Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:695311 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Asunto mulle!

Maanantai 7.6.2021 klo 21.32 - Pia P

Perussuomalaisten vaalimainokset poistettiin Helsingin katukuvasta. Mainoksen katsottiin vihjailevan, että maahanmuuttaja saa helpommin kaupungin asunnon.

Monen talon rappukäytävän nimitaulusta voi näin nähdä - ihan omin silmin. Helsingin väestön kasvu tulee pelkästään ulkomaalaisten muutosta, todennäköisesti jossakin heidän on asuttava ja jostakin asunto saatava.

Helsinki noudattaa ARAn ohjeistusta ja siinä lukee, että etusijalla on vähävaraiset asunnottomat. Tässä kohdassa voi ajatella ihan itse. Maahanmuutto on muuten syy lisätä asuntotuotantoa, mutta ilmeisesti he eivät sitten muuta niihin asuntoihin?

Kerrotaanpa muinaisia aikoja- vuosi 1998. Olin juuri valmistunut ammattiin ja sain Helsingin kaupungilta vakituisen työpaikan eli oli syy muuttaa Helsinkiin. Asuntohakemuksessa oli kohta, missä kysyttiin Helsingissä asumisen vuosia, koska kaupungin asunnot oli varattu pääasiassa helsinkiläisille. Minulla oli vuosia 7, koska olin asunut lapsuuden siellä. Toinen kysymys oli, että mikä syy on muuttaa Helsinkiin - minulla oli vakituinen työpaikka kaupungilla. Kolmas kohta oli perhe - olin kolmen lapsen yksinhuoltaja. Neljänneksi kysyttiin vuokran maksukykyä, palkkaa piti tulla ja toisaalta ei liikaa, koska silloin pystyi hankkimaan oman asunnon.

Mitäs luulette, aika kohdillaan asunnon tarve, syy ja perusteet - Sainko Helsingin kaupungin asunnon? En saanut.

Nyt syyksi asuntoon riittää vain asunnottomuus ja pienet tulot.

Suurin osa työkavereistani asui jo silloin ympäristökunnissa -osalla tunnin työmatka julkisilla. Vuokra-asunnot oli jo silloin Helsingissä niin kalliita, ettei perustyöntekijöillä ollut varaa niihin. 

Helsingin kaupungin perustyöpaikkaakin (siivous, keittiö, bussikuski, lastenhoito jne) palkattiin jo 1998 ensisijaisesti maahanmuuttajia.

Nyt puhutaan, että on rakenettava niin halpoja asuntoja, että pienipalkkaiset voivat asua niissä Helsingissä. Vuosikymmenien höpöpuheita. Helsingissä asuu todella paljon asumistuen ja toimeentulotuen saajia. Helsingin kaupungit asunnot ovat kaillita, mutta niin on kojamon, Kevan, yksityisten omistamat jne. Asumistuki on yksi AY - liikkeiden suurin tulonlähde vuokra-asuntofirmojen kautta, miksi vasemmisto ja demarit laskisivat tuottoa itselleen? Kaupungeissa yksityisten vuokra-asunnot tahkovat tuottoa omistajilleen, asumistuki on varmaa rahaa valtiolta.

Helsingissä voi asua omassa kuplassa hyvin rikkaat ja hyväpalkkaiset ja toisessa ääripäässä gettoutuvissa lähiössä hyvin pienituloiset, jotka pääasiassa elävät tukien varassa. Aina on poikkeuksia- onneksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Äänestäkää minua!

Lauantai 5.6.2021 klo 15.47 - Pia P

Kuntavaalit ovat helpot vaalit! Ehdokkaan tarvitsee vain luetella asioita mikä hänelle tärkeää ... vanhukset, lapset, koulut, terveydenhuolto, luonto, vammaiset, köyhät....

Ja sitten hymyillä nätisti toreilla ja lehtimainoksissa. Äänestäjää katsoo listaa ja kokee, että tässä on juuri hänen ehdokas.

Ei kannata kertoa ikäviä asioita, esim rakeenttellisten muutosten tarpeesta, kuntien rahapulasta, investointivelasta, säästöpaineista, koulujen lakkauttamisesta jne. Kukapa sellaista ilkimystä haluaa äänestää.

Vielä karunpaa, jos joku toiveiden tynnyrin äärellä kysyy, että millä nämä kaikki rahoitetaan ... Velkaa saa aina. Velan maksaa lapsen lapsemme. Reilu peli- me eletään leveästi lapsiemme rahoilla?

Ai niin, ikävistä asioista ei saa puhua vaaleissa vaan luvata tuhat hyvää ja sata mahtavaa. Ja hymyillä nätisti.

Kuka ehdokas lupaa, että haluaa jättää vanhukset hoivaamatta? >Ei tietenkään kukaan sellaista halua, mutta jos joku luettelee vanhukset, niin hän on hyvä päättäjä? En jaksa oikein ymmärtää tätä ehdokkaiden logiikkaa.

Eikä käy kateeksi äänestäjää, nyt kusetetaan (anteeksi ruma sana!) kunnolla. Tulemme näkemään vaalien jälkeen, että kaikki lupaukset eivät pidä! Eikä listat!

Minä lupaan kaksi asiaa näin Suonenjoen ehdokkaana- lupaan vauhdittaa päätöstä pysyvän, tarkoituksen mukaisen ja nykyaikaisen rakennuksen saamisen veljeskodin tilalle! 

Toinen on, että kuntaveroa ei saa nostaa!

Kommentoi kirjoitusta.

Sukupuoli juttu2

Maanantai 31.5.2021 - Pia P

Herkällä hetkellä kuuluu kysymys:"Haluatko alkaa meidän henkilön tunnustajaksi?"

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa uutta vanhenmuuslakia. Se on edennyt jo eduskuntakäsittelyyn ja tulee menemään läpi hallituksen voimin. Yli vuoteen ei saatu aikaan rajatestauksia Koronan leviämisen estämiseksi, oli kai  helpompi laittaa suomalaiset koteihinsa. 
Näin korona- aikana tulee esittelyyn näinkin tärkeitä asioita: sukupuolitunnisteet pitää saada pois vanhemmuuslaista. Eli isät on jatkossa tunnustavia, äidit synnyttäjiä ja lapset henkilöitä.

Miksipä näin? Trans- lain uudistuksessa poistetaan naisesta mieheksi muutoksen yhteydessä tehty pakkosterilointi. Eli jatkossa "uudet" miehet voi synnyttää ja siksi äiti sanaa ei haluta LAKIIN vaan synnyttäjä - nimike.

Äiti -on muuten valittu Suomen kauneinmaksi sanaksi- on jatkossa synnyttäjä. Äitejä on ollut monelaisia... uusioperheen,sijoitus-, kasvastus-, adaptio- yms lapsilla on ollut äiti, vaiika ei ole fyysisesti vauvaa synnyttänyt. Jatkossa nämä laset saavat äidiksi ilmeisesti huoltajan.

Isä on myös ollut monimuotoisten perheen mies. Isä voi olla, vaikka ei ole ollut tekohetkellä paikalla. Jatkossa henkilö on tunnustaja.

Lapsi on sitten henkilö, joka saa itse päättää mikä tai mitä haluaa olla. Ennen sanottiin, että saa isona itse päättää. Uusi laki antaa lapselle (alaikäiselle) oikeuden muuttaa sukupuolta, vaikka vanhemmat vastustavat esim lapsen hormoonihoitoa. Oikeus voi määrätä lapselle virkaholhoojan, joka antaa luvan ja kas! hormooneilla saadaan tytölle viikset kasvamaan tai pojalle tisulit. Mites ensi viikolla?

Kommentoi kirjoitusta.

Aamiainen

Keskiviikko 26.5.2021 klo 10.12 - Pia P

Iltapäivälehti kertoi, että pääministerin perhe syö aamiaiset veronmaksajien piikkiin. Kauppalaskut on salattu turvallisuussyistä. Perheen aamiaiskustannukset ovat noin 300 euroa kuussa. Asiantuntijat ovat kommentoineet asiaa, että on outo juttu, ei ole ennen, on verotettavaa tuloa yms.

Kansa innostui asiasta, suorastaan pöyristyi. Netti täyttyi vihaisista jutuista ja meemeistä (kuvavitsi). 

Nyt kannattaa miettiä miksi tälläinen - varmasti kansaa suututtava asia- tuotiin julki? Vallan vahtikoira eli media on tehnyt työnsä ja tuonut tämän julki, hyvä niin?

Nyt kannattaa nostaa katse siitä aamiaisesta ylös ja katsoa mitä Euroopassa tapahtuu!

Toisen tukipaketin keskustelu on alkanut. Eurooppa tarvii lisää avustusrahaa, harva valtio haluaa ottaa velkaa kovinkaan paljoa kun avustuksia on tarjolla. Ilmaista rahaa! tottakai tulee tukipaketti kakkonen. Kertaluonteinen ja ainutlaatuinen, onhan nimi uusi.

Toinen asia mikä Euroopassa puhuttaa, on siirtolaiskeskustelu. Kukaan ei heitä halua. Paitsi Suomi tulee ottamaan oman osuutensa. Kantaa vastuunsa.

Kiusallisia asioita juuri ennen kuntavaaleja. Lisää velkarahaa Eurooppaan Suomalaisilta ja lisää pakolaisia Suomeen.

Pääministerin aamiainen on kuulkaas turvallinen puheenaihe!

Kommentoi kirjoitusta.

SoTe -vaalilupaus

Torstai 20.5.2021 - Pia P

Vaaleissa on tapana perustella äänestäjille, miksi on ehdolla ja vakuuttaa ns vaalilupauksilla mitä tulee tekemään - jos vaan äänestetään ehdokasta.

Nyt kuntavaaleissa jotkut ehdokkaat ovat luvaneet pitää Suonenjoen puolia ja taata, että hyvät SoTe palvelut pysyvät ennallaan -vaikka maakunnallinen SoTe- laki tulisi.

Sellainen lupaus on vaalihöpinää. Suomen hallitus tekee lain. joka menee läpi eduskunnassa hallituksessa olevien puolueiden ansiosta. Tulevassa laissa Suonenjoen kaupungin valtuutettu ei päätä mistään, ei voi vaikuttaa mihinkään ja eikä puolusta mitään - vaikka olisi kuinka kokenut. Laki vie kaiken päätösvallan terveydenhuollon ja sosiaalipuolen asioista. SoTe ei kuulu mitenkään kunnan päätösvaltaan.

Tulevalla maakunnalla tai hyvinvointi- alueilla (mikä nimi sattuu tulemaan)  on maakuntavaaleilla valittu oma hallinto ja omat päättäjät. Pohjois- Savon kaikista kunnista äänimäärät ei riitä siihen, että kunnasta olisi edes edustajaa maakuntavaltuustossa. Kuntaliiton arvion mukaan ulos jää ainakin Rautavaara, Tervo ja Vesanto.

Isot kaupungit jyrää. Suurin osa päättäjistä tulee Kuopiosta, sen lisäksi Varkaus, Iisalmi ja Siilinjärvi. Kuopiossa on puolet maakunnan asukkaista eli ei tarvitse kovinkaan nero olla, että sieltä ne päättäjät tulevat. Kuopio vie ja muut piipittää.

Tulevassa SoTe laissa on jo nyt monta ongelmaa tiedossa eli rahat ei riitä, päätösvalta siirtyy ministeriöön (suunnitelmat pitää hyväksuyttää ministeriössä), yliopistollisia sairaaloita ei ole huomioitu rahoituksessa jne. Lisäksi kaikki maakunnat ei pärjää rahallisesti pitkään eli tulee maakunta -liitoksia. Pelkkä palkkojen harmonisointi on monien miljoonien kulu. 

Pohjois- Savon maakunta sairas, ikääntyvä ja täällä on eniten mielenterveydellisitä ongelmista kärsivä kansa ja se ei parane sillä, että on käytetään vähemmän rahaa hoivaan ja hoivaan.

Kuopion alaisuuteen on yritetty aikaisemminkin. Linkki on vuoden 2013 YLEn juttuun.

https://yle.fi/uutiset/3-6794848

Kuopio-kumppanuus olisi kelvannut

Suonenjoen ja Kuopion kumppanuushanke, jota viriteltiin vahvasti muutama vuosi sitten, on sekin hieman telakalla, xxx harmiksi.

- Kaikki työ tehtiin, mitä oli tehtävissä. Kunnallisvaalit varmaan sotkivat tätä tilannetta. Minä olisin kovasti toivonut, että meillä olisi ollut Kuopion kanssa yhteinen terveydenhuollon järjestelmä jo tämän vuoden alusta, mutta se ei nyt ollut mahdollista. Nythän kunnat joutuvat kyllä merkittävälläkin tavalla osallistumaan tähän (kuntauudistuskeskusteluun) ja siinä yhteydessä varmasti mennään eteenpäin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, kuntavaalit, hallitus. laki

Juntti kaupunki

Perjantai 30.4.2021 - Pia P

Moni kaupunki mainostaa erinomaisuuttansa, on ilmastokaupunkia, on hiilineutraalia, on kulttuuria, on pyöräilijä- ystävällisiä, on sukupuolineutraalia, on pride- liputtaa, on maahanmuutto- ystävällisiä, on tuulimyllyä jne.

Entäs jos kaupunki tai kunta ilmoittaisi olevan junttila, täysin ulkona trendeistä ja hypetyksestä?

Sukupuolia ei korostettaisiin eli ei tarvitsisi sen enempää huomioida sataa erilaista sukupuolta. Vessat olisi tylsään perinteiseen tapaan naisten ja miesten - naiset tykkäävät tästä - kun ei tarvitse istua kusirinkulan päällä. 

Koulussa opetettaisiin lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan Iiks! kynällä. Kamalan vanhanaikaisesti opettaja opettaisi eikä sanoisi, että keksi tekemistä ja etsi tieto netistä. Koulussa istuttaisi pulpetissa tunnilla eikä roikuttaisi pää alaspäin oppimistilassa. Luokat olisi hiljaisia ja takarivin oppilaatkin kuulisi opettajan puheen. Kiusaamiseen puututtaisiin tehokkaasti eikä kiusaaja olisi päätähti, joka saisi kaiken tuen ja avun.
Tietokoneet ja padit olisi jokaisen henkilökohtaisia, mutta niiden käyttö olisi aikarajoitettuja.  

Lapset olisivat ulkona ja liikkuisivat. Perinteinen pulkkamäki olisi hyvä harrastus, ei kaikkien tarvitse kuskata autolla koulun jälkeen. Koulun jälkeen nähtäis kavereita livenä eikä vain tuijotettaisi kuvia toisista tai pelattaisi tietsikalla sisällä.

Kouluruoka olisi maistuvaa. Kasvikset kasviksena, eikä mössättynä joka ruuan sekaan. Tarjolla olisi erilaisia rasvoja leivän päälle. 

Lapset kasvatettaisiin koko kylä kasvattaa ajatuksella. Isommat pitäisi pienemmistä huolta. Kaikki pelaisi ja otettaisiin mukaan.

Ja mikä parasta, lapset ja aikuiset kiittäisvät ruuan jälkeen, eikä kuuluisi, että "mitä itun paskaa tää on". Tervehtiminen, oven auki pitäminen, kohteliaisuudet olisi normaalia päivää. Suojatiellä saisi tietä. Polkupyörät eivät suihkisi missä sattuun vaan pyörätiellä.

Mitäs aikuiset tekesivät? Olisivat ulkona lasten kanssa, tekisivät normaalia kotiruokaa, harrastaisivat sellaista mistä tulisi hyvä mieli ja nukkuisivat kunnon yöunet. Vanhukset ja muut hoivaa tarvitsevat asuisivat omien perheiden kanssa tai perhekodissa. Ei olisi yksinäisyyttä.

Veneily ja telttailu olisi kesäharratuksia. Mummolan pihat olisi hoidettuja ja kasvimaatsekä kasvihuoneen tuottoisia herkkuvihanniksia. Marjat ja sienet poimittaisiin lähimetsistä.

Aika ja meno olisi kuin hidastetussa Suomi- filmissä. Toki ilman juoruämmiä ja paskanpuhuja-  setiä.

Ulkomailla käytäisiin työmatkoilla ja lomilla. Vieraisiin kulttuureihin voisi tutustua paikan päällä, esimerkiksi kreikkalaista ruokaa Kreikassa oikeassa ravintolassa eikä oman lähin kadun nuhjukuppilassa... 

Ulkomaat on tullut tänne, miksi lähteä enää ulkomaille. Tuoreet mustikat lennätetään Perusta talvisin, kun on pakko saada tuoreita mustikoita keskellä talvea?

Onko junttia kaivata siistiä Suomea- pelastamme Kiinan ilmastoa, mutta roskaamme oman maamme.

Onko juntti kaivata mukavaa ja turvallista Suomea? Onko Junttia kaivata Suomea, missä vanhukset hoidettiin kunnolla ja inhimillisesti - nykyisin vanhus makaa lattialla yöllä kun ei ole henkilökuntaa nostamaan takaisin sänkyyn...

Kommentoi kirjoitusta.

Mietitääs vähän ...

Tiistai 27.4.2021 - Pia P

Sisä-Savon lehdessä oli lehtijuttu (27.4.21) oli Iisveden palvelukodista. Lehtijuttu oli suora mainos, vailla mitään taustatyötä julkaistuun aiheeseen. Ymmärrän hyvin asian, mitä vähänmän tilaajia, niin sen vähemmän rahaa palkata tutkivia toimittajia tai käyttää työaikaa asioiden taustoihin. 

Mitä olisin kaivannut juttuun? Esimerkiksi miksi päättäjät ovat samaa yritystä mainostamassa ja kaupungin päättäjänä ostamassa palveluita siltä? Tai lähinnä estämässä lakisääteistä kilpailutusta, kuten lehtijuttu kertoi. Yritys maksaa parenpaa kokouspalkkioita kun Suonenjoen kaupunki ja lehtijutun perusteella rahalla saa vastinetta!

Lehdessä Suonenjoen valtuuston puheenjohtataja arvosteli valtuuston päätöstä kilpailuttaa vanhuspalvelua tuottavat yritykset tai kertoi, että lähinnä tätä yritystä ei haluta kilpailuttaa.

Kilpailutuspäätös oli sosiaalilautakunnan päätös, jonka valtuusto vahvisti yksimieleisesti. Kilpailutusvaatimus tulee laista. Kilpailutus on tasapuolista ja tasa-arvoista kunnan toimintaa. Kunnan ostamamat palvelut yrityksiltä on kilpailutettava.

Minkälainen lehtijuttu saataisiin, jos joku kaupunginhallituksen jäsen saisi monta tonnia kokouspalkkiota vaikka Attendolta ja haluaisi, että kaupungin on ostettava ilman kilpailutusta Attendon palveluita? 

Niinpä.

Miksi muuten vasemmalle kallellaan olevien puolueden melestä kaupunki ei saa ostaa yrityksiltä palveluita, koska ne maksavat omistajilleen osinkoina rahaa, mutta on hyväksyttävää ostaa palveluita (kun itse yrityksen hallituksessa ja) kun saa itse palkkioina rahaa?

Mikä on ratkaisu? Suonenjoen kaupunki ei nimeä edustajia Iisveden palvelukodin hallitukseen. Piste.

Selvyyden vuoksi- yrityksen johtamisjärjestelyt eivät määrää hoidon ja hoivan tasoa. Kukaan ei missään ole kiistänyt miten hyvää työtä Iisveden palvelukoti tekee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, raha, kilpailutus

Rahaa hoitajille

Keskiviikko 21.4.2021 - Pia P

Suonenjoen kaupunginhallituksen kokouksessa 29.3.2021 pykälä 51 käsiteltiin vuoden 2020 tilinpäätöstä, allekirjoitettiin se ja päätettiin lähettää tilintarkastajalle. Kuten monena vuonna aikaisemmin. Siinä pykäkäkohdassa ei päätetä mihinkä rahaa käytetään vaan se on kuntalain mukaista osa tilinpäätös - prosesessia.

Suonenjoen kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen, suurin "syy" siihen Suomen hallituksen velanotto ja sen velkarahan runsasmääräisen pumppaaminen kuntiin.

Korona aiheutti ja aiheuttaa kunnissa paljon ylimääräisiä kuluja - maskeja, suojaimia, testejä, sijaisia, käsidesiä, kokouksia ja kokouksia, etäkokouslaitteita, etäopetuslaitteita, ruokapusseja koululaisille... Moni kuntatyöntekijä joutui uuden eteen ja keksimään toimintatapoja. Suurinman vastuun kantavat johtajava lääkäri, kaupunjohtaja ja hallintojohtaja. Etulinjassa on hoiva- ja hoitohenkilökunta, varhaiskasvatus - ja koulujen henkilökunta jne. Yksityispuolella kauppojen kassat ja muu henkilökunta on ollut altistettuna koko ajan.

Suonenjoella on ollut hyvä valmiustila ehkäistä ja myöskin hyvä tuuri koronan suhteen -todella vähän tartuntoja- kiitos myös kuntalaisille.

Ko kokouksessa hallituksen jäsen Jani From (vas) esitti, että hoiva- ja hoitohenkilökunnalle on maksettava koronan takia 500 euron bonus, koska kaupunki teki ylijäämäisen tuloksen. Esitystä kannatti Jouko Hänninen (SDP). Koska tilinpäätös käsittelypykälään oli tehty lakimääräisestä tavasta poikkeava esitys, niin asiasta äänestettiin.Bonusraha esitys hävisi 7-2 äänestyksessä.

Esitys ei hävinnyt, siksi että muut hallituksen jäsenet tai puolueet ei arvostaisi hoiva- ja hoitohenkilökuntaa. Tässäpä perusteita:

- Suonenjoella on kaupungin omia työntekijöitä hoiva- ja hoitotehtävissä. Sen lisäksi Suonenjoella on Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä (Suonenjoki ja Rautalampi), jossa on myös töissä hoiva- ja hoitohenkilökuntaa.

Suonenjoen kaupunginhallitus ei voi päättää Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymän asioista. Siellä on oma hallinto, päätöksen teko ja talous. Eli vain osa Suonenjoen työtätekevästä hoiva- ja hoivahenkilökunnasta olisi saanut bonuksen. Olisi todella epäreilua ja epätasa-arvoista, että rinnakkain työskentelevänä henkilöstöstä vain osa saisi bonuksen.

- Koronan tarttumisen riskissä on paljon muitakin kaupungin työntekijöitä. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen, opetuksen ja sosiaalipuolen työntekijät. 

- Kaupungin tilinpäätöksen ylijäämä ei ole ylimääräistä rahaa, joka jemmataan jonnekin. Se on kirjanpidollinen termi. kaupungin tilillä EI ole viime vuodesta 700 000 euroa ylimäräistä rahaa, jonka voisi laitella mihin haluaa. Ihan oikeasti kannattaa tutkailla kirjanpidon alkeita, jos tälläistä ei ymmärrä.

- Miksi kunnan tilinpäätöksen pitää olla ylimääräinen? Jos kunta tekee alijäämäisiä vuosia tilinpäätöksessä, niin se on yksi kriteeri joutua ns. kuntaliitos- selvitykseen. Asia on laissa. 

Suonenjoen kaupunki oli kuntaliitos selvityksessä edellisen kauden aluksi. vain kahdeksan vuotta sitten. Olimme kriisiytyvä kunta. Selvitys oli Kuopion, Siilinjärven ja Suonenjoen kesken. Tämä kauden uudet valtuutetut (ja ilmeisesti yksi piiiiitkäääään ollut ei muista tai ymmärrä) eivät tiedä minkä työn kaupunki on tehnyt, että säilymme itsenäisenä.

Suonenjoki oli vahvasti verottava, vahvasti velkaantuva ja vahvasti tekemätön kaupunki pari valtuustokautta sitten ja edellisellä kaupunginjohtajan ajalta. Nyt olemme rakentaneet uuden jätevedenpuhdistamon, uuden koulun, korjattu koulu, juna-aseman remontti ja tänä keväänä valmistuu seutukunnan ylpeys- uusi monitoimihalli. Investoinnit ovat olleet isoja ja silti saatu saatu talous kuntoon. 

- Koska kyseisessä asiassa ei kuntalain mukaan käsitellä henkilöstön palkka-asioita- ohi kaikkien sopimusten ja neuvottelukuntien- niin esitys on täysin populistinen ja selvästi kuntavaalien hämäriä lupauksia... 

Jani From kirjoitti Sisä-Savon paikallilslehdessä 20.4.2021 esityksestään. Kirjoituksessa hän laittoi sanoja muiden puolueiden edustajien suuhun... Sitä ei pitäisi tehdä tehdä. Jokainen puhukoon itse omat ajatuksensa.

Ei tulisi mieleen kirjoittaa, että jos vain hoitajat ansaitsevat viissatasen, niin vasemmisto ei arvosta varhaiskasvatuksen opettajia! Vasemmisto ei arvosta koulun opettajia!

Mikä olisi oikea ratkaisu?

- Suomen hallitus (päätöksiä tekemässä vasemmisto ja sdp!) maksaisi korona -tuen KAIKILLE hoito- ja hoiva-alan ihmisille. Tätähän moni on toivonut.

Tähän asti ainoat koronatuet on saanut toimeentulotuen asiakkaat, jotka saivat toimeentulotukea jo ennen koronaa. 

Muuten palkkaneuvottelut käy työnantajajien ja työntekijöiden liitot.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: bonus, korona, vasemmisto, talous, tilinpäätös

Roketepassi

Tiistai 13.4.2021 klo 11.04 - Pia P

EU: n yksi periaate ja peruste sen olemassa oloon on vapaa liikkuvuus. Kauniina ajatuksena on, että ihmiset ja tavarat sekä tieto liikkuu vapaasti -ilman maiden rajoja - , ilma tarkastuksia.

No reaalielämässä vain rikolliset, paperittomat ihmiset, varastettu tavara, huumeet, ihmiskaupan uhrit jne on saaneet kulkea vapaasti ja muiden ns taviskansa esittää henkkareita ja todistuksia maiden rajoilla. Suomalainen ei päässyt Finnairin lentokoneeseen Brysselin kentällä kun ei ollut passia (jäi turvatarkastukseen).

Vapaa liikkuvuus ja mitä sitten keksitään: rokotepassi eli todiste otetusta korona rokotteesta. Ajatelkaa, ihan itse haluamme säädellä kulkua ja tehdä itse todiste- lippulappusia, vielä kun tietäisi millä tasolla. Osa haaveilee, ettei ruokakauppaan pääse ilman todistusta ja osan mielestä se koska vaan rajojen ylittämisen tilanteita.

Sama lentovero, EU ei saa sovittua sellaista, niin kyllä suomalaiset ossoo ja tekköö. Lipun hinta nousee huomattavasti kun osa lipun hinnasta laitetaan ilmastorahastoon. Onko se luukku ilmakehässsä vai pohjaton kaivo ihmisten keskelle?

korona - rokotepiikki ei estä sairastumista, se ei estä viruksen levittämästä ja se ei ole kertapiikki. Ja tälläistä halutaa todistella ruokakaupan jonossa?

Kommentoi kirjoitusta.

Sukupuoli

Tiistai 6.4.2021 klo 23.53 - Pia P

Nykyisen Suomen hallituksen päätavoitteita ei ole hidastanut korona, lama, ennätyssuuret työttömien määrät, ulkomaan velan otto, kansalaisten eriarvoistuminen, kouluja käymättömiä lapset, vanhukset leipäjonossa jne.

Päätavoitteet on ilmastomuutoksen torjunta ja sukupuolineutraalisuus sekä mahdollisemman paljon maahanmuuttajia Lähi-Idästä ja Afrikasta- mielummin miespuolisia.

Ilmastomuutoksen torjunnan nimissä liikkuminen ja asuminen tehdään niin kalliiksi, ettei pysty tekemään töitä eikä asumaan normaalikokoisia asunnoissa. Kaikkien pitäisi ahtautua betonilähiöihin ratikkakiskojen viereen. Polkupyöräily on pop! Turve ajettiin alas ja nyt tuodaan Venäjältä tukkipuusta haketettua haketta venäläisillä rekoilla kaupunkien lämmityksen. Elämää on vain kaupungeissa.

Nyt pitäisi asvaltti repiä pois, että puut pääsisi kasvamaan. Yhtään puuta ei saa kaataa ja puunpoltto kotisaunassa on syntiä.

sukupuoli pitäisi saada vaihtaa omalla ilmoituksella alaikäisenä. Kohta leikataan pippeleitä pois ja harsitaan takaisin- mikä milloinkin tuntuu miltäkin. Tissejä saa hormooneila tai sitten ne leikataan pois.

Mä haluan olla ihminen! Ei minua kiinnosta mitä siellä jalkojen välissä roikkuu tai on heilumatta. Eikö ole tärkeämpää se ihminen -nahkojen sisällä?

Mutta eihän se käy, nyt pitää olla tummempi ihoinen kuin laastarin väri, sukupuolen vaihtanut alkuperäiskansan edustaja, että on edes jotain ja on puheoikeus sekä lupa ottaa kantaa! Joka asiaan! Tai edes sellainen puoliso tai kaverina. Sitten olet jotain.

Kuten aina -tulee se tuomion hetki, jolloin kysytään ja tarkistetaan tarkasti kumpaa sukupuolta olet ja siinä hetkessä on vain olemassa kaksi sukupuolta! Hetki on kuntavaalien jälkeinen luottamuspaikkojen jako. Tasa-arvolaki määrittelee, että lautakunnissa, hallituksissa, kaikissa kunnan ja kaupungin elimissä pitää olla vähintään 40% toista sukupuolta. Osaamisella ja kiinnostuksella ei ole mitään merkitystä, riittää kun olet sopivaa sukupuolta koko valtuustokauden. On vain miehiä ja naisia. Jos vaihdat sukupuolta, niin sinut vaihdetaan. Et ole enää sopiva lautakuntaan, vaikka pää ja ajatukset pysyisivät samana.

Aattelepa sitä!

Olisi kiva tietää miten pitkällä sukupuolen vaihdos pitää olla, että se politiikassa vaihtuu. Riittääkö oma ilmoitus ja Reinolle mekko päälle vai pitääkö nippasta jotain pois ja täyttää paidan kohta silikoonipalleroilla?

Entä jos säilyy Reinon näköisenä ja on jo Pirjon hetu? Eli viranomaiset on hyväksynyt vaihdoksen, mutta ulkoisesti ei tapahdu suuria muutoksia. Kurkataanko paikkajaossa pöksyihin?

Saako Sanna ajaa partaa ennen kokousta? Saako Heikki imettää vauvaansa kesken kokousta?

Aattelepa sitä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuoli, mies, nainen, muu, vaihto

Kuntavaaleja valituksella

Torstai 25.3.2021 - Pia P

Politiikassa on monenlaisia tapoja toimia. Osa kuntapolitiikoista haluaa yhteistä hyvää ja kokee onnistumisen iloa kun saa hyviä asioita läpi tai pystyy estämään turhia tai kalliita asioita toteutumasta. 
Harvemmin hyvät asiat kuuluvat kauas ja eikä ne niin kiinnosta kuntalaisia.
.
Mutta jos onkin joku epämääräinen ja keskeneräinen asia, siitäpä onkin kiva keskustella, esimerkiksi Facebookin puskaradio - ryhmässä.
Suonenjoella puskaradiossa kuohutti AVIlle (aluehallintovirasto) tehty valitus. Joidenkin - jopa muutaman valtuutetun- mielestä nimetön valitus oli selvä merkki, että Suonenjoen kaikki asiat ovat vanhustenhoitoa myöten pielessä kun AVI tutkii.
.
AVI :lle tehty valitus oli kertomus monenlaisia huhupuheita, tapahtumia ilman henkilöitä, aikaa ja paikkaa, henkilöön meneviä suorastaan kunnianloukkaustason valheita jne. Olipa siinä jopa ratsastettu kuolemantapauksilla.
.
Yleensä on tapana vastata kyselyyn ja vasta sen jälkeen AVI tekee omat johtopäätökset
On surullista, jos politiikan teko on epämääräisiä valituksia moneen eri instanssiin, kyselyitä, poliisitutkintoja jne. Kaupungin virkahenkilöiden työaikaa menee selvitellessä asioista. Työntekijät väsyvät eivätkä ehdi tekemään omia töitä. Valituksiin on vastattava tarkasti ja avuksi on palkattava lakihenkilöitä. Kaiken tämän maksaa kuntalainen. 
.
Tehty valitus ei ole merkki kaupungin, viranhaltijoiden tai työntekijöiden ”epäselvyyksistä” tai ”lakia noudattamattomuudesta”.  Valitus on kuntalaisen lakisääteinen oikeus, mutta vasta lopputulos kertoo jotakin. 
.
Suonenjoen kaupungin julkisista asiakirjoista voi katsoa onko oikeasti säästetty vai panostettu. Hallintosäännöistä näkee kuka päättää mistäkin. Talouden toteumasta näkee, että vanhuspuolella tehostetun palveluasumisen paikkoja on lisätty eikä laitoshoitoa ole purettu. Henkilöstöraportista taas näkee valituksessa mainitun vuoden 2011 lopussa oli sosiaalipuolella 129 ja vuoden 2020 lopussa 144 työntekijää. Sosiaalipuolella on työntekijöiden lisäystä 15 henkilöä. Ja näistä valitetaan AVI:in?
.
Tulen selvittämään paljonko lakipalveluiden lasku on tässä esimerkki tapauksessa, sen jälkeen kuntalaiset voivat miettiä minkälaista politiikan tekoa Suonenjoella halutaan jatkossa.

Kommentoi kirjoitusta.

Pääsitkö kotiin?

Keskiviikko 17.3.2021 - Pia P

MeToo - kampanja saa jatkoa. Nyt kysytään, että pääsitkö kotiin? 
Suomalainen nainen kokee todella paljon väkivaltaa, 49% tutkimuksen mukaan. 

Siihen perustuen on tehty uusi kampanja, "pääsitkö kotiin?" Miesten pitää mennä kadun toiselle puolelle kun kohtaavat naisen. Naisten pitää saada kulkea rauhassa. Mies on paha.

Istukaahan alas! Nyt ei tule yleistä höpinää...

Kuka kasvattaa miehet? Kuka opettaa miten naisiin ja yleensä ihmisiin suhtaudutaan? Kuka opettaa ja kannustaa empatiaa? Kuka opettaa hyvät käytöstavat? Kuka opettaa toisen koskemattomuuden kunnioituksen?

Kuka on estänyt miehiä olemaan lastensa lähellä. Harva nainen menee vanhenpain vapaalla töihin ja antaa miehen olla vauvan kanssa kotona. Niin harva, että tätä aletaan pakottaa lailla -miehille oikeus olla vauvansa kanssa. Entäs kun tulee parisuhde ero? Kuka haluaa lapset itselleen? 

Reilun vuoden iässä poikalapset (kuten tytötkin) kiikutetaan varhaiskavatuksen pariin eli päiväkotiin. Kumpaa sukupuolta siellä on enempi? Poikaa kasvattaa ja hoitaa varhaiskasvatuksen ammattilaiset. 

Seuraavaksi on koulumaailma. Kukas siellä nuoria ohjeistaa ja opettaa?  Ehkä harrastuksissa ja ehkä kotona voi nuori mies tavata miehiä.

Jos tulee ongelmia perheelle tai lapselle, niin sosiaalipuoli tai lastensuojelu tulee mukaan. Kumpaa sukupuolta suurin osa työntekijöistä on?

Eli vauvasta peruskoulun loppuun voi urospuolinen ihminen olla vain naisten keskellä. 


Sitten on kyllä perheitä, jossa mies on tasavertainen vanhempi - onneksi. Ja nykyaikana yhä enempi.

Ja sitten niistä pojista tuleekin yhtäkkiä naisia hakkaava ja raiskaajia sovinistisika miehiä? Ulkoavaruudestako ne tulee? Vai onko ne miehet samoja mitä naiset ovat koko ajan ympäröinneet? No nyt joku muistaa ulkomaiset raiskaajat ja vaimonhakkaajat... Niinpä, kukas heillä hoitaa lapset, mies ei kuulkaas osallistu mitenkää.

No, nyt sitten joku sanoo, että pojat oppii huonoille tavoille jos perheen isä ei kunnioita äitiä. No sanotaan kumppani ei kunnioita kumppania. Kuka sellaisen elämän hyväksyy? Äiti tai se kumppani, joka jää huonoon suhteeseen. Älkää uskotelko itsellenne, että lasten takia ei voi erota. Kyllä, se on vanhempien vastuulla turvata lapsille hyvä ja turvallinen lapsuus ja nuoruus.

Samalla kun syyllistetään kaikki miehet pahikseksi, niin syyllistetään myös hyvät miehet. 

Naiset, kannetaamme me vastuu ja opetetaan omat lapset tavoille. Oli ne mitä sukupuolta tahansa.  

Ei se mies ole yhtäkkiä olento, joka vaan alkaa hakkaamaan ja raiskaamaan naisia. Kyllä hänen lähellä vauvasta lähtien on ollut monta naista ja miestäkin - monta tilaisuutta opettamassa toisen kunnioitusta ja ihmisyyttä.

No ei se näin yksinkertaista ole, mutta hyvä alku Parempaa huomiseen. Parempi kuin se,että syytämme miehiä.

jk. Naisetkin hakkaa... toisiaan ja omia miehiä. Valitettavasti, siinäkin on työn sarkaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kampanja, pääsitkö kotiin, väkivalta, naiset

Valitetaan - taas...ja taas...

Maanantai 15.3.2021 - Pia P

Politiikassa on monenlaisia tapoja toimia. Osa kuntapolitiikassa mukana olevat haluavat yhteistä hyvää ja kokevat onnistumisen iloa kun saa hyviä asioita läpi tai sitten pystyvät estämään turhia tai kalliita asioita. Osa näistä henkilöistä on hiljaisia taustapuurtajia, jotka eivät kaipaa kunniaa ja mainetta. 

Harvemmin hyvät asiat kuuluvat kauas ja eikä ne niin kiinnosta kuntalaisia.
.
Mutta jos onkin joku epämääräinen ja keskeneräinen asia, siitäpä onkin kiva keskustella, esimerkiksi Facebookin puskaradio - ryhmässä.
.
Suonenjeolla puskaradiossa kuohutti AVIlle (aluehallintovirasto) viimeksi tehty valitus. Joidenkin - jopa muutaman valtuutetun- mielestä valitus oli selvä merkki, että Suonenjoen kaikki asiat vanhustenhoitoa myöten pielessä kun AVI tutkii. Tosin yleensä on tapana vastata ja vasta sen jälkeen AVI tekee omat johtopäätökset. Reilua olisi keskustella vasta AVIn päätöksen jälkeen.
.
AVI lle tehty valitus oli monenlaisia huhupuheita, tapahtumia ilman henkilöitä, aikaa ja paikkaa,  henkilöön meneviä suorastaan  kunnialoukkaustason valheita, jopa tunnistettavia kuolemantapauksia, jossa omaiset ei ole valittaneet minnekään.
.
On niin surullista, jos politiikan teko on vuosikausia valituksia moneen eri instanssiin, kyselyitä, poliisitutkintaa jne. Kaupungin virkahenkilöiden työaikaa menee selvitellessä asioista. Avuksi on palkattava lakihenkilöitä. Kaiken tämän maksaa kuntalainen.
.
Tehty valitus ei ole merkki kaupungin, viranhaltijoiden tai työntekijöiden ”epäselvyyksistä” tai ”lakia noudattamattomuudesta”. Valitus on lakisääteinen oikeus, mutta vasta lopputulos kertoo jotakin. 

.
Jatkuva valittaminen tuntuu kiusantekona virkakoneistoa kohtaan. Kaikki asiaa käsittelevät viranhaltijat väsyvät ja turhautuvat sekä eivät kerkiä omia oikeita töitä tekemään. Jatkuva valittaminen tuntuu aina kuntavaalien läheisyydessä suorastaan törkeästä tavalta nostattaa omaa kannatusta vihjailemalla pelkkien valitusten perusteella.
.
Aloitetaanko reilu peli sillä, että valittajat kertoisivat nimensä valituksia tehdessä?
Olisi helpompi tarttua ongelmiin, jos tietäisi mikä ongelma on. Pelkät huhupuheet ei ole niitä.
.
Onko tässä jo ajojahdin makua viranhaltijoita kohtaan? Onhan Suonenjoen kaupungilla menny liian hyvin. Talous kunnossa ja toiminnat kunnossa. Ei ole entistä meininkiä!

Kommentoi kirjoitusta.

Lisää oppilaita

Sunnuntai 7.3.2021 - Pia P

Liikemies Westerbacka on keksinyt uuden liikeidean.

Hänen avullaan tuodaan suomea osaavia oppilaita Intiasta yms Suomen syrjäseutujen lukioihin, jossa podetaan oppilaskatoa. Oppilaskato koskee myös kaupunkeja, koska Suomessa ei synny tarpeeksi lapsia joka kouluun.

Firma laskuttaa sopimuskuntaa 1000 eurolla. Tavoite on tuoda 150 000 nuorta Suomeen, siitä voi laskea onko bisnesidea hyvä.

Suomea osaava nuori tuotaisiin pikkupaikkakunnalle asumaan ja opiskelemaan lukiossa. Kunta saa nuoren opiskelusta valtionosuutta (VOS) lukiolaisista noin 6000 euroa vuodessa. Sillä pitäisi saada koulukirjat, tietokone, koulukyyditys, opetus (kaikki opettajat joka aineeseen), avustajat, tukiopetus, oppilaanohjaus, lukiorakennuksen ja sen ylläpito jne.

Eihän se valtionosuus riitä mitenkään kustannuksiin vaan kunta maksaa loput "omilla rahoilla" eli verorahoilla. Lukio ei ole siis kustannusneutraali vaan myös kuntaveroilla maksetaan loput kustannukset.

Tämä kannattaa muistaa kun haaveillaan lisää oppilaita, joka oppilas maksaa kunnalle,

Kukas maksaa nuoren asumisen ja elämisen? Suomalaisen nuoren opiskelun maksaa oma perhe, työn teko ja opintotuki sekä jotkut saa vielä toimeentulotukea.

EU ja eta- maiden nuoret eivät saa Suomessa opintotukea eikä opintoon liittyvää asumistukea eikä toimeentulotukea. Kukas sitten maksaa? Nuoren perhe sieltä Intiasta tai kunta - voi toki auttaa tiskin alta nuorta. Laillisuus voi tulla esteeksi...

Eli ainoa johtopäätös on, että sieltä tulisi perillisiä todella varakkaiden perheistä, jotka arvostavat koulutusta rauhallisessa maassa. Rikkaiden erityisherkkua tarjolla!

Tosiasia on, että nuoria ei tule riittämään joka lukion täydeltä. Kuulostaa kurjalle tulevaisuudelle, mutta totta.

Ratkaisu ei ole rahalla nuorten ostaminen Suomeen. Se vain lisää pikkukunnan kustannuksia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lukio

Ihanaa ja mahtavaa

Perjantai 5.3.2021 - Pia P

Suonenjoen virkaihmiset ja päättäjät eivät arvosta yhtään vanhuksia! Kaupunki panosti ökyluokan liikuntahalliin 17 miljoonaa ja sen päätyy tehdään vielä lastenleikkipaikka! OMG!

Kaupunginhallitus lopetti Veljeskodin väistötilojen kilpailututtamisen ja samalla lopetettiin kaikki. Rahaa ei rittä vanhuksille yhtään. Kyse on arvovalinnoista!

-------

Tälläistä mielipiteitä ja keskustelua saimme lukea lehdessä ja facebuukin puskaradiossa.

Tässäpä sitä ikävää/tylsää tosiasiaa...

Suonenjoen kaupunki käyttää vanhuspalveluun noin 10 miljoonaa joka vuosi. Arvovalintojen takia käytämme asumispalveluihin enempi rahaa kuin keskimäärin Suomessa kunnat. Kotipalveluun on lisätty vakituisia työntekijöitä.

Kilpailutuksen tuloksena esimerkiksi Iisvedenpalvelukoti säätiö (tuottaa tehostettua asumispalvelua) saa lisää 10% rahaa per hoivapaikka -( kilpailutus aiheutti kanssa suuren pahan mielen, jopa luottamushenkilöissä - löytyy pöytäkirjoista ja paikallislehdestä. Lopputulosta kukaan ei ole muistanut kehua.)

Veljeskotia on yritety elvyttää vuosikymmenien aikana monta kertaa. Jälkeen päin arvioituna jotkut rakennusratkaisut eivät ole olleet hyviä, mutta ne on tehty sen ajan ajattelun mukaan. Muutama pitkäaikanen luottamushenkilö on aina voimakkaasti puolustanut rakennuksen hyvää kuntoa kokouksissa. 

Arvoista olemme keskustelleet monessa eri paikassa ja monessa eri tilanteessa. Pöytäkirjasta löytyy esimerkiksi KH (kaupunginhallitus) äänestys. "Kerrotaanko ARA lle (asuntojen rahoitus- ja kehittämiskeskus), että Suonenjoelle tarvitaaan uusi rakennus vanhustenhoivaan." Ilmeisesti arvovalintojen takia erään puolueen edustaja oli sitä mieltä, ettei lähetetä moista tietoa mahdolliselle hoivakodin rahoittajalle.

Lehtikirjoituksessa arvosteltiin, ettei Suonenjoki pistä miljoonaa vuodessa veljeskodin väistätiloihin. MIljoona euroa pelkkiin seiniin - sillä saa paljon hoivaakin. Väistötiloihin menisi pari vuotta, koska ei ole kaavapaikkaa eikä rakennusta valmiina. Pelkät valitusajat vie monta kuukautta päätöksen teossa. Ja yksi asia on varma- tuleva hyvinvointialue ei maksaa moistaa vuokraa väistötiloista. Arvovalintoja - miljoona seinään vai hoivaan?

Samalla aikataululla saamme uuden ja kiinteän ja juuri tähän tarkoitukseen tarkoitukseen tarkoitetun rakennuksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, vaalilupaukset

Minä äänestän!

Tiistai 2.3.2021 - Pia P

Nyt on tullut muotiin ilmoittaa, ettei aio äänestää kuntavaaleissa, jopa joku proffa näin julisti.

Perusteena on, etteivät uskalla äänestää Koronan takia. Samaan aikaan kauppakeskuksissa, kaupoissa, hiihtokeskuksissa, kapakoissa, junissa, viinakaupassa, kuntosaleilla jne porukkaa pyörii ja taatusti ihan lähellä toista. Yritäpä mennä kaupan maitokaupoille yksin, samalla sekunnilla siinä on jo samaa maitopurkkia rohmuamassa joku äkänen ja ilmeisen kiireinen tyyppi (ei ole kerennyt edes maskia laittaa kasvoilleen).

Etelä-Suomen hiihtolomat kansoitti Lapin hiihtokeskukset. Ensi viikolla on mm Tampereen (pääministerin kotikunta) ja Keski -Suomen lomaviikko. Ja arvatkaas mitä, tiukat rajoitukset astuu voimaa viikolla kympillä eli kun ilmeisesti tärkeimmät on pitänyt loman.Tosin nyt selvitellään lakia ja sen marssijärjestystä.

Miksi ihminen voi käydä superhypermarketissa, muttei voi äänestää?

Samaan aikaan etulinjassa eli asiakaspalvelussa ja töissä on kaupan henkilökunta, sairaalan ja terveyskeskuksen henkilökunta ja pelastuslaitokset sekä poliisi jne. Kysytäänkö heiltä, että huvittaako? Olla ihan siinä etummaisena, ilman oikeutta ilmoittaa blogissa, ettei kiinnosta äänestäminen? Kuka oikeasti ajattelee kaupan kassaa - en halua mitään pöpöä tai virusta! Sori, se on sun työpaikka!

Arvokasta työtä ja palkkataso persiistä. Ja korona luo lisähaasteen.

Ja sitten proffatason ihminen kertoo, ettei uskalla mennä äänestämään kun korona. 

Kuntavaalit on ihmisen lähin asia demokratiasta. Niissä päätetään oman kotikunnan asioista. Päiväkodista, kouluista, vanhusten hoidosta, kulttuuria, uimarannoista, venepaikoista, tien aurauksesta - mitä rakennetaan, kuka tekee ja mitä maksaa jne - oman lähipiirin ansioita.

Suojaimet, turvavälit ja harvakseen jonossa äänestäjillä. Suojapleksit, turvavälit ja suojaimet vaalivirkailijoille. Väljät tilat. Terveenä paikalla ja paikalle.

Eiköhän me yhdet vaalit saada tehtyä - yhdessä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, korona, suojaus, äänestäminen

Vaaleja...

Tiistai 16.2.2021 klo 12.44 - PiaP

Kuusi vuotta sitten kuntaliitos- selvittäjä kertoi mediatiedotteessa, että Suonenjoen pitää liittyä Kuopioon ja sopeuttamistarve oli valtava. Suonenjoen valtuusto äänesti, ettei liitytä ja kääri hihat.
Tänä päivänä tuntuu, että fokus hävinnyt.
Suonenjoella on näköjään tapana tehdä - taas -kuntavaaleja kehittämällä omia totuuksia.
Tälläisessä vaalitaistelussa kärsijänä on kuntalaiset ja virkakoneisto. Politiikka on välillä persiistä.
Onneksi kuntapolitiikassa on myös eteenpäin katsovia ja innostuneita ihmisiä. Politiikka on välillä mahtavaa.

Kommentoi kirjoitusta.

Ihan ensimmäinen kirjoitukseni

Sunnuntai 14.2.2021 - Pia P

Pelottelua Suonenjoella...

To 2.8. 2012 paikallislehdessä Suonenjoen SDP:n edustaja kertoo, että Perussuomalaisten vaalitaktiikka on pelottelu...

Pakko myöntää olen pelotellut äitinä lapsia: Jos leikitte tiellä, jäätte auton alle... Jos ei ole kunnolla päällä, vilustuttu... Hampaat pitää pestä tai hammaspeikko vie kaikki hampaat... Mutta en ole Perussuomalaisena ketään pelotellut, tosin minua pelottaa tämä nykymeno!

Äkkiseltään en muista muiden poliittisesti pelottelleen kuin pääministerin: "Jos emme maksa ja takaa muiden maiden velkoja, niin Suomeen tulee talvi kesän keskelle". Ilmeisesti emme ole tarpeeksi reippaasti maksaneet, kun on näin kylmä kesä?

Mutta en usko, että olen SDP:n edustajaa pelotellut mitenkään. Vai olemmeko me Perussuomalaiset niin pelottavia, että pelkkä paikallisyhdistyksen aktiivinen toiminta pelottaa? Ja vielä pelottavanpaa taitaa olla se, että meillä on kunnallisvaaliehdokkaita Suonenjoella.

Totuuden ja tosiasioiden kertominen ei ole pelottelua. Teitä se voi pelottaa- sopimuksien salaaminen yms. kertoo sen. (Urpilaisen vakuudet)

Eikös se SDP:n presidentiehdokaskin televisiossa pelotellut: "Pöö!"

Taitaa möröt olla ihan omissa kaapeissanne!

Tämä juttu on siis ihan ensinmäinen kirjoitukseni, vuoden 2012 kuntavaalien alla. Ja ihan samat teesit on vieläkin-  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuosi 2012, kuntavaali2012, ploki,

Kuitua, perkele!

Tiistai 9.2.2021 - Pia P

Kuitua, perkele!
No ei silleen saa sanoa, pelkästään havuja saa kirota.

Vaikka Savon kuituverkko Oy ansaitsi muutaman kirosanan. Valokuitu on hyvä asia, mutta sillä kuntapuljaaminen ei ole.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa puhuttiin alkavan valokuituverkon rakentamisesta, sehän oli valtion tahtotila. Suonenjoella moni hihku innosta verkon rakentamisesta. Maalailtiin kuvia, että vanhukset asuvat sen avulla pidenpää yksin kotona. Kuituverkon avulla metsäkoneet korjattaisiin etätuen avulla. Maaseutu ei enää autiotuisi, koska verkko toisi palvelut korpeenkin. 

Savoon perustettiin kuntien omistama Savon kuituverkko Oy. Vastustin Suonenjoella sitä, koska kuntien yhteiset yritykset ovat harvoin onnistuneet. Poliittisella johdolla ei ole kokemusta eikä kiinnostusta yrityselämästä, eikä sillä ollut väliä, koska piikki on aina auki. Epäonnistumiset maksaa kuntalaiset eli veronmaksajat.

Suonenjoella varattiin vuosittain satoja tuhansia euroja verkon rakentamiseen (vastustimme sitäkin). Jotkut ihmiset maaseudulla halusi verkkoa. Eli oli rahaa ja halua ja jopa yritys sitä varten, mutta... ei..  ei tullut koko kunnan verkkoa. Tuli pätkä Iisvedelle ja kunta on joutunut vensklaamaan sopimuksia ja maksuaikatauluja monta kertaa. Kun ei kannata!

Minäkin pyysin tarjouksen silloin. Iisvedelle valokuituverkko - tarjous vaihteli 800 - 1600 euron liittymämaksu plus kaapelointi  sekä joka kuukausi maksu 50- 100 euroa.

Seuraavaksi verkko otettiin Suonenjoen vuokratalo Oy: n asuntoihin - näkyy töllöstä enempi kanavia ja on netti. Hinta sisältyy vuokraan eli asukkaat maksavat sen nousevana vuokrina. Vaikka ei olisi edes telkkua tai tietokonetta. 

Laajakaista Savoon - hanke sai yli 2 miljoonaa markkinointirahaa maakuntaliitolta- sillä rahalla sai hienoja esitteitä, hanketyöntekijöitä ja matkailuautosta jaettavia pillimehuja ja tuubihuiveja,  mutta ei metriäkään verkkoa. Hankkeiden luvattu maa- Suomi!

Mistäs nyt tämä perkele tuli? Vuosikausien keikkumisen ja konkursin jälkeen on esitys kunnissa (tulossa päätöksen tekoon), että myydään koko verkko.

Uusi ostaja on noin 80 % ulkomaalainen sijoitusyhtiö ja alle 20 % kotimainen sijoitusyhtiö (eläkeyhtiöitä, valtio jne). Taustayhtiöstä löytyy mm Esko Aho eli keskusta tietää mitä tehdään. 

Mahtavaa - uusi omistaja laajentaa, huoltaa ja jopa -ihan varmasti-  laskee hintaa. No ei varmaa!
Valmista kuntalaisten maksamaa verkkoa kilometri tolkulla ja ei muuta kuin tuotto-odotukset kohdilleen. Tulossa on caruna kakkonen. Tällä hetkellä mikään laki ei suojele (ei estä) kuntaomistajapohjaisen yrityksen rakentaman verkon käyttökustannuksien nostamista myynnin jälkeen. Vain taivas on rajana.  Sähkönsiirtoverkossa on jo kustannusjarruja lain puolesta, mutta ne ovat selvästi riittämättömiä.

Vastustimme Ikosen Ollin kanssa rahan mättöä toimimattomaan yritykseen ja ollaan oltu oikeassa koko ajan. Viimeinen puljaus on yrittää myydä verkko ulkomaiselle sijoitusyhtiölle kassakaappi - sopimuksella. 

Verkko on hyvä myydä ja myynti pitää olla kaikille avoin ja ostaja pitää olla jotain muuta kuin sijoitustuottoa haluava yritys. Tarjottu summa laskutetaan käyttäjiltä! En tiedä vielä tarjottua summaa, mutta varmaankin niin iso, että kuntapäättäjät käyvät siihen täkyyn. Nyt pitäisi kuntapäättäjien ajatella veronmaksajia ja verkon käyttäjiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Savon kuituverkko, myynti, kuntaomistajat, caruna2

Rakas keskusta!

Sunnuntai 7.2.2021 - Pia P

Lehdestä on saatu lukea ja töllöstä kuultu keskustan kipuilua. Keskusta syyttää Perussuomalaisia huonosta gallup menestyksestä ja haastavasta kuntavaali -ehdokkaiden hakemisesta. Perussuomalaiset ovat siis keskustan vaikeuksien syy.

Niin kauan kun keskusta ei katso peiliin ja ole rehellinen itselleen, ei löydy nousuun eväitä.

Negatiivinen kuva on ihan omaa syytä.

Hyvin tavalliset ihmisetkin ovat hyvä muistisia, ei siinä tarvita poliittisen vastustajan/ kumppanin muisteluita... On lähinnä tavis- kansan halveksuntaa, jos ei itse muista näitä 

- Paskalaki, mummon mökkiinkin toimimaton muovipönttö kymmenien tuhansien rempalla. Sattui olemaan ministeri Sipilän tehdas.

- Tuulivoimatuen alkaminen. Ministeri Pekkarisen vävy asiantuntijana muotoili omalle firmalleen sopivan tuulivoimatukimallin. Sen ansiosta on Suomessa pumpattu miljoonia ulkomaille ilman tuulen häivää, koska on ns takuuhinta. Pakkasella ei ropelit pyöri.

-  Ministeri Berner romutti suomalaisen luotettavan taksijärjestelmän. Nyt kuskit tappelee keskenään isoissa kaupungeissa ja Suomen kieltä osaamaton kuski voi hinnoitella kyydin "vedetään takataskusta" -sopiva hinta. Kelakyyti järjestelmä romutti maaseudun taksien saatavuuden ja pienensi taksien omistajien tulot. Moni taksiautoilija lopetti. Ei kannata ei. Mutta uusia firmoja on syntynyt kuin sieniä sateella... saas nähdä rasittako niitä verot, työnantajamaksut tms tylsyydet.

Nämä oli oikealle kallistuneen edellisen hallituksen keskustan saavutuksia...  Ja nyt ollaan vasemmalle kallellaan hallituksessa. Kaikki käy...

- Keskusta kiersi maakunnissa kehumassa EU elvytyspakettia ja kyselemässä mihin laitetaan kun Suomi maksaa 6,5 miljardia. Nyt on tullut ilmi, että Suomi saa (itse maksamasta) noin 2,5 miljardia... ja kauhea miettiminen mitä ihanaa ilmastotoihua sillä saa...

- Viimeisenä niittinä turvetuotannon ja turpeen käytön lopettaminen - hallituksen uroteko keskustan hyväksymänä. Voimalaitokset eivät käytä enää turvetta vaan Venäjältä ajetaan venäläisrekoille isosta puusta tehtyä haketta, esim Kuopion voimalaitokseen. Voiko olla isonpaa suorastaan pyllistämistä suomalaisille työpaikoille ja huoltovarmuudelle? Ilmasto ei kiitä.

- Lapsiperheet ja tulevat vanhemmat ovat kauhuissaan hallituksen puheista lopettaa kotihoidontuki. Se tarkoittaisi, että 9 kuukauden ikäiset vauvapallerot pitäisi viedä tarhaan. Kävelytaidottomat ja puhumattomat taaperot. Vain hyvin rikkaat perheet voisi pitää pidempää vauvalomaa...

Suomi tarvii keskustaa, puolue on hyvä, mutta oman linja taitaa olla nyt kadoksissa... Maailma ei muutu paremmaksi haukkumalla toisia. Muutenkin pitäisi arvostella tai arvostaa tekoja ja päätöksiä, eikä ihmisiä.

Hallituksen kaatopuheet aloitti keskustan omat entiset puoluesihteerit. 

Olen tullut keskustalaisten kanssa hyvin juttuun, mutta tämä vaalikiimasta vai - paniikista johtuva haukkuminen menee valtakunnan ja Pohjois-Savon tasolla hyvän maun yli.

Keskustan yhtenä kuntavaaliteema on erityisluokat takaisin! Olen täsmälleen samaa mieltä! Asiaa ei tosin päätetä kunnissa vaan eduskunta tekee sitä lain, jota kunnat sitten noudattavat. Kukas siellä hallituksessa on, keskusta voisi tehdä lain eritysluokkien ja - opettajien palauttamisesta! Tosin demarit vastustane sitä, koska ajatus kaikki lapset samaan luokkaan tasa-arvon nimissä oli heidän suuri lakimuutos. Täysin epäonnistunut.

Lopuksi paikkalehden ehdokasjuttu -katsaus... Rautalammin ja Suonenjoen keskustan puheenjohtajat yhdistivät voimansa ja puolustivat kyläkouluja mielipidekirjoituksessa... kumpikin paikkakunta on umpikepulaisia eli valtuustossa enemmistö keskustaa ja silti aikojen kuluessa on lopetettu kymmeniä kyläkouluja... ja nyt sitten juuri kuntavaalien alla iski huoli- ei saisi lopettaa mitään. Kolmas allekirjoittaja jutussa oli kyläkoulun keskustalainen rehtori. Eli suomennettuna juttu oli, että juuri minun työpaikkaani ei saa lopettaa (Ehkä vähän jäävi henkilö juttuun?). Vaikka ei olisi enää lapsia kyläkouluun? 

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »