? Palkka on vaalipaneelin vetäjän palkkaan verrattuna huomattavasti (hyvin huomattavasti) pienempi ja läsnäolo on 100% työpaikalla. Töitä ei valmistella kotona kesäkuussa vaan silloin vahataan lattioita koululla.

OAJ:n Suonenjoen paikallinen puheenjohtaja asuu Kuopiossa. Suonenjoen koulumenot maksaa suonenjokelaiset veronmaksajat kuntaverossa, joka edelleen Suomen korkeinpia. Onko oikein, että muualla asuva haluaa nostaa Suonenjoen menoja ajaessaan oman ammattiryhmänsä etuja? Hän ei ole täällä maksaja.

Toinen harmaa kysymys on, että vaalipaneelin vetäjä on itse kuntavaaleissa ehdolla Kuopiossa. Puoluesidonnaisuus tulee välillä esille voimakkaasti. Ja se ei ole Perussuomalainen!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalipaneeli, koulutus, OAJ, Suonenjoki

Tottelematon virkahenkilö

Tiistai 1.11.2016 klo 22:46 - Pia P

Suonenjoen kaupungin koulutuslautakunta päätti kansalaisopiston toimintasuunnitelman yhteydessä, että Sisä-Savon kansalaisopisto järjestää rehtorin vetovastuulla kuntavaalipaneelit keväällä 2017. Samassa päätettiin, että paneeliin osallistuminen olisi maksanut 100 € per puolue. Vaalipaneelit järjestettäisiin Sisä-Savon alueella eli Tervo, Vesanto, Rautalampi ja Suonenjoki.

Savon Sanomat teki jutun historiallisesta ratkaisusta, että vaalipaneeli olisi maksullinen ja taustotti juttua esim kannanotoilla miten opetussuunnitelma tehdään tai miten määräytyy opettaja - oppilas-suhde tälläisessä kansalaisopiston opetustarjonnassa.

Suonenjoella moni luottamushenkilö heräsi tähän maksullisuuteen ja tapaan ilmoittaa siitä. Kirjoitin paikkalehteen jutun aiheesta. Kansalaisopiston rehtori ja koulutuslautakunnan puheenjohtaja vastasi lehdessä kertoen miten kallis ja isotöinen projekti vaalipaneelien järjestäminen on. Vastauksessa oli hinnoiteltu ja kellotettu mm kynien ostot paneleihin. Kokonaiskustannus oli 10 000 euroa, pelkkää rehtorin palkkaa menee parissa viikossa viisi tonnia.

Sitten kansalaisopiston rehtori ilmoitti yllättäen lehdessä, ettei hän järjestä niitä paneeleita. On kuulemma muuta tekemistä, esim opiston juhlat.

Herääkin kysymys, että jos koulutuslautakunta on päättänyt, että kuntavaalipaneelit järjestetään ja sen tekee rehtori, niin miten rehtori voi ilmoittaa ettei hän niitä järjestä? Onko tämä puolivallatonta toimintaa tai peräti lautakunnan päätöksen noudattamatta jättämistä? Miten rehtori voi edes ilmoittaa, ettei hän järjestä niitä? Eikö tuollainen päätös pitäisi ensin tehdä koulutuslautakunnassa?

Miten koulutusjohtaja esimiehenä  ja koulutuslautakunta suhtautuu viranhaltijaan, joka ei noudata lautakunnan päätöksiä?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, vaalipaneeli, kuntavaalit

Rahastusta vaalipaneeleilla

Torstai 8.9.2016 klo 12:54 - Pia P

Kansalaisopisto toimii vapaa sivistyslain pohjalta. Tarkoituksena on järjestää yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta. 
 
Kansalaisopiston toiminnan rahoittaa valtio, kunta ja osalla kurssilla on maksu osallistujille kustannusten kattamiseen.

Sisä-Savon lehti ja Sisä-Savon kansalaisopisto ovat järjestäneet monien vuosien ajan vaalipaneeleita eri vaalien yhteyteen.
 
Nyt Sisä- Savon kansalaiopiston rehtori ilmoitti sähköpostilla että kuntavaalipaneeliin osallistuminen maksaa 100 € per puolue per paikkakunta (neljä paikkakuntaa). Puolueiden pitäisi osalllistua "kansalaisopiston rahoitustalkoisiin" maksamalla kurssimaksun. Kurssimaksulla saa osallistua vaalipaneeliin, joka kestää noin 2 tuntia. 
 
Kurssimaksun pitäisi maksaa suoraan puolue, jonka laskutustiedot annettaisiin kanslaisopistolle. Laskun muodostuminen perustuu sopimukseen ja laskun voi lähettää tilaajalle sen sopimuksen pohjaLta. Mitenköhän kansalaisopiston laskut käsitellään, jos ajatus on, että voidaan yksipuolisella ilmoituksella lähettää lasku jonnekin? Normaalisti tälläiset laskut tulisi yrityksissä bumerangina takaisin, koska palveluntarjoalla ei ole yksipuolista laskunteko oikeutta.
 
Muuten kurssimaksut ovat henkilökohtaisia eli kursille haluava ja päässyt osallistuja maksaa opetuksesta ja ohjauksesta. Nyt rehtori katsoo, että puolueiden pitää osallistua kansalaisopiston rahoitukseen?
 
Monelle poliittiselle yhdistykselle tuo summa ei ole iso, kun katsoo kuinka paljon ne saavat "puolueveroa" luottamushenkilöistä.
Monelle pienelle poliittiselle yhdistykselle tai ehdokasliittoutumalle  tuo summa voi olla liian iso ja yksitäiset ehdokkaat voivat joutua sen maksamaan itse jos haluaa osallistua vaalipaneeliin. Missä on eri puolueiden ehdokkaiden tasavertaisuus? Miten edesautamme tuemme demokratian kehittymistä, esim pienten puolueiden ja uusien ryhmien esiin tulemista kuntalaisille?
Kansalaisopiton rehtorilla menee lehtitiedon mukaan kaksi viikkoa työaikaa paneeleiden järjestämiseen ja ne ovat kuulemma kalliita.
Toivoisinkin nyt eri puolueiden olla lisäämättä rehtorin työtaakkaa sekä olla aiheuttamatta kustannuksia opistolle. Olemmehan me vastuullisia emmekä halua aiheuttaa harmia, lisätöitä kuukausipalkkalaiselle tai kahvitusta jonka kustannus on yli 600€ per paikkakunta (lehtitiedon mukaan ei riitä kahvimaksuun ).
Suonenjoen Perussuomalaiset osallistuu mielellään vaalipaneeliin, jonka järjestää joku muu, esimerkiksi puolueet yhdessä tai joku järjestö. Voimme maksaa siitä 100 euroa.
-----
Viime eduskuntavaalien aikaan rehtori rasittui omien sanojen mukaan niin paljon vaalipaneeleiden järjestämisestä, että jouduin kertomaan hänen käytöksestään hänen esimiehelle eli koulutoimen johtajalle.
Sisä-Savon kansalaisopiston rehtori Kirsti Häkkinen uhkaili, kiristi ja löi puhelimen kiinni kesken puheeni. Savo-Karjalan Perussuomalaisten yksi vaalipaneeliin osallistuja jouduttiin vaihtamaan päällekkäisyyksien vuoksi - hyvissä ajoin kuitenkin. Vaihdos ei mennyt kirjatuksi kansalaisopiston puoletlta Rehtori uhkasi estää vaihdetun ehdokkaan tulemisen ja kertoa vaalipaneelissa, ettei Perussuomalaiset kunnioita Sisä-Savoa yhtään. Heille olisi kelvannut vain tunnetut ehdokkaat (kansanedustaja), koska sillä tavalla paneeli olisi arvokkaampi. 
Huomattuaan, että virhe oli heidän puolella, Häkkinen kertoi, että työmäärä ja paine paneeleista on niin kova.
Tällä kurssimaksullako vähennetään osallistuvien määrää eli työpaine helpottuu?
Vai onko tämä "kuittalua" siitä, että myös kansalaisopisto joutuu osallistumaan Suomen ja Sisä-Savon kuntien heikosta taloudellisesta tilanteesta johtuvaan säästötalkoisiin?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sisä-Savon kansalaisopisto, vaalipaneeli, rahastus, maksu

Vaalipaneli 8.10 Suonenjoki

Keskiviikko 10.10.2012 klo 7:33 - Pia P

Vaalipaneelissa on selittelyn ja omakehun paikka. "Vanhat puolueet" liittoutuvat yhteen ja vain kehuvat itseään ja omia ratkaisuja mitä on yhdessä tehty.

Jos Suonenjoella on niiin hienosti asiat, niin miksi me olemme niin velkaisia- yli maan keskitason- kriisikunnan rajalla? Eikä olisi hienompaa kehua kuinka hyvin olemme hoitaneet asiat - myös rahallisesti.

Jos vaalipaneelissa ottaa vaaleanpunaiset lasit päästä ja pumpulit pois korvista ja kuuntelee mitä ehdokkaat ja puolueet sanovat ja haluavat ajaa, niin kuulostaa tälle - suoria lainauksia illan puheista.

- SDP  harmittelee psykiatrisen osasto lopettamista. Julkula on kuulemma paljon kalliinpi kuin mitä luultiin.

- Vasemistoliitto haluaa lopetaa eräiltä- tietää keneltä, mutta ei sanonut nimiä- sosiaalitoimiston antaman lakisääteisen toimeentulotuen.

- Kokoomus ei halua Kuopioon. Epäilee, ettei sieltä mitään hyvää tule .Mutta jos liitosselvitys näyttää, että parempi Kuopiossa, niin sitten sinne.

- Kristilliset haluaa leikata teiden kunnossapidosta. Voidaan ajaa kuoppasilla teillä.

- Keskustan mielestä liikelaitoksen työntekijät hoitavat työnsä tehokkaammin kuin kunnan. Puhe oli vesilaitoksen yhtiöittämisestä.

- Vihreät ei tiennyt... No, ei aina tiennyt...

- Perussuomalaiset ei suostunut avamaan väitettään hyväveli  ja joidenkin suosimisesta päätöksien tekemisissä tai hankinnoissa.

Mitä luvattiin?

- Kaikki lupasivat vanhuksille esteettömän kokoontumistilan.

- Kaikki lupasivat, että Suonenjoki säilyy itsenäisenä. Osa sanoi, että vahvalla yhteistyöllä muiden kanssa.

- Muut kuin minä- lupasivat suonenjoen vanhuksille o,7 hoitajaa. Ei pidä luvata katteettomia vaalihuumassa. Totta kai haluaisin, mutta kun ei tullut sitä lakia, niin ei tule rahoitustakaan lisää. 

- Muut kuin minä- lupasivat, että Savon Kuituverkon tukeminen jatkuu. Yleisöä ei asia enää innostanut, kun kerroin, että yksityistalouksen liittymismaksu on 1750 euroa. Muista panelisteista tämä on kohtuullinen summa.

Kertokaa minulle, miksi paneeleissa on mukana ne kokeneemmat konkarit? Voisiko mukana olla ihan uusi ehdokas?

Kaupunkilaiset ovat kuulleet valtuustossa olevien mielipiteet ja teotkin monta kertaa. Voisiko olla erikseen selittelytalkoot ja vaalipaneelit ?

2 kommenttia . Avainsanat: vaalipaneeli, suonenjoki, vaalilupaukset

Y-parkki Suonenjoella

Tiistai 7.8.2012 klo 9:13 - Pia P

6.8 Suonenjoella olleessa Yrittäjien Y-parkki kiertueessa oli vaalipaneeli osuus. Siinä keskusteltiin Suonenjoen elinkeinopolitiikasta yms.

Tiivistelmä osuudestani:

1. Suonenjoen elinkeinopolitiikka on ulkoistettu kuntayhtymälle. Valta on harvojen käsissä: Kuntayhtymän hallituksessa on kolme Suonenjoen edustajaa. Kaupunginjohtajalla on suuri valta yritysasioissa. Kaupunginvaltuusto ei siis todellakaan päätä elinkeinoasioista Suonenjoella. Tälläinen keskustelukin luo harhan, että yksittäinen kunnanvaltuutettu voi vaikuttaa Suonenjoen elinkeinopolittiikkaan.

2. Päätöksiin vaikuttaa liian paljon suhteet, sukulaisuus tai vaikka seurakavereisuus. Neuvotteluja käydään saunanalauteilla ja usein humalassa. Ennen kuin kukaan vetää perunaan nenäänsä, en viittaa kenenkään yksittäiseen henkilöön. Saunan lauteilla on ollut pankinjohtajaa, muita rahoituksen päättäjää ...

Mutta onneksi tämä on katoavaa kansan perinnettä-

Päätöksen tekoon läpinäkyvyys, tasapuolisuus, tasa-arvoisuus ja neutraalisuus sekä kunnan kohdalta kannattavuus!

2. Hankinnat. Hankintalaki määrää kuntahankinnat kilpailutetavaksi, johon taas kunnan osaaminen ei riitä. kilpailustuspalvelu ostetaan ulkopuoliselta yritykseltä. Se kilpailutuksen tuoma säästö menee ulkopuolisen yrityksen kuluihin!

Hankinnat voidaan pilkkoa niin, ettei niitä koske hankintalaki. Päätöksissä voisi vaikuttaa kokonaisedullisen hinta, jossa otetaan huomioon paikkakunnan saama työhyöty ja verohyöty.

3. Suonenjoellekin on tullut ulkomainen hoivapalveluyritys -hyvä vapaan kilpailun takia. Mutta kaupungin ei olisi pitänyt mennä siihen väliin. Loppujen lopuksi kaupunki hoitaa asuntojen vuokrauksen yms. mikä lisäsi kaupungin kuluja.Voitot tuloutetaan Norjaan...

Jos halutaan kilpailevia yrityksiä, niin kaikki samalla viivalle. Tässä tapauksessa yritys olisi rakentanut hoivakodin ja kaupunki olisi ostanut tarvittavan palvelun sen kilpailutuksen jälkeen määräajaksi.

  4. Kaupunki omistakoon jatkossakin vesilaitoksen. yhtiöittäminen vie voitot muiden omistajien taskuun. Tuotolla rakennetaan ja ylläpidetään vesi-infraa -ei rikastuta. Muissa kaupungeissa toteutuneissa yhtiöittäminen on aina nostanut veden hintaa kuluttajalle!

5. Suonenjoelle lisää asujia ja työntekijöitä. Halpoja rakennustontteja, kuntalisä kotihoidontukeen ja päivähoito sekä  koulupaikat kuntoon. Säilytään liikenneyhteydet.

6.Suonenjoen turvallisuus uhat ovat pohjavesialueen rakentaminen ja maankäyttö. Tälläkin hetkellä soraa otataan vedenottamoalueen läheisyydestä ja siellä on öljysäiliöitä. Kemiakaalikuljetukset kulkevat radalla. Ja poliisi vasteaika kasvaa koko ajan. Poliisipartion tulemien voi kestää kauan.

7. Hallituksen päätös Alv:n nostosta lisää harmaata taloutta. Kuititon työ lisääntyy.

Alv:n alarajan nosto PerusNaisten esitämään 30 000 euroon helpottaisi pienyrittäjän verotaakkaa.

8. Arvostetaan Suonenjokea ja sitä mitä meillä on. Käytetään oman alueen palveluita, että ne säilyvät täällä Siihen voimme kaikki vaikuttaa!

ps. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen on ehdottanut, että Suomessa voisi olla yrittäjäministeri. Se on saanut yrittäjien keskuudessa suuren kannatuksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalipaneeli, suonenjoki, perussuomalaiset