Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:725638 kpl

Pikakysely

Oliko mun juttuja ikävä?

Valtuustonkokous 17.12 osa 2

Lauantai 22.12.2018 - Pia P

Talousarviokokouksissa on puolueiden ryhmäpuheenvuorot. Sen pitää jokaisen puolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kysyin puheessani: "Näiden todistajien läsnäollessa kysyn teknisen puolen viranhaltijalta, onko näihin mihinkään piilotettu soittimia? Onko senioripolku piirustuksien mukainen eli tekstiosasta on lupauksen mukaan poistettu sinne piilotettu soittimien osuus."

Hoivahenkilökunnan toiveena oli saada istumaryhmä Velkeskotiin ulos joen puolelle. Asiaa pahoitteli tekninen ja sosiaalipuoli rahanpuutteessa (arvio alle tonni), mutta onneksi Leijonat  lahjoittivat sellaisen.

Nyt suunnitelmissa on helppokulkuinen eli esteetön pikkulenkki laitureineen ja kuntoilupaikkoineen joen rantaan. Tekstiosasta löytyi yllättäen suunnitelmakarttaan merkitsemätön kuudes toiminto eli soittimet, joista tekninen johtaja oli silloin tietämätön.

Valtuuston käsittelyssä hän sanoi, että polkuun on tulossa UUDET soittimet, mm ksylofoni, joka on tosin huonompi kuin soitinpuiston alkuperäiset soittimet. 

Tekninen johtaja sanoi valtuustossa, että pitää kai sitten myydä ne vihatut soittimet. Vastasin hänelle, ettei kukaan vihaa soittimia vaan tyyliä miten asioita päätetään. Ilman selvää päätöstä, piilokustannuksilla oleva hanke ja asukkaita kuuntelematta tehtävät asiat eivät ole hyvä juttu.

Ajatelkaa, ensin ei ole varaa ostaa edes  pöytäryhmää ulos ja nyt on varaa ostaa soittimista lähtien vaikka mitä ulos. Joko kaupungilla on nyt paljon investointirahaa tai sitten joku on taas keksinyt jotain kivaa ja pakko saada... Suurin ongelma tässä senioripolussa on se, että ei riitä hoivahenkilökuntaa ulos viemiseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valtuustokokous, viranomaiset

Valtuuston 17.12. kokouksesta osa 1

Tiistai 18.12.2018 klo 9.36 - Pia P

Suonenjoen kaupungin tämän vuoden viimeinen valtuustokokous pidettiin 17.12.2018.

Kokoukset ovat avoimia ja moni kaupunki lähettää kokoukset netin kautta katsottavaksi, jos ei pääse paikalle.

Suonenjoella kokoukset eivät kiinnosta kaupunkilaisia. Yleisössä on joskus pari henkilöä ja joskus paikkalehden edustaja. Kannattaisi tulla katsomaan kokouksia. 

Kerronpa Teille muutaman kohdan kokouksesta. Aloitetaan lopusta.

Kokouksen lopuksi luetaan mahdolliset valtuustoaloitteet ja ne lähetetään kaunpunginhallitukselle jatkotoimia varten. 

17.12.2018 valtuuston kokouksessa käsiteltiin vuoden 2019 talousarvio ja vuosien 2019-2021 toiminta- ja taloussuunnitelma, eli mitä tehdään ja mitä maksaa ja mistä rahat tulevat. 

Jokainen puolue pitää ryhmäpuheenvuoron eli valtuustopuheen, kaikki innokkaat (muutama) puhuu yleisesti, kaupunginhallituksen puheenjohtaja puhuu ja puhuupi kaupunginjohtajakin. 

Paksu kirjanen käydään läpi alueittain, esim hallintoalueet kerrallaan ja valtuuston puheenjohtaja avaa keskustelun joka alueesta.

Tänä vuonna valtuutettu Ikonen nosti esiin vuokrataloyhtiön asuntoihin tulevan valokuituyhteyden. Se on pakollinen maksu, johon ei saa toimeentulotukea eikä asumistukea eli kaikista köyhimmät maksavat liittymän, vaikkei sitä tarvitse. Kyläverkon maksajaksi laitettiin vuokralla asujat.  

Samoin keskusteltiin teknisen puolen vajaakäytöstä. Minä nostin esiin sosiaali- ja koulupuolen yhteistyön ja kysyin miten aiotaan onnistua tehostetun asumispalvelun alaslaskemisessa, vaikka tarve on iso. 

Ikonen esitti ja minä kannatin, ettei osteta toista alusterää kuorma-autoon. Perusteena oli, että molemmat autot ja lähinnä kuskit haluavat samanlaiset vehkeet. Jos toisen auton kuski on kipeänä, niin toisessa autossakin on alusterä. "Ammattimiehille ammattivarusteet". Hinta 20 000€. Viime vuonna nämä ammattimiehet eivät tarvinneet uuteen auraan tiensuu-lisäsiipeä, hinta 3 000€.

Äänestys oli illan ainoa ja päättyi 25 ostetaan, 2 ei osteta ja yksi poissa. 

20 000€ on iso raha. Sillä saisi puolipäiväinen työntekijän vuodeksi vaikka vanhuspalveluun.

Talousarvion käsittely oli siis lähinnä Ikosen ja minun kyselyitä ja yksi rahan säästöesitys äänestyksellä.

Kunnes tuli  kokouksen loppu ja valtuustoaloitteet... Demarit esitti katuvaloja, myymäläautopysäkkejä, defilaattoreita, lisäparkkipaikkoja Iisveden päiväkotiin. Kristilliset rahaa nuorten harrastuksiin. Keskusta vanhuksille kokoontumistiloja. Kaikki järkeviä ja tarpeellisia, mutta...

Kokousessa oli juuri päätetty tulevan ja seuraavan kolmen vuoden rahat, teot ja mistä rahat. Miksi ei avattu suuta edes asianomaisissa kohdissa? Esitetty mitä oltiin vailla? 

Koko syksy istutaan hiljaa lautakunnissa, kaupunginhallituksen kahden päivän käsittelyssä ja päätöskokouksessa ja istutaan vielä hiljaa valtuuston kokouksessakin. Ja sitten viimeisessä kokouksessa tsädään, tulikin ihan just mieleen, että tarvitaan katuvalot jonnekin. Tai myymäläauto-odottajat tarvitsevat suojakatokset. Koko syksynä se ei tullut mieleen, että olisi saanut asiat talousarvioon mukaan.

Onko niin, että valtuustoaloitteella puolue/ryhmä saa touhupisteet itselleen, mainetta, että esittää tärkeitä asioita? Voidaan kehua vaikuttamista, asioiden ajamista ja nimi lehteen. Kunnon populistitouhua!

En todellakaan halua - enkä tule - tuollaiseksi politiikan irtopisteiden kerääjäksi, näennäistekijäksi. Valtuustoaloitteet ovat tarpeeseen, ei talousarviokäsittelyn lopuksi ilman rahoitusajatusta oman puolueryhmän nostamiseksi. No, jotkut aloitteet ovai puolueen valmiita aloitteita, joita tehdään joka kuntaan esitettäväksi. Paikallisten ei tarvitse miettiä esitystä vaan tulostaa valmis aloite ja vain laittaa omat nimet alle.

Selvyyden vuoksi - valtuustoaloitteet ovat kuntalain mukaisia eikä aiheita ole rajoitettu. En kritisoi aloiteoikeutta vaan harmittelen, ettei asioita oikeasti esitetä silloin ja siellä missä asioita valmistellaan ja päätetään.

Perussuomalaisten Suonenjoen ryhmä on tehnyt valtuustoaloitteita, esim alkoholitarjoilun lopettamiseksi kaupungin rahoilla ( ei mennyt läpi), valtuustopalkkioiden laskeminen säästötoimena ( ei mennyt läpi), tuorelähimarjan käytön lisääminen ( meni läpi, lapset sai tuoreita mansikoita), katuvalojen kesäkäytön lopettaminen ( ei mennyt läpi), liikenneympyrän teko vaaralliseen risteykseen (ei mennyt läpi) ja me too -selvitys ( tehtiin), vauvaraha100€- Suomi100 (meni läpi) jne.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valtuusto, valtuustoaloite

Valitus!

Perjantai 30.6.2017 klo 10.28 - Pia P

Ihan ensinmäiseksi totean, että valittamisoikeus on jokaisen kansalaisen- kuntalaisen- perusoikeus. Ihan kaikesta saa suunnilleen valittaa, jos on kokenut tai tuntee kokeneensa vääryyttä tai huomaa, että joku asia menee väärin. Valittaminen, oikaisupyynnöt, huomautukset ja kantelut ovat oikeuksiamme. 

Kun joku asia päätetään, siitä tehdään pöytäkirjapäätös, jonka saa ilmaiseksi päätöselimen hallinnosta, esim kunnantalosta. Pöytäkirjaotteen perusteella voi valittaa. Päätöksen ohessa on aika, jonka kuluessa voi valittaa, siinä on myös osoite mihin valitus lähetetään.

Ja näinpä on taas Suonenjoella tapahtunut! Julkisesta kaupunginhallituksen esityslistasta, joka näkyy netissä kaupungin sivuilla, voi nähdä mistä valitetaan.

Suonenjoen kaupunginvaltuusto 11.6.2017 päätti lopettaa monta tehtävää ja perustaa yhden uuden ja siirtää siihen jo kaupungin palveluksessa olevan viranhaltijan. Näin sivuhuomautuksen, ajatelkaa mikä säästötoimi! Vielä edellisen kaupunginjohtajan aikana kaupungintalolla oli "konttoriväkeä" nämä neljä henkilöä enenmän töissä. He ovat siirtyneet eri tehtäviin tai jääneet eläkkeelle ja nykyinen kaupunginjohtaja ei ole tyhjiin virkoihin/ tehtäviin palkannut ketään. Mikä säästö kaupunkillaisille vuosien aikana ja mikä tapa säästää, harvassa paikassa säästöt on tapahtunut "yläpäästä". Suonenjoella on koulupuolella väki samaan aikaan lisääntynyt 19 henkilöä, samoin lastenhoito ja vanhustenhoivapuolella on väki lisääntynyt. 

Ja takaisin aiheeseen, valtuusto päätti yksimielisesti siirtää henkilön uuteen perustettavaan virkaan, kun hän on jo ennenkin laaja-alaisesti entisessä virassaan niitä tehtäviä hoitanut.

Henkilö on pätevä tehtävään koulutuksen ja työkokemuksen ansiosta, hän tuntee Suonenjoen asiat monen vuoden työskentelyn takia. Hän on uudistusmielinen ja  reipaa, mitä Suonenjoki tarvitsee vuosikymmenien hyssyntyssyn elämisen ja päätöksen teon takia, joka näkyi kaupungin taloudessa - velkainen, veroja nostettu koko ajan, kenties se Kuopio- liitos olikin haluttu lopputulos?

Viime kaudella, kiitos kaupunginjohtajan ja koko henkilökunnan ja kiitos osan luottamushenkilöiden, Suonenjoki saatiin uusille urille. Ja mikä on lopputulos? Valitetaan!

Jos valtuusto yksimielisesti 11.6. päätti näin ja asia kävi myös muille osallisille, niin miksi valitus? 

Miksi? Kostoa, kiusantekoa, tuleeko hyvä mieli? Näpäytys? Vai arvatenkin julkisuudessa tullaan perustelemaan: " Me halutaan, että asiat menee oikein" .

Kuten alussa kirjoitin, valitus oikeus on lakisääteinen oikeus eli sellaisen saa aina tehdä, oli syy mikä tahansa. 

Mutta joskua miettii, miksi ja mitä järkee? Varsinkin kun valituksen lakipykälä -perustelu ei perustele valitusta vaan antaa mahdollisuuden siirtää henkilön toiseen virkaan avaamatta ko virkaa yleiseen hakuun.

Olen niin surullinen Suonenjoen tilanteesta  ja tästä työpaikkakiusaamisesta. 

Ilmeisesti kaupungilla menee liian hyvin ja halutaan romuttaa viime valtuustokauden saavutukset?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valitus, valtuusto, päätös

Ryhmäpuheenvuoro19.12.2016 Suonenjoki

Tiistai 20.12.2016 - Pia P

Valtuustopuhe

Perussuomalaiset kiittävät kaikkia taas tämän ison ponnistelun valmisteluun osallistuneitä ja tekijöitä – meillä on käsissä vuoden 2017 talousarvio ja suunnitelma. Kirjasen rakenne selvästi avoimenpi ja kertovampi kuin ennen. Erityinen kiitos eriytetystä 239 työllisyyttä tukeva toiminta – alueesta.

Tämä on tämän valtuusto – kokoonpanon viimeinen budjetti. Moni jää pois joukosta ja seuraavaa budjettia päättää osin eri ihmiset.

Vuosi sitten meillä oli turvapaikkahakija -tilanne päällä Suonenjoellakin, kyselemättä kaupungilta mitään isosta vastaanottokeskuksesta. Vastaanottokeskus lopetettiin ja turvapaikanhakijat siirrettiin muualle. VOKki oli muistutus siitä, ettei kaikkea voi hallita ja ennakoida.

Ensi vuoden isoja haasteita on kuinka pysymme ruodussa taloudessa. Suonenjoki paransi tulosta pienillä panostuksilla. Lähinnä terveydenhuollon pienentyneen menon ansioista. Nyt on ilmassa rahan menoa ja ” kaiken kivan haluamista”. Suonenjoella on loistavat harrastusmahdollisuudet ja palvelut moneen muuhun kuntaan ja kaupunkiin nähden.

Jos talouskurimme ei pidä, olemme isojen leikkauksin edessä. Moni luki Kuopion tiestä. Siellä kaiken hyvänhauskan maksajaksi pääsee sosiaalipuoli, Kuopio leikkaa lapsi-, vanhus- ja vammaispalveluista. Haluammeko me samaa?

Olkoon se motivaatio eli pelote toiminnallemme kun jo kerran valitsimme itsenäisen Suonenjoen.

Vuonna 2017 varaudumme tulevaan Soteen. Monta kokousta ja isoa päätöstä on tiedossa ensi vuonna. Suonenjoella on hyvä edustus maakunnan huipulla. Kaupunginjohtaja Piiroinen on monessa työryhmässä, meillä on maakuntavaltuutetut Kivinen ja Paukkunen ja minä maakuntahallituksessa ja viime viikolla minut nimettiin SoTe strategia työryhmään. Muitakin viranhatijoiltakin mukana valmistelutyössä, esin sosiaalijohtaja. Suonenjoki on siis PoSoTessa ja maakuntauudistuksessa on hyvin edustettuna. Tehkäämme siis omat päätökset ja teot ensi vuonna viisaasti täällä Suonenjoen omassa päätöksen teossa.

Iso kiitos Suomi100- Suonenjoki & vauva- lahjan läpimenosta. Suonenjoki on hyvä paikka syntyä, asua ja elää.

Päätän tämän viime vuoden puheeni loppulainaukseen;

Tässä nyt päätetään ensi vuoden tärkeimpiä ja ohjaavimpia päätöksiä ja teemme niitä vuoden viimeisessä kokouksessa ja viimeisessä kohdassa ja

NYT ennen nukkumaan menon aikaa. Hienoa, että viime vuoden ponteni meni läpi.

Kiitos

Jatkosivulla ovat muutosesitykset. Lue lisää...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuustopuhe, Suonenjoki, budjetti

Valtuustopuhe Suonenjoki 13.6.2016

Maanantai 13.6.2016 klo 19.54 - Pia P

Arvoisat puheenjohtajat, valtuutetut, kaupungin henkilöstö, lehdistö ja muut läsnäolijat

Meillä oli hyvä vuosi 2015. Pidetään huoli, että tulevaisuuskin on hyvä.
Hyvän tuloksen takana oli kaupungin työntekijöiden panos, silti ketään ei lomautettu eikä irtisanottu sekä kaupunkilaisiin kohdistuvat säästötoimenpiteet. Silti meillä on vielä loistavat kuntapalvelut.
Hyvän tuloksen syy tai paremmin ansiosta oli terveydenhuollon menojen pienentyminen. Kenties kertaluontoinen. Säästöt ovat aina kovia ja ikäviä asioita.
Suonenjoki pysyy olemassa ja vahvana kaupunkina pitämällä veroja maksavat kaupunkilaiset asukkaina ja houkuttelemalla uusia hyviä veronmaksajia.
Yhtenä asiana haluan nostaa tarkastulautakunnan arviointikertomuksen huomio laitosasumispaikkojen vähentämisestä. Sosiaalilautakunnan pitää noudattaa tarkastulautakunnan ohjeita, joka pohjautuu vanhuspalvelulain linjauksiin. Suonenjoella tulee noudatettaa lakia tässäkin asiassa.
Perussuomalaiset Suonenjoen valtuusto ryhmä hyväksyy omalta puolelta tilinpäätöksen ja kannattaa vastuuvapauden myöntämistä asianomaisille.
Kiitos.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, tilinpäätös, valtuuston kokous

valtuustoaloitetta pukkaa...

Perjantai 28.8.2015 klo 5.01 - Pia P

Kivalta kuulostavia valtuustoaloitteita on mukava tehdä puolueensa valtuustoryhmän nimissä. Suosikkiaiheet on tietysti lapset, vanhukset tms, mitkä herättävät ajatuksen, että puolue pitää myös ns. "Heikommista" huolen.

Moni puolue muistaa lähettää valtuustoaloitteensa myös paikkalehteen julkaistavaksi- ajatuksella, että "Tietääpähän ihmiset, että täällä ajetaan kaikkien asioita..."

Valtuustoaloite menee ao. lautakunnan tai suoraan hallituksen käsittelyyn. Viranhaltija tekee työtänsä eli selvittää, onko asia mahdollinen ja paljon se maksaa toteutuessaan. Ja sen jälkeen lautakunta tai hallitus päättää jollakin tavalla asian kokouksessa, mistä löytyy pöytäkirja.

Kuntalainen tai muu asiasta kiinnostunut voi lukea päätöksen esim. kunnan nettisivuilta.

Suurin osa valtuustoaloitteista on menoja lisääviä ja aloitteessa ei kerrota, millä haluttu asia aioitaan kustantaa.

Hienolta kuulosta asia tyrmätään yleensä lautakunnassa siihen, ettei ole rahaa tai ei haluta nostaa jonkun toisen esim. käyttäjäkunnan kustannuksia.

Aloitteet käsitellään vielä valtuustossa, jonka jälkeen aloitteen tekijät voivat kertoa, että kaikkemme teemme, mutta kun lautakunnat eivät hyväksy tätä. Ja asia jää siihen. Tosiasia on, että suurin osa aloitteista jää toteutumatta.

"Parhaimmassa" tapauksessa (lue pikkumaaseutukunnat/ kaupungit, yleensä keskusta) aloitteen tekijät ovat lautakunnissakin enemistöedustajia eli itse itsensä tyrmäävät ja sen jälkeen vielä arvostelevat omat tyrmääjät eli lautakunnan julkisuudessa. 

Mutta julkisuus on positiivistä - kaikkensa ne yrittää...

Tässäpä on valtuustoaloite vapaasti käyttöön - mitä esim. Suonenjoen Perussuomalaiset on noudattanut: 

Valtuustoaloite pitää olla lähtökohtaisesti kunnan menoja vähentävät tai toimintaa tehostava. Mikäli aloite lisäisi menoja, siinä pitää olla huomioitu taloudellinen puoli ja ehdotus miten menolisäys katetaan.

Jk. Odotan mielenkiinnolla, miten Suonenjoen keskusta kattaisi "uimahalli ilmaiseksi alle 18- vuotiaille" - aloitteensa menoerän 5200 €/ vuosi vai tyrmätäänkö aloite taksojen tarkastuskäsittelyssä.

Ensimmäisessä käsittelyssä vapaa-ajan lautakunta ei ottanut kantaa itse aloitteeseen. Selvityksen mukaan aloite nostaisi muiden käyttäjien uimahallikäyntiä 4€sta 4.70€on ja eläkeläisten uimahallin käyntimaksun 3€sta 3,90€on .

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtuustoaloite, menolisäys, kulut, julkisuus

Suonenjoen Pakolaiskeskustelu - pitämätön puheenvuoro

Tiistai 10.12.2013 - Pia P

Puhe jäi pitämättä, kun oli jo niin monta puhetta pidetty.

Äänestys tulos, jonka keskustalainen tiesi jo etukäteen menevän läpi...

Keskusta ilmoitti antavansa vapaat kädet- kyllä 7 ja ei 3

Kd kyllä 2, 

kokoomus kyllä 3, ps ei 2, vasemisto ei 2 ja ryhmäsopimusta rikkoen ! kyllä 2, sdp ei 5,  poissa yksi.

102§

Arvoisat puheenjohtaja, syykin selvisi, miksi meidän muiden piti jäähdytellä päitä kesäkuusta asti kun jäähdyttelijä on nyt joulukuussa esteellinen.

Tämä on ilmeisesti sitä runnomispolitiikkaa, jauhetaan asiaa niin kauan, että saadaan mieleinen lopputulos. Keväällä lautakunnista asia lähti sosiaalilautakunnasta ei ja koululautakunnasta ihan sama, jos ei tule kustannuksia ja kaupunginhallituksesta ei ja taas ollaan asian parisssa. Kaupunginhallituksen enemistö saatiin kääntymään ja valtuustolta odotetaan näköjään samaa.

Nyt ollaan taas hyvän bisneksen äärellä. Minua etoo, miten hädässä olevilla lasten ja nuorten mukana tulevalla rahalla halutaan paikata heikosti menevää ja kuulemma huonosti hoidettua yritystä, joka on pohjiltaan säätiö. Ihan oikeasti, jos tämä on rahan tuoja, niin otetaan saman tien vaikka sata tai tuhat lasta, niin meidän kaupunkikin pelastuu rahallisesti. Kysyn vaan, miksi muut kunnat ei ole halunut - suorastaan kiistele - kuka nämä talouden paikkaajat saavat. Päin vastoin -muut kunnat lopettavat pakolaisten vastaanottamisen yleisen taloudellisen tilanteen takia.

Arvoisa puheenjohtaja, kysyn miten virkavastuu toteutuu,  jos tämä ei tuotakaan näin paljon rahaa?

Talousarvioesitys käsitellään tänään. Tälläiset asiat, jotka ovat olleet koko vuoden tiedossa, olisi pitänyt ottaa huomioon siinä. Päätöksen teon halventamista on tuoda seuraavalle vuodella ohi talousarvion lisämenoja ja lisätoimia aiheuttavia esityksiä. Lautakunnat olisi pitänyt olla mukana suunitelussa.

Suositusten mukaan kotouttamissuunnitelma olisi muuten pitänyt käsitellä talouasarviossa.

Mutta mistä me nyt päätetään? Nämä alle 18- vuotiaat lapset ja nuoret muuttavat Suonenjoella ja asuvat hoidossa Vanhallamäellä. Kotipaikka tarkoittaa, että he ovat siis suonenjokelalaisia. Piste. Myös sen jälkeen kun valtion tuki loppuu. Oppivelvollisuus ikäiset eli nyt vielä alle 16- vuotiaat ovat peruskoulussa, jossa heille ei ole muuten edes luokkatilaa. Mitäköhän nämä 16- 18 vuotiaat lapset tekevät? Ei oikein selvennyt suunnitelmasta.

Lapsetkin ikääntyvät eli 18 -vuotiaat pullahtavat Vanhaltamäeltä kaupungin syliin eli jäädessään tänne, tarvitsevat asunnon yms.

Perheenyhdistäminen koskee lapsia, jotka saavat siitä päätöksen ennenkuin he täyttävät 18 -vuotta. Meillä on varmaan otettu huomioon tämä?

En vastusta Suomen pakolaisten vastaanottosopimuksia ja niiden noudattamista. Olemme sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin ja kannamme vastuun niistä. Mutta pakolaislasten kauppaaminen rahantuojana sekä asia huonosti valmisteltuna ja informotuituna päätöksen tukena ei ole oikein.

Näin turhan pitkän puheen pohjalta kannatan esitystä, että emme käynistä yhteistyötä Vanhamäkisäätiön kanssa. Kiitos.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valtuusto, Perussuomalaiset, pakolaiset, vanhamäki

Kolme valtuustoaloitetta

Tiistai 21.5.2013 - Pia P

SUONENJOEN KAUPUNGIN VALTUUSTOLLE 20.5.2013

1. VALTUUSTOALOITE

Valtuutettujen kokouspalkkioiden sopeuttaminen

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä on huolissaan Suonenjoen kaupungin taloudenhoidosta. Suonenjoen kaupunki on nimetty kriisikuntien joukkoon valtakunnallisessa vertailussa.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä päättäjien pitää näyttää esimerkkiä vaatiessa säästöjä eri hallintoaloilta.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen kokouspalkkioita ja puheenjohtajiston palkkioita lasketaan 10 prosenttia mahdollisemman pian osana kaupungin taloustilanteen kohentamiseksi.

2. VALTUUSTOALOITE

Katuvalojen kesäyökäyttö

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä kiinittää huomion katuvalojen kesäkäyttöön. Suonenjoella kesäyöt ovat valoisia ja siten Perussuomalaisten mielestä kesäöinä ei tarvitse käyttää katuvaloja.

Katuvalaistuksen käyttö turhaan on kallista kaupungille ja rasittaa luontoa turhan energian kulutuksen ja lamppujen uusimisen tarpeen takia.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että tekninen lautakunta ja/tai -osasto käy läpi mahdollisemmen pian Suonenjoen katuvalojen kesäyökäytön ja tekee toimenpiteet pian.

3. VALTUUSTOALOITE

Lähiruoka Suonenjoen kaupungin ruokapalveluissa

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä kiinittää huomiota lähiruuan ja tuoreruuan - marjojen ja hedelmien- väheiseen käyttöön Suonenjoen ruokapalveluissa.

Suonenjoen kaupungin imago on mansikka. Mansikkamme tunnetaan maailmalla, mutta emme käytä sitä oman kaupungimme ruokapalveluissa. Esimerkiksi päiväkodista kerrottiin, että tuoreita mansikoita ei ole ollut edes joka vuosi tarjolla.

Suonenjoen kaupungin strategiassa on maininta lähiruuan käytöstä. Helpoiten sitä voidaan lisätä tuorelähiruuan käytöllä.

Ruokalistaa voidaan muuttaa sesongin mukaan sopeutuvaksi ja ostamalla paikallisilta tuottajilta. Kilpailutuslaki ei koske pieniä eriä.

Kustannuksia tuorelähiruuan käyttö sesongin mukaan ei lisää, koska sesonkina marjat ovat edullisimmillaan. Lyhyt kuljetusmatka on edullinen.

Suomalainen marja on hyvänmakuinen, puhdas ja turvallinen käyttää tuoreena.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että Suonenjoen kaupunki alkaa käyttämään oman paikkakunnan tuoreita mansikoita, herukoita, vadelmia ja luonnon marjoja sesongin mukaan joukkoruokailussa.

Suonenjoen kaupunki pitää ohjeistaa kaupungin ostopalveluruokailutuottajia ja muita sopimuskumppaneita käyttämään tuorelähiruokaa sesongin mukaan.

SUONENJOEN PERUSSUOMALAISTEN VALTUUSTORYHMÄ


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, valtuustoaloite, lähiruoka, sopeuttaminen