Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:505490 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Mietitääs vähän ...

Tiistai 27.4.2021 - Pia P

Sisä-Savon lehdessä oli lehtijuttu (27.4.21) oli Iisveden palvelukodista. Lehtijuttu oli suora mainos, vailla mitään taustatyötä julkaistuun aiheeseen. Ymmärrän hyvin asian, mitä vähänmän tilaajia, niin sen vähemmän rahaa palkata tutkivia toimittajia tai käyttää työaikaa asioiden taustoihin. 

Mitä olisin kaivannut juttuun? Esimerkiksi miksi päättäjät ovat samaa yritystä mainostamassa ja kaupungin päättäjänä ostamassa palveluita siltä? Tai lähinnä estämässä lakisääteistä kilpailutusta, kuten lehtijuttu kertoi. Yritys maksaa parenpaa kokouspalkkioita kun Suonenjoen kaupunki ja lehtijutun perusteella rahalla saa vastinetta!

Lehdessä Suonenjoen valtuuston puheenjohtataja arvosteli valtuuston päätöstä kilpailuttaa vanhuspalvelua tuottavat yritykset tai kertoi, että lähinnä tätä yritystä ei haluta kilpailuttaa.

Kilpailutuspäätös oli sosiaalilautakunnan päätös, jonka valtuusto vahvisti yksimieleisesti. Kilpailutusvaatimus tulee laista. Kilpailutus on tasapuolista ja tasa-arvoista kunnan toimintaa. Kunnan ostamamat palvelut yrityksiltä on kilpailutettava.

Minkälainen lehtijuttu saataisiin, jos joku kaupunginhallituksen jäsen saisi monta tonnia kokouspalkkiota vaikka Attendolta ja haluaisi, että kaupungin on ostettava ilman kilpailutusta Attendon palveluita? 

Niinpä.

Miksi muuten vasemmalle kallellaan olevien puolueden melestä kaupunki ei saa ostaa yrityksiltä palveluita, koska ne maksavat omistajilleen osinkoina rahaa, mutta on hyväksyttävää ostaa palveluita (kun itse yrityksen hallituksessa ja) kun saa itse palkkioina rahaa?

Mikä on ratkaisu? Suonenjoen kaupunki ei nimeä edustajia Iisveden palvelukodin hallitukseen. Piste.

Selvyyden vuoksi- yrityksen johtamisjärjestelyt eivät määrää hoidon ja hoivan tasoa. Kukaan ei missään ole kiistänyt miten hyvää työtä Iisveden palvelukoti tekee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, raha, kilpailutus

Rahaa hoitajille

Keskiviikko 21.4.2021 - Pia P

Suonenjoen kaupunginhallituksen kokouksessa 29.3.2021 pykälä 51 käsiteltiin vuoden 2020 tilinpäätöstä, allekirjoitettiin se ja päätettiin lähettää tilintarkastajalle. Kuten monena vuonna aikaisemmin. Siinä pykäkäkohdassa ei päätetä mihinkä rahaa käytetään vaan se on kuntalain mukaista osa tilinpäätös - prosesessia.

Suonenjoen kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen, suurin "syy" siihen Suomen hallituksen velanotto ja sen velkarahan runsasmääräisen pumppaaminen kuntiin.

Korona aiheutti ja aiheuttaa kunnissa paljon ylimääräisiä kuluja - maskeja, suojaimia, testejä, sijaisia, käsidesiä, kokouksia ja kokouksia, etäkokouslaitteita, etäopetuslaitteita, ruokapusseja koululaisille... Moni kuntatyöntekijä joutui uuden eteen ja keksimään toimintatapoja. Suurinman vastuun kantavat johtajava lääkäri, kaupunjohtaja ja hallintojohtaja. Etulinjassa on hoiva- ja hoitohenkilökunta, varhaiskasvatus - ja koulujen henkilökunta jne. Yksityispuolella kauppojen kassat ja muu henkilökunta on ollut altistettuna koko ajan.

Suonenjoella on ollut hyvä valmiustila ehkäistä ja myöskin hyvä tuuri koronan suhteen -todella vähän tartuntoja- kiitos myös kuntalaisille.

Ko kokouksessa hallituksen jäsen Jani From (vas) esitti, että hoiva- ja hoitohenkilökunnalle on maksettava koronan takia 500 euron bonus, koska kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen. Esitystä kannatti Jouko Hänninen (SDP). Koska tilinpäätös käsittelypykälään oli tehty lakimääräisestä tavasta poikkeava esitys, niin asiasta äänestettiin.Bonusraha esitys hävisi 7-2 äänestyksessä.

Esitys ei hävinnyt, siksi että muut hallituksen jäsenet tai puolueet ei arvostaisi hoiva- ja hoitohenkilökuntaa. Tässäpä perusteita:

- Suonenjoella on kaupungin omia työntekijöitä hoiva- ja hoitotehtävissä. Sen lisäksi Suonenjoella on Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä (Suonenjoki ja Rautalampi), jossa on myös töissä hoiva- ja hoitohenkilökuntaa.

Suonenjoen kaupunginhallitus ei voi päättää Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän asioista. Siellä on oma hallinto, päätöksen teko ja talous. Eli vain osa Suonenjoen työtätekevästä hoiva- ja hoivahenkilökunnasta olisi saanut bonuksen. Olisi todella epäreilua ja epätasa-arvoista, että rinnakkain työskentelevänä henkilöstöstä vain osa saisi bonuksen.

- Koronan tarttumisen riskissä on paljon muitakin kaupungin työntekijöitä. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, opetuksen ja sosiaalipuolen työntekijät. 

- Kaupungin tilinpäätöksen ylijäämä ei ole ylimääräistä rahaa, joka jemmataan jonnekin. Se on kirjanpidollinen termi. kaupungin tilillä EI ole viime vuodesta 700 000 euroa ylimäräistä rahaa, jonka voisi laitella mihin haluaa. Ihan oikeasti kannattaa tutkailla kirjanpidon alkeita, jos tälläistä ei ymmärrä.

- Miksi kunnan tilinpäätöksen pitää olla ylimääräinen? Jos kunta tekee alijäämäisiä vuosia tilinpäätöksessä, niin se on yksi kriteeri joutua ns. kuntaliitos- selvitykseen. Asia on laissa. 

Suonenjoen kaupunki oli kuntaliitos selvityksessä edellisen kauden aluksi. vain kahdeksan vuotta sitten. Olimme kriisiytyvä kunta. Selvitys oli Kuopion, Siilinjärven ja Suonenjoen kesken. Tämä kauden uudet valtuutetut (ja ilmeisesti yksi piiiiitkäääään ollut ei muista tai ymmärrä) eivät tiedä minkä työn kaupunki on tehnyt, että säilymme itsenäisenä.

Suonenjoki oli vahvasti verottava, vahvasti velkaantuva ja vahvasti tekemätön kaupunki pari valtuustokautta sitten ja edellisellä kaupunginjohtajan ajalta. Nyt olemme rakentaneet uuden jätevedenpuhdistamon, uuden koulun, korjattu koulu, juna-aseman remontti ja tänä keväänä valmistuu seutukunnan ylpeys- uusi monitoimihalli. Investoinnit ovat olleet isoja ja silti saatu saatu talous kuntoon. 

- Koska kyseisessä asiassa ei kuntalain mukaan käsitellä henkilöstön palkka-asioita- ohi kaikkien sopimusten ja neuvottelukuntien- niin esitys on täysin populistinen ja selvästi kuntavaalien hämäriä lupauksia... 

Jani From kirjoitti Sisä-Savon paikallilslehdessä 20.4.2021 esityksestään. Kirjoituksessa hän laittoi sanoja muiden puolueiden edustajien suuhun... Sitä ei pitäisi tehdä tehdä. Jokainen puhukoon itse omat ajatuksensa.

Ei tulisi mieleen kirjoittaa, että jos vain hoitajat ansaitsevat viissatasen, niin vasemmisto ei arvosta varhaiskasvatuksen opettajia! Vasemmisto ei arvosta koulun opettajia!

Mikä olisi oikea ratkaisu?

- Suomen hallitus (päätöksiä tekemässä vasemmisto ja sdp!) maksaisi korona -tuen KAIKILLE hoito- ja hoiva-alan ihmisille. Tätähän moni on toivonut.

Tähän asti ainoat koronatuet on saanut toimeentulotuen asiakkaat, jotka saivat toimeentulotukea jo ennen koronaa. 

Muuten palkkaneuvottelut käy työnantajajien ja työntekijöiden liitot.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: bonus, korona, vasemmisto, talous, tilinpäätös

Roketepassi

Tiistai 13.4.2021 klo 11:04 - Pia P

EU: n yksi periaate ja peruste sen olemassa oloon on vapaa liikkuvuus. Kauniina ajatuksena on, että ihmiset ja tavarat sekä tieto liikkuu vapaasti -ilman maiden rajoja - , ilma tarkastuksia.

No reaalielämässä vain rikolliset, paperittomat ihmiset, varastettu tavara, huumeet, ihmiskaupan uhrit jne on saaneet kulkea vapaasti ja muiden ns taviskansa esittää henkkareita ja todistuksia maiden rajoilla. Suomalainen ei päässyt Finnairin lentokoneeseen Brysselin kentällä kun ei ollut passia (jäi turvatarkastukseen).

Vapaa liikkuvuus ja mitä sitten keksitään: rokotepassi eli todiste otetusta korona rokotteesta. Ajatelkaa, ihan itse haluamme säädellä kulkua ja tehdä itse todiste- lippulappusia, vielä kun tietäisi millä tasolla. Osa haaveilee, ettei ruokakauppaan pääse ilman todistusta ja osan mielestä se koska vaan rajojen ylittämisen tilanteita.

Sama lentovero, EU ei saa sovittua sellaista, niin kyllä suomalaiset ossoo ja tekköö. Lipun hinta nousee huomattavasti kun osa lipun hinnasta laitetaan ilmastorahastoon. Onko se luukku ilmakehässsä vai pohjaton kaivo ihmisten keskelle?

korona - rokotepiikki ei estä sairastumista, se ei estä viruksen levittämästä ja se ei ole kertapiikki. Ja tälläistä halutaa todistella ruokakaupan jonossa?

Kommentoi kirjoitusta.

Sukupuoli

Tiistai 6.4.2021 klo 23:53 - Pia P

Nykyisen Suomen hallituksen päätavoitteita ei ole hidastanut korona, lama, ennätyssuuret työttömien määrät, ulkomaan velan otto, kansalaisten eriarvoistuminen, kouluja käymättömiä lapset, vanhukset leipäjonossa jne.

Päätavoitteet on ilmastomuutoksen torjunta ja sukupuolineutraalisuus sekä mahdollisemman paljon maahanmuuttajia Lähi-Idästä ja Afrikasta- mielummin miespuolisia.

Ilmastomuutoksen torjunnan nimissä liikkuminen ja asuminen tehdään niin kalliiksi, ettei pysty tekemään töitä eikä asumaan normaalikokoisia asunnoissa. Kaikkien pitäisi ahtautua betonilähiöihin ratikkakiskojen viereen. Polkupyöräily on pop! Turve ajettiin alas ja nyt tuodaan Venäjältä tukkipuusta haketettua haketta venäläisillä rekoilla kaupunkien lämmityksen. Elämää on vain kaupungeissa.

Nyt pitäisi asvaltti repiä pois, että puut pääsisi kasvamaan. Yhtään puuta ei saa kaataa ja puunpoltto kotisaunassa on syntiä.

sukupuoli pitäisi saada vaihtaa omalla ilmoituksella alaikäisenä. Kohta leikataan pippeleitä pois ja harsitaan takaisin- mikä milloinkin tuntuu miltäkin. Tissejä saa hormooneila tai sitten ne leikataan pois.

Mä haluan olla ihminen! Ei minua kiinnosta mitä siellä jalkojen välissä roikkuu tai on heilumatta. Eikö ole tärkeämpää se ihminen -nahkojen sisällä?

Mutta eihän se käy, nyt pitää olla tummempi ihoinen kuin laastarin väri, sukupuolen vaihtanut alkuperäiskansan edustaja, että on edes jotain ja on puheoikeus sekä lupa ottaa kantaa! Joka asiaan! Tai edes sellainen puoliso tai kaverina. Sitten olet jotain.

Kuten aina -tulee se tuomion hetki, jolloin kysytään ja tarkistetaan tarkasti kumpaa sukupuolta olet ja siinä hetkessä on vain olemassa kaksi sukupuolta! Hetki on kuntavaalien jälkeinen luottamuspaikkojen jako. Tasa-arvolaki määrittelee, että lautakunnissa, hallituksissa, kaikissa kunnan ja kaupungin elimissä pitää olla vähintään 40% toista sukupuolta. Osaamisella ja kiinnostuksella ei ole mitään merkitystä, riittää kun olet sopivaa sukupuolta koko valtuustokauden. On vain miehiä ja naisia. Jos vaihdat sukupuolta, niin sinut vaihdetaan. Et ole enää sopiva lautakuntaan, vaikka pää ja ajatukset pysyisivät samana.

Aattelepa sitä!

Olisi kiva tietää miten pitkällä sukupuolen vaihdos pitää olla, että se politiikassa vaihtuu. Riittääkö oma ilmoitus ja Reinolle mekko päälle vai pitääkö nippasta jotain pois ja täyttää paidan kohta silikoonipalleroilla?

Entä jos säilyy Reinon näköisenä ja on jo Pirjon hetu? Eli viranomaiset on hyväksynyt vaihdoksen, mutta ulkoisesti ei tapahdu suuria muutoksia. Kurkataanko paikkajaossa pöksyihin?

Saako Sanna ajaa partaa ennen kokousta? Saako Heikki imettää vauvaansa kesken kokousta?

Aattelepa sitä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuoli, mies, nainen, muu, vaihto

Kuntavaaleja valituksella

Torstai 25.3.2021 - Pia P

Politiikassa on monenlaisia tapoja toimia. Osa kuntapolitiikoista haluaa yhteistä hyvää ja kokee onnistumisen iloa kun saa hyviä asioita läpi tai pystyy estämään turhia tai kalliita asioita toteutumasta. 
Harvemmin hyvät asiat kuuluvat kauas ja eikä ne niin kiinnosta kuntalaisia.
.
Mutta jos onkin joku epämääräinen ja keskeneräinen asia, siitäpä onkin kiva keskustella, esimerkiksi Facebookin puskaradio - ryhmässä.
Suonenjoella puskaradiossa kuohutti AVIlle (aluehallintovirasto) tehty valitus. Joidenkin - jopa muutaman valtuutetun- mielestä nimetön valitus oli selvä merkki, että Suonenjoen kaikki asiat ovat vanhustenhoitoa myöten pielessä kun AVI tutkii.
.
AVI :lle tehty valitus oli kertomus monenlaisia huhupuheita, tapahtumia ilman henkilöitä, aikaa ja paikkaa, henkilöön meneviä suorastaan kunnianloukkaustason valheita jne. Olipa siinä jopa ratsastettu kuolemantapauksilla.
.
Yleensä on tapana vastata kyselyyn ja vasta sen jälkeen AVI tekee omat johtopäätökset
On surullista, jos politiikan teko on epämääräisiä valituksia moneen eri instanssiin, kyselyitä, poliisitutkintoja jne. Kaupungin virkahenkilöiden työaikaa menee selvitellessä asioista. Työntekijät väsyvät eivätkä ehdi tekemään omia töitä. Valituksiin on vastattava tarkasti ja avuksi on palkattava lakihenkilöitä. Kaiken tämän maksaa kuntalainen. 
.
Tehty valitus ei ole merkki kaupungin, viranhaltijoiden tai työntekijöiden ”epäselvyyksistä” tai ”lakia noudattamattomuudesta”.  Valitus on kuntalaisen lakisääteinen oikeus, mutta vasta lopputulos kertoo jotakin. 
.
Suonenjoen kaupungin julkisista asiakirjoista voi katsoa onko oikeasti säästetty vai panostettu. Hallintosäännöistä näkee kuka päättää mistäkin. Talouden toteumasta näkee, että vanhuspuolella tehostetun palveluasumisen paikkoja on lisätty eikä laitoshoitoa ole purettu. Henkilöstöraportista taas näkee valituksessa mainitun vuoden 2011 lopussa oli sosiaalipuolella 129 ja vuoden 2020 lopussa 144 työntekijää. Sosiaalipuolella on työntekijöiden lisäystä 15 henkilöä. Ja näistä valitetaan AVI:in?
.
Tulen selvittämään paljonko lakipalveluiden lasku on tässä esimerkki tapauksessa, sen jälkeen kuntalaiset voivat miettiä minkälaista politiikan tekoa Suonenjoella halutaan jatkossa.

Kommentoi kirjoitusta.

Pääsitkö kotiin?

Keskiviikko 17.3.2021 - Pia P

MeToo - kampanja saa jatkoa. Nyt kysytään, että pääsitkö kotiin? 
Suomalainen nainen kokee todella paljon väkivaltaa, 49% tutkimuksen mukaan. 

Siihen perustuen on tehty uusi kampanja, "pääsitkö kotiin?" Miesten pitää mennä kadun toiselle puolelle kun kohtaavat naisen. Naisten pitää saada kulkea rauhassa. Mies on paha.

Istukaahan alas! Nyt ei tule yleistä höpinää...

Kuka kasvattaa miehet? Kuka opettaa miten naisiin ja yleensä ihmisiin suhtaudutaan? Kuka opettaa ja kannustaa empatiaa? Kuka opettaa hyvät käytöstavat? Kuka opettaa toisen koskemattomuuden kunnioituksen?

Kuka on estänyt miehiä olemaan lastensa lähellä. Harva nainen menee vanhenpain vapaalla töihin ja antaa miehen olla vauvan kanssa kotona. Niin harva, että tätä aletaan pakottaa lailla -miehille oikeus olla vauvansa kanssa. Entäs kun tulee parisuhde ero? Kuka haluaa lapset itselleen? 

Reilun vuoden iässä poikalapset (kuten tytötkin) kiikutetaan varhaiskavatuksen pariin eli päiväkotiin. Kumpaa sukupuolta siellä on enempi? Poikaa kasvattaa ja hoitaa varhaiskasvatuksen ammattilaiset. 

Seuraavaksi on koulumaailma. Kukas siellä nuoria ohjeistaa ja opettaa?  Ehkä harrastuksissa ja ehkä kotona voi nuori mies tavata miehiä.

Jos tulee ongelmia perheelle tai lapselle, niin sosiaalipuoli tai lastensuojelu tulee mukaan. Kumpaa sukupuolta suurin osa työntekijöistä on?

Eli vauvasta peruskoulun loppuun voi urospuolinen ihminen olla vain naisten keskellä. 


Sitten on kyllä perheitä, jossa mies on tasavertainen vanhempi - onneksi. Ja nykyaikana yhä enempi.

Ja sitten niistä pojista tuleekin yhtäkkiä naisia hakkaava ja raiskaajia sovinistisika miehiä? Ulkoavaruudestako ne tulee? Vai onko ne miehet samoja mitä naiset ovat koko ajan ympäröinneet? No nyt joku muistaa ulkomaiset raiskaajat ja vaimonhakkaajat... Niinpä, kukas heillä hoitaa lapset, mies ei kuulkaas osallistu mitenkää.

No, nyt sitten joku sanoo, että pojat oppii huonoille tavoille jos perheen isä ei kunnioita äitiä. No sanotaan kumppani ei kunnioita kumppania. Kuka sellaisen elämän hyväksyy? Äiti tai se kumppani, joka jää huonoon suhteeseen. Älkää uskotelko itsellenne, että lasten takia ei voi erota. Kyllä, se on vanhempien vastuulla turvata lapsille hyvä ja turvallinen lapsuus ja nuoruus.

Samalla kun syyllistetään kaikki miehet pahikseksi, niin syyllistetään myös hyvät miehet. 

Naiset, kannetaamme me vastuu ja opetetaan omat lapset tavoille. Oli ne mitä sukupuolta tahansa.  

Ei se mies ole yhtäkkiä olento, joka vaan alkaa hakkaamaan ja raiskaamaan naisia. Kyllä hänen lähellä vauvasta lähtien on ollut monta naista ja miestäkin - monta tilaisuutta opettamassa toisen kunnioitusta ja ihmisyyttä.

No ei se näin yksinkertaista ole, mutta hyvä alku Parempaa huomiseen. Parempi kuin se,että syytämme miehiä.

jk. Naisetkin hakkaa... toisiaan ja omia miehiä. Valitettavasti, siinäkin on työn sarkaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kampanja, pääsitkö kotiin, väkivalta, naiset

Valitetaan - taas...ja taas...

Maanantai 15.3.2021 - Pia P

Politiikassa on monenlaisia tapoja toimia. Osa kuntapolitiikassa mukana olevat haluavat yhteistä hyvää ja kokevat onnistumisen iloa kun saa hyviä asioita läpi tai sitten pystyvät estämään turhia tai kalliita asioita. Osa näistä henkilöistä on hiljaisia taustapuurtajia, jotka eivät kaipaa kunniaa ja mainetta. 

Harvemmin hyvät asiat kuuluvat kauas ja eikä ne niin kiinnosta kuntalaisia.
.
Mutta jos onkin joku epämääräinen ja keskeneräinen asia, siitäpä onkin kiva keskustella, esimerkiksi Facebookin puskaradio - ryhmässä.
.
Suonenjeolla puskaradiossa kuohutti AVIlle (aluehallintovirasto) viimeksi tehty valitus. Joidenkin - jopa muutaman valtuutetun- mielestä valitus oli selvä merkki, että Suonenjoen kaikki asiat vanhustenhoitoa myöten pielessä kun AVI tutkii. Tosin yleensä on tapana vastata ja vasta sen jälkeen AVI tekee omat johtopäätökset. Reilua olisi keskustella vasta AVIn päätöksen jälkeen.
.
AVI lle tehty valitus oli monenlaisia huhupuheita, tapahtumia ilman henkilöitä, aikaa ja paikkaa,  henkilöön meneviä suorastaan  kunnialoukkaustason valheita, jopa tunnistettavia kuolemantapauksia, jossa omaiset ei ole valittaneet minnekään.
.
On niin surullista, jos politiikan teko on vuosikausia valituksia moneen eri instanssiin, kyselyitä, poliisitutkintaa jne. Kaupungin virkahenkilöiden työaikaa menee selvitellessä asioista. Avuksi on palkattava lakihenkilöitä. Kaiken tämän maksaa kuntalainen.
.
Tehty valitus ei ole merkki kaupungin, viranhaltijoiden tai työntekijöiden ”epäselvyyksistä” tai ”lakia noudattamattomuudesta”. Valitus on lakisääteinen oikeus, mutta vasta lopputulos kertoo jotakin. 

.
Jatkuva valittaminen tuntuu kiusantekona virkakoneistoa kohtaan. Kaikki asiaa käsittelevät viranhaltijat väsyvät ja turhautuvat sekä eivät kerkiä omia oikeita töitä tekemään. Jatkuva valittaminen tuntuu aina kuntavaalien läheisyydessä suorastaan törkeästä tavalta nostattaa omaa kannatusta vihjailemalla pelkkien valitusten perusteella.
.
Aloitetaanko reilu peli sillä, että valittajat kertoisivat nimensä valituksia tehdessä?
Olisi helpompi tarttua ongelmiin, jos tietäisi mikä ongelma on. Pelkät huhupuheet ei ole niitä.
.
Onko tässä jo ajojahdin makua viranhaltijoita kohtaan? Onhan Suonenjoen kaupungilla menny liian hyvin. Talous kunnossa ja toiminnat kunnossa. Ei ole entistä meininkiä!

Kommentoi kirjoitusta.

Lisää oppilaita

Sunnuntai 7.3.2021 - Pia P

Liikemies Westerbacka on keksinyt uuden liikeidean.

Hänen avullaan tuodaan suomea osaavia oppilaita Intiasta yms Suomen syrjäseutujen lukioihin, jossa podetaan oppilaskatoa. Oppilaskato koskee myös kaupunkeja, koska Suomessa ei synny tarpeeksi lapsia joka kouluun.

Firma laskuttaa sopimuskuntaa 1000 eurolla. Tavoite on tuoda 150 000 nuorta Suomeen, siitä voi laskea onko bisnesidea hyvä.

Suomea osaava nuori tuotaisiin pikkupaikkakunnalle asumaan ja opiskelemaan lukiossa. Kunta saa nuoren opiskelusta valtionosuutta (VOS) lukiolaisista noin 6000 euroa vuodessa. Sillä pitäisi saada koulukirjat, tietokone, koulukyyditys, opetus (kaikki opettajat joka aineeseen), avustajat, tukiopetus, oppilaanohjaus, lukiorakennuksen ja sen ylläpito jne.

Eihän se valtionosuus riitä mitenkään kustannuksiin vaan kunta maksaa loput "omilla rahoilla" eli verorahoilla. Lukio ei ole siis kustannusneutraali vaan myös kuntaveroilla maksetaan loput kustannukset.

Tämä kannattaa muistaa kun haaveillaan lisää oppilaita, joka oppilas maksaa kunnalle,

Kukas maksaa nuoren asumisen ja elämisen? Suomalaisen nuoren opiskelun maksaa oma perhe, työn teko ja opintotuki sekä jotkut saa vielä toimeentulotukea.

EU ja eta- maiden nuoret eivät saa Suomessa opintotukea eikä opintoon liittyvää asumistukea eikä toimeentulotukea. Kukas sitten maksaa? Nuoren perhe sieltä Intiasta tai kunta - voi toki auttaa tiskin alta nuorta. Laillisuus voi tulla esteeksi...

Eli ainoa johtopäätös on, että sieltä tulisi perillisiä todella varakkaiden perheistä, jotka arvostavat koulutusta rauhallisessa maassa. Rikkaiden erityisherkkua tarjolla!

Tosiasia on, että nuoria ei tule riittämään joka lukion täydeltä. Kuulostaa kurjalle tulevaisuudelle, mutta totta.

Ratkaisu ei ole rahalla nuorten ostaminen Suomeen. Se vain lisää pikkukunnan kustannuksia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lukio

Ihanaa ja mahtavaa

Perjantai 5.3.2021 - Pia P

Suonenjoen virkaihmiset ja päättäjät eivät arvosta yhtään vanhuksia! Kaupunki panosti ökyluokan liikuntahalliin 17 miljoonaa ja sen päätyy tehdään vielä lastenleikkipaikka! OMG!

Kaupunginhallitus lopetti Veljeskodin väistötilojen kilpailututtamisen ja samalla lopetettiin kaikki. Rahaa ei rittä vanhuksille yhtään. Kyse on arvovalinnoista!

-------

Tälläistä mielipiteitä ja keskustelua saimme lukea lehdessä ja facebuukin puskaradiossa.

Tässäpä sitä ikävää/tylsää tosiasiaa...

Suonenjoen kaupunki käyttää vanhuspalveluun noin 10 miljoonaa joka vuosi. Arvovalintojen takia käytämme asumispalveluihin enempi rahaa kuin keskimäärin Suomessa kunnat. Kotipalveluun on lisätty vakituisia työntekijöitä.

Kilpailutuksen tuloksena esimerkiksi Iisvedenpalvelukoti säätiö (tuottaa tehostettua asumispalvelua) saa lisää 10% rahaa per hoivapaikka -( kilpailutus aiheutti kanssa suuren pahan mielen, jopa luottamushenkilöissä - löytyy pöytäkirjoista ja paikallislehdestä. Lopputulosta kukaan ei ole muistanut kehua.)

Veljeskotia on yritety elvyttää vuosikymmenien aikana monta kertaa. Jälkeen päin arvioituna jotkut rakennusratkaisut eivät ole olleet hyviä, mutta ne on tehty sen ajan ajattelun mukaan. Muutama pitkäaikanen luottamushenkilö on aina voimakkaasti puolustanut rakennuksen hyvää kuntoa kokouksissa. 

Arvoista olemme keskustelleet monessa eri paikassa ja monessa eri tilanteessa. Pöytäkirjasta löytyy esimerkiksi KH (kaupunginhallitus) äänestys. "Kerrotaanko ARA lle (asuntojen rahoitus- ja kehittämiskeskus), että Suonenjoelle tarvitaaan uusi rakennus vanhustenhoivaan." Ilmeisesti arvovalintojen takia erään puolueen edustaja oli sitä mieltä, ettei lähetetä moista tietoa mahdolliselle hoivakodin rahoittajalle.

Lehtikirjoituksessa arvosteltiin, ettei Suonenjoki pistä miljoonaa vuodessa veljeskodin väistätiloihin. MIljoona euroa pelkkiin seiniin - sillä saa paljon hoivaakin. Väistötiloihin menisi pari vuotta, koska ei ole kaavapaikkaa eikä rakennusta valmiina. Pelkät valitusajat vie monta kuukautta päätöksen teossa. Ja yksi asia on varma- tuleva hyvinvointialue ei maksaa moistaa vuokraa väistötiloista. Arvovalintoja - miljoona seinään vai hoivaan?

Samalla aikataululla saamme uuden ja kiinteän ja juuri tähän tarkoitukseen tarkoitukseen tarkoitetun rakennuksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, vaalilupaukset

Minä äänestän!

Tiistai 2.3.2021 - Pia P

Nyt on tullut muotiin ilmoittaa, ettei aio äänestää kuntavaaleissa, jopa joku proffa näin julisti.

Perusteena on, etteivät uskalla äänestää Koronan takia. Samaan aikaan kauppakeskuksissa, kaupoissa, hiihtokeskuksissa, kapakoissa, junissa, viinakaupassa, kuntosaleilla jne porukkaa pyörii ja taatusti ihan lähellä toista. Yritäpä mennä kaupan maitokaupoille yksin, samalla sekunnilla siinä on jo samaa maitopurkkia rohmuamassa joku äkänen ja ilmeisen kiireinen tyyppi (ei ole kerennyt edes maskia laittaa kasvoilleen).

Etelä-Suomen hiihtolomat kansoitti Lapin hiihtokeskukset. Ensi viikolla on mm Tampereen (pääministerin kotikunta) ja Keski -Suomen lomaviikko. Ja arvatkaas mitä, tiukat rajoitukset astuu voimaa viikolla kympillä eli kun ilmeisesti tärkeimmät on pitänyt loman.Tosin nyt selvitellään lakia ja sen marssijärjestystä.

Miksi ihminen voi käydä superhypermarketissa, muttei voi äänestää?

Samaan aikaan etulinjassa eli asiakaspalvelussa ja töissä on kaupan henkilökunta, sairaalan ja terveyskeskuksen henkilökunta ja pelastuslaitokset sekä poliisi jne. Kysytäänkö heiltä, että huvittaako? Olla ihan siinä etummaisena, ilman oikeutta ilmoittaa blogissa, ettei kiinnosta äänestäminen? Kuka oikeasti ajattelee kaupan kassaa - en halua mitään pöpöä tai virusta! Sori, se on sun työpaikka!

Arvokasta työtä ja palkkataso persiistä. Ja korona luo lisähaasteen.

Ja sitten proffatason ihminen kertoo, ettei uskalla mennä äänestämään kun korona. 

Kuntavaalit on ihmisen lähin asia demokratiasta. Niissä päätetään oman kotikunnan asioista. Päiväkodista, kouluista, vanhusten hoidosta, kulttuuria, uimarannoista, venepaikoista, tien aurauksesta - mitä rakennetaan, kuka tekee ja mitä maksaa jne - oman lähipiirin ansioita.

Suojaimet, turvavälit ja harvakseen jonossa äänestäjillä. Suojapleksit, turvavälit ja suojaimet vaalivirkailijoille. Väljät tilat. Terveenä paikalla ja paikalle.

Eiköhän me yhdet vaalit saada tehtyä - yhdessä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, korona, suojaus, äänestäminen

Vaaleja...

Tiistai 16.2.2021 klo 12:44 - PiaP

Kuusi vuotta sitten kuntaliitos- selvittäjä kertoi mediatiedotteessa, että Suonenjoen pitää liittyä Kuopioon ja sopeuttamistarve oli valtava. Suonenjoen valtuusto äänesti, ettei liitytä ja kääri hihat.
Tänä päivänä tuntuu, että fokus hävinnyt.
Suonenjoella on näköjään tapana tehdä - taas -kuntavaaleja kehittämällä omia totuuksia.
Tälläisessä vaalitaistelussa kärsijänä on kuntalaiset ja virkakoneisto. Politiikka on välillä persiistä.
Onneksi kuntapolitiikassa on myös eteenpäin katsovia ja innostuneita ihmisiä. Politiikka on välillä mahtavaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Ihan ensimmäinen kirjoitukseni

Sunnuntai 14.2.2021 - Pia P

Pelottelua Suonenjoella...

To 2.8. 2012 paikallislehdessä Suonenjoen SDP:n edustaja kertoo, että Perussuomalaisten vaalitaktiikka on pelottelu...

Pakko myöntää olen pelotellut äitinä lapsia: Jos leikitte tiellä, jäätte auton alle... Jos ei ole kunnolla päällä, vilustuttu... Hampaat pitää pestä tai hammaspeikko vie kaikki hampaat... Mutta en ole Perussuomalaisena ketään pelotellut, tosin minua pelottaa tämä nykymeno!

Äkkiseltään en muista muiden poliittisesti pelottelleen kuin pääministerin: "Jos emme maksa ja takaa muiden maiden velkoja, niin Suomeen tulee talvi kesän keskelle". Ilmeisesti emme ole tarpeeksi reippaasti maksaneet, kun on näin kylmä kesä?

Mutta en usko, että olen SDP:n edustajaa pelotellut mitenkään. Vai olemmeko me Perussuomalaiset niin pelottavia, että pelkkä paikallisyhdistyksen aktiivinen toiminta pelottaa? Ja vielä pelottavanpaa taitaa olla se, että meillä on kunnallisvaaliehdokkaita Suonenjoella.

Totuuden ja tosiasioiden kertominen ei ole pelottelua. Teitä se voi pelottaa- sopimuksien salaaminen yms. kertoo sen. (Urpilaisen vakuudet)

Eikös se SDP:n presidentiehdokaskin televisiossa pelotellut: "Pöö!"

Taitaa möröt olla ihan omissa kaapeissanne!

Tämä juttu on siis ihan ensinmäinen kirjoitukseni, vuoden 2012 kuntavaalien alla. Ja ihan samat teesit on vieläkin-  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosi 2012, kuntavaali2012, ploki,

Kuitua, perkele!

Tiistai 9.2.2021 - Pia P

Kuitua, perkele!
No ei silleen saa sanoa, pelkästään havuja saa kirota.

Vaikka Savon kuituverkko Oy ansaitsi muutaman kirosanan. Valokuitu on hyvä asia, mutta sillä kuntapuljaaminen ei ole.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa puhuttiin alkavan valokuituverkon rakentamisesta, sehän oli valtion tahtotila. Suonenjoella moni hihku innosta verkon rakentamisesta. Maalailtiin kuvia, että vanhukset asuvat sen avulla pidenpää yksin kotona. Kuituverkon avulla metsäkoneet korjattaisiin etätuen avulla. Maaseutu ei enää autiotuisi, koska verkko toisi palvelut korpeenkin. 

Savoon perustettiin kuntien omistama Savon kuituverkko Oy. Vastustin Suonenjoella sitä, koska kuntien yhteiset yritykset ovat harvoin onnistuneet. Poliittisella johdolla ei ole kokemusta eikä kiinnostusta yrityselämästä, eikä sillä ollut väliä, koska piikki on aina auki. Epäonnistumiset maksaa kuntalaiset eli veronmaksajat.

Suonenjoella varattiin vuosittain satoja tuhansia euroja verkon rakentamiseen (vastustimme sitäkin). Jotkut ihmiset maaseudulla halusi verkkoa. Eli oli rahaa ja halua ja jopa yritys sitä varten, mutta... ei..  ei tullut koko kunnan verkkoa. Tuli pätkä Iisvedelle ja kunta on joutunut vensklaamaan sopimuksia ja maksuaikatauluja monta kertaa. Kun ei kannata!

Minäkin pyysin tarjouksen silloin. Iisvedelle valokuituverkko - tarjous vaihteli 800 - 1600 euron liittymämaksu plus kaapelointi  sekä joka kuukausi maksu 50- 100 euroa.

Seuraavaksi verkko otettiin Suonenjoen vuokratalo Oy: n asuntoihin - näkyy töllöstä enempi kanavia ja on netti. Hinta sisältyy vuokraan eli asukkaat maksavat sen nousevana vuokrina. Vaikka ei olisi edes telkkua tai tietokonetta. 

Laajakaista Savoon - hanke sai yli 2 miljoonaa markkinointirahaa maakuntaliitolta- sillä rahalla sai hienoja esitteitä, hanketyöntekijöitä ja matkailuautosta jaettavia pillimehuja ja tuubihuiveja,  mutta ei metriäkään verkkoa. Hankkeiden luvattu maa- Suomi!

Mistäs nyt tämä perkele tuli? Vuosikausien keikkumisen ja konkursin jälkeen on esitys kunnissa (tulossa päätöksen tekoon), että myydään koko verkko.

Uusi ostaja on noin 80 % ulkomaalainen sijoitusyhtiö ja alle 20 % kotimainen sijoitusyhtiö (eläkeyhtiöitä, valtio jne). Taustayhtiöstä löytyy mm Esko Aho eli keskusta tietää mitä tehdään. 

Mahtavaa - uusi omistaja laajentaa, huoltaa ja jopa -ihan varmasti-  laskee hintaa. No ei varmaa!
Valmista kuntalaisten maksamaa verkkoa kilometri tolkulla ja ei muuta kuin tuotto-odotukset kohdilleen. Tulossa on caruna kakkonen. Tällä hetkellä mikään laki ei suojele (ei estä) kuntaomistajapohjaisen yrityksen rakentaman verkon käyttökustannuksien nostamista myynnin jälkeen. Vain taivas on rajana.  Sähkönsiirtoverkossa on jo kustannusjarruja lain puolesta, mutta ne ovat selvästi riittämättömiä.

Vastustimme Ikosen Ollin kanssa rahan mättöä toimimattomaan yritykseen ja ollaan oltu oikeassa koko ajan. Viimeinen puljaus on yrittää myydä verkko ulkomaiselle sijoitusyhtiölle kassakaappi - sopimuksella. 

Verkko on hyvä myydä ja myynti pitää olla kaikille avoin ja ostaja pitää olla jotain muuta kuin sijoitustuottoa haluava yritys. Tarjottu summa laskutetaan käyttäjiltä! En tiedä vielä tarjottua summaa, mutta varmaankin niin iso, että kuntapäättäjät käyvät siihen täkyyn. Nyt pitäisi kuntapäättäjien ajatella veronmaksajia ja verkon käyttäjiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Savon kuituverkko, myynti, kuntaomistajat, caruna2

Rakas keskusta!

Sunnuntai 7.2.2021 - Pia P

Lehdestä on saatu lukea ja töllöstä kuultu keskustan kipuilua. Keskusta syyttää Perussuomalaisia huonosta gallup menestyksestä ja haastavasta kuntavaali -ehdokkaiden hakemisesta. Perussuomalaiset ovat siis keskustan vaikeuksien syy.

Niin kauan kun keskusta ei katso peiliin ja ole rehellinen itselleen, ei löydy nousuun eväitä.

Negatiivinen kuva on ihan omaa syytä.

Hyvin tavalliset ihmisetkin ovat hyvä muistisia, ei siinä tarvita poliittisen vastustajan/ kumppanin muisteluita... On lähinnä tavis- kansan halveksuntaa, jos ei itse muista näitä 

- Paskalaki, mummon mökkiinkin toimimaton muovipönttö kymmenien tuhansien rempalla. Sattui olemaan ministeri Sipilän tehdas.

- Tuulivoimatuen alkaminen. Ministeri Pekkarisen vävy asiantuntijana muotoili omalle firmalleen sopivan tuulivoimatukimallin. Sen ansiosta on Suomessa pumpattu miljoonia ulkomaille ilman tuulen häivää, koska on ns takuuhinta. Pakkasella ei ropelit pyöri.

-  Ministeri Berner romutti suomalaisen luotettavan taksijärjestelmän. Nyt kuskit tappelee keskenään isoissa kaupungeissa ja Suomen kieltä osaamaton kuski voi hinnoitella kyydin "vedetään takataskusta" -sopiva hinta. Kelakyyti järjestelmä romutti maaseudun taksien saatavuuden ja pienensi taksien omistajien tulot. Moni taksiautoilija lopetti. Ei kannata ei. Mutta uusia firmoja on syntynyt kuin sieniä sateella... saas nähdä rasittako niitä verot, työnantajamaksut tms tylsyydet.

Nämä oli oikealle kallistuneen edellisen hallituksen keskustan saavutuksia...  Ja nyt ollaan vasemmalle kallellaan hallituksessa. Kaikki käy...

- Keskusta kiersi maakunnissa kehumassa EU elvytyspakettia ja kyselemässä mihin laitetaan kun Suomi maksaa 6,5 miljardia. Nyt on tullut ilmi, että Suomi saa (itse maksamasta) noin 2,5 miljardia... ja kauhea miettiminen mitä ihanaa ilmastotoihua sillä saa...

- Viimeisenä niittinä turvetuotannon ja turpeen käytön lopettaminen - hallituksen uroteko keskustan hyväksymänä. Voimalaitokset eivät käytä enää turvetta vaan Venäjältä ajetaan venäläisrekoille isosta puusta tehtyä haketta, esim Kuopion voimalaitokseen. Voiko olla isonpaa suorastaan pyllistämistä suomalaisille työpaikoille ja huoltovarmuudelle? Ilmasto ei kiitä.

- Lapsiperheet ja tulevat vanhemmat ovat kauhuissaan hallituksen puheista lopettaa kotihoidontuki. Se tarkoittaisi, että 9 kuukauden ikäiset vauvapallerot pitäisi viedä tarhaan. Kävelytaidottomat ja puhumattomat taaperot. Vain hyvin rikkaat perheet voisi pitää pidempää vauvalomaa...

Suomi tarvii keskustaa, puolue on hyvä, mutta oman linja taitaa olla nyt kadoksissa... Maailma ei muutu paremmaksi haukkumalla toisia. Muutenkin pitäisi arvostella tai arvostaa tekoja ja päätöksiä, eikä ihmisiä.

Hallituksen kaatopuheet aloitti keskustan omat entiset puoluesihteerit. 

Olen tullut keskustalaisten kanssa hyvin juttuun, mutta tämä vaalikiimasta vai - paniikista johtuva haukkuminen menee valtakunnan ja Pohjois-Savon tasolla hyvän maun yli.

Keskustan yhtenä kuntavaaliteema on erityisluokat takaisin! Olen täsmälleen samaa mieltä! Asiaa ei tosin päätetä kunnissa vaan eduskunta tekee sitä lain, jota kunnat sitten noudattavat. Kukas siellä hallituksessa on, keskusta voisi tehdä lain eritysluokkien ja - opettajien palauttamisesta! Tosin demarit vastustane sitä, koska ajatus kaikki lapset samaan luokkaan tasa-arvon nimissä oli heidän suuri lakimuutos. Täysin epäonnistunut.

Lopuksi paikkalehden ehdokasjuttu -katsaus... Rautalammin ja Suonenjoen keskustan puheenjohtajat yhdistivät voimansa ja puolustivat kyläkouluja mielipidekirjoituksessa... kumpikin paikkakunta on umpikepulaisia eli valtuustossa enemmistö keskustaa ja silti aikojen kuluessa on lopetettu kymmeniä kyläkouluja... ja nyt sitten juuri kuntavaalien alla iski huoli- ei saisi lopettaa mitään. Kolmas allekirjoittaja jutussa oli kyläkoulun keskustalainen rehtori. Eli suomennettuna juttu oli, että juuri minun työpaikkaani ei saa lopettaa (Ehkä vähän jäävi henkilö juttuun?). Vaikka ei olisi enää lapsia kyläkouluun? 

Kommentoi kirjoitusta.

Vauva- tehdas

Tiistai 2.2.2021 klo 18:23 - Pia P

Suomen valtiolle kallein toimittaja, vaikka hän saa palkkarahat YLEstä, on keksinyt uuden kohteen.

Aikaisemmin Värisevällä äänellä hän kertoi All-Holin leiristä ja siellä olevista suomalaisista. Siitäpä se ajatus lähti, mammat ja muksut pitää saada vankileiriltä Suomeen. Operaatio on maksanut tähän mennessä 350 000 euroa suomalaisille veronmaksajille.

Nyt kohteena oli Ukrainan vauvabisnes. Koronan takia tilattuna vauvoja ei päästä hakemaan. Ulkomaalaiset eri syitä käyttää esimerkiksi ukranalaisia naisia tekemään vauvoja keinohedelmöityksellä. Ukrainassa ei ole säätävää lakia, ns vuokrakohduista.

Toimittaja otti hyvin voimakkaasti kantaa miten väärin on käyttää "sijaiskantajia" ja oli pettynyt, että asia ei kiinnosta EU niin paljon, että kieltäisi sen.

Ajatellanpa toistepäin... Naiset saavat 10 vuoden palkan hommasta. Ukrainan keskiansio on todella matala ja hyvin ymmärtää, että roima palkka kiinnostaa.

Ja pitää muistaa, että vauvan tilannut saavat hyvässä lykyssä heidän omilla sukusolulla olevan lapsen. Eli lapsi muistuttaa vanhempiansa, jollekin se voi olla tärkeä asia - ei pidä ulkopuolisten arvioida sitä tunnetta ja halua.

Suomalaisten on niin helppo osoittaa ylemmyyttä, koska meillä on niin toimiva lapsettomuushoitojärjestelmä, halvimmillaan pelkillä polimaksuilla. Suomessa yksinäiset naisetkin yksityispuolella saavat rahalla hedelmöityshoitoa. Muumi- mukin avulla jotkut saavat vauvan siemeniä. Homopariskunnat voivat käyttää naista sijaissynnyttäjää ja adoptoida vauva molempien miesten nimiin. Meillä on avarat ja laajat lait ja käytännöt. Niin ei ole joka maassa ja siksi Ukraina kiinnostaa.

Todisteena naisten huonosta mielestä käytettiin itkevää naista, joka oli luovuttanut vauvan eteenpäin. 
Moni synnyttänyt nainen tietää, että hormoonimyrskyssä voi itkettää kaikki, vaikka vauva olisi sylissä.

Minä en suorilta tuomitse vauva- bisnestä, koska siinä on paljon iloa ja onnea tuottavia asioita- vauva ja onnelliset vanhemmat. Ja vauvakin saa varmaan hyvän elämän toivottuna ja rakastettuna.

Mikä olisi vaihtoehto naisen keholla tienaamiseen... Aivan. Ei ei. Ja värisevä ääninen toimittaja ei esitä, että nämä naiset pitäisi tuoda Suomeen, hän haluaa vain lopettaa rahan ansaitsemisen. Vauva-touhu menisi varmaankin "maan alle" ja olisi vielä karumpaa naisille.

Ei kannata olla heti tuomitsemassa, jos ei kulje vauvaa haluavan tai talouskurjuudessa elävän "saappaissa"! Paitsi jos on suomalainen setämies?

2 kommenttia .

Moottoriurheilua

Torstai 28.1.2021 klo 12:16 - Pia P

Opetusministeriö on tukenut nuorta moottoriurheiluharrastajaa 6 000 eurolla. Nuorella on tarkoitus päästä ajamaan Formuloita.

Eikös ole jännä juttu, että milloinkaan tai edes silloinkaan, kun puhutaan ralleista, formuloista ja autokisoista, niin koskaan ei ole puhe ilmastomuutoksesta? Sitä ei ole kun ajetaan rallivehkeillä!

Ajatelkaas formula sirkusta! Rekkaa ja lentokonetta tarvitaan mahdoton määrä kun kisat kiertävät maasta toiseen. Sitten ajetaan rinkiä porukalla kisan ajan. Voittaja on etukäteen selvillä tai ainakin sovittu. Sitten taas kamat kasaan ja toiseen maahan. Ilmasto kiittää.

Mutta jos suomalainen ajaa autolla töihin, kauppaan tai harrastuksiin, on se kauheaa! Sukulaisten luona käyminen pitäisi ainakaan lopettaa. 

Tietulleja! veronkorotusta! Romutuspalkkiota!! Polttoaineen hinnan nousua! Sähköautoa! Polkupyörää! Joukkoliikennettä! Kävele prkl!  Näin torjutaan ilmastomuutosta!

Kumpaa pitäisi ensin rajoittaa - moottoriurheilua vai tavallisen ihmisen liikkumista? 

Kommentoi kirjoitusta.

Suonenjoki2

Keskiviikko 27.1.2021 klo 18:14 - Pia P

Luottaako Suonenjoen kaupunginvaltuusto tarkastuslautakuntaan ja tilintarkastajaansa?

Kaupunginhallitus käsitteli "Kokoomuksen äänestyspöytäkirjan tallentamisen"-  valtuustoaloitetta 25.1.2021. Aloitteen sisältö meni läpi ja ohjeistuksessa lautakuntiin ja sitä aloitettiin heti noudattamaan.  Valtuustoaloitteet käsitellään valtuustossa huhtikuun loppuun mennessä ja silloin kerrotaan, onko aloite käsitelty loppuun ja onko mahdollisesti tehty mitä. Huhtikuun loppu ei siis ole aika hyväksyä tai hylätä vuoden aikana tulleet aloitteet vaan ne käsitellään silloin.

Asia siis hoidettu ja kunnossa...

Suonenjoen tarkastuslautakunta alkoi omien sanojen mukaan selvittää lehtijutun (SS 5.1.2021) perusteella Suonenjoen äänestyskäyttymistä. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja on myös vastannut oman puolueen valtuusryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa joulukuussa 2020 valtuustoaloitteeseen, joka koski äänestyskäyttäytymisen kirjaamista pöytäkirjaan. 

Nyt herää kysymys miksi tai mitä varten tarkastuslautakunnalle tuli niin kiire ottaa äänestyspöytäkirjan puuttuminen käsittelyyn? Kaupunginhallituksen kokoukseen (joka oli 25.1.2021) esitetty kysymys ( joka tehtiin 25.1.2021) ei tullut, koska tulleet kirjeet merkitään ensin esityslistan tiedoksiannot kohtaan. Hallituksen jäsenillä ja kuntalaisilla on oikeus tutustua etukäteen saapuneisiin kirjeisiin yms. Ja sen jälkeen ne lähtee asianmukaiseen käsittelyyn. Kokouksessa käsitelttiin mm. Valtuustoaloitetta eli tarkastuslautakunnan kirje ei ollut esityslistan asioihin.

Nyt herää kysymys miksi ja mitä varten tarkastuslautakunnalle tuli niin kiire, että rikottiin kuntalakia ja kaupungin hallintosääntöä? Tarkastuslautakunnan kokous 25.1.201 päätti olevansa laillisesti koolle kutsuttu ja päätösvaltainen. Eipä ollut.

Lautakunta, jolla oli niin kiire jostain syystä alkaa kyselemään jo hoidossa olevaa asiaa ei huomannut itse olevansa kokouksessa, joka ei ollut laillisesti koolle kutsuttu ja päätösvaltainen. Pöytäkirjakaan ei ollut hallintosäännön mukainen.

Annan tässä lautakunnan jäsenille synninpäästön - esittelijän sanaan pitäisi luottaa ja paikalla on aina tilintarkastaja, joka edustaa vahvaa osaamista.

Savon Sanomissa oli juttu 26.1.2021 kaupunginhallituksen päätöksestä ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajan haastattelu. Samoin jutussa oli viittaukset kuntaliiton sähköposteihin sisältöihin, jota ei ole julkistettu. Mistäpä toimittaja saa sähköpostit, mitä ei olle vielä julkistettu? Toimittaja varmaan kirjoittaa uuden jutun, jossa kerrotaan, että tarkastuslautakunnan kokous olikin laiton. "Lainvalvontaa laittomasti" - voisiko olla otsikko?

Netissä on uusi tarkastuslautakunnan esityslista ja kokouskutsu http://www.suonenjoki.info/djulkaisu/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=202163-3

374E7944-4D42-4329-A455-217DE0324F34.jpeg

Epäilin jo aikaisemmassa kirjoituksessani, että lautakunta, joka pitäisi neutraalisti ja sidosvapaasti tarkistella ja ohjata kaupungin taloutta ja hallintoa, on nyt politiikan teko välineenä. Miksi?

Äkkiä lusikka soppaan, että sitä soppaa voidaan vielä jatkaa ja käyttää hyväksi?

* Tarkennus tekstiin. Kyseinen toimittaja sai sähköpostit kaupungilta tietopyyntönä

Kiitos tarkennuksesta!

1 kommentti .

Suonenjoki -

Keskiviikko 27.1.2021 - Pia P

Suonenjoen viime päivien puhutuin -ainakin joidenkin- aihe on ollut puuttuva äänestyspöytäkirja.

Suonenjoen kaupunginhallituksen ja lautakuntien äänestyskäyttäytymistä ei ole tallennettu muuten kuin lukumäärä "kyllä ja ei"- äänille. Valtuuston kokouksissa pidetään äänestyspöytäkirjaa, mutta sitä ei ole julkistettu netissä liitteenä.

Tämä tapa on ollut Suonenjoella vuosikymmenien ajan, valtuutetut ovat vaihtuneet (ja osa ollut samoja) ja ketään asia ei ole haitannut niin paljon, että asia olis vaadittu muutosta. 

Kukaan ei ole sen enempää syyllinen tai syytön. Joka vuosi on tullut vastuuvapaus. Jokainen päätös on saanut lainvoiman. Joka vuosi tarkastuslautakunta tai tilintarkastaja ei ole löytänyt hallinnosta moitittavaa.

Kunnes nyt! Kokoomus teki syksyllä 2020 valtuustoaloitteen äänestyspöytäkirjan pitämisestä. Valtuustoryhmät eli puolueet kannattivat sitä. Asia päätettiin 25.1.2021 kaupunginhallituksen kokouksessa. 
 
Tässä välissä oli Savon Sanomien toimittaja kirjoittanut lehteen äänestyspöytäkirjan puuttumisesta, joka tuli ilmi kun jutteli minun kanssa Lempyyn koulun päätöksestä - kun kerroin vain oman äänestykäyttäytymiseni.

Asiahan ei toki mennyt näin helposti, ei suinkaan. Normaalisti kun huomataan virhe, se korjataan. Piste. Ja jatketaan elämää.

Mutta Suonenjoella siitä tehdään politiikkaa! Demari kirjoitti paikallislehdessä 21.1., että he ovat voimakkasti vastustaneet tätä laittomuutta. Varsinaista salatouhua, koska mistään ei kuulunut pihaustakaan asian julkituomiseksi tai korjaamiseksi. Vastasin hänelle lehdessä 26.1. ja ihmettelin, että miksi kukaan heistä ei tuonut asiaa julki jos ovat vastustaneet äänestyspöytäkirjan puuttumista.

Eikä vielä tässä kaikki! Suonenjoen tarkastuslautakunta kokoontui 21.1. ja esityslistalla oli  äänestyspöytäkirja! Esityksenä oli, että tarkastuslautakunta kysyy kuntaliiton lakimiehiltä miten asia on.

Saman kokouksen pöytäkirjassa oli myös päätös, että seuraava tarkastus ltk kokous on 18.2.

No eipä ollutkaan! Vastoin kaikkia hallintosääntöjä, kuntalaisten tiedonsaanto- oikeutta esityslistasta, tarkastuslautakunta oli pitänyt kokouksen aamulla 25.1. josta ilmestyi vain pöytäkirja nettiin. Ja päätös oli, että kysytään kaupunginhallitukselta miksi ei pidetä äänestyspöytäkirjaa! Siis kysymys päätettiin lautakunnassa samana päivänä kun hallitus päätti asian. 

Mistä tämä jumalaton kiire ja asiaan puuttuminen, kun ei ollut vuosikymmeniin aikaisemmin haitannut?

Epäilen siksi, että nyt osa sotkee aidat ja seipäät. Keskustelussa on vedetty äänestyspöytäkirjan puuttuminen yleiseksi laittomuudeksi kaikkeen toimintaan. Kun yksi laittomuus löytyi, niin se on merkki, että kaikki on laitonta.

Vielä suurempi syy tähän vellontaan on lähestyvät kuntavaalit, jotkut (demarit) haluavat nostaa itseään ja puoluettansa "asioiden ylimpänä oikeellisuuden valvojana". Tosin itse ovat hyväksyneet käytännön vuosikymmenien ajan. Jopa ihan samainen lautakunta, joka nyt kiiruuulla kokoontui hallintosäännön vastaisesti, siinä on demari puheenjohtajana . Eikö mene jo politiikan tekoon? 

Väännetään vielä rautalangasta! Suonenjoen kaupungin hallintosäännöstä puuttuu kuntalain mukainen "äänestyspöytäkirjan pitäminen." Mutta jos se puuttuu hallintosäännöistä, niin silloin emme ole rikkoneet omia sääntöjä.

Kuntalaki ei määritä pöytäkirjan mallia tai tekstisisältöä eli pöytäkirjat ei ole rikkoneet kuntalakia. Ei voida vaatia jotain, mistä ei ole lakia.

Miten kuntalainen on kärsinyt tästä? Jos olisi halunnut tietää mitä "oma valtuutettu" äänesti, niin on pitänyt kysyä sitä suoraan häneltä eikä lukea netistä. Kenties muidenkin äänestyskäyttäytyminen on voinut kiinnostaa, mutta vuosikymmenien aikana ei ole yksikään kuntalainen sellaista kysynyt. Eli eli ei olla tiedetty jotain, mitä ei olle osattu edes kaivata. Ilmeisesti Suonenjoen epäviralliset tiedotuskanavat (juorut tms) on sangen tehokkaita, mutta luotettavuudesta ei aina tietoa.

Toinen missä olisi pitänyt tietää kuka äänesti mitä, olisi ollut mahdollinen syyte laittomasta päätöksestä tai vahingonkorvaus. Silloin olisi pitänyt tietää kuka äänesti mitä, mutta... Suonenjoella ei ole yksikään asia mennyt tuohon pisteeseen.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että julkinen äänestyspöytäkirjaa on pidettävä ja hyvä, että asia on kunnossa.

Ja eihän tämä tähän loppunut! Facebuukissa on julkinen Suonenjoen puskaradio- ryhmä, jossa käsitellään asioita laidasta laitaan, kuten myös nyt tätä äänestyspöytäkirja- puutetta. Julkisessa ryhmässä demari kirjoittaa, että -kuten epäilin aidat ja seipäät sekaisin-, että he ovat vuosien ajan yrittäneet korjata jotain ( ei kerro mitä) ja äänestystulos on ollut (kaupunginhallituksessa) 7-2. Ja VASTAPUOLELLA on ollut verorahoin palkattu lakitoimisto, joka ei reagoinut laittomuuksiin.

Tämäkin asia on hyvä avata... Demarit esitti vuosia sitten, että Suonenjoen kaupungille palkataan oma lakimies. Muut puolueet ei innostunut asiasta, koska sellainen on hyvin kovapalkkainen eikä tarve ole jatkuva. Tarvittavat lakipalvelut ostettiin ja hankintahintakin on ollut avoimesti päätöksissä mukana, kuntalaiset näkivät miten kallista touhua oli ja on valitusten käsittely. Hyvä lakitoimisto olikin, koska kaikki hallinto- oikeudet ja valituksien päätökset olivat Suonenjoen kaupungin hyväksi. Eli ilmeisesti demarien mukaan oli huono lakimies kun Suonenjoen kaupunki oli oikeassa? Olen aikaisemmin kirjoittanut julkisista pöytäkirjoista huomioita (noin neljä vuotta sitten)  eli kyllä kyllä kuntalaisetkin osaavat niitä lukea. 

Kenen etuja kaupunginhallituksessa ajetaan? Kuntalaisten ja kunnan vai yksittäisten jäsenten tai heidän sukulaisten? Mikä on vastapuoli hallituksessa? Mihinkä käytetään politiikkaa? Vaikeuttamaan vuosikausien ajan virkamiesten työtä ja asioiden eteenpäin viemistä? Luottamushenkilöiden aika menee kokouksissa kymmenien valitusten käsittelyyn ja niistä äänestämiseen? 

Politiikka on välillä suoraan sanottuna hanurista. Minä en vaan hyväksi oman edun ajamista tai paskan puhumista.  Joskus on tullut mieleen, että kostetaanko tässä jotain vai vedetäänkö vaan mutkia suoraksi oman halun mukaan?

Pitäisi muistaa, että asiat riitelee, ei henkilöt. Mutta eikös olekin hienoa, että Suonenjoen suurin ongelma on äänestyspöytäkirja! Meillä on todella hyvin asiat!


Toisella sivulla on mainitut mielipidekirjoitukset.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Lempyyn koulu

Maanantai 16.11.2020 - Pia P

Olen kirjoittanut 19.11.2015 Lempyyn koulusta, Kannattaa selata polkeva sinne asti. Perussuomalaiset saivat silloin isot haukut kun emme pysyneet säästöohjelman suunnitelmissa ja hyväksyneet sitä kokonaisuutena sekä sen ohella Lempyyn koulun lopettaminen. Vain yhtenä säästötoimena ja vain yhtessä lauseessa säästösuunnitelmassa. Ilman keskusteluja, aika karua.

Taas ollaan samassa vaiheessa, säästöohjelmaa tehdään ja kouluverkkoa mietitään. Moni luulee, että kouluja halutaan lopettaa säästetyt eurot silmissä. Oikea syy on siinä, että Suonenjoella lapsimäärät romahtavat. Tällä hetkellä lapsia syntyy Suonenjoella vuosittain noin 38 -ja allekin - piiperöä ja heille on neljä ala-astetta.

Koulutoimi käyttää jo nyt yli tuhat euroa per jokainen oppilas enenmän rahaa kuin keskimäärin Suomessa. Käytetyillä rahoilla on saatu pienet luokkakoot, paljon koulunkäyntiavustajia ja monta pienluokkia sekä henkilökohtaiset avustajat. Tuskinpa vähemmän rahaa käyttävä kunta on huono koulun pidossa. 

Säästöpuheet on muutenkin outoja. Joka vuosi koulutoimen budjetti on ollut isompi kuin edellinen ja joka vuosi budjetti on ylitetty eli käytetty enempi rahaa kuin ennen. Joka vuosi per oppilas menee rahaa yli tonni verrattuna keskimäärin muihin kuntiin. Missä kohtaan se säästö löytyy? Sama on varhaiskasvatuksessa, aina vaan enempi rahaa on mennyt ja silti säästetty koko ajan kaikesta. Pitäisköhän lopettaa säästäminen tai edes puheet siitä, niin tulisiko säästöjä?

Eli meillä on jo paljon rahaa käyttävä koulujärjestelmä ja kun rahaa tulee valtiolta per oppilas valtionosuuden muodossa, tippuu tulevat rahat lasten määrän vähentymisen myötä. Tämä on tosiasia.

Olen ajanut ja ajan edelleen avoimuutta. Minulle lapset ja juuri heidän kasvatus, opetus tai apu ovat tärkeimpiä kuin aikuisten halut betonoida oma tai kaverin työpaikka jos sitä enää tarvita (Kun ei ole ryhmään tai luokkaan lapsia) Mikään tai kukaan ei saa olla tarkastelun ulkopuolella.

Pohdin jopa koulutuslautakunnan lopettamista, mutta sen tuoma säästö on pieni - alle 5 000 euroa vuodessa ja hoidamme kuitenkin monia lakisääteisiä asioista.

Kerroin jo lehdessä, että jos minä saisin päättää, niin yhtenä hyvänä taloudellisesti jörkevänä ratkaisuna olisi yksityinen päiväkoti ja kunta vuokraisi siitä tilat eskarista kolmoseen. Koulu toimisi yhdellä opettajalla ja yhdellä koulunkäyntiavustajana. Moni Kuopiossa työssä käyvä olisi tyytyväinen kun lapsi olisi päivähoidossa lähellä työmaata - loppuisi kilvan ajo kelloa vastaan. Toki tämäkin vaihtoehto tyrmättiin heti! Ei ole kaavoitettua maata! Kaupunki voisi hoitaa tämän "ongelman" jos olisi halua.

Ajatuksia kannattaa palloitella, tahtoa ilmeisesti löytyy, rahan puute on hidaste!

Nykyinen Lempyyn koulu jatkukoon niin pitkään kun pystyy. Ennen rakennuksen elinkaaren loppua pitää löytyä järkevä ratkaisu. 

Tiedoksi: Lempyyn alakoululla on noin 30 oppilasta ja kaksi opettajaa sekä yksi koulunkäynninohjaaja ja yksi keittäjä- lämmittäjä (koululla on pönttöuuneja, jota lämmitetään pakkasilla). Koulu on vanha puurakennus Suonenjoki - Kuopion tien puolessa välissä. Lempyy kylä on Suonenjoen viimeisiä aktiivisia kyliä.

Tuskin missään muualla Suomessa edes keskusteltaisiin tämän kokoisen koulun tulevaisuudesta.

Suurin kysymys Lempyyn alueella tulee olemaan monen kovasti haluama tuulivoimalaitos -rakennusalue. Kukaan ei tiedä miten Lempyyn asukkaat viihtyvät tuulimyllyjen melussa, välkkeessä, maatärinässä, infraäänissä yms. Jos alue tyhjenee asukkaista, niin mihin sitten koulua tarvitaan?

1 kommentti .

Murskaus ja junttaus- Suonenjoki

Lauantai 7.11.2020 klo 12:03 - Pia P

Moni ohiajaja on ihmetellyt vanhan jätevedenpuhdistamolla olevaa isoa paalutuskonetta ysitien vieressä. Pienen selvitystyön jälkeen selvisi, että kuopiolainen Junttan oy on tehnyt sopimuksen jonkun kanssa (ei selvennyt kenen), että saavat kokeilla myytäviä porapaalutuskoneita Suonenjoen vanhalla jätevedenpuhdistamon alueella. Luvan antanut virkamies on Kuopiossa, koska he päättävät Suonenjoen ympäristöasioista. Lupa on voimassa yli vuoden. Virkamiehespäätös on nähtävillä Kuopiossa ilmoitustaululla.

.

Porapaalutus alueella menee 15-20 metrin syvyyteen ja siinä apuna voidaan käyttää huuhteluaineitta. Suojamaa on noin kolmen metrin paksuinen. Ja sen alla on vaikka mitä kivaa ja vähemmän ”kivaa”.
Kyseessä on todellinen ympäristöriskipaikka. Maahan on vuosien aikana haudattu ja hautaantunut ympäristölle vaarallisia aineita liejuun ja tiiviiseen savipatjaan sidottuna. 
Lupa perustuu siihen, ettei se aiheuta ympäristölle vaaraa. Tässä tapauksessa vaara on jo siellä ja porapaalutus saa sen pintaan ja leviämään. Porauspaikat ei saa olla saastepaikoilla ja jos siellä porataan, niin se on puhdistettava ensin. Ööh, kuka uskoo?
Eli parempi pysyä vain muutamalla ”puhtaalla” alueella. Suonenjoelle tulee uusi luontoääni... Jumps, jumps, jumps. Lähimmissä taloissa kahvikupit hyppii pöydällä.
.
Jäteveden puhdistamon alueelle on haettu monen vuoden ajan rakennusjätteiden murskaamon lupaa. Lupa on ollut hakuvaiheessa, vaikka alueella on jo murskattu monen Suonenjoen rakennuksen tiilet  ja betonirakenteet. Nyt haetaan ihan uutta lupaa ja onneksi olkoon Suonenjoki! Alue sai luvan 5.11.2020 - alueelle on jo ajettu monen puretun rakennuksen betonia ja tiilet.
Saatu lupa on tiukempi kuin mitä haluttiin, esim muut toimijat ei saa tuoda purkujätettä alueelle.
.
Alueelle on ensin tehty koirapuisto  ja sitten koirien sijaan junttakoneet tulee harjoittelee sinne! 
Mitäs seuraavaksi keksitään? Pitää seurata Kuopion ilmoitustaulua! Ja kuunnella juoruja?


1 kommentti . Avainsanat: murskaus, junttaus, Suonenjoki, melu, lupa, ympäristö

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »