Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:725652 kpl

Pikakysely

Oliko mun juttuja ikävä?

Mä oon hyvis

Sunnuntai 7.11.2021 klo 22.01 - Pia P

 Siisku mä niiku suojelen maapallon- meidän ainoota niiku tärkeetä, niin mä siis mä esitin, et niiku nyt loppuu lihan syönti ja maidon juominen, yöks vauvalehmän juomaa niiku.

Mä en niiku jaksa kävellä istumaan Manskulle niiku, muta siks mä keksin, et nyt tehdään niiiin iso päätös et mä voin lentää intiaan joogaamaan muiden niiku tiedotavien kanssa niiku. Mutsi lupas maksaa kun se saastuttaa luontoa niiku jollain ajaa bensa-autolla ja tekee mainoksia jossain boring töissä jotain karseita ruokakuvia niiku eläimistä. 

Mut onneks tarjotaan ekokahvia ja -teetä, luomubanaaneja jne.mäkin voin syödä jotain niiku. Jossain missä mä niiku oon.

Joo, Helsingin kaupunki teki päätöksen, ettei kaupunki tarjoa lihaa eikä lehmän maitoa, paitsi kuninkaille ja muille herroille.

Miksi tarjotaan kahvia - se on ihan sama millä tyylillä viljelty, koska sen kuljetus Suomeen laivoilla on hyvin saastuttavaa sekä sen valmistus (paahto) hyvin paljon energiaa vaativaa? Kaurajuoma ei kuittaa hiilijälkeä. koska kaurajuoman hiilijälki on myös iso.

Kahvin/teen tilalla voisi Helsingin kaupunki tarjoata vaikka puolukkamehua tai villiyrtti -teetä, huom- suomalaista.

Banaani ei ole välttämätöntä - tilalle kotimaista omenaa. Samoin pois avokado, soija, pähkinät, riisi jne.

Sitten vasta voitaisiin puhua päätöksistä, jolla olisi merkitystä. Tosin ei oikeasti yhtään mitään ilmaston kannalta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsinki, ilmasto, liha, maito, päätöksen teko

Hyvä nuoret!

Sunnuntai 17.3.2019 - Pia P

Nuoret osoittavat  mieltä ilmastomuutoksen takia. Moni on ollut ja tulee olemaan pois koulusta perjantait, että pääsee osoittamaan mieltänsä toreille ja kaduille. Nuoret vaativat tekoja!

Aivan loistavaa! Siitähän se lähtee.... Ilmastoteko olisi mennä takaisin minun lapsuuteeni 1970- luvun alkuun.

Se oli aika hiilineutraalia aikaan!

Lapsuusajan kotinani oli kaksio Helsingissä ja toisessa huoneessa asui 3 henkilöä vuokralla ja toisessa huoneessa me nelihenkinen perhe. Ja ajatelkaa, miten järkevää  kuin 7 ihmistä asui ahtaasti siinä pikkuasunnossa. Maaseudulla pikkutalossa saattoi asua monta sukupolvea ja sedät ja täditkin samassa talossa, yöllä tupa oli täynnä sänkyjä.

Eli hillijalanjälki pienenee kun asumme ahtaammin, vähemmän taloja ja vähemmän esim lämmityksen vaatimaa energiaa. Nuoret -ei omia huoneita.

Minun lapsuudessa ei ollut kännyköitä, tietsikoita, tabletteja yms yhteydenpito eikä some maailmassa olo aparaatteja, niitä ei oltu edes keksitty silloin... Eli paljon paljon vähemmän kaivannaisteollisuuden tuotteita akkuihin, elektroniikkaan ja paljon paljon vähemmän sähkön tarvetta. Ei syytä huoleen, monella oli lankapuhelin tai ainakin samalla kylällä oli puhelin. Mikäs sen mukavampaa kuin kertoa päivän syömiset, mitä vaatteita on laittanut päälle suu mutrussa ja peppu pönöllä naapurin puhelimessa puhuessa vain yhdelle kavereille. Tykkäyksiä sai livemaailmassa. televisioita ei ollut kaikilla. Joillakin oli ja se oli mustavalko - tv. Maaseudulla mentiin naapuriin katsomaan töllöä.

Meillä oli jonkinlainen oma auto, joskus lainattiin toisten autoja tai mentiin julkisilla. Niillä autoilla kuljettiin kun se oli kulkukuntoinen. Yleensä se oli rikki. Ensinmäinen kunnon auto ostettiin kun oli 10- vuotias. Eli maailma pelastuu kun 3/4 suomalaisista luopuu autoista. Vain rikkaille saa jäädä autot. Koskee siis mopoautoja yms. Polkupyörä kehiin!

Uusia vaatteita saatiin lapsilisäpäivinä, jota oli neljä kertaa vuodessa. Yhdet uudet housut ( parit vuodessa) ja kengät. Monella oli onneksi isompia serkkuja tms sukulaisia, joilta sai käytettyjä eli hienommin kierrätyvaatteita.  Eipä ollut halpavaate - liikkeitä, eipä ollut ostereita, eipä ostettu joka viikko jotain uutta kivaa piristykseksi.

Vielä yläasteikäisenä ulkomaan matkailu oli harvinaista. Kävin ensinmäistä kertaa Kanarialla kun olin 20- vuotias. Omaa rahaa sai kun oli kesätöissä.

Ruokana oli perusruoka, pottuja, kastikkeita ja soppaa. Suklaavanukasta tehtiin itse maissijauhoista. Limsaa sai ehkä hyvällä tuurilla lauantaina saunan jälkeen 0,3 litran pullosta puolet- kuin jaoin veljeni kanssa pullon. Viikkoraha oli 5 mk eli 0,85 €. Kulutusjuhla oli tuntematon sana.

Olen niin tyytyväinen, että nuoret vaativat tekoja. Tervetuloa lapsuuteeni eli eläkää samalla tavalla. Todella pienellä hiilijalanjäljellä!

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu jatkuvalle kasvulle eli kun lopetamme kuluttamisen romahtaa hyvinvointiyhteiskunta. Eli samalla luovumme opintotuista, työttömyystuista, toimeentuloista jen. Nuoret vaativat ilmaista toisen asteen koulutusta ja samalla ilmastonmuutoksen lopettamista. Mahdoton yhtälö.

Kerron vielä, mitä itse pelkäsin lapsena:aurinko kasvaa ja räjähtää (sekin aika vielä tulee...) - ahdistuin ajatuksesta, miten ihmiset kärventyneitä hengiltä. Sen jälkeen on tullut uhkakuvat happosateista, otsoonikadosta, merivirtojen kääntymisestä, taudit (AIDS, ebola, sars, influenssa, tehdyt taudit), maapallon napojen kääntymistä ja varsinkin sodasta sekä ydinaseista ja niiden vahinkokäytöstä.

Nyt näin aikuisena tiedän, että asia mikä ratkaisee ja mihin voidaan vielä vaikuttaa, on joiden alueiden ihmisten määrän räjähdysmäinen kasvu. Nälkä ja toive paremmasta elämästä saa ihmiset liikkeelle.

Pitää muistaa, että maapallo jatkaa olemassa oloaan, vaikka me ihmiset häviäisimme. Olemme vain osanen kokonaisuudessa. Ja asumme täällä Suomessa ilmaston lämpiämisen takia jääkauden jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastomuutos, nuoret, lakot, mielenosoitus

Ilmasto lämpiää!

Maanantai 24.12.2018 klo 14.45 - Pia Paa

Puhuttaisiinko ilmaston lämpiämisestä? Ai niin, lämpiäminen ei mene nyt läpi (pakkasta 20 astetta), siksi puhutaankin nyt muutoksesta. Ilmasto muuttuu. Siksipä Sinä, kyllä juuri Sinun suomalaisen, nyt on aika:

- olla matkustamatta, hyi Te Jouluna autolla ajavat- kehtaattekin ajella ihan turhaa jonnekin sukulaisiin tai mummolaan maalle. Kaasuautolla ei pääse yhtä pitkälle kuin sähköautolla- vain niillä saa ajella.  Kauheampia ihmisiä ovat lentokoneella lentävät! Muistakaa edes maksa ylimääräistä. En tiedä mihin omatunnon puhdistusraha laitetaan, mutta johonkin suomalaiset haluavat maksaa enempi lentämisestä. 

- Olla lämmittämästä kotianne, mökkiänne tai kyläpaikkaanne. Kaikista pahinta on saunan, uunin  tai takan lämmitys puilla. Puun poltosta vapautuu hiilidioksidia ja tulee pienhiukkasia. 

- Lämmittää saa vain sähköllä, joka tulee tuulimyllystä, aurinko- tai vesivoimasta. Tosin näin pakkasella ei tuule yhtään, aurinko näyttäytyy keskimäärin pari tuntia (aurinkokennot huurussa...) eikä vesikään virtaa jäiden takia kuten kesällä. Hiili- ja turvevoimalat ovat jo kiinni. Ydinvoimalankin osa haluaa sulkea. Joten, sori suomalaiset, nyt ei ole enää sähköä eikä valoa. Ei yhtään jouluvaloakaan sitten!

- Villasukkaa ja - pöksyt jalkaan. Ja reipasta hyppelyä kuusen ympärillä siellä kotona. Otsalamppu on hyvä.

-  Vaihtoehtona onkin ostaa sosnoborin hehkusähköä itänaapurista. Naapurimaasta ostettu sähkö ei olekaan niin pahaa kuin Suomessa tuotettu. Logiikka aukeaa vain paremmille ihmisille.

- Teollisuus onkin siirretty maihin jossa ilmastonmuutos ei haittaa. Monen työpaikka on jo hävinnyt. Mutta sehän hyvä asia kun ei ole työtä-ei tule työmatka-ajoa eikä ole rahaa tuhlaukseen. Rahaton ihminen on paras ilmastonmuutoksen kannalta.

Suomalainen saastuttaa ja rasittaa liikkuessaan ja asuessaan täällä, mutta jos joku muualta tullut pakolainen ja varsinkin jos hän ilmastopakolainen, niin tänne mahtuu. Laskelmien mukaan satoja tuhansia, He eivät rasita mitään. Logiikka aukeaa vain paremmille ihmisille.

Sehän on vain suomalaisten kunnia-asia pelastaa maailma! Ajatelkaa me tuotetaan 0,7% päästöistä ja me siis voidaan olla esimerkkinä muille!

Tosin muut maat taitaa nauraa paskasta naurua maalle, joka on on pimeä, kylmä ja jossa on pitkät välimatkat. Ja teollisuuskin on jo huomioinut ympäristöarvot. Ikävä tosiasia, mitä ei haluta tunnustaa on esim uuden sähköauton tekeminen on paljon saastuttavampi kuin olemassa olevalla dieselautolla ajaminen.

Ilmastonmuutosinnon lieve-ilmiönä häivyttetään jo tosiasioita. Ilmastonmuutos on totta, ilmasto ei ole koskaan ollut vakio. 

Onneksi Perussuomalaiset pitävät suomalaisten ihmisten ja yritysten puolia! Onneksi Perussuomalaiset kävelivät ulos suomalaisia kurittavasta sopimusneuvotteluista. Niissä oli lopputulos selvä, Sinä maksat! Keinot vielä epäselvät... 

Lämmintä Joulua!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmaston lämpiäminen, pakkanen, tuulivoima

Nyt on pakko!

Lauantai 20.10.2018 klo 19.27 - Pia P

Helsingissä oli mielenosoitus 20.10.2018 ilmastonmuutoksen takia.

Tuhannet ihmiset vaativat seuraavalta hallitukselta toimia, että Suomesta tulee miinus merkkinen hiilidioksiidipäästäjä.

Nyt on pakko! Ilmastovaalit!

Ja sitten ihmiset lähtivät tyytyväisenä koteihinsa. Tehdään oikeasti vihreille vaalityötä, jee.

Miksi vaatia muilta ja tulevaisuudessa? Miksi ei voi itse esimerkkinä? Kävellä kotiin ja katkaista sähköt pois päävirtakatkaisemisesta. Kaukolämpötaloissa patterit kiinni. Auton avaimet roskikseen. Bussilippu naapurin mummolle. Ruokakaupasta vain suomalaisia kasvisperäisiä tuotteita -mitkä siis säilyvät pari päivää viileässä asunnossa.

Mites ratkaistaan the ongelma - ihmisen uloshengityksessä on hiilidioksiidiä? Ei hitto, sitä on sisään hengitysilmassakin! Lopetaan hengitys!

Tosin suomalaisia on 0,75 PROMILLEA koko maapallon väestöstä. Meidän CO2 päästöt ovat 0,07 PROMILLEA . Meidän tekemättömyydellä ja jopa hengittömyydellä ei taida olla mitään merkitystä.

Ratkaisu onkin globaalinen. Suomalaisia on kuritetut maksuilla tarpeeksi. Jotain rajaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastonmuutos, nyt, mielenosoitus