Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:700020 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Kuitua, perkele!

Tiistai 9.2.2021 - Pia P

Kuitua, perkele!
No ei silleen saa sanoa, pelkästään havuja saa kirota.

Vaikka Savon kuituverkko Oy ansaitsi muutaman kirosanan. Valokuitu on hyvä asia, mutta sillä kuntapuljaaminen ei ole.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa puhuttiin alkavan valokuituverkon rakentamisesta, sehän oli valtion tahtotila. Suonenjoella moni hihku innosta verkon rakentamisesta. Maalailtiin kuvia, että vanhukset asuvat sen avulla pidenpää yksin kotona. Kuituverkon avulla metsäkoneet korjattaisiin etätuen avulla. Maaseutu ei enää autiotuisi, koska verkko toisi palvelut korpeenkin. 

Savoon perustettiin kuntien omistama Savon kuituverkko Oy. Vastustin Suonenjoella sitä, koska kuntien yhteiset yritykset ovat harvoin onnistuneet. Poliittisella johdolla ei ole kokemusta eikä kiinnostusta yrityselämästä, eikä sillä ollut väliä, koska piikki on aina auki. Epäonnistumiset maksaa kuntalaiset eli veronmaksajat.

Suonenjoella varattiin vuosittain satoja tuhansia euroja verkon rakentamiseen (vastustimme sitäkin). Jotkut ihmiset maaseudulla halusi verkkoa. Eli oli rahaa ja halua ja jopa yritys sitä varten, mutta... ei..  ei tullut koko kunnan verkkoa. Tuli pätkä Iisvedelle ja kunta on joutunut vensklaamaan sopimuksia ja maksuaikatauluja monta kertaa. Kun ei kannata!

Minäkin pyysin tarjouksen silloin. Iisvedelle valokuituverkko - tarjous vaihteli 800 - 1600 euron liittymämaksu plus kaapelointi  sekä joka kuukausi maksu 50- 100 euroa.

Seuraavaksi verkko otettiin Suonenjoen vuokratalo Oy: n asuntoihin - näkyy töllöstä enempi kanavia ja on netti. Hinta sisältyy vuokraan eli asukkaat maksavat sen nousevana vuokrina. Vaikka ei olisi edes telkkua tai tietokonetta. 

Laajakaista Savoon - hanke sai yli 2 miljoonaa markkinointirahaa maakuntaliitolta- sillä rahalla sai hienoja esitteitä, hanketyöntekijöitä ja matkailuautosta jaettavia pillimehuja ja tuubihuiveja,  mutta ei metriäkään verkkoa. Hankkeiden luvattu maa- Suomi!

Mistäs nyt tämä perkele tuli? Vuosikausien keikkumisen ja konkursin jälkeen on esitys kunnissa (tulossa päätöksen tekoon), että myydään koko verkko.

Uusi ostaja on noin 80 % ulkomaalainen sijoitusyhtiö ja alle 20 % kotimainen sijoitusyhtiö (eläkeyhtiöitä, valtio jne). Taustayhtiöstä löytyy mm Esko Aho eli keskusta tietää mitä tehdään. 

Mahtavaa - uusi omistaja laajentaa, huoltaa ja jopa -ihan varmasti-  laskee hintaa. No ei varmaa!
Valmista kuntalaisten maksamaa verkkoa kilometri tolkulla ja ei muuta kuin tuotto-odotukset kohdilleen. Tulossa on caruna kakkonen. Tällä hetkellä mikään laki ei suojele (ei estä) kuntaomistajapohjaisen yrityksen rakentaman verkon käyttökustannuksien nostamista myynnin jälkeen. Vain taivas on rajana.  Sähkönsiirtoverkossa on jo kustannusjarruja lain puolesta, mutta ne ovat selvästi riittämättömiä.

Vastustimme Ikosen Ollin kanssa rahan mättöä toimimattomaan yritykseen ja ollaan oltu oikeassa koko ajan. Viimeinen puljaus on yrittää myydä verkko ulkomaiselle sijoitusyhtiölle kassakaappi - sopimuksella. 

Verkko on hyvä myydä ja myynti pitää olla kaikille avoin ja ostaja pitää olla jotain muuta kuin sijoitustuottoa haluava yritys. Tarjottu summa laskutetaan käyttäjiltä! En tiedä vielä tarjottua summaa, mutta varmaankin niin iso, että kuntapäättäjät käyvät siihen täkyyn. Nyt pitäisi kuntapäättäjien ajatella veronmaksajia ja verkon käyttäjiä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Savon kuituverkko, myynti, kuntaomistajat, caruna2

Salakat

Maanantai 30.12.2019 klo 19.05 - Pia P

En ole ikinä kokenut vastaavaa vihapuhetta ja öyhöttämistä facebookissa.

Reilun vrk ajan facessa luki vain natsipaskoista, fasisteilta ja haukuttiin persut, uskovaiset, maltilliset ja kaikki eri mieltä olevat sekä lueteltiin kenen kanssa ei olla tekemisissä- oma kupla, paras kupla. 

Ryhmä riiteli koko ajan jostakin ja nimitteli toisia.

Italiassa nuoret kokoontuivat sardiini-liikkeen nimissä vastustaakseen hallitusta.

Suomessa silakassa keski-ikäiset tiettyjen puolueiden aktiivit räyhäävät netissä ja haukkuvat oppositio- puoluetta ja jakavat itse keskittyjä asioita faktoina.

Erosin ryhmästä, vaikka kuinka yritin ymmärtää sitä maailman tuskaa...joka oli siis oikeasti pelkkää ja puhdasta persu-vihaa naamioituna silakkaan.

Perussuomalaiset ovat puolue, jota voi äänestää vaaleissa. Jos ei tykkää tai hyväksy puolueohjelmaa, niin silloin äänestää jotain muuta. Hyvin yksinkertaista, näin toimii demkratia.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: silakat, vihapuhe, persuviha

Galluppia pukkaa

Sunnuntai 19.11.2017 klo 14.01 - Pia P

Hesarin tilaamassa gallupissa on outo lisäkysymys. Varsinainen gallup-kysymys on, että " jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, niin mitä puoluetta äänestäisit?" Jos vastaa, että Perussuomalaisia, niin lisäkysymys kuuluu, että " äänestäisitkö Halla-ahon Perussuomalaisia vai sinisiä?"

Perussuomalaiset-puolue on ollut olemassa yli 20 vuotta. Kesän 2017 puoluekokouksessa valittiin puolueenjohtaja sääntöjen mukaisessa äänestyksessä. Kaikki eivät hyväksyneet demokraattista päätöstä ja lähtivät ja perustivat oman yhdistyksen.

Nyt loikkareiden yhdistys on puolue ja silti kysytään, että kumpaa äänestäisit?

Samalla tavalla, voitaisiin kysyä, että jos sanoo keskusta, että kumpi puoli? Nyky-keskusta eli markkinavoimia edesauttava ja rikkaiden sijoittajien hyötyä ajavaa ministereiden keskusta vai perinteisempi, maakuntien väyrys-pohjaista keskustaa? 

Kokoomuksen kannattajilta voisi kysyä, että kumpi? Hallituksessa maakunta- ja soteuudistusta ajavaa ja siitä laki tekevää vaiko Helsingin pormestarin ajamaa maakunta- ja sote-uudistusta ja sen lakia vastustavaa linjaa? Sama puolue tekee lakia hallituksessa ja sama puolue julkisesti vastustaa sitä!

Mitäs vasemmiston äänestäjät? Vasemmiston äänestäjät ovat ainakin olleet pienipalkkaisia työntekijöitä. Vasemmistoliitto on perinteisesti pitänyt köyhemmen puolta. Mites nykyvassarit? Lakialoite oli ulkomaisen työntekijöiden tarveharkinnan poistaminen eli Suomeen avataan uudet halpatyövoimamarkkinat. Palkkoja poljetaan. Nykyvassarit ovat teoissaan unohtaneet suomalaiset köyhät ja puhuvat vain täysin hallitsemattoman maahanmuuton puolesta. Maahanmuuttajille tarjotaan ilmaiset terveydenhuollot, , asunnot ja omat eriyttävät palvelut. Suomalainen köyhä ei ole enää mitään. Vasemmiston äänestäjä, äänestääkö vanhanliiton vasemmistoa vai tätä nykyistä, jotka haluavat tarjota täysin mahdottomasti suomalaisen sosiaaliturvan kaikille tänne tulijoille? Kolmantena kysymyksenä voisi kysyä, että tarkoitatko näitä vasemmistoon kytkeytyviä huligaaneja, jotka melkein terrorisoivat laillisia mielenosoituksia tai lakisääteisiä asioita, esim kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita palautuksia?

Mites demarit? Äänestääkö enstisajan työntekijöiden etuja ajavaa ja hyvinvointia tasapuolisesti vai tätä feministi-ulkopolitiikkaa maailmoja halailevaa demaria?

Mites vihreät? Täytyy ensin sanoa, että jos maaseudulla kysytään, mitä äänestäisit, niin vihreät ei ole kärkiviisikossa. Se kertoo totuuden. Vihreät ovat suurten kaupunkien ääripäiden puolue, siellä on korkeasti koulutetut hyvin toimeentulevat ja toisaalta elämäntapa-chillailijat eli palkkatöitä vieroksuvat, mukaan lukien taiteilijat yms mitkä elävät täysin yhteiskunnan projektien ja hankkeiden varassa. Näitä ääripäitä yhdistystävät hieman ylimielinen asenne ns normaaleihin ihmisiin.  Miksi vihreät ei välitä luonnosta tai vaikka maaseudulla asuvasta ihmisestä? Susien suojelijat marssivat Helsingissä Espalla, mutta samat eivät uskalla olla lapsineen Kiteellä? Eli äänestätkö vihreiden kannattajana kaupunkilaisten puolesta vai sitä joskus ollutta luonnonsuojelija puoluetta? 

KD ja RKP tiedän niin vähän, etten osaa sanoa muuta kun onneksi kaikille on vaihtoehtoja eli eläköön demokratia!

Pääasia, että äänestää. Gallupit eivät äänestä. Kannatus arvioidaan reilulle tuhannelle tietyille ihmisille soittamalla ja heistä vain 60% kertoo kantansa. Esimerksi prepaid-liittymille ei soiteta ikinä. sellainen löytyy monelta esim pienituloiselta. Moni kokee kysymyksen "kerro mulle ketä äänestät" oudolle, koska Suomessa on vaalisalaisuus ja ei haluta leimaantua jonkun puolueen kannajaksi - mistäs sitä tietää mistä nimet ja puolue lörähtää julki?

Oikeast gallup soittelu kertoo vain kenelle on satuttu soittamaan. Parempi  tulos saataisiin jos soitettaisiinaina samoille ja heistä joku vaihtaa puoluetta? silloin mitattaisiin kannatusta oikeasti.

Galluppiin kuuluu vielä kertoimet. tulosta "korjataan" kaiken maailman x kertoimella ja se muuttaa lopputulosta.

Media ohjailee kannatusta. Julkaisemalla miellyttäviä, sääliä nostattavia tms täysin tunteisiin vetoavia juttuja saadaan positiivista kannatusta. Homma toimii myös toistepäinkin. Valitettavasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: gallup, kannatus, mielikuva

Mitäs me sanottiin!

Sunnuntai 27.8.2017 klo 10.18 - Pia P

On yrittäjiä ja "yrittäjiä"
Kun alkaa yrittäjäksi pitää yleensä olla rahaa, lainaa ja takauksia. Moni laittaa koko omaisuuden pantiksi ja osalla on vielä takaajina sukulaisia ja tuttavia.  Yritysidea ja koko toiminta pitää olla kannattava ja tuottava, että saa kulut- palkat sivukustannuksineen, osto, tilat ja lainat maksettua.
Kaikilla tämä ei onnistu - vaikka olisi ollut hyvä idea- vaan tulee konkurssi. Talot, omaisuudet ja takaajien omaisuudet ja välitkin heihin menevät. Yrittäjä maksaa ulosoton kautta kunnes velat on maksettu tai aikaa on kulunut 15 vuotta ja henkilötakauksissa 20 v. Jollakin loppuu elämä.
Sitten on "yrittäjiä" ja "yrityksiä". Mikäs se on olla mukana yrityksessä kun mitään vastuuta ei ole. Lähtökohtaisesti jotkut sanoo, että tuo ei tule tuolla keinolla toimimaan. Yrityksen kannattomuus ei haittaa, enemistö päättäjistä haluaa. 
Päättäjistä? Aivan, kyse on laajakaista-yhtiöstä.
Savon kuituverkko oy:lle Suonenjoellakin joka vuosi varattiin rahaa 450 000 euroa.
Kuituverkolle oli siis rahaa, oli tarvetta ja oli tilaajia ja silti "yritys" ei saannut rakennettua sinne minne alunperin oli tarvis. Suonenjoelle rakennettiin tukikelvottomalle alueelle kaupunkin erikoiserikoisjärjestelyllä mittatilauksena Iisvedelle ja kaupungin omaa verkkoa rakensi ja hallinnoi (eli maksamme) Savon kuituverkko.
Ajatelkaa mikä "yritys" : rahapulaan voi hakea lisärahoitusta kunnan pussista ja toimimattoman yrityksen loppulasku menee kuntalaisten piikkiin. Hallituksen jäsenet saavat kokouspalkkiot, mutta eivät vastaa mistään. 
Vaikka Suonenjoella olisi saatu alkuperäisille suunnitelmien mukaan vedettyä piuhaa, niin usean kuntalaisen on mahdotonta maksaa 1800 euron  liittymismaksua ja omaa osuutta piuhan vedosta sekä 50-100 euron  kuukausimaksua. Noista rahamääristä voi päätellä, että yrityksen hallituksen väki ei ole ns normaali palkan tai eläkkeen saajia. 
Ikävä sanoa, mutta mitäs me sanottiin! Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä on edellisellä valtuustokaudella äänestettänyt Savon kuituverkolle varatun raha- osuuden joka budjettikokouksissa. Esitimme, ettei varata. Olemme hävineet 25-2 joka kerta.
Kaikista eniten harmittaa se, että valokuitukaapeli olisi monelle suonenjokelaiselle tarpeellinen ja nyt Savon kuituverkko Oy kämmäilyjen takia se tuskin tulee totetumaan. Emme siis vastusta valokaapelia vaan toimimattoman yrityksen tukemista.
Mitäs me sanottiin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valokuitu, Savon kuituverkko, konkurssi,

Mikä olen...

Torstai 15.6.2017 klo 18.42 - Pia P

Minulle on soitettu ja kerrottu, että olen halla- aholainen. Minulle on soitettu ja kerrottu, että olen soinilainen. Kyliltä olen kuullut, että äänestin Sampoa. Toisesta kaupungista kuulin, että äänestin Jussia. 

Yhdeksän lehti-ihmistä on tivannut ketä äänestin Puoluekokouksessa puheenjohtajaksi. No se on ihan vaalisalaisuus, ei kuulu kenellekään!

Minun nimeni kuulemma löytyy joltain listalta. Ihan kiva juttu - onkohan se hyviksien vai pahiksien lista ja mistä suunnasta katsottuna?  Onkohan rekisterin pitäjä muistanut lain vaatimat ilmoitukset ja tarkastusmahdollisuudet? Kerron  nyt totuuden: olen Perussuomalainen. Olen aina sanonut, että tämä puolue on ensinmäinen, ainoa ja viimeinen puolue. Jos en ole Perussuomalainen, en ole sitten enää polittiikassa. En liity muuhun puolueeseen.

Olen ollut ja olen nytkin Perussuomalainen. Jos meno äityy hurjaksi, esim kuhelot ottaa vallan toiminnassa tai rasistiset kirjoitukset ovat hyväksyttäviä, niin minun on helppo sanoa heippa. En tosin usko tälläiseen. Olen ollut vuodesta 2008 jäsen ja olen nähnyt ja kokenut paljon puolueessa.

Minun Perussuomalaiset ovat tasa-arvoinen, oikeamielinen, suvaitsevainen, ihmisten olojen ja toimeentulon parantamiseen pyrkivä sekä verotusta keventävä  ja byrokratiaa poistava puolue. Minun Perussuomalaiset on maahanmuuttokriittinen ja EUn järkevämpää suuntaa vievä - ei liittovaltioita, ei taakanjakoa, ei yhteisvelkaa eikä rahan siirtoa muihin maihin.

Minulle on tärkeää, että ihmisillä on mahdollisuus oman elämän laadun ja taloudellisen tilanteen parantamiseen. Työn tekeminen pitää olla aina kannattaa. Yhteiskunnan pitää huolehtia silloin kun itse ei pysty. Tukiverkko lamaannuttaa oman toimeliaisuuden ja siitä on vaikea päästä pois. Toisaalta sosiaaliturvaverkko on harva ja siitä tippuu helposti pohjalle. Siinä vaiheessa onneksi edes kolmas sektori pelastaa. Arvostan  todella paljon vapaaehtoistyöntekijöitä.

Olen siis nyt oppositiopuolueen edustaja. Tiedän todella paljon SoTe- ja maakuntauudistuksesta ja tiedän todella mikä niissä on vialla. Nyt ei enää tarvitse pidätellä vaan saa kertoa huonotkin jutut. 

Minun elämän ohjeeni on ollut, että valehdella ei saa, mutta kaikkea ei tarvitse kertoa.

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piiri tipahti syliini tiistaina 13.6.2017. Piirin puheenjohtajan eron takia vetovastuu siirtyi minulle, 1. varapuheenjohtajalle. Puolueen eduskuntaryhmän kaaos aiheutti ison mediamylläkän myös maakuntiin.

Pohjois-Savon piirin vuoden 2016 puheenjohtaja vetäytyi kesken kauden ja hän erosi myös paikallisyhdistyksestä. Varapuheenjohtaja paikkasi loppuvuoden. Vuoden 2017 puheenjohtaja erosi paikalta  6 kk jälkeen. Tämä ei ole helppo paikka, mutta onneksi saan paljon tukea ympäri maakuntaa ja puolueelta.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalaiset, uv, loikkaus, ero, kahtia jakautunut

Hyvä valokuitu!

Perjantai 13.1.2017 - Pia P

Suonenjoen kaupungin valtuusto päätti 19.12.2016 taas varata rahaa valokuidun rakentamiseen vuodelle 2017 150 000 €, vuodelle 2018 100 000 €, vuodelle 2019 100 000 € yhteensä 450 000 €. 

Perussuomalaiset vastustivat sitä - taas! Ainoana - taas!

Miksi vastustamme? Perusteluina rahan varaamiseen oli, että Suonenjoen kaupungin keskustan alueelle pitää rakentaa kaupungin oma valokuituverkko. Kaupunginjohtaja kertoi, että työ tehdään yhteistyössä sähköjohtojen maakaapeloinnin ja Savon kuituverkko OY:n kanssa. Sama kuoppa on oikeasti viisasta rakentamissta. Sama kuoppa olikin tämän asian ainoa hyvä asia.

Savon kuituverkolle on varattu rahaa Suonenjoellakin vuosittain satoja tuhansia ja silti se ei ole saannut rakennettua verkkoa minne oli tarkoitus. Kaupungin piti olla tukemassa maaseudun verkon rakentamista, jonne ei kaupallista rakentamista ei tule kannattamattomuuden takia. Suomi oli jaettu tukialuisiin ja ei- tukialuisiin. Ei tukialueet oli piirretty harpilla ympyröitä kaupunkien ja taajamien ympärille ja muutemkin tuen määrässä kaupungit olivat heikommassa asemassa. Maaseutu- kunnat saavat isomman tukipotin valtiolta. Tuella oli tarkoitus saada piuha maaseudulle ja siihen olemme kuullleet hyvät perusteet: yritystoiminta, maanviljely eikä karjatalous ja varsinkaan marjanviljely ei voi jatkua ilman piuhaa ja vanhusväestö voi asua syrjässä pidenpää kun heidän elinvoimaisuutta tarkkaillaan nettikameran kautta. Kuituverkkoa on markkinointu Savoon yli miljoonan hankerahoituksilla. Yli miljoona jo siihen, että kerrotaan, että ottakaa liittymä, jota verkkoa ei nyt sitten rakennettukaan Suonenjoen taajaman ulkopuolelle....

Suonenjoen kaupunki haluaa ihan ikioman verkon keskustan alueelle - syystä että? - Keskustan alueelle ei ole ilmeisesti kaupallisia toimijoita, jolta voisi ostaa tietoverkkopalveluita? 

Miteköhän  kaupalliset toimijat tuumivat siitä, että Suonenjoen kaupunki rakentaa verkon Savon kuituverkko Oy käyttöön? Miksi ei vaikka soneran käyttöön?

Hankintalaki: jos kaupunki ostaa (kiinteää tai palveluita) , rakentaa tms  jotain tietyn euromäärän ylittävällä summalla on se kilpailuttettava. Tai sitten rikotaan hankinta - lakia!

Tavarat ja palvelut 30 000 €  on kansallisesti kilpailutettava ja 125 00€ on kilpailutettava EU-  alueella..

Savon kuituverkko on lehtijutun mukaan painiskellut talousvaikeuksissa jo kolme vuotta ja tälläisen yhtiön kaupunki haluaa yhteistyökumppaniksi? Montako kertaa voi lykätä, muuttaa ja sumplia sopimuksia kuten Iisveden verkon kohdalla on tehty?

Perusteluina on, että syrjemmässä asuvat tarvitsevat valokuitukaapelin kun siellä ei toimi langaton. Nyt ihan oikeasti, miten se netti toimii siellä syrjemmässä paremmin jos se vedetään Suonenjoen keskustan alueelle?

Lyhyesti: valokuitu on loistava asia, mutta konkurssikypsän ja rakentamattoman yrityksen tukeminen kuntalaisten rahoilla ei ole oikein. Olemme olleet tässä johdonmukaisia ja koko ajan oikeassa. Ja yksin valtuustossa. 

Jos valokuituinvestointiin varattu raha muutettaisiin suoraan verotuloihin, niin Suonenjoen kuntaveroprosenttia voitaisiin laskea 0,5 % . Tai käyttää vaikka lasten, nuorten ja vanhuksien hyväksi?  Meillä ei ole kuulemma varaa rakentaa monitoimi - hallia, mutta on silti varaa laittaa piuhaan 0,5 miljoonaa?

Jos Sinä otat omaan kotiisi/työpaikalle liittymän, se maksaa piuhan vieressä  n 1800 € ja kuukaudessa vielä 50-100€.

Miksi sitten konkurssikypsä yritys ei mene konkurssiin? Sopimus takaa jatkuvan "piikki auki" eli yhtiössä olevat kunnat ovat sitoutuneet maksamaan kaiken. Valitettavastii. Nyt ei kysytä maksetaanko vaan paljonko maksetaan. Valitettavasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, kuituverkko, valokuitu

Suomi100- Suonenjoki

Maanantai 14.11.2016 - Pia P

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä

Valtuustoaloite

Ehdotamme, että Suomi100 - vuotisjuhlan kunniaksi Suonenjoen kaupunki muistaa vuonna 2017 aikana syntyneitä suonenjokelaisia 100 euron lahjalla. 

Suonenjoki on hyvin lapsiystävällinen kaupunki hyvien palveluiden ja päivähoidon sekä koulujen ansiosta. Suonenjoella on erinomaiset harrastusmahdollisuudet lapsille ja aikuisille. Olkaamme ylpeitä niistä!

Suomi100 - juhlallisuudet kohdistuvat yleensä aikuisiin ja jo yhden juhlan hinnalla saamme kohdennettua rahat vauvaperheiden huomioimiseen. 

Suomen itsenäisyysjuhla ja lapset ovat Suonenjoella tärkeitä, joten uskomme, että muidenkin puolueiden on helppo kannattaa aloitetamme.

Kustannuvaikutus on1.1.-31.12.2017 aikana yhteensä alle 7000 euroa.

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi100, Suonenjoki, vauvaraha, juhla

Miten meni noin omasta mielestä?

Lauantai 5.3.2016 - Pia P

Suonenjoen koulutuslautakunnan kokouksessa 23.2. käsiteltiin tekemääni oikaisupyyntöä päätöksestä, jossa hyväksyttiin yhteistyössopimus Suonenjoen kaupungin ja Vanhamäki- säätiön kanssa. Oikaisupyyntöni peruste oli, että sopimus rikkoo Suonenjoen kaupunginvaltuuston päätöstä, jonka mukaan Vanhamäen turvapaikkahakijoista ei tule kaupungille kuuluvia toimia.

Koulutuslautakunnan esityslistan mukaan pohjaesityksenä oli koulutusjohtajan esitys, että oikaisupyyntöni hylätään. Pöytäkirjan mukaan käydyssä keskustelussa asiaa esitettiin palautettavaksi uudelleen valmisteltavaksi. Palautusesitys sai kannatusta, joten asiasta äänestettiin ja tulos oli 5-4.  Pöytäkirjan mukaan koulutusjohtajan esitys voitti äänestyksen ja siten oikaisupyyntöni hylättiin. Kaksi lautakunnan jäsentä jätti eriävän mielipiteen päätöksestä.
Oliko niin pakko runnoa Vanhamäki-sopimusta läpi, että jäi alkeellisemmat kokouskäyttäytymiset noudattamatta? Jo sopimuksen esittely, käsittely ja sen sisältö on kiistanalainen ja nyt siitä tehty oikaisuvalitus käsitellään "mutkat ja kurvit suoriksi" tyyliin?
Kun esitetään asian palauttamista uudelleen valmisteluun, niin ensin käsitellään palauttamisasia. Nyt pöytäkirjassa ei näy, että joku olisi edes vastustanut asian palauttamista. Eli oli esitetty ja kannatettu asian palautamista, mutta kukaan ei esittänyt, että jatketaan käsittelyä ja siitä olisi sitten äänestetty. 
Kenties "käsittelyyn palauttaminen" olisi päättynyt äänestyksessä nyt äänestetyn luvuin, että asian käsittelyä jatketaan. 
Jos asian palauttamisäänestyksen jälkeen olisi joku ehdottanut, että hyväksytään oikaisuvaatimukseni ja joku olisi kannattanut sitä, niin olisi asiasta äänestetty. Äänestys olisi käyty esityslistan pohjaesityksen hylätään ja kokouksen osallistujien hyväksytään välillä.
Tämä on jossitelua, koska kokouksen kulku ei noudattanut kuntalakia.
Nyt kokouksen äänestys käytiin pohjaesityksen ja asian palauttamisen välillä ja se ei ole mahdolllista - paitsi Suonenjoella. 
Luulisi, että lautakunnan puheenjohtaja ja esittelijä pitäisi tarkasti huolen, että edes oikaisuvaatimuskäsittelyt käsitellään oikein. Toivoisin, että päätöksien pohjatiedot ovat esittelyssä ja virheelliset tiedot on korjattanu pöytäkirjoissa oikeaksi. Päätös pitää pohjautua asiaan liittyviin lakeihin ja tosiasioihin. Lautakunnan jäsenten pitää luottaa esittelyihin.
Pöytäkirjassa on esityskohdassa kirjattu em epäonnistunut kokouksen kulku. Lautakunnan päätökseen olisi pitänyt antaa perusteltu ratkaisu oikaisuvaatimuksessa esitettyyn vaatimukseen kuntalain mukaan. Mitään perustelua hylkäämiseen ei ole kirjattu päätökseen.
Suonenjoen koulutuslautakunta tekee siis kuntalain vastaisen kokouksen kulun perusteella päätöksen, mikä ei ole edes kuntalain vaatimusten mukainen. Miten meni noin omasta mielestä?
Olen hyvin huolissani Suonenjoen päätöksen teon tasosta ja oikeellisuudesta.
Suonenjoen keskustalla on niin kova painen/hinku/tarve saada Vanhamäen opetustoimi Suonenjoen kaupungin vastuulle, että runnotaan kaikki laki yms pykälät nurin ja ei edes ymmärretä sitä itse?
Halutun sopimuksen allekirjoittajina on Suonenjoen kaupungin puolelta koulutusjohtaja ja koulutuslautakunnan puheenjohtaja, joka on keskustalainen. Vanhamäen puolelta on allekirjoittajana Vanhamäen johtaja ja Vanhamäki- säätiön puheenjohtaja, joka on keskustalainen.
Miksi näin? Miten korkeita  politiikkoja pitää olla mukana, että kaupunkikin runnoo kaikki halutut läpi? Mahtaa olla hyvät hallituksen kokouspalkkiot, puolue saa "kymmenykset" niistä.....


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, koulutuslautakunta, sopimus, oikaisuvaatimus, Vanhamäki