Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

puh 046 593 7968

Suonenjoki

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:131298 kpl

Pikakysely

Äänestätkö eduskuntavaaleissa?

Uutiset

1.12.2018Tue Pian vaalityötä!Lue lisää »23.3.2019Savo-Karjalan PS eduskuntavaaliehdokkaatLue lisää »22.3.2017Suonenjoen PS ehdokkaatLue lisää »

Vaalien yhdistäminen

Tiistai 12.2.2019 klo 12:01 - Pia P

Juuri näinä hetkinä eduskunnan mukaan eli varmaankin sitten ensi viikolla varmistuu SoTe- lakipaketin läpimeno.

Ensinmäiset maakuntavaalit käytäisiin samaan aikaan jo seuraavien kuntavaalien kanssa. Maakuntavaalit oli tarkoitus pitää eu- vaalien kanssa- ajatuksella, että eu- vaalien äänestysprosentti nousisi. Sitten oli pressan vaalien kanssa- ajatuksella, että pressan vaalien korkea äänestysprosentti hyödyntäisi maakuntavaalien äänestystä. Sitten oli eduskuntavaalien kanssa - tarjolla Pohjois-Savon maakuntavaalien 86 ehdokasta ja Savo-Karjalan eduskuntavaalien 15 ehdokasta, kertaa joka puolue. Olisi ollut isot listat, mutta ajatus maakunnan yhteistehtävästä olisi ollut mielessä.

Mutta nyt siis kuntavaalien kanssa. Tiedättekö mitä se merkitsee? Tuleva maakuntavaltuusto muodostuu isojen kaupunkien ehdokkaista. Jos Vesannon mahti- ääniharava saa 100 ääntä, niin sillä ei pääse Kuopiossa edes varasijoille. Ja miksipä kuopiolainen äänestäisi vesantolaista kuntavaalien yhteydessä?

Kuntavaalien yhteydessä maakuntavaalien ääni menee todennäköisesti oman kunnan ehdokkaalle. Suurin osa pikkukunnista jää ilman omaa edustajaa maakuntavaltuustossa. Se on sitä Parenpaa demokratiaa.

Nyt maakuntavaltuusto valitaan kuntavaalien tuloksella, joka kunnasta edustaja, huomioituna kunnan koko, puolueiden vaalitulos ja jopa tasa-arvo. Nyt suunniteltu vaalien yhdistäminen seurauksena vaalitulos ei huomio muuta kuin isojen puolueiden isot paikkakunnat. Tasa-arvo on äänestäjien käsissä.

Jos sama ihminen on tarjolla kunta- ja maakuntavaaleissa, on todennäköistä, että äänestää samaa ihmistä. Mutta jääkö ilman ääniä ehdokas, joka ei ole tarjolla molemmissa vaaleissa?

Miksipä Maakuntavaaleissa ei pidetä erikseen? Vaalit ovat aina kalllitt ja pelätään todella alhaista äänestysprosenttia. Ketä jaksaa kiinnostaa äänestää maakuntavalaeissa kun ei edes ymmärrä mikä se on ja mikä sen tehtävä on? Tai kuka haluaa äänestää ehdokkaita, jonka tehtävä on lopettaa paikkakunnan terveyspalvelut ja siirtää ne liikkuvaan (bussi) tai digi (netti) aikaan?

Kommentoi kirjoitusta.

50 v juhlat

Maanantai 11.2.2019 klo 22:44 - PiaP

En ole muistanutkaan...
27.1. tuli 50 vuotta täyteen!
Kiitos kaikille muistaneille!
Mottoni on: "Ei ole helppoa olla erilainen nuori - 
varsinkin kun on jo viiskymppinen!"
PiaIMG_3226.JPG

Kommentoi kirjoitusta.

Lumikaaosta

Maanantai 11.2.2019 klo 12:13 - Pia P

Ehdotin, että vuodelle 2018 ostettaisiin Suonenjoen kaupungin uuden auran oston yhteydessä siihen ns tiensuu-siipi, jolla saa auratessa tieliittymän kohdalta aurakinoksen pois. Se vain ohjaa lumivallit pari metriä eteenpäin.

No eihän se käynyt suurimmalle osalle valtuustoa. Sillä oltaisiin helpotettu Suonenjoen asukkaiden elämistä talviaikaan. Vaakakupissa oli, että auraajan työ olisi voinut hidastua. 

Talvi 2018 oli sitten runsas luminen. Todellakin runsas luminen. Moni huonokuntoinen kaipasi apuja oman pihan ja pihatien auraamiseen. 

No nyt talvi 2019 on oikea lumitalvi. Kaupungit hukkuvat lumeen. Maaseudullakin ihmetellään mihin kaikki lumi saadaan mahtumaan kun aurataan. Katot romahtavat. Varsiniin katujen risteykset ovat vaarallisia näkyvyyttä haittaaminen isojen lumikasojen takia. Tiet ovat polanteisia eli lunta jää tien pintaa. 

Suonenjoen kaupunki on ajasssa mukana ja teki kaikkensa asukkaiden lumitöiden helpottamiseksi, suorastaan esimerkillisesti!

Mitäpä on tarjolla? Kerätään joukot ilmoituksella yhteen ja vapaaehtoiset auttavat lumitöissä? Ei. Tekninen puoli keskittyy risteysturvallisuuden parantamiseen? Ei. Tekninen puoli poistaa polanteita kun nyt on suojasää? Ei. (Ne sohjalumet saavat jäätyä mukulamökkelikseksi teihin kiinni).

Koululaiset otetaan mukaan ja he käyvät auttamassa vanhuksia lumitöissä? Ei. No ainakin koulujen pihaan tehdään lumilinna yhdessä- turvallinen ja mukava leikkipaikka välitunneille? Ei.

No mitä Suonenjoen kaupunki tekee? Jääpalikkalinnan - tekninen puoli, kaupunki, kulttuuripuoli ja yhdistys yhdessä. Aivan lapset, koululaiset ja vapaaehtoiset laitetaan tekemään maitopurkkeihin jäädytettäisiin jääpalikka- linnaa! Kyllä. Paikka on pajapuisto, Suonenjoen vilkkaan tien vieressä, mutta ei minkään lähellä eli ei ole lasten paikka.Välitunneilla ei leikitä siinä. 

Ilmeisesti paikka on valittu aikuisten näkyvyyden perusteella.

Teknisen tukikohdassa jäädytetään palikat. Joku maksaa vedet. Joku ne palikat kuskaa pajapuistoon paikalle. Joku on aurannut pajapuiston. Joku tuo paikalle lumikasan -jos haluaa lumiveistää jotain. Niitäkin on kuulemma kaupungin johdossa. 

Siis katujen lumikunnossa pidon, polanteiden poistamisen sijaan, talojen tieliittymien puhdistamisen sijaan ja risteyksien turvallisuuden lumikasojen poiston sijaan tekninen puoli keskittyy nyt jääpalikkalinnan tekoon? Kyllä.

Hanketta vetää sama ihminen, joka edellisen hankkeessa haki korvauksia kaupungilta noin 13 000 euroa. Lehtitietojen mukaan hän halusi itselle työpaikan. Paljonkohan nyt tulossa korvaushakemusta?

Tälläiset öyhötykset ovat muutaman viranhaltijan, paikkalehden ja vaihtuvan yhdistyksen keksintöä. Henkilöt ovat samoja. Ja keksinnöt ovat jostain aina matkittu ja on jo jossain olemassa. On se kylttyyri hienoa, vaikka matkittuna! 

Ps. Teknisen puolen rahoitusta ja henkilömäärää on ehdottomasti tarkistettava, koska on näin paljon aikaa, tarmoa ja rahaa "ei kaupungin" -ydintoimintoihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, lumilinna, tien hoito

Hyvä hoiva

Torstai 7.2.2019 klo 0:38 - Pia P

MitoitusIMG_3319.JPG

Vellovassa yksityisten hoivayritysten hoivan ja työntekijöiden puutteesta keskustelussa on nostettu esiin paikallinen yritys/säätiö Suonenjoella.

Kerron tästä hieman enemmän näin julkisesti, koska tarinassa on monta hyvää opetusta.

Suonenjoella on siis säätiön omistama hoivakoti. Säätiön hallitus muodostuu seurakunnan ja luottamushenkilöiden kesken. Suurin osa hallitusväestä on ollut vuosikausia hallituksessa. Puolueista keskusta, demari ja kokoomus hallinnoi tätä, paikkajako on sovittu jossain muualla kuin puolueiden välisissä neuvotteluissa. Itse rakennus on Iisveden vanha seurakuntatalo, joka on muutettu hoivakodiksi.

Suonenjoella oli toinenkin politiikkkojen hallinnoima yhdistys, joka hoiti vanhuksia Hoivakodissaan. Lehdestä saimme lukea miten rahat oli loppu ja koko yritys loppuu. Silloin olisi pitänyt AVIlle tehdä valitus, Hallituksen puheenjohtaja kertoi lehdessä, ettei ole rahaa edes palkkoihin ja ruokiin. Lehdessä avautumisen syy oli saada lisää rahaa kaupungilta toiminnan pyöritykseen. Onneksi se yhdistysyritys on nyt taitavimpiin käsissä, eikä kaupunki joutunut edes maksamaan takausvelkoja, niilläkin uhkailtiin keskusteluissa. Lisää rahaa tai 400 000€ kaatuu kaupungille maksettavaksi. Mahdollisessa konkurssipesällä olisi ollut omaisuuttakin, josta voidaan hakea takaisin. Outo oli ajatus- yhdistys yrittää ja kaupunki maksaa tappion...

Pystyssä oleva Iisveden hoitokoti on nostettu esimerkiksi - varsinkin säätiön hallituksen väen ansiosta, kuinka hyvä paikka joku voi olla. Tiedän, että hoiva, ruoka, henkilökunta ja paikka on kunnossa. Asukkaat tykkäävät asua siellä. Mitoitus on 0,7 eli yli suositusten. 

Miksi sitten kirjoitan tästä, muutenkin kuin kehuakseni?

Iisveden hoitokodin paikkahinta on sovittu noin 128- 130€/vrk ja se ei osallistu kilpailutuksen, koska se on ns inhouse-yritys, kaupunki omistaa osan. Hoivapaikkoja on noin 28-30 + plus muutama lyhythoitopaikka.

Kilpailutetuissa paikoissa vuorokausi maksaa noin 80-86€/vrk. Ja kaupungin omissa paikoissa noin 90€/vrk ilman pääoma (rakennus- ja lainakulut) ja ilman hallinnon kuluja (jyvitys sostoimisto ja luottamushenkilöt sosltk).

Ajatelkaa, jos jokainen Suonenjoen hoivapaikka saisi tuon puuttuvan summan lisää hoivamaksuun! Olisi lisää hoitajia, olisi isot hoitajien mitoitusluvut. Emme edes keskustelisi ulkoistamisesta, jos julkinen puoli saisi noin paljon lisää rahaa vanhustenhoivaan. 

Suonenjoen kaupungin veronmaksajia tässä pitäisi kiittää, on hienoa, että olette maksaneet näin paljon tähän paikkaan. Vuodessa "ylimääräistä"  julkiseen verrattuna 40€/ vrk x 30 paikkaa x365vrk on 438 000 euroa vuodessa ja yksityiseen verrattuna 50€/vrk x 30 paikkaa x 365 vrk on 547 000 euroa vuodessa.

Eli suonenjokelainen veronmaksaja tukee juuri tätä hoivayritystä muihin paikkoihin verrattuna  0,5 % ylimääräisellä  kuntaverolla vuosittain.

Vuodessa puoli miljoonaa euroa " ylimääräistä"! Sillä saisi esim 12 hoitajaa julkiselle puolelle. jos hoivapaikkoja on 30, niin mitoitusero on 0,7 ja 0,5 välillä 6 työhenkilöä. Ihan varmasti näkyy arjessa 6 työntekijää enempi.

Kaikkea voi laskea!

Voiko siis säätiön puheenjohtaja kehua julkisesti miten viisaita ratkaisuja joskus on tehty kun tälläinen on perustettu? Kyllä, vanhuksien kannalta loistava asia. Tietysti voi kysyä, että miten muut paikat saavat puristettua hintaa noin alas? Pitäiskö muidenkin paikkojen hinta nostaa 40% ylemmäs?

Paikka ja hoiva on siis loistava, kuka sinne pääsee? Kannattaisi tutkia sitäkin. Jonotusaika on ainakin pitkä - suurin osa vanhuksista ei kerkiä sinne.

Mutta miksipä hoivakotia julkisuudessa kehutaan? Siksi, että sinne halutaan lisää paikkoja eli jotkut poliitikot neuvottelee (painostaa) taas kaupunkia. Säätiölle lisää rahaa! 

Ps. Miksi kunnat ulkoistavat palveluita? Ei ilkeyttään vaan siksi kun valtionosuuksina leikataan koko ajan ja säästöjä on löydettävä joka paikasta. Yksityinen voi tarjota halvemmalla palvelua.

PSS. Minusta jokaisen pitäisi saada päättää itse asumispaikkana, myös vanhana. Palveluseteli antaisi valinnanvapauden (saisi itse valita paikan) -eikä enää määrättäisi ihmistä jonnekin hoivapaikkaan.

Korjaus:

Kirjoitukseni ei ollut tarkoitus olla negatiivinen vaan monessa paikassa kehun paikkaa, henkilökuntaa ja hoivaa.

Reijo Kytölä kertoi minulle tekstini asiavirheen- kiitos hänelle-, jotka näin julkisesti korjaan:

Säätiön toiminta ei ole ns"inhouse" eli sidoksissa kaupunkiin vaan normaali yritys, joka saa ja voi osallistua kilpailutukseen. Jostakin syystä sosiaalipuolella ei oteta sitä kilpailutukseen vaan perustellaan juuri omana toimintana.

Hoivakodissa on monen tasoista ja hintaista paikkaa tarjolla. Niistä on tehty eri hintaista sopimuksia. On satasenkin paikkoja. Suonenjoen valtuuston hyväksymä talousarviossa on vain yksi hinta. Otin sen laskelmieni pohjaksi. Jostain syystä 128-130€/vrk on vain hyväksytty.

Säätiön hallintoa ja toimintaa ohjaa säätiölaki. Säätiön hallitus valitaan säätiön sääntöjen mukaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, hoivakoti, mitoitus, raha, kunta

Taksikyytejä

Tiistai 5.2.2019 klo 20:48 - PiaP

Taksiuudistus on ollut jo jonkin aikaa voimassa ja sen vaikutus näkyy eri paikkakunnilla. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on entisen yhden jonon sijaan hieman kauempana vähintään läjä jonoa. Jokainen jono on eri yhtiön ja taitaa se viides olla ns villit ja vapaat eli yksittäiset taksit. Joka jonon lähellä kerrotaan mitä kyyti maksaa. Tosin on aika vaikea päässä äkkiä verrata -jos lähtölasku on korkeampi, niin minkä matkan jälkeen halvemmilla km- veloituksetta loppusumma halvempi kuin jos alkuhinta halvempi, mutta km-taksa kalliimpi. Minkä eron tuo, jos taksi ei maksata liikennevaloissa pysähdyksissä ollutta aikaa? Ajaako taksi yleensä suorinta vai ns suorinta reittiä pitkin. Lentoasemalla on tunteetkin kuumentunut kun kisa asiakkaista on kova.

Jos matka onkin kiinteähintainen, kannattaako 40 eurolla hypätä kyytiin lentokentältä keskustaan verrattuna km-taksaan? 

Ahistaa, entä jos kyyti maksaakin ruuhkan takia 100€. Ruuhka eli taksitarvis nostaa hintoja. Eikös lentokoneitten laskeutuminen ja ihmisten ulostulo aiheuta jopa pikkukentillä ruuhkaa?

Enää ei tarvitse olla taksimittaria... Sitä tuli vilkuiltua kun pelkäsi miten paljon kyyti oikein maksakaa... Nyt ei  voi vilkuilla mittaria vaan pitää toivoa mahdollisemman edullista hintaa- mihin rahat riittävät.

Kerran taksikuski ei ymmärtänyt mihin olin menossa, Jakomäkeen Kaadekujalle. Hän sanoi navigaattorin kaatekuja... ei löytynyt... ei edes viidennellä kerralla. Lupasin neuvoa perille. Ei käynyt. Loppujen lopuksi kirjoitin itse naviin osoitteen. Pääsin perille.

Ruoholahden kauppakeskuksesta 800m matka lasten ja kimpsujen kanssa Eteläsatamaan Tallinkin laivalle kesti ns suorinta reittiä kesti 20 min. Mentiin Ruoholahden siltojen kautta ja väärään terminaaliin, joka oli tyhjä. Ajeltiin vielä 10 min, että osuttiin oikeaan. Taksi tuoksui niin voimakkaasti hajusteille, että piti hengittää nenäliinan läpi.

Taksimatka hotelli Marskilta Mannerheimintie 56 kesti 2 min, oltiin Sokos-tavaratalon kohdalla, numero on 9. Piti kauan väitellä huono soomi, ettei olla 56 kohdalla. Loppujen lopuksi kuski ei meinannut pysähtyä edes oikeassa kohdassa.

Minulla on Helsingin matkakortti ja täytyy sanoa, että nykyjään mielummin matkustan julkisilla. Olen maksanut taksiin aina itse ja ajatellut, että se tuo työllisyyttä alalle.

Olin viime vuonna kolme kertaa Brysselissä. Siellä kuulkaas taksi- kyyti on  hurjaa, ajonopeudet kaahausta. Istun aina keskellä takapenkillä ja turvavyöt kiinni. Ranskalla, elekielestä ja osoitelapusta on jotenkin päässyt perille. Kyydit on halpoja. Vaaleaihoiset kuskit hyvin harvinaisia. Sama ilmiö on Helsingissäkin. 

Kommentoi kirjoitusta.

Puheenjohtajien kamppailua

Tiistai 22.1.2019 klo 1:56 - PiaP

Moni puolue rakentaa imangoa puheenjohtajilla ja niiden valinnoilla. Halutaan olla tietynlaisille eli äänestäjille kelpaavia.

Demarit vaihtoi Jutta Urpilaisen mieheen, haluttiin olla työmiesten puolue ja ay-liikkeen poliittinen siipi. Demariäänestäjät ovat vanhenpaa väkeä ja ajateltiin, että mies vetoaa paremmin äänestäjiin. Sinällään hassu ajatus, kun puolue koko ajan puhuu tasa-arvosta ja haluavat esiintyä naisten asialla. Aika vaikea yhtälö - puheenjohtajan pitää kelvata telakkamies - ranelle ja konttori-pirkolle.

AY-liike PAM kuulemma maksaa Rinteen oikeudesta saamat sakot, kivahan se on ravintolatyöntekijän maksella liiton maksuja kun menee näinkin hyötykäyttöön.

Sama ongelma on vasemmistolla. Nykyinen puheenjohtaja Li kelpaa pussikaljaa puistossa -hipsteriväelle- hyvin toimeentuleville maailmanparantajille. Siinä rasvanahka- pertti ihmettelee työväen puolueen linjaa kun se haluaa lopettaa Suomesta teollisuuden, lihansyönnin ja autolla ajon. Onneksi punkun (punaviini) ympäristörasituksesta ja sen rypelepoiminnan epäinhimillisissä työolosuhteista ja alipalkatuista työntekijöistä ei kukaan puhu. Mitä sitten älyköt joisi, huh!

Pertti - työntekijä ei tykkää kun hipsterit- bokserit ei yllä vyötärölle, onneksi ne kalsarit ei kuulu puolueen jäsenyysehtoihin. Mutta miksipä hyvätuloinen vasemmistolainen ei saisi puhua köyhyydestä ja eläkeläisen pienistä rahoista, onhan sentään lukenut niistä lehdistä. Ja hallitushan on aina ihan ... piip... oli vasemmisto siinä mukana tai sitten ei tai lähteekö siitä kesken kauden pois - just ennen vaaleja. Piip.

Keskustan ongelma on se, että puolueen puheenjohtaja ajaa maaseudun tyhjentämistä omilla päätöksillä ja kurittaa maanviljelijöitä. Tälläkin hetkellä on kepulainen maatalousministeri ja tilat ovat ahdingossa. Konkursseja ja jopa itsemurhia.

Ammattikoulutus on ajettu isoihin kaupunkeihin- päättäjinä on keskustalaiset. Samat, jotka kirjoittavat lehdissä, että ammattikoulutus on säilytettävä maaseudulla. 

Tämän hetken keskusta-puolue on sijoittajien puolue. Maaseudun puolueen jäsenellä ja Helsingin herrojen välillä on iso kuilu.Sipilä osti puolueen puheenjohtajuuden lupaamalla hoitaa puolueen velanmaksun. Sen hän tekikin, tosin puolue on taas talousvaikeuksissa ja sen takia keskusta myi puoluetoimiston sijoittajille. Aivan, sijoitusyhtiölle- nykylinjan mukaan. Samoin myydään tai yritetään myydä koko Suomea - jopa maantiet haluttiin myydä. Rataverkosto meni jo. Yksityistäminen, valtion omaisuuden myyminen, yritystuet  ja kilpailutus on keskustan voimasanoja. Muut sitten kiroaa esim taksuudistusta  ja kelakyyti- sotkua. 

Tätä valtion omaisuuden siirtoa "anti-sosialismia" katselee kateellisena Kokoomuksen Orpo. Keskusta ajaa jo oikealta kokoomuksen ohi talouspolitiikassa. Mutta pääasia on, että kokoomus luottaa Suomeen ja suomalaisiin. Tavallisesti äänestäjät luottavat johonkin puolueeseen ja sen edustajaan niin paljon, että äänestää sitä. Jos luottivat.

Nyt puolue luottaa äänestäjiin. Aivan mahtava veto mainostoimistolta. Käännetään asetelma toistepäin. On niin hieno asia, että pakkohan on kokoomusta äänestää. Gallupitkin sen kertoo.

Mainostoimisto on rahansa ansainnut! Raju koulutusleikkaus onkin uudistus. Poliisien vähentäminen onkin turvallisuuden kokonaiskuvaan satsaamisen. Vapautetaan työmarkkinat eli tervetuloa kaikki tänne ja tervemenoa sosiaaliturva! Eikös ole mahtava uudistus, alipalkatut työntekijät polkevat suomalaistenkin palkat ja aina vaan sijoittaja rikastuu.

Niin ne puolueen puheenjohtajat, takaisin otsikkoon...

Vihreillä valittiin eduskuntavaaleja varten pätkähommiin äänestäjille miellyttävä leppoisa setämies, joka ei ole  enää hallitusneuvottelujen jälkeen mukana. Vihreillä on kesällä uusi puheenjohtaja - kenties sitten feministeille kelpaa nainen? Emma Kari?

Demarien puheenjohtaja makaa sairaalassa. Voimia parantumiseen. Puolueen pakka on ihan sekaisin. Sadan tonnin sähköauton hankintapakko kaikille suomalaisille ei ehkä ole puolueen vahvinta äänestäjiä kosiskeleva aatetta? 

 Keskustan puheenjohtaja ei kelpaa enää äänestäjille eikä omille ja siitä pitäisi päästä eroon. Millos seuraava puoluekokous on?

Perussuomalaisten puheenjohtaja kelpaa omille ja osalle äänestäjiä. Koko ajan isommalle osalle.

Kokoomuksen puheenjohtajaa saa olla kuka vaan ja aina löytyy tasaisesti äänestäjiä, jotka haluaisivat olla puolueen kaltaisia. Hyvätuloiseksi ei pääse isolla asuntovelalla. Ymmärrän hyvin miksi äänestää kokoomusta- kukapa ei haluaisi olla kuin he: hyvätuloinen, hyvä auto, ihana koti ja kellokin näkyy. Valitettavasti pelkkä äänestäminen ei nosta yhteiskuntaluokkaa eikä palkkatuloja.

Kansallispuolueen ongelma on se, että vaikka sitä mainostetaan Väyrysen perustamana, niin osa on jo tajunnut, että KaPu erotti Väyrysen ja on siitä oikeudessa. Väyrysen puolue ilman Väyrystä ei ole kovinkaan uskottava. En kyllä muista puheenjohtajan nimeä, ei se ainakaan Väyrynen ole. 

Parasta Suomessa on, että ihan jokaiselle löytyy oma äänestettävä puolue ja sen ehdokas. On niin paljon tarjontaa ja onneksi eroja. Vain äänestämällä voi vaikuttaa! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puolueet, puheenjohtajat

Ollako vai eikö olla SoTe?

Tiistai 15.1.2019 klo 23:53 - Pia P

Eduskunta keskustelee turvapaikkahakijoiden yms raiskauksista yms. Töllö on täynnä asiasta keskusteluohjelmaa, jossa kehutaan toisia ja halutaan lisää rahaa virkakoneistoon. 

Onko se  päivien ykköspuheen aihe "hyväksyttävä"  eli kunniakas syy siihen, että SoTe -lait eivät valmistu? Hallitus voi vedota siihen, että lasten turvallisuus meni edelle, vaikka oikeasti syy on kyvyttömyys tehdä kunnollisia ja tarpeellisia perustuslain kestäviä lakeja.

Ei huono peruste pelastaa kasvonsa. Edellinen hallitus äänesti omia esityksiä vastaan (kaatoi itse SoTe-lait eduskunnassa vaalikauden lopuksi)  ja nykyinen pelastaa lapset tms. (kun ei saa lakeja edes äänestyskuntoon).

Vai hierotaanko kaiken kohun takana lakipaketti läpi? Ihmiset puhuu vain maahanmuuton ongelmista.  Media pyörittää raiskauksia yms viikkotolkulla lööpeissä ja ohjelmissa. Ja tsädään, SoTe -lakipaketit onkin eduskunnan äänestyksessä ja hallituksen ylivoimalla menee läpi. Se olisi paska juttu.

Tosin siniset piipittivät tänään jonkun selän takana, että he kaatavat hallituksen jos ei suostuta Perussuomalaisten maahanmuutto-ehdotuksiin. Juuri niihin samoihin, minkä takia he erosivat  Perussuomalaisista. Hui kun on pelottavaa uhata hallituserolla, mutta epätoivon ( ihan varmasti huono vaalimenestys) voisi olla tehoava keino edes joihinkin äänestäjiin.

Vaalit on lähellä kun joka puolueen olkapäältä löytyy pikkuruinen ukkeli, joka kuiskuttelee puhumaan persua.

Liian monta lasta on jo uhrattu ja liian monta lasta uhrataan vielä kun ei saada oikeita päätöksiä ja tekoja aikaan. Äitinä sydämeni on jo särkynyt.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SoTe, laki, raiskaukset, maahanmuutto, turvapaikanhakijat

Osaaja

Maanantai 14.1.2019 - Pia P

IMG_3158.JPGEurooppa vuonna 2015 avasi portit. Ruotsi viimeisenä maana ennen pussinperä Suomea osti matkaliput  ja jopa ilmaiseksi kuljetti Tornioon turvapaikanhakijoita. Suomi toivotti heidät komeasti tervetulleeksi. Syyria oli sodassa ja pitihän auttaa Syyrian lapsia ja naisia.

.

Pääministeri Sipilä lupasi Kempeleen kotinsa, se kutsu levisi arabian kielisenä lähtömaissa. Ilmaista taloa ja eloa buustasi (vauhditti) vielä kuva suomalaisista vaaleista neidoista.  Suomen sotilaat kantoivat väsyneiden matkahenkilöiden laukut- olihan merimatka vaarallinen ja kävely Euroopan läpi oli ollut pitkä.

.

Ensinmäiset kuvat ei ollutkaan naisia, lapsia eikä syyrilaisia. Tulijat olivatkin mm. irakilaisia miehiä. No ei se haitannut. ihkua yhteisöllisyyttä pussikaljojen kanssa koettiin Helsingissä "meillä on unelma" - konsertissa. Se jälkeen puhallettiin pilliin - "peli poikki". 

.

Vokkien kiinteistöjen omistajat ja toimijat repivät ennätystuottoa. Piikki oli auki. Kylpylöissä lilluttiin ja ruoka tuli eteen. Kamala kokemus oli, että oli itse joutunut sänkynsä kokoamaan eli ei ollut valmiina. Onneksi siivoukseen ei tarvinnut koskea. Mutta ruoka oli pahaa, puuro ei kelvannut valittajamiehen mukaan koirille eikä sen alemmille eli naisille. 

.

Suomalaiset kotouttivat -satojen tuhansien eurojen hankerahoilla-viemällä miehiä päiväkoteihin. Suomea opeteltiin pää, peppu, olkapäät laululla. Yrittäjyyskin oli kunniassa, mattotehdas ei tosin innostanut kun myymättömästä matosta ei saanutkaan rahaa ja kaarnavene bisneksen kohdalla alkoi jo hitaammatkin suomalaiset sanomaan... mitä hittoa tämä on... Ei tullut siitä Suomen uutta vientituotetta, vaikka rahaa meni 150 000 €.

.

35 000 tulijaa mahtuu monta iloa, surua ja pahojakin tapahtumia. Kielteisiä päätöksien valituksia käsitellään oikeuksissa. Vokeissa tai jossain on tälläkin hetkellä 9000 kielteisen päätöksen saanutta, joista suurin osa aloittaa hakukierroksen alusta, koska sitä ei ole rajattu laissa.

.

Kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi haastattelussa, että kaikki tulijat tiedetään ja tunnetaan. Tosin Turun puukkomurhaajan henkilöllisyys selvisi vasta Saksan avulla. Ei ihan ollutkaan syyrialainen koulupoika, vaikka opiskeli yläasteella. 

Nyt tämä tuntija - osaaja Nerg tekee SoTe - uudistusta. Kuka luottaa, että pukkaa priima tulemaan kun näytöt turvapaikanhakijoiden kanssa on tämä mitä nyt tulee julki?

Tiedättekö, miten pääsee näin monialan osaajaksi? Kun on uskovainen (kristillisten Räsänen nimitti ministerinä Nergin kansliapäälliköksi.) ja jatkopesti tuli toiselta uskovaiselta (keskustan Sipilä nimitti hänet SoTe-asiantuntijaksi). Päivi Nergin koulutus on utaretutkija. 

En moiti Päivi Nergiä missään tapauksessa, on hienoa, että on kavereita ja usko kantaa vaikka mihin tehtäviin. 

Moitin suomalaista hyväsisko järjestelmää. Ehkäpä joskus osaaminen ja kyky olisi nimitysten takana.!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Virkahenkilö, turvapaikanhakijat, SoTe

Asiakasmaksulaki

Keskiviikko 9.1.2019 klo 23:02 - Pia P

Monia kiinnosti mitä hyväksyttävänä oleva asiakasmaksulaki sisältää. 
.
Kaikkea " kivaa" mitä hallitus eli keskustan, kokoomuksen eikä sinisten edustajat ole muistaneet (?)  mainostaa. Kaikessa kiireessä...
.
192 sivuisesta lakiluonnoksesta löytyy esim
.
- terveyskeskusmaksun kolmen käyntikerrat jälkeinen maksukatto poistuu eli jatkossa tk- käyntejä maksetaaan vuodessa 683 euroon asti nykyisen noin 63 euron sijaan
.
- Hengityshalvauspotilaiden hoito muuttuu maksulliseksi. Alaikäisen vammaisen lapsen muualla asumisesta alkavat vanhemmat maksamaan.
.
- Tuleva maakunta saisi rajoittamattoman oikeuden tutkailla eri paikoista tietoja, työnantajista jopa pankkitiliin. Ajatelkaa maakunnan laskutuspuolen ihmiset saa tietää kaiken asiakkaan ja hänen puolison  taloudellisesta tilanteesta. Pankkisalaisuus murretaan SoTe -lailla.
.
Maksukatot ovat erikseen lääkkeissä (niissä vielä erikseen alkuomavastuu 50€), kulkemisessa/kuljetuksessa ja hoitomaksuissa eli yhteensä 1600 euroa vuodessa. On siinä maksamista paljon sairastavalla tai monisairailla! 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sote, lainsäädäntöä, hallitus

Kipu voi tappaa

Keskiviikko 2.1.2019 - Pia P

Moni on kokenut kovaa kipua, esim. hammas- tai hermosärkyä, loukkaantumisen jälkeen tai vaikka synnytyskipua. Jokainen ihminen kokee kivun eri lailla, puhutaan kipukynnyksestä. Kipuun ei ole konemittareita eikä merkkilamppuja. Lyhytkestoisen kivun kestää ja se on tarvittaessa helpompi lääkitä. Joillakin kipu on pitkäkestoista. Suomessa on kymmeniä tuhansia kroonista kipua sairastavia ihmisiä.

 

Kipu mitataan kertomalla "miltä nyt tuntuu asteikolla 1-10" tai potilas kertoo lääkärille tai usealle lääkärille useaan kertaan, että nyt sattuu. Jatkuva kipu lamauttaa ihmisen ja voi aiheuttaa masennuksen. Se vaikuttaa ihmissuhteisiin ja työpaikkaan.  Harvassa työpaikassa voi olla tekemättä mitään esim. selkäsärkyisenä. Työpaikalla ei katsota hyvällä kolmiolääkkeistä aiheutuvaa väsymystä tai "polla sekaisin" -oloa. 

 

Suurimpia ongelmia on, ettei kipua uskota tai sitä ei lääkitä tarpeeksi. Kipulääkkeissä on paljon sivuoireita ja haittavaikutuksia. Sopivan  lääkkeen löytäminen voi olla vaikeaa. Osa lääkkeistä aiheuttaa riippuvuutta tai toleranssi -annoskoko - kasvaa. Jopa loppuvaiheen syövän kipua ei ole haluttu hoitaa riittävästi, koska lääke voi aiheuttaa riippuvuutta. Aina kivulle ei löydy edes syytä.

 

Moni päättyykin viimeiseen ratkaisuun eli itsemurhaan, arvio on noin 300 kipupotilasta vuosittain. Kaikista itsemurhan tehneistä 70% on ollut lääkärin luona viimeisen 3 kk aikana. 

 

Mikä on ratkaisu? Ihmisten kokemaa kipua on uskottava paremmin hoitopuolella. Invalisoivan kivun takia pitää päästä sairauslomalle ja kuntoutustuelle. Lääkärien kipukoulutusta on lisättävä. Kipupotilaille pitää taata katkeamaton hoitoketju. Lääkkeetön hoito on oltava realistisia, esim. paperilla saadut jumppaohjeet ei riitä vaan on saatava riittävä henkilökohtainen ohjaus fysikaalisessa. Sairauteen liittyvä kipu on hoidettava ennen kuin se kroonistuu. Päättäjien pitää ymmärtää kivun hoidon tärkeys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kipu, lääkitys, hoito

.

Maanantai 31.12.2018 klo 22:48 - Pia P

Onnea, iloa ja terveyttä

vuodelle 2019!

Kommentoi kirjoitusta.

Evakko

Perjantai 28.12.2018 klo 10:33 - Pia P

Kuulin ensimmäisen kerran Karjalan evakoista koulussa historian tunnilla 80 - luvun puolivälissä Rautalammilla. En ollut aikaisemmin kuullut, että ihmisiä muutti Suomessa sodan takia kotiseudultaan pois. Päästötodistusnumeroni oli historiassa 9 eli oli yksi lempiaineeni. 

Seuraavan kerran "törmäsin" evakkoasiaan kun olin lomittajana. Moni tila oli evakkojen asutustiloja ja varsinkin vanhempi väki kertoi kokemuksiaan. Aikuisena selvisi muutenkin kuka on evakko ja kuka kantasuomalainen. Moni oli katkera siitä, että olivat joutuneet antamaan maita asutustiloiksi tai rintamatiloiksi sodassa olleille. Moni oli katkera kun joutui lähtemään eli antamaan maansa ryssille. Maan menetykset muistettiin. Tosin kukaan ei kertonut, että sai siitä rahaakin, ilmeisesti pieni korvaus. Vastakkain asettelu oli vielä 80- luvulla selvä. Kantasuomalaiset ja karjalaiset. Aina ei ollut nättiä puhetta. Ajan kuluessa ja varsinkin "seka"-avioliittojen ja muuttojen myötä raja- aita on madaltunut. 

Sodan takia Karjalasta lähteneet hankkivat uusia tiloja ja koteja eri paikkakunnalta - paitsi ei rannikkoseuduilla eikä Ahvenanmaalta. Kuulemma ruotsin kieli olisi ollut liian vaikeaa oppia.

Karjalaissuvut näyttivät minun mielestä isoille ja sukurakkaille sekä perinteitä ylläpitäville. Kaipa se oli näytti sellaiselle kun itse olin juureton muuttojen takia. En osaa kertoa mistä olen kotoisin kun olen muuttanut niin monta kertaa.

Karjalaisuus nousi ihmisten puheisiin uudestaan muutama vuosi sitten. Jotkut vertasi turvapaikanhakijoita evakkoihin ja vaati samaa kohtelua. Mitäköhän Ali oli sanonut jos olis saanut 3 hehtaaria umpimetsää Kainuun korvesta ja kirveen lahjaksi - sen sijaan että oli valmiiden lihapatojen äärellä kylpylässä? Tai saisikin kaupungin vuokra-asunnon sijaan sen kylmän tilan samalla kun saa turvapaikan tai oleskeluoikeuden. Karjalaismiehet oli sodassa suomalaisten rinnalla, koska olivat suomalaisia. Evakkoon lähti vanhukset, naiset ja lapset sekä karja.

Tyttöni teki sukupuuta ja siksi kysyin äidiltäni tietoja hänen suvusta. Hän kertoi, että isänsä oli syntynyt Pälkjärvellä ja muuttanut nuorena sodan takia Enoon, Joensuun lähelle. Siis mitä? äidinisä on evakko - lähtenyt Karjalasta sodan takia. Täytän kohta 50 vuotta ja nyt sain kuulla tälläisen asian.

Olen siis evakon lapsenlapsi. Pappani on kotoisin Pälkjärveltä. 

Googlasin heti: Pälkjärvestä löytyy kotiseutuyhdistys ja jopa facesivut. Paljon julkaisuja, karttoja ja jopa matkoja. Ihan uusi maailma. 

Onko tämä minun puuttuva palanen - selittävä tekijä- karjalaisjuuret vai eikö tällä ole mitään merkitystä elämääni? Alanko vaalimaan ja ehkäpä korostamaan karajalaisuuttani - evakon lapsenlapsena?

Onko karjalaisuus rotu vai piirre? Luonne? Iloinen ja puhelias? Osaan tehdä piirakat, sultsinat ja vatruskoit.

Vai olenko enempi isäni puolelta - kantasuomalainen? Suku asunut Savossa jo satoja vuosia. Puhelias ja sutki. Osaan leipoa kalakukot ja tehdä telkkarissakin tohrapottua.

Vai olenko Savo-Karjalainen, joka on asunut Helsinki-Rovaniemi- akselilla.

Onko juurilla mitään merkitystä vai haluaako ihminen kuulua johonkin tai jonnekin?

Isäni suku on Puranen.

Äitini suku on Väänänen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karjala, evakko, Rautalampi

Ilmasto lämpiää!

Maanantai 24.12.2018 klo 14:45 - Pia Paa

Puhuttaisiinko ilmaston lämpiämisestä? Ai niin, lämpiäminen ei mene nyt läpi (pakkasta 20 astetta), siksi puhutaankin nyt muutoksesta. Ilmasto muuttuu. Siksipä Sinä, kyllä juuri Sinun suomalaisen, nyt on aika:

- olla matkustamatta, hyi Te Jouluna autolla ajavat- kehtaattekin ajella ihan turhaa jonnekin sukulaisiin tai mummolaan maalle. Kaasuautolla ei pääse yhtä pitkälle kuin sähköautolla- vain niillä saa ajella.  Kauheampia ihmisiä ovat lentokoneella lentävät! Muistakaa edes maksa ylimääräistä. En tiedä mihin omatunnon puhdistusraha laitetaan, mutta johonkin suomalaiset haluavat maksaa enempi lentämisestä. 

- Olla lämmittämästä kotianne, mökkiänne tai kyläpaikkaanne. Kaikista pahinta on saunan, uunin  tai takan lämmitys puilla. Puun poltosta vapautuu hiilidioksidia ja tulee pienhiukkasia. 

- Lämmittää saa vain sähköllä, joka tulee tuulimyllystä, aurinko- tai vesivoimasta. Tosin näin pakkasella ei tuule yhtään, aurinko näyttäytyy keskimäärin pari tuntia (aurinkokennot huurussa...) eikä vesikään virtaa jäiden takia kuten kesällä. Hiili- ja turvevoimalat ovat jo kiinni. Ydinvoimalankin osa haluaa sulkea. Joten, sori suomalaiset, nyt ei ole enää sähköä eikä valoa. Ei yhtään jouluvaloakaan sitten!

- Villasukkaa ja - pöksyt jalkaan. Ja reipasta hyppelyä kuusen ympärillä siellä kotona. Otsalamppu on hyvä.

-  Vaihtoehtona onkin ostaa sosnoborin hehkusähköä itänaapurista. Naapurimaasta ostettu sähkö ei olekaan niin pahaa kuin Suomessa tuotettu. Logiikka aukeaa vain paremmille ihmisille.

- Teollisuus onkin siirretty maihin jossa ilmastonmuutos ei haittaa. Monen työpaikka on jo hävinnyt. Mutta sehän hyvä asia kun ei ole työtä-ei tule työmatka-ajoa eikä ole rahaa tuhlaukseen. Rahaton ihminen on paras ilmastonmuutoksen kannalta.

Suomalainen saastuttaa ja rasittaa liikkuessaan ja asuessaan täällä, mutta jos joku muualta tullut pakolainen ja varsinkin jos hän ilmastopakolainen, niin tänne mahtuu. Laskelmien mukaan satoja tuhansia, He eivät rasita mitään. Logiikka aukeaa vain paremmille ihmisille.

Sehän on vain suomalaisten kunnia-asia pelastaa maailma! Ajatelkaa me tuotetaan 0,7% päästöistä ja me siis voidaan olla esimerkkinä muille!

Tosin muut maat taitaa nauraa paskasta naurua maalle, joka on on pimeä, kylmä ja jossa on pitkät välimatkat. Ja teollisuuskin on jo huomioinut ympäristöarvot. Ikävä tosiasia, mitä ei haluta tunnustaa on esim uuden sähköauton tekeminen on paljon saastuttavampi kuin olemassa olevalla dieselautolla ajaminen.

Ilmastonmuutosinnon lieve-ilmiönä häivyttetään jo tosiasioita. Ilmastonmuutos on totta, ilmasto ei ole koskaan ollut vakio. 

Onneksi Perussuomalaiset pitävät suomalaisten ihmisten ja yritysten puolia! Onneksi Perussuomalaiset kävelivät ulos suomalaisia kurittavasta sopimusneuvotteluista. Niissä oli lopputulos selvä, Sinä maksat! Keinot vielä epäselvät... 

Lämmintä Joulua!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmaston lämpiäminen, pakkanen, tuulivoima

Valtuustonkokous 17.12 osa 2

Lauantai 22.12.2018 - Pia P

Talousarviokokouksissa on puolueiden ryhmäpuheenvuorot. Sen pitää jokaisen puolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kysyin puheessani: "Näiden todistajien läsnäollessa kysyn teknisen puolen viranhaltijalta, onko näihin mihinkään piilotettu soittimia? Onko senioripolku piirustuksien mukainen eli tekstiosasta on lupauksen mukaan poistettu sinne piilotettu soittimien osuus."

Hoivahenkilökunnan toiveena oli saada istumaryhmä Velkeskotiin ulos joen puolelle. Asiaa pahoitteli tekninen ja sosiaalipuoli rahanpuutteessa (arvio alle tonni), mutta onneksi Leijonat  lahjoittivat sellaisen.

Nyt suunnitelmissa on helppokulkuinen eli esteetön pikkulenkki laitureineen ja kuntoilupaikkoineen joen rantaan. Tekstiosasta löytyi yllättäen suunnitelmakarttaan merkitsemätön kuudes toiminto eli soittimet, joista tekninen johtaja oli silloin tietämätön.

Valtuuston käsittelyssä hän sanoi, että polkuun on tulossa UUDET soittimet, mm ksylofoni, joka on tosin huonompi kuin soitinpuiston alkuperäiset soittimet. 

Tekninen johtaja sanoi valtuustossa, että pitää kai sitten myydä ne vihatut soittimet. Vastasin hänelle, ettei kukaan vihaa soittimia vaan tyyliä miten asioita päätetään. Ilman selvää päätöstä, piilokustannuksilla oleva hanke ja asukkaita kuuntelematta tehtävät asiat eivät ole hyvä juttu.

Ajatelkaa, ensin ei ole varaa ostaa edes  pöytäryhmää ulos ja nyt on varaa ostaa soittimista lähtien vaikka mitä ulos. Joko kaupungilla on nyt paljon investointirahaa tai sitten joku on taas keksinyt jotain kivaa ja pakko saada... Suurin ongelma tässä senioripolussa on se, että ei riitä hoivahenkilökuntaa ulos viemiseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valtuustokokous, viranomaiset

Valtuuston 17.12. kokouksesta osa 1

Tiistai 18.12.2018 klo 9:36 - Pia P

Suonenjoen kaupungin tämän vuoden viimeinen valtuustokokous pidettiin 17.12.2018.

Kokoukset ovat avoimia ja moni kaupunki lähettää kokoukset netin kautta katsottavaksi, jos ei pääse paikalle.

Suonenjoella kokoukset eivät kiinnosta kaupunkilaisia. Yleisössä on joskus pari henkilöä ja joskus paikkalehden edustaja. Kannattaisi tulla katsomaan kokouksia. 

Kerronpa Teille muutaman kohdan kokouksesta. Aloitetaan lopusta.

Kokouksen lopuksi luetaan mahdolliset valtuustoaloitteet ja ne lähetetään kaunpunginhallitukselle jatkotoimia varten. 

17.12.2018 valtuuston kokouksessa käsiteltiin vuoden 2019 talousarvio ja vuosien 2019-2021 toiminta- ja taloussuunnitelma, eli mitä tehdään ja mitä maksaa ja mistä rahat tulevat. 

Jokainen puolue pitää ryhmäpuheenvuoron eli valtuustopuheen, kaikki innokkaat (muutama) puhuu yleisesti, kaupunginhallituksen puheenjohtaja puhuu ja puhuupi kaupunginjohtajakin. 

Paksu kirjanen käydään läpi alueittain, esim hallintoalueet kerrallaan ja valtuuston puheenjohtaja avaa keskustelun joka alueesta.

Tänä vuonna valtuutettu Ikonen nosti esiin vuokrataloyhtiön asuntoihin tulevan valokuituyhteyden. Se on pakollinen maksu, johon ei saa toimeentulotukea eikä asumistukea eli kaikista köyhimmät maksavat liittymän, vaikkei sitä tarvitse. Kyläverkon maksajaksi laitettiin vuokralla asujat.  

Samoin keskusteltiin teknisen puolen vajaakäytöstä. Minä nostin esiin sosiaali- ja koulupuolen yhteistyön ja kysyin miten aiotaan onnistua tehostetun asumispalvelun alaslaskemisessa, vaikka tarve on iso. 

Ikonen esitti ja minä kannatin, ettei osteta toista alusterää kuorma-autoon. Perusteena oli, että molemmat autot ja lähinnä kuskit haluavat samanlaiset vehkeet. Jos toisen auton kuski on kipeänä, niin toisessa autossakin on alusterä. "Ammattimiehille ammattivarusteet". Hinta 20 000€. Viime vuonna nämä ammattimiehet eivät tarvinneet uuteen auraan tiensuu-lisäsiipeä, hinta 3 000€.

Äänestys oli illan ainoa ja päättyi 25 ostetaan, 2 ei osteta ja yksi poissa. 

20 000€ on iso raha. Sillä saisi puolipäiväinen työntekijän vuodeksi vaikka vanhuspalveluun.

Talousarvion käsittely oli siis lähinnä Ikosen ja minun kyselyitä ja yksi rahan säästöesitys äänestyksellä.

Kunnes tuli  kokouksen loppu ja valtuustoaloitteet... Demarit esitti katuvaloja, myymäläautopysäkkejä, defilaattoreita, lisäparkkipaikkoja Iisveden päiväkotiin. Kristilliset rahaa nuorten harrastuksiin. Keskusta vanhuksille kokoontumistiloja. Kaikki järkeviä ja tarpeellisia, mutta...

Kokousessa oli juuri päätetty tulevan ja seuraavan kolmen vuoden rahat, teot ja mistä rahat. Miksi ei avattu suuta edes asianomaisissa kohdissa? Esitetty mitä oltiin vailla? 

Koko syksy istutaan hiljaa lautakunnissa, kaupunginhallituksen kahden päivän käsittelyssä ja päätöskokouksessa ja istutaan vielä hiljaa valtuuston kokouksessakin. Ja sitten viimeisessä kokouksessa tsädään, tulikin ihan just mieleen, että tarvitaan katuvalot jonnekin. Tai myymäläauto-odottajat tarvitsevat suojakatokset. Koko syksynä se ei tullut mieleen, että olisi saanut asiat talousarvioon mukaan.

Onko niin, että valtuustoaloitteella puolue/ryhmä saa touhupisteet itselleen, mainetta, että esittää tärkeitä asioita? Voidaan kehua vaikuttamista, asioiden ajamista ja nimi lehteen. Kunnon populistitouhua!

En todellakaan halua - enkä tule - tuollaiseksi politiikan irtopisteiden kerääjäksi, näennäistekijäksi. Valtuustoaloitteet ovat tarpeeseen, ei talousarviokäsittelyn lopuksi ilman rahoitusajatusta oman puolueryhmän nostamiseksi. No, jotkut aloitteet ovai puolueen valmiita aloitteita, joita tehdään joka kuntaan esitettäväksi. Paikallisten ei tarvitse miettiä esitystä vaan tulostaa valmis aloite ja vain laittaa omat nimet alle.

Selvyyden vuoksi - valtuustoaloitteet ovat kuntalain mukaisia eikä aiheita ole rajoitettu. En kritisoi aloiteoikeutta vaan harmittelen, ettei asioita oikeasti esitetä silloin ja siellä missä asioita valmistellaan ja päätetään.

Perussuomalaisten Suonenjoen ryhmä on tehnyt valtuustoaloitteita, esim alkoholitarjoilun lopettamiseksi kaupungin rahoilla ( ei mennyt läpi), valtuustopalkkioiden laskeminen säästötoimena ( ei mennyt läpi), tuorelähimarjan käytön lisääminen ( meni läpi, lapset sai tuoreita mansikoita), katuvalojen kesäkäytön lopettaminen ( ei mennyt läpi), liikenneympyrän teko vaaralliseen risteykseen (ei mennyt läpi) ja me too -selvitys ( tehtiin), vauvaraha100€- Suomi100 (meni läpi) jne.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valtuusto, valtuustoaloite

Voi voi...

Sunnuntai 9.12.2018 - Pia P

Lehdessä kerrottiin naapureiden kommentteja:" Olivat tavallisia, rauhallisia, kohteliaita, ei olisi uskonut..."

Kyseinen juttu kertoi Oulun pedofiileistä. Naapurit oli hämmästyneitä- eivät olleet uskoneet ko henkilöistä moista.

Ollaanko me suomalaiset noin naivia? Kuvitellaan, että pedofiileilla, pahiksella, murhaajalla, raiskaajalla, puolison hakkaajilla yms olisi joku selvä merkki- leima otsassa? Nenä väärin päin päässä? Paha katse? Roikkuu yhdellä kädellä porraskaiteessa, puhuen samalla siansaksaa- glukglukögö? Kengät väärin päin jalassa?

Vai voiko olla niin, ettei pahuutta voi tunnistaa ihmisestä ulkoapäin?

Ei ois uskonut siitä!

No mitä ei uskottu? Järjenkäyttö meni ohi suvaitsevaisuuden osoittamisen.

Näkyykö tarttuvat taudit ulospäin? 

Turvapaikanhakijoiden mukana tuli paljon tarttuvia tauteja, joosta osa oli jo Suomessa harvinaistuneet. Tuberkuloosi, tuhkarokko, hepatiitteja, hinkuyskää, rokotteiden ulkopuolinen influenssa, HIV, kuppa, sankkeri... 

Silti jotkut menivät pienten lasten kanssa vastaanottokeskuksiin. Silti VOK lapset laitettiin heti kouluun ja päiväkoteihin. Silti turvapaikkahakija-nuoret miehet kiertää vieläkin päiväkodeissa ja kouluissa kertomassa miten rankkaa heillä on. 

Normaali ihmiset suojelevat omat lapsensa ja jopa itsensä vierailta tartunnoilta, kunnes rokotukset on kunnossa ja varoaika on ohi. VOK naistyöntekijöitä irtisanottiin liian läheisten suhteiden ( suom. seksihommien) takia. 

Näkyykö raiskaushalu, kähmimishalu, puolison hakkaamishalu, lapseen kohdistuva seksuaalinen halu, lapseen kohdistuva pahoinpitelyhalu, omaan lapseen kohdistuva seksuaalinen halu jotenkin ulospäin?

Ei näy. Ja kyllä, suomalainen tekee näitä, mutta tietyistä maista tulijat 17- kertaa enempi kuin suomalaiset.

Mikä ero on suomalaisen puolison hakkaajan ja ulkomaisen raiskaajan välillä?  Suomalainen on valinnut itse elämänkumppanin ja hänellä on mahdollisuus lähteä suhteesta pois. Puskaraiskauksia voi estää vain olemalla kotona. Tai estämällä puskaraiskaajien toimet tai luvattoman maassa olon. Uhri ei ole itse syyllinen raiskaukseen tai sen yritykseen. Suomessa ja 2000-luvulla poliisi kehoitettaa nuoria naisia pysymään sisätiloissa iltaisin ja öisin. Suomi- tämä eurooppalainen ja tasa-arvoinen maa suojelee kansalaisia sanomalla, että pysykää kotonanne!

Presidentti Halonen sanoi, että pitää tuoda maahanmuuttajien perheet tänne. Sehän olikin tarkoitus kun yksi ankkuri lähti Suomeen ja ihan ex-pressa keksii tämän!  Jos pedofiili on 40-vee mies, niin onkohan mamman sana enää valttia? Auttaako siinä YK julistukset? Entäs jos tekijä on kielteisen päätöksen saannut, tuodaanko mamma tänne ja sitten joskus lähetetään takaisin - jos huvittaa? Vai oliko tarkoitus, että kaikki tulijat saavat jäädä tänne ja tuoda vielä yhteisönsä Suomeen? Halonen sanoi, että mikään kulttuuri ei hyväksy esim raiskauksia. Ööh, juuri kuulimme oikeudessa kun raiskaaja vetosi kulttuurinsa ja sanoi, että hänen kulttuurissa se on sallittua- ilmeisesti kun nainen katsoo silmiin? Tai kulkee yksin? Tai ei ole hunnutettu?

Suonenjoellakin turvapaikkainfossa poliisi kehoitti katsomaan turvapaikkahakijoita silmiin ja hymyilemään ja nyt poliisi ohjeistaa, ettei saa katsoa silmiin ja hymyillä, koska se voikin tarkoittaa kyllä! Olen valmis kaikkeen, vaikka sanon ei ja tappelen vastaan?

Suomea markkinointiin himokkailla ja aina auliilla naisilla ja nyt siitä touhusta saa vankilaa, kuka vetää markkinointipuolen oikeuteen katteettomista lupauksista. Lähtömaissa on pakko olla hyvä informaatio Suomesta, koska hyvin harva tietäisi muuten Suomea sielläpäin.

Poistuuko karmeat rikokset tai loppuuko pahuus kun emme puhu niistä?

Ministeri Orpo vaati puhumattomuutta vaalikampanjan ajaksi, demarit kertoivat kaiken olevan persujen syytä. Vassarit ei hyväksy rasismia. Vihreät ovat huolissaan maahanmuuttajista. Keskustalainen pääministeri kutsui vuonna 2015 porukat tänne avaamalla kotinsa heille. Kotia ei tullut, mutta kutsu jäi voimaan. Nyt ihmetellään näitä vieraita oikeuslaitosta myöten!

Jotkut ovat uskaltaneet kertoa miten pöyristyneitä ovat. Missä on miekkarit, tukikonsertit - Peli (juuri se peli siellä pöksyissä...) poikki - Suomalaisten pikkutyttöjen suojelun takia. Kuka suojelee lapsia?

Onneksi on Perussuomalaiset ja onneksi olen jäsen. En kehtaisi katsoa lapsiani silmiin jos en yrittäisi suojella heitä parhaani mukaan!

Selvyyden vuoksi, kaikki tulijat eivät ole pahoja eikä tee pahoja, mutta se ei saa olla syy olla hiljaa! Pahantekijät pitää tuomita, myös omien joukossa!

Kommentoi kirjoitusta.

Rahalla valtaa

Lauantai 1.12.2018 klo 0:50 - PiaP

Perussuomalaiset esitti jo vuonna 2016 lakialoitetta, että vaalikampanjoinnin tehtäisiin rahakatto. Ylisuuret rahakampanjat rikkovat jo demokratian perusajatusta, että tavallinen ihminen voisi olla ehdokas.   
.
Liitot ja muut edunajamisjärjerjestöt ja johonkin päin kallellaan olevat yritykset ja säätiöt rahoittavat "oikeamielisen kampanjoita". Otetaanko vaalituki vastaan ja sitten päätökset ohjautuvat rahoittajille mieleiseksi? Onko rikkaiden tai reippaasti tuettujen edustajien eduskunta erilainen kun tavallisten ihmisten? Ajetaanko eduskunnassa rahoittajien vai suomalaisten etuja?
.
Pieni- ja normaalituloisen ehdokkaan mahdollisuudet päästä eduskuntaan ovat heikkoja, koska laajan näkyvyyden vaalikampanja on hyvin kallis. Hyvätuloisen ehdokkaan on helpompi rahoittaa omaa vaalityötä. Ehdokkaaksi ryhtyvä ottaa ison riskin taloudellisesti, varsinkin jos ottaa lainarahaa vaalityöhön. Enemmistöllä eduskuntavaalien ehdokkaista ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käyttää vaaleihin kymmeniä tuhansia, jopa lähemmäksi sataa tuhatta euroja.
 .
Kallis kampanja ei takaa vaaleissa valintaa, mutta vaalirahailmoitusten perusteella on pääteltävissä, että suurilla kampanjasummilla usein päästään eduskuntaan. Tosin ei aina.
.
Pystyykö tavallinen ihminen olemaan ehdokas ja voiko hän päästä läpi? Onneksi rahan valtaa nakertaa netti, vaalityö on jo muuttunut ja tulee muuttumaan. Järkevää ja ekologisempaa vaalityötä voi tehdä netissä, silti vaalitoreilla on kiva tavata äänestäjiä! Kenties juuri Sinulle sopivin ehdokas ei olekaan se eniten mainostava!
 .
 
Viime eduskuntavaaleissa Pohjois-Savossa vaalirahoitusilmoitusten mukaan eniten rahaa käytti  Kokoomuksesta Markku Eestilä (70 970,00€), Sari Raassina (35 129,49€), Pekka Ravi (64 368,46€), Keskustasta Hannakaisa Heikkinen (58 311,05€), Hannu Hoskonen (64 198,40€), Elsi Katainen (48 397,00€), Eero Reijonen (61 886,07€), Markku Rossi (42 116,17€), Anu Vehviläinen (46 830,00€), Kristillisdemokraateista Sari Essayah (35 626,61€) ja  Sdp Riitta Myller (32 974,00€) ja Merja Mäkisalo-Ropponen (31 960,00€).

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raha, eduskuntavaalit, ehdokas

Piirin syyskokous pidetty!

Lauantai 17.11.2018 klo 22:55 - Pia P

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin syyskokous 17.11.2018 Siilinjärvi. Tiedote

Puolueen puheenjohtaja ja MEP Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Arja Juvonen olivat mukana kokouksessa. Piirin puheenjohtajaksi vuodelle 2019 valittiin yksimielisesti jatkamaan Pia Pentikäinen Suonenjoelta.

Piirihallitukseen valittiin vuodelle 2019 Antti Hakonen (Siilinjärvi), Arttu Matilainen (Rautalampi), Senja Huusko (Sonkajärvi), Tero Turpeinen (Suonenjoki), Tenho Holopainen (Tuusniemi), Tiina Grönlund (Varkaus), Jaakko Jauhiainen (Vieremä), Anne Kekkonen (Iisalmi), Pave Hirvonen (Lapinlahti), Martti Pettersson (Leppävirta), Ari Kaunisaho  (Keitele), Vesa Niskanen (Kiuruvesi), Pia Punkki (Kuopio), Kari Pohjola (Kuopio) ja Minna Reijonen (Kuopio).

Savo-Karjalan vaalipiirin Pohjois-Savon puolelta Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi on jo valittu Tiina Grönlund Varkaudesta, Ilpo Kärkkäinen Sonkajärveltä, Pia Punkki Kuopiosta, Kari Pohjola Kuopiosta, Pia Pentikäinen Suonenjoelta, Minna Reijonen Kuopiosta, Henri Uljonen Siilinjärveltä, Samuli Voutila Kuopiosta ja Harri Väänänen Lapinlahdella. Vaalipäälliköksi on valittu Vesa Niskanen.

Kokouksen lopuksi kukitettiin perheenlisäyksen saaneet ja ahkeran selvitystyöntekijän  ja muistamisen saivat myös tasavuotissyntymäpäiviä viettävät.

Kokouksen julkilausuma, Julkaisuvapaa.

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piiri tuomitsee Helsingin kaupunginvaltuuston lain vastaisen päätöksen tarjota Helsingin veronmaksajien rahoilla huumeiden piikitystiloja ja opetusta piikitykseen. Kuntapäättäjien pitää noudattaa Suomen lakeja. Piiri muistuttaakin jäsenistöä, että myös päättäjistä voidaan tehdä poliisille tutkintapyynnön ja saattaa oikeustoimin vastuuseen.

Perussuomalaisten valtuustoryhmät ovat sitoutuneet Suomen lain noudattamiseen.
Huumeiden käyttäjille pitää tarjota riittävillä resursseilla tukea, apua ja mahdollisuutta lopettaa käyttö. Huumeiden käytön salliminen kaupungin tuella tuo lisää surullisia ihmiskohtaloita ja murhetta läheisille.
Perussuomalaisten Pohjois- Savon piiri on erityisesti huolissaan yhä nuoremmista huumeiden kokeilijoita ja käyttäjistä. Kuntapäättäjien pitää huomioida tämä ikävä tosiasia päätöksiä tehdessä

Kommentoi kirjoitusta.

Kansalaisaloite

Keskiviikko 14.11.2018 - Pia P

Jihuu, historian nopeiten kerätty kansalaisaloite. Käyttövoimaveron poistaminen, koska diesel maksaa nyt enempi kuin bensa.

Valtio on suunnitellut keräävänsä käyttövoimaveroina (suom diesel -vero) vuonna 2018

- henkilöautoista 279 miljoonaa euroa

- pakettiautoista 29 miljoonaa euroa

- kuorma-autoista 53 miljoonaa euroa

- ja näiden osamaksuista eli maksutapalisästä 13 miljoonaa

Yhteensä 374 miljoonaa. 

Se, että huoltoaseman mittarilla dieselin hinta onkin isonpi kuin bensa ei ole hallituksen tai valtion murhe. Verotuotto on ainoa kiinnostuksen kohde. 

Siksi kansalaisaloite sai aikaan vaivaantunutta kiemurtelua. Demarien Rinne sanoi, että katsotaan hallitusneuvotteluissa. Keskustan Kaikkonen sanoi, että katsellaan keväällä. Vihreiden Haavisto sanoi, että veroremonttia tarvitaan. Vasemmiston Andersson ei vaalien lähellä tyrmännyt vaan sanoi, että katellaan.

Perussuomalaiset sanoi, että käyttövoimavero pitää.. Niin mitä, media ei kerro, koska tätä puoluetta ei ole olemassa.

Kansalaisaloitteella oli tarkoitus saada vain tasa-arvoinen avioliitto laki läpi, muut haudataan eduskunnan käsittelyn syövereihin, eikä mikään muutu sitä kautta. Se aloite oli muutenkin menossa läpi, mutta ihmiset saatiin toreille hössöttää ja kokemaan yhteisöllisyyttä ja harhaa asioiden vaikuttamisen mahdollisuudesta.

Ministeri Berner sanoi, että veroremonttia tarvitaan. Tarkoituksena on päästä diesel -autoista eroon. Eli siitä voidaan päätellä, että kuluja nostetaan ja veroja ei lasketa. Sähköautoja suositaan enempi. Se on se ilmastonmuutos syynä kaikkeen. Ja verotulojen tarve. Kesksutan halu on tyhjentää maaseutu.

Ja ihmiset kirjoittaa nimiä kansalaisaloitteeseen ja sitten äänestää puolueita, jotka nostavat diesel autojenkin kustannuksia. Koska ilmastonmuutos. 

Laitan loppuun kunnon persumaisen kommentin: 374 miljoonalla eurolla saadaan yhden vuoden ylläpito 6 200 turvapaikanhakijalle. Nämäkin on näitä arvovalintoja. 

Kysymys kuuluu: Miksi dieselin hinta nousee huoltoasemilla ja kuka sen sopinut? 

Kommentoi kirjoitusta.

Brysselin juttuja

Perjantai 9.11.2018 klo 1:42 - Pia P

Stubb oli ehdolla EPP-ryhmän kärkiehdokkaaksi. Pääkomissaari tulee suurimmasta ryhmästä ja nyt se oli sosialistien tuella EPP johtaja Jucker. Hänen iskias vaivansa on tullut julkisuuteen ja ikäkin taitaa olla syynä, että henkilö menee vaihtoon. Politiikassa tosin ei taida olla koskaan liian vanha mihinkään omasta mielestä...

EPP ryhmä on sekalainen seurakunta eri puolueita Euroopasta. EPP on suomeksi Euroopan kansanpuolue. Sen perusti kristillisdemokraattiset puolueet ja myöhemmin siihen otettiin mukaan konservatiiviset ja keskusta- oikeistolaiset puolueet. Suomesta siihen kuuluu kokoomus ja kristilliset.

Kokoomus oli ennen koti, uskonto ja isänmaa- puolue ja siksi EPP sopiikin heille hyvin. Mutta sopiiko nyky-kokoomus näihin arvoihin? Sopiiko Stubb tähän puolueeseen? Ei sovi, vaikka Suomi pani parastaan kokouksessa ( valintakokous oli Suomessa) ja alx stbb kera eu ( myönnän, piti itsekin miettiä vähän aikaa sanaleikkiä nimestä ja se oli nerokas! - lisää e ja u - vokaalit, niin tulee nimi oikein!) sekä kokouksessa oli tarjottu Stubb nimikko hodareita kera vanhas-vitsien. Pointteja unohtamatta!

Äänestys oli selvä! Weber voitti yli 80 % ylivoimalla. Stubbin ajama rajaton vapaan rakkauden ( tervetuloa kaikki)  ja vapaan liikkumisen Eurooppa ei käynyt EPP ryhmälle. Stubbin ajama Unkariin Orbanin ero ryhmästä ei käynyt muille. 

Ajatelkaa! Suomen kokoomus ja Unkariin pääministeri Orban samassa ryhmässä... Sitäpä liittoa ei ole media paljoa "muistanut" paheksua. Muuten kyllä Orbania ja hänen toimia moititaan koko ajan. 

Ehkäpä Kokoomuksen kannattaisi vaihtaa ryhmää? EPP on liian rajatietoinen ja eurooppa ja me ensin - porukka. Miten olisi muutto sosialistiporukoihin?  Esimerkiksi GUE/NGL -ryhmään? Vihreä-Vasemmistolaiset. Tulojen tasaamista eli sillä syyllä voi leikata Suomen sosiaalitukia eurooppalaiselle tasolle. Samaa ajatusta on myös rajat auki. Kokoomus ajaa nyt jopa koko maailma auki Suomeen työvoiman harkinnanvaraisen poistolla. Suomen sosiaaliturvaa käytettäisiin houkutuksesta Suomeen tuloon eli poistettaisiin minimityöaika -vaatimus. Samaa ajaa Suomessa vasenkin puoli. Euroopassa on 500 miljoonan ihmisen työvoima. Sieltä ei riitä ketään Suomen työvoimatarpeisiin vaan pitää houkutella esim Filippiineiltä kokkeja. Suomalainen kokki kun haluaa palkkaa ja työtunteja sekä käydä joskus vaikka vessassa. Mokomatkin!

EPP on oiva ryhmä ja toivoisi sen ajamat asiat kelpaavan kokoomukselle.

Suomen keskusta on ALDE-ryhmässä ja se ryhmä ajaa maataloustukien lopettamista. Suomessa tämä ei tule julki mitenkään. Keskustalaiset ovat hyvin EU -liittovaltio myönteisiä. Suomen maaseutu on EU kartoissa alkutuotanto- ja kaivannaisaluetta. Ja sille se alkaa näyttääkin. Ja sitä politiikkaa Suomen hallitus on tehnyt. Nyky-keskustan Sipilä ja Berner on täysin ääripää maaseudun keskustalaisista. Silti pitäisi muistaa, kun äänestää keskustaa, niin se on ääni nyky-keskustalle. Ääni koville arvoille ja rikkaille. Valitettavasti. 

Täytyy lopuksi kertoa, että olen kuunnellut Stubbin kirjan äänikirjana junamatkoillani. Lukija oli Alex itse. En pidä hänen arvomaailmasta yms, mutta kunnioitan ihmisiä, jotka uskovat ja elävätkin oman maailman kuvansa mukaan. Stubb on eurooppalainen maailmankansalainen, hänellä ei ole maanrajoja.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »