Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:686014 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Sukupuoli

Tiistai 6.4.2021 klo 23.53 - Pia P

Nykyisen Suomen hallituksen päätavoitteita ei ole hidastanut korona, lama, ennätyssuuret työttömien määrät, ulkomaan velan otto, kansalaisten eriarvoistuminen, kouluja käymättömiä lapset, vanhukset leipäjonossa jne.

Päätavoitteet on ilmastomuutoksen torjunta ja sukupuolineutraalisuus sekä mahdollisemman paljon maahanmuuttajia Lähi-Idästä ja Afrikasta- mielummin miespuolisia.

Ilmastomuutoksen torjunnan nimissä liikkuminen ja asuminen tehdään niin kalliiksi, ettei pysty tekemään töitä eikä asumaan normaalikokoisia asunnoissa. Kaikkien pitäisi ahtautua betonilähiöihin ratikkakiskojen viereen. Polkupyöräily on pop! Turve ajettiin alas ja nyt tuodaan Venäjältä tukkipuusta haketettua haketta venäläisillä rekoilla kaupunkien lämmityksen. Elämää on vain kaupungeissa.

Nyt pitäisi asvaltti repiä pois, että puut pääsisi kasvamaan. Yhtään puuta ei saa kaataa ja puunpoltto kotisaunassa on syntiä.

sukupuoli pitäisi saada vaihtaa omalla ilmoituksella alaikäisenä. Kohta leikataan pippeleitä pois ja harsitaan takaisin- mikä milloinkin tuntuu miltäkin. Tissejä saa hormooneila tai sitten ne leikataan pois.

Mä haluan olla ihminen! Ei minua kiinnosta mitä siellä jalkojen välissä roikkuu tai on heilumatta. Eikö ole tärkeämpää se ihminen -nahkojen sisällä?

Mutta eihän se käy, nyt pitää olla tummempi ihoinen kuin laastarin väri, sukupuolen vaihtanut alkuperäiskansan edustaja, että on edes jotain ja on puheoikeus sekä lupa ottaa kantaa! Joka asiaan! Tai edes sellainen puoliso tai kaverina. Sitten olet jotain.

Kuten aina -tulee se tuomion hetki, jolloin kysytään ja tarkistetaan tarkasti kumpaa sukupuolta olet ja siinä hetkessä on vain olemassa kaksi sukupuolta! Hetki on kuntavaalien jälkeinen luottamuspaikkojen jako. Tasa-arvolaki määrittelee, että lautakunnissa, hallituksissa, kaikissa kunnan ja kaupungin elimissä pitää olla vähintään 40% toista sukupuolta. Osaamisella ja kiinnostuksella ei ole mitään merkitystä, riittää kun olet sopivaa sukupuolta koko valtuustokauden. On vain miehiä ja naisia. Jos vaihdat sukupuolta, niin sinut vaihdetaan. Et ole enää sopiva lautakuntaan, vaikka pää ja ajatukset pysyisivät samana.

Aattelepa sitä!

Olisi kiva tietää miten pitkällä sukupuolen vaihdos pitää olla, että se politiikassa vaihtuu. Riittääkö oma ilmoitus ja Reinolle mekko päälle vai pitääkö nippasta jotain pois ja täyttää paidan kohta silikoonipalleroilla?

Entä jos säilyy Reinon näköisenä ja on jo Pirjon hetu? Eli viranomaiset on hyväksynyt vaihdoksen, mutta ulkoisesti ei tapahdu suuria muutoksia. Kurkataanko paikkajaossa pöksyihin?

Saako Sanna ajaa partaa ennen kokousta? Saako Heikki imettää vauvaansa kesken kokousta?

Aattelepa sitä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sukupuoli, mies, nainen, muu, vaihto

Hyvä nuoret!

Sunnuntai 17.3.2019 - Pia P

Nuoret osoittavat  mieltä ilmastomuutoksen takia. Moni on ollut ja tulee olemaan pois koulusta perjantait, että pääsee osoittamaan mieltänsä toreille ja kaduille. Nuoret vaativat tekoja!

Aivan loistavaa! Siitähän se lähtee.... Ilmastoteko olisi mennä takaisin minun lapsuuteeni 1970- luvun alkuun.

Se oli aika hiilineutraalia aikaan!

Lapsuusajan kotinani oli kaksio Helsingissä ja toisessa huoneessa asui 3 henkilöä vuokralla ja toisessa huoneessa me nelihenkinen perhe. Ja ajatelkaa, miten järkevää  kuin 7 ihmistä asui ahtaasti siinä pikkuasunnossa. Maaseudulla pikkutalossa saattoi asua monta sukupolvea ja sedät ja täditkin samassa talossa, yöllä tupa oli täynnä sänkyjä.

Eli hillijalanjälki pienenee kun asumme ahtaammin, vähemmän taloja ja vähemmän esim lämmityksen vaatimaa energiaa. Nuoret -ei omia huoneita.

Minun lapsuudessa ei ollut kännyköitä, tietsikoita, tabletteja yms yhteydenpito eikä some maailmassa olo aparaatteja, niitä ei oltu edes keksitty silloin... Eli paljon paljon vähemmän kaivannaisteollisuuden tuotteita akkuihin, elektroniikkaan ja paljon paljon vähemmän sähkön tarvetta. Ei syytä huoleen, monella oli lankapuhelin tai ainakin samalla kylällä oli puhelin. Mikäs sen mukavampaa kuin kertoa päivän syömiset, mitä vaatteita on laittanut päälle suu mutrussa ja peppu pönöllä naapurin puhelimessa puhuessa vain yhdelle kavereille. Tykkäyksiä sai livemaailmassa. televisioita ei ollut kaikilla. Joillakin oli ja se oli mustavalko - tv. Maaseudulla mentiin naapuriin katsomaan töllöä.

Meillä oli jonkinlainen oma auto, joskus lainattiin toisten autoja tai mentiin julkisilla. Niillä autoilla kuljettiin kun se oli kulkukuntoinen. Yleensä se oli rikki. Ensinmäinen kunnon auto ostettiin kun oli 10- vuotias. Eli maailma pelastuu kun 3/4 suomalaisista luopuu autoista. Vain rikkaille saa jäädä autot. Koskee siis mopoautoja yms. Polkupyörä kehiin!

Uusia vaatteita saatiin lapsilisäpäivinä, jota oli neljä kertaa vuodessa. Yhdet uudet housut ( parit vuodessa) ja kengät. Monella oli onneksi isompia serkkuja tms sukulaisia, joilta sai käytettyjä eli hienommin kierrätyvaatteita.  Eipä ollut halpavaate - liikkeitä, eipä ollut ostereita, eipä ostettu joka viikko jotain uutta kivaa piristykseksi.

Vielä yläasteikäisenä ulkomaan matkailu oli harvinaista. Kävin ensinmäistä kertaa Kanarialla kun olin 20- vuotias. Omaa rahaa sai kun oli kesätöissä.

Ruokana oli perusruoka, pottuja, kastikkeita ja soppaa. Suklaavanukasta tehtiin itse maissijauhoista. Limsaa sai ehkä hyvällä tuurilla lauantaina saunan jälkeen 0,3 litran pullosta puolet- kuin jaoin veljeni kanssa pullon. Viikkoraha oli 5 mk eli 0,85 €. Kulutusjuhla oli tuntematon sana.

Olen niin tyytyväinen, että nuoret vaativat tekoja. Tervetuloa lapsuuteeni eli eläkää samalla tavalla. Todella pienellä hiilijalanjäljellä!

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu jatkuvalle kasvulle eli kun lopetamme kuluttamisen romahtaa hyvinvointiyhteiskunta. Eli samalla luovumme opintotuista, työttömyystuista, toimeentuloista jen. Nuoret vaativat ilmaista toisen asteen koulutusta ja samalla ilmastonmuutoksen lopettamista. Mahdoton yhtälö.

Kerron vielä, mitä itse pelkäsin lapsena:aurinko kasvaa ja räjähtää (sekin aika vielä tulee...) - ahdistuin ajatuksesta, miten ihmiset kärventyneitä hengiltä. Sen jälkeen on tullut uhkakuvat happosateista, otsoonikadosta, merivirtojen kääntymisestä, taudit (AIDS, ebola, sars, influenssa, tehdyt taudit), maapallon napojen kääntymistä ja varsinkin sodasta sekä ydinaseista ja niiden vahinkokäytöstä.

Nyt näin aikuisena tiedän, että asia mikä ratkaisee ja mihin voidaan vielä vaikuttaa, on joiden alueiden ihmisten määrän räjähdysmäinen kasvu. Nälkä ja toive paremmasta elämästä saa ihmiset liikkeelle.

Pitää muistaa, että maapallo jatkaa olemassa oloaan, vaikka me ihmiset häviäisimme. Olemme vain osanen kokonaisuudessa. Ja asumme täällä Suomessa ilmaston lämpiämisen takia jääkauden jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastomuutos, nuoret, lakot, mielenosoitus

Ollako vai eikö olla SoTe?

Tiistai 15.1.2019 klo 23.53 - Pia P

Eduskunta keskustelee turvapaikkahakijoiden yms raiskauksista yms. Töllö on täynnä asiasta keskusteluohjelmaa, jossa kehutaan toisia ja halutaan lisää rahaa virkakoneistoon. 

Onko se  päivien ykköspuheen aihe "hyväksyttävä"  eli kunniakas syy siihen, että SoTe -lait eivät valmistu? Hallitus voi vedota siihen, että lasten turvallisuus meni edelle, vaikka oikeasti syy on kyvyttömyys tehdä kunnollisia ja tarpeellisia perustuslain kestäviä lakeja.

Ei huono peruste pelastaa kasvonsa. Edellinen hallitus äänesti omia esityksiä vastaan (kaatoi itse SoTe-lait eduskunnassa vaalikauden lopuksi)  ja nykyinen pelastaa lapset tms. (kun ei saa lakeja edes äänestyskuntoon).

Vai hierotaanko kaiken kohun takana lakipaketti läpi? Ihmiset puhuu vain maahanmuuton ongelmista.  Media pyörittää raiskauksia yms viikkotolkulla lööpeissä ja ohjelmissa. Ja tsädään, SoTe -lakipaketit onkin eduskunnan äänestyksessä ja hallituksen ylivoimalla menee läpi. Se olisi paska juttu.

Tosin siniset piipittivät tänään jonkun selän takana, että he kaatavat hallituksen jos ei suostuta Perussuomalaisten maahanmuutto-ehdotuksiin. Juuri niihin samoihin, minkä takia he erosivat  Perussuomalaisista. Hui kun on pelottavaa uhata hallituserolla, mutta epätoivon ( ihan varmasti huono vaalimenestys) voisi olla tehoava keino edes joihinkin äänestäjiin.

Vaalit on lähellä kun joka puolueen olkapäältä löytyy pikkuruinen ukkeli, joka kuiskuttelee puhumaan persua.

Liian monta lasta on jo uhrattu ja liian monta lasta uhrataan vielä kun ei saada oikeita päätöksiä ja tekoja aikaan. Äitinä sydämeni on jo särkynyt.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SoTe, laki, raiskaukset, maahanmuutto, turvapaikanhakijat

Nyt on pakko!

Lauantai 20.10.2018 klo 19.27 - Pia P

Helsingissä oli mielenosoitus 20.10.2018 ilmastonmuutoksen takia.

Tuhannet ihmiset vaativat seuraavalta hallitukselta toimia, että Suomesta tulee miinus merkkinen hiilidioksiidipäästäjä.

Nyt on pakko! Ilmastovaalit!

Ja sitten ihmiset lähtivät tyytyväisenä koteihinsa. Tehdään oikeasti vihreille vaalityötä, jee.

Miksi vaatia muilta ja tulevaisuudessa? Miksi ei voi itse esimerkkinä? Kävellä kotiin ja katkaista sähköt pois päävirtakatkaisemisesta. Kaukolämpötaloissa patterit kiinni. Auton avaimet roskikseen. Bussilippu naapurin mummolle. Ruokakaupasta vain suomalaisia kasvisperäisiä tuotteita -mitkä siis säilyvät pari päivää viileässä asunnossa.

Mites ratkaistaan the ongelma - ihmisen uloshengityksessä on hiilidioksiidiä? Ei hitto, sitä on sisään hengitysilmassakin! Lopetaan hengitys!

Tosin suomalaisia on 0,75 PROMILLEA koko maapallon väestöstä. Meidän CO2 päästöt ovat 0,07 PROMILLEA . Meidän tekemättömyydellä ja jopa hengittömyydellä ei taida olla mitään merkitystä.

Ratkaisu onkin globaalinen. Suomalaisia on kuritetut maksuilla tarpeeksi. Jotain rajaa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmastonmuutos, nyt, mielenosoitus

Aikuisten maahanmuuttajien opetus Suonenjoella

Lauantai 2.9.2017 - Pia P

Turun terroristiteon jälkiselvittelyssä on ihmetystä ja epäuskoakin herättänyt tieto, että aikuinen mies on opiskellut lasten kanssa samassa koulussa -samoissa luokissa ja ryhmissä.

Turun terroristiepäilty (vasta oikeuden päätöksellä epäilty on syyllinen) oli oman ilmoituksen mukaan Suomeen tullessa 16- v ikäinen (oli tämän hetkisen tiedon mukaan ainakin 22-v) ja siksi hänet laitettiin turvapaikanhakijana oppioikeudella yläkouluun, jossa on 7-10 luokat eli iät 12-17 vuotiaita. Hän oli ihan ilmoitetun iän ja statuksen mukaisessa paikassa- yläkoulussa, näin toimitaan koko Suomessa.

Näin toimitaan myös Suonenjoella, jos on turvapaikanhakija ja alle 17- vuoden ikäinen, on yhtenäiskoulussa, alakouluissa tai esikouluissa oppioikeudella suonenjokelaisten kantalasten parissa. Samoin jos saa oleskeluoikeuden tai turvapaikan, niin alle 17- v ikäinen on oppivelvollisuudella Suonenjoen kouluissa. Paperittomia lapsia on vähänen määrä, he yleensä odottavat perheen kanssa palautusta ja lapsilla on oikeus opetukseen. Kunnan velvollisuus on edesauttaa palautusta.

Alaikäinen saa hyvin helposti ainakin oleskeluluvan, joten järjestelmä houkuttelee valehtelamaan iän. Tutkituista on ollut jopa 65 % vanhempia kuin ovat itse ilmoittaneet, oikeat iät olleet 40- vuoteen asti. Jos hakija on sanonut iäkseen 15- vuotta, niin häntä käsitellään kuten hän olisi 15- vuotta. Piste.  Vain migri voi tutkia iän aikanaan turvapaikkahakemuksesta käsitellessä - ainakin vuoden jono-odotuksen jälkeen.

Mites sitten yli 17- vuotiaat turvapaikanhakijat, oleskeluoikeuden tai turvapaikan saaneiden tms opetus? 

Lainaus suoraan opetushallituksen sivuilta:

"Oppivelvollisuusiän ylittäneet maahanmuuttajat, jotka eivät ole suorittaneet Suomen järjestelmän tasoista perusopetusta, voivat täydentää aikaisempia opintoja ja suorittaa perusopetuksen päättötodistuksen aikuisten perusopetuksessa. Aikuisten perusopetuksen tehtävänä on tarjota mahdollisuus saavuttaa perusopetuksen tiedot ja taidot sekä parantaa oppimaan oppimisen taitoja ja jatko-opintovalmiuksia. Aikuisten perusopetusta järjestetään aikuislukioissa, päivälukioiden aikuislinjoilla, kansanopistoissa ja eräissä kansalaisopistoissa."

Aikuisten (yli 17-vuotiaiden) perusopetuspaikat on siis järjestetty aikuisten parissa.

Mites Suonenjoen kaupunki NYT  järjestää yli 17- vuotiaiden nuorten  ja aikuisten maahanmuuttajien ja paperittomien opetuksen?

Kaikki alla oleva löytyy julkisista pöytäkirjoista.

Edellinen koulutuslautakunta on päättänyt 30.5.2017, että aikuisten opetuksen järjestäjä on Suonenjoen aikuislukio ja opiskelupaikka on Suonenjoen yhtenäiskoulu eli yläkoulu, jossa lapset ovat 12-16 v  (muutama 17- v). Päätös koski lukukautta 2017-2018. Eli lukukauden 2018 alussa 1.8.2018 on paikka päättämättä.

Koulutuslautakunta kuntavaalien jälkeen uudella kokoonpanolla 29.8.2017 käsitteli aikuisten opetuksen opetussuunnitelmaa (OPS), joka löytyy peda.suonenjoki nettisivulta kohdasta opetussuunnitelma. Valtakunnallisen opetussuunnitelmaan, joka astuu voimaa 1.1.2018, on lisätty punaisella tekstejä, joka koskee Suonenjokea.

Alla olevat lainaukset ovat suoraan ko julkisestaOPSista - viranhaltijan omia lisäyksiä:

"Aikuisen perusopetuksen opiskelijat opiskelevat pääsääntöisesti siinä oppimisympäristössä, missä järjestetään oppivelvollisten perusopetusta."

"Suonenjoen yhtenäiskoulussa aikuisopetus toteutetaan yläkoulun luokkien yhteydessä. Opiskelijat opiskelevat pääsääntöisesti yläkoulun ryhmissä."

Näin siis toimitaan tällä hetkellä edellisen koulutuslautakunnan päätöksen mukaan. Aikuiset maahanmuuttajat ja paperittomat ovat Suonenjoella lasten kanssa samassa koulussa ja samoissa ryhmissä, koska "se on järkevää" ( lainaus 30.5.2017 koulutus ltk pöytäkirjasta), vaikka järjestäjä on Suonenjoen aikuislukio.

Ja näin siis lukee OPSissa, jota nyt päätetään. Julkisesta pöytäkirjasta näkyy, että OPS palautettiin uudelleen valmisteluun. Ehdotuksen kansisivussa lukee vuosi 2017. Uusi OPS astuu kuitenkin voimaa vasta 1.1.2018. OPS kuvaillaan tilannetta, jossa aikuiset ovat yhtenäiskoulussa ja yläluokkalaisten kanssa samassa, kuten oli päätetty.

Minua ja varmaan Sinua kiinnostaa, missä peruskoulun päättötodistusta aikuiset maahanmuuttajat ja paperittomat opiskelee  1.8.2018 alkaen?

 Uusi OPS pitää tehdä (aivan kuten julkisuudessa on annettu ymmärtää), niin että järjestäjä on Suonenjoen aikuislukio ja päätöksenä, että  tilat ovat lukion puolella ja ryhmässä on -jos on- vain toisen asteen opiskelija-ikäiset. Päätös pitää olla selvä. Aikuiset eivät kuulu lasten pariin opiskelemaan. 

Suonenjoki noudattaa lakia alle 17- vuotiaiden turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kanssa.

Miksi kaupungin pitäisi omilla päätöksillä laittaa aikuiset lasten pariin (ei noudata ohjeita ) kun siihenkin on ihan olemassa oleva järjestelmä?

Jos ja kun Suonenjoella on kielteisen turvapaikkapäätöksen päätöksen saaneita (ns paperiton) aikuisia , niin kaupungin velvollisuus on lain mukaan edesauttaa palauttamista, eikä laittaa lasten kanssa samaan kouluun, eikös vaan?

Jk. Pitäiskö joskus miettiä, mikä olisi hyvä maahanmuuttaja nuorille? Esim. Kuopiossa on maahanmuuttajanuorille jo olemassa oleva opiskelupaikka, ammattitaitoiset opettajat, asianmukaiser tilat ja mikä parasta ...Siitä on suora jatkomahdollisuus jatko-opiskeluun. Suonenjoella jotkut haluavat paapoa nuoria aikuisia maahanmuuttajia pitämällä koulussa lasten parissa. Miksi ei edesautetaisi  itsenäistymään antamalla nuorten olla oman ikäistensä kanssa - eikä lasten parissa?

 

3 kommenttia . Avainsanat: Maahanmuuttajat, perusopetus, aikuiset, lapset, koulu

Maahanmuuttajia kuntaan...

Lauantai 30.1.2016 klo 18.13 - Pia P

Pohjois-Savon ELY on lähestynyt kuntia, jotta alueella tuleville myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille löydettäisiin kuntapaikkoja. ELY neuvottelee nyt 285 henkilön kuntapaikasta, joka on 35% tällä hetkellä alueella olevien turvapaikanhakijoiden määrästä. Suonenjoen neuvottelut on 21.3.2016, siihen osallistuu ELYn väkeä, kunnan johtoa ja luottamushenkilöitä.

Kuntapaikkojen neuvotteluissa myönteisten päätösten määrä on alakanttiin arvioitu, kenties on helpompi lisätä paikkoja kuntiin kun on ensimmäinen ryhmä saatu hyväksyttyä. Kielteisen päätöksen saaneiden ihmisten palauttaminen on hidasta, vaikeaa ja jopa mahdotonta. Suomeen jää paljon ihmisiä, joilla ei ole kuntapaikkaa. Lisäksi Suomeen on tulossa tänäkin vuonna paljon uusia turvapaikanhakijoita, joten vastaanottokeskuksia tarvitaan edelleen.

Suonenjoki on hoitanut  turvapaikkahakijalasten opiskelun lain perusteella. Kustannuksia tulee joka kuukausi lisää ja ne ovat selvillä, mutta korvauksen määrä selviää vasta syksyllä 2016. Silloin vasta ilmoitetaan opiskelussa olleet 6-16 vuotiaat turvapaikkahakijalapset. Vain aikarajojen, yli 4 kk ylittäneistä saadaan puolet vuosikovauksta ja yli 8 kk läsnä olleista koko vuoden korvaus. Jos oppilas on vaikka 3,5 kk, niin kunta ei saa yhtään rahaa valtiolta. Loppusyksystä 2016 maksetaan korvauksia tästä koulukustannuksesta. Samalla tavalla turvapaikkahakijoiden terveydenhuoltokustannuksien korvaus on "pitkässä viiveessä".

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen on sanonut, että valtion pakolaisista maksama korvaus kattaa arviolta vain 60 % todellisista kustannuksista" (Lapin aluekehitytspäivät Rovaniemi syyskuu 2015). Moni kunta on joutunut rahapulassa perumaan tai pienentämään kiintiötä eli kannattaisi uskoa kokemusta mielummin kuin luuloa, että valtion raha riittää kustannuksiin.

Suonenjoella on siis jo tällä hetkellä iso velvoite ja kustannus järjestää opiskelua kaupungissa oleville turvapaikkahakijalapsille. Lisäksi kielteisen päätöksen saaneille ja paperittomille kouluikäisille kuuluu oppioikeus, jonka kunta, esim. Suonenjoki,on lain mukaan hoidettava, mutta siitä ei saa korvausta uudenkaan lain perusteella. Harvassa kunnassa on 4,2, % kunnan väkiluvusta vastaanottopaikkoja (7500 asukasta ja VOK paikkoja 320)  ja nyt pitäisi ottaa vielä erikseen lisää maahanmuutajia kuntalaiseksi. Eikö Suonenjoen taakan kanto ole jo täytetty tässä kriisissä?

Suonenjoen valtuustossa päätettiin kanta vastanottokeskuksesta syyskuussa 2015. Olin valtuutetuista ainoa, joka ei kannattanut sitä. Joulukuun 2015 valtuustossa esitin, että meidän on keskusteltava julkisesti ja avoimesti tarjoammeko kuntapaikkaa maahanmuuttajille ja miten me varaudumme siihen. Oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat voivat muuttaa tai jäädä myös omatoimisesti kuntaa, jos kunta tai yksityinen tarjoaa asuntoa. Kotouttamiseen on panostettava, oli tulotapa mikä tahansa.

Me kaikki tiedämme miksi pitäisi ottaa maahanmuuttajia kuntaa, kukaan ei kiistä sitä. Me tiedämme, että turvaa on tarjottava, mutta osa silti laittaa oman kunnan asukkaat etusijalle.
Kuntapaikan tarjoamishaluiset voisivat avoimesti kertoa myös millä rahalla ja miten katamme kustannukset? Valtion korvaukset eivät kata tutkitusti kaikkia kustannuksia ja niitäkin maksetaan vain kolme vuotta. Lisäksi perheen yhdistäminen tuo mukana monta uutta kuntalaista maahanmuuttajan mukana.

Suonenjokelaisille on tärkeää itsenäisen kaupungin säilyttäminen. Onko oikein, että kriisiytyvä kunta säästöpakotteessa vielä lisää vapaaehtoisesti -vaikka hyvää tarkottaen- menoja ottamalla sopimuksella maahanmuuttajija ja leikkaa, supistaa ja pientää kantasuonenjokelaisilta? Vai nostetaanko kuntaveroa?

Maahanmuutajasopimuksen teko on vielä vapaaehtoista kunnalla, se on kunnan oma päätösvallan alainen asia. Suonenjoella ei ole varattu tähän rahaa  ja maahanmuutajien vastaanoton aloittaminen on niin merkittävä asia, ettei kaupunginhallitus voi tehdä sopimusta tästä vaan kaupunginvaltuustoon pitää päättää tämä. Avoimen kansalaiskeskustelun jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ELY, Maahanmuuttaja, kuntapaikka, Suonenjoki

NYTKIS

Keskiviikko 12.9.2012 klo 7.32 - Pia P

Olin 8.9.2012 Savon NYTKIS- keskustelupaneelissa Perussuomalaisten edustajana. Paneelin aiheena oli maahanmuuttajien kotouttaminen ja kielitaidon ja kielenopetuksen merkitys.

Jokaisesta puolueesta (paitsi RKP) oli edustaja ja keskustelu sujui leppoisasti eteenpäin. Kukaan ei vastustanut maahanmuuttojien kieliopintoja.

Olen ollut kahdeksan vuotta Helsingin kaupungilla töissä. Vastasin työpaikkakouluttajana myös maahanmuuttajien työssäoppimisesta omassa yksikössäni. Sijaispalvelutyöntekijöistä siivouspuolelle oli 95% somalimiehiä.

Lapseni olivat Myllypuron koulussa, jossa on hyvin paljon maahanmuuttajia- taitaa olla top3 eri kansalaisuustilastossa. Olin koulun vanheinpainneuvoston hallituksen jäsen.

Kavereitani on mennyt naimisiin ulkomaalaisen kanssa, joten puolisoista on tullut maahanmuuttajia Suomeen. Kotouttaminen on paperilla laki- ja asetusteksteissä ihan erilaista kuin käytännössä.

Näin elämän ja käytännönkokemuksella maahanmuuttajien kotouttamisesta ja kieliopinnoista keskusteleminen on helppoa. Aihe on hyvin tärkeä ja ajankohtainen.

Kerroin paneelissa käytännön ongelmista ja byrokratian vaikeuksista. Maahanmuuttajanaisten kieliopintoihin pitää kiinnittää enenmän huomiota. Naiset jäävät helposti syrjään pienten lasten, iän tai mies hoitaa kaiken - kulttuurin takia. Kielitaito ja ammattiopinnot ovat varmin tie kotouttamisen onnistumiseen.

Ulkomaalaistaustaiset paneelisti kertoivat, että he haluavat oppia suomea, maan tavat ja noudattavat Suomen lakia.

Perussuomalaiset eivät ole rasisteja. Olemme maahanmuuttorealisteja. Suomalaisessa yhteiskunnassa pitää säilyttää sananvapaus ja oikeus omiin mielipiteisiin. Ketään loukkaamatta ja kenenkään loukkautumatta.

Hieno keskustelu ja kiitos kaikille osallistujille!


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: politiikka, naiset, tasa-arvo, maahanmuutto