Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:703948 kpl

Pikakysely

Tuoko hyvinvointialue parenpaa SoTea?

Suonenjoki

Sunnuntai 24.8.2014 klo 10.51 - Pia P

Ajoin eilen taas 500 km reissun, oli aikaa miettiä. Reissussa kuulee paljon eri kuntien tilanteita ja maailman menoa.

Yleinen mielipide on, että Suomen kuntatalous tulee romahtamaan. Kunta ei pysty tuottamaan jatkossa edes lakisääteisiä palveluja. Saimme viikolla kuulla uutisissa miten maalta ja pikkukaupungeista asukaspako kiihtyy. Vain jotkut suuremmat kaupungit vetävät ihmisiä.

Kaupunkeihin keskittävä asumispolitiikka taitaa olla hallituksen onnistunut tavoite. Suomen valtiolle ei ole varaa pitää ihmisiä maaseudulla. Kaikki toimet ohjaavat siihen suuntaan ja nyt ollaan hirveen hämmästyneitä kun ihmiset joutuvat muuttamaan pois maaseudulta?

No, onneksi jotkut jäävät ja joitakin jopa muuttaa korpeenkin.

Suonenjoen viime vuoden 2014 tilinpäätöstä on oikein kehuttu, vaikka se oli karmeaa katsottavaa. Kaupunki tilinpäätöksen mukaan  ylivelkainen, vahvasti verottava ja suurien rakennusprojektien alla.

Suonenjoella monta suurta investointia odottaa toteutusta. Esimerkiksi valokuitua halutaan rakentaa kahden vuoden aikana 700 000 eurolla, mutta tilaajia ei löydy tarpeeksi. Harvalla on varaa siihen, vaikka osa päätttäjistä ei ymmärrä miten 1800 euron liittymismaksu on muka iso raha.

Suonenjoella toinen vastatuulta kokenut hanke on ns. kutvosen huonekalutehtaan osto. Purkukuntoinen, mutta puolisuojelumerkinnällä ei purkulupainen rakennus halutaan ostaa kaupungin "tulevaisuuden turvaamiseksi". Mahdollisen purkukustannusta (jos sellainen lupa siis edes tulee)  ei osata arvioida, siihen pitää ilmeisesti saada vielä noin 100 000 euron konsulttityö? Kaupungin strategia on sovittu, että Suonenjoki turvaa asuntorakennuksen keskustassa, mutta siinä ei lue, että uusilla tonteilla. Meillä on tälläkin hetkellä paljon valmiiksi kaavoitettua rakentamiseen kelpaavaa maata ihan keskustassa. Tämänkin hankkeen kokonaiskustanus on varmaankin kaikkien mutkein kautta 700 000 euroa.

Tällä hetkellä on päästy rakentamaan uutta koulua ja jätevedenpuhdistamoa, jonka kustannukset on eri viivan alla. Ei näy suoraan kaupungin velkatasossa. Velkaa oli viime vuonna paljon ja nyt siis vielä roimasti lisääntyy

Suonenjoen veroprosentti on vuonna 2014  21.5% - onhan se hienoa olla jossakin maan kärkeä...

Valtioosuusleikkaukset ja muut leikkaukset vievät Suonenjoen tuloista ensi vuonna kahden veroprosentin verran - jos ei pysytä leikkaamaan menoja saman verran. Yhden veroposentin tuotto on Suonenjoella miljoona euroa, puhdistettuna 700 000 euroa. Eli siitä voi kaupunkilainen miettiä mitä vähennetään, leikataan tai ei tehdä jos ei haluta veroja nostaa? Jatkossa valtion puolelta rahat kuntiin vähenee ja velvoitteet lisääntyvät. Tahti kiristyy ja pidot huononee.

Suomen valtio on ylivelkainen. Suomen kunnat ovat ylivelkaisia. Meidän verotulot ja tuottava työ ei riitä menoihin ja lainan lyhennyksiin eikä ulkomaan tuonnin maksamiseen.

Suonenjoki on ollut hyvä kaupunki. Turvalllinen. Hyvä paikka lapsille ja vanhuksille. Meillä on ollut erinomaiset palvelut julkisella ja yksityisellä puolella. Silti jotkut valittavat - hekin tulevat lämmöllä muistelemaan entisiä hyviä aikoja.

Missä on Suomen rahat? Ylipaisunneessa virkamieskunnassa, esim. tänä vuonna valtion taloushallintoon on lisätty 2000! työntekijää, konsulttipalkkioissa, ostopalveluissa, tehoton tietotekniikan käyttössä ja sillä rahastaminen, maailman pelastamisessa, mukana ytimessä olossa, rahan mättäminen muille maille, kehitysapussa yms. Kunnat ovat velkaantuneet pakollisten menojen lisäksi yltiöpäisillä hankinnoilla ja mielihalulujen toteuttamisella. Matkan varrella on unohtunut mikä on kunnan perustehtävä.

Mitenkä olisi, jos keskitettyisiin Suomeen ja suomalaisiin näinkin huonoina aikoina?

Haluatko jatkaa tätä kaiken heikentämistä ja monen asian lopettamista? Ketä ja mitä puoluetta äänestät?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valtionsosuudet. leikkaukset, liitokset

Edustuskelvoton

Perjantai 1.8.2014 - Pia P

Suonenjoen kaupunginvaltuusto valitsi 30.6.2014 olleessa kokouksessa kuntamarkkinoille lähtijät. Sisä-Savon seutuyhtymä järjestää reissun ja tänä vuonna lähtee seutuyhtymän puolelta muutama (toimistusjohtaja ja yksi keskustalainen ) ja  jopa pelkällä  hallituksen kokouksen läsnäolo-oikeudella oleva henkilö (kokoomuslainen). Suonenjoen kaupunkia lähtee mukaan reissuun edustamaan neljä keskustalaista, yksi vasemmistolainen, yksi demari ja neljä viranhaltijaa.

Mukaan lähtee tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Pielaveden ja Keiteleen edustujia.

Pelkkää katkeruutta vai kateteutta tai mitä lie voidaan tuumia, että tässäpä se Suonenjoen edustajat ovat -ydinjoukko- niin hyvässä ja kuin pahassa. Ensi viikon kirjoituksessa kerron tarkemmin Suonenjoen tämän hetken tilanteen ja tulevaisuuden. Voipi olla, että lehteenkin kirjoitan.

Miksi minä en ole reissussa? Koska en ole kaupunginhallituksen jäsen.

Ja kenties siksi, että en ole ryypännyt edellisillä reissuilla kaupungin tarjoamia  tai omia viinoja, viinejä tai salapulloviinoja. En ole edes juonut pikkurilli pystyssä skumppaa kertakäyttökuohuviinilaseista. Minua ei ole kiinnostanut tanssiminen yökaudet eikä muukaan ajanvietto ravintoloissa - olen tylsästi nukkunut yöt yksin. Ja siksi olen aamusin selvinnyt itse matkan tarkoitukseen - koko päiväksi, ilman korjaussarjoja.

Miksi minä en kelpaa reissuun? Ehkäpä siksi, että en kuvittele, että olisin jotenkin korvaamaton tai välttämätön Suonenjoen politiikassa. En ole yksin saanut aikaan mitään hyvää tai huonoakaan. En ole pystynyt  reissussa kehuamaan itseäni kovin ylivoimaiseksi. Näin ensimäisen kauden valtuutettuna en suinkaan luule olevani politiikan kaikkitietävä ja  -osaava, kuten jotkut luulevat olevan heti alusta lähtien.

Miksi olen huonoa reissuseuraa? En kerro rasistisia tai muuten huonoja vitsejä. En kerro humalapäissäni salaisuuksia.

Kuntamarkkinat ovat syyskuussa Helsingissä. Menen sinne omilla rahoilla, maksan itse matkat, syömiset ja yöpymisen. Alkoholia en tarvitse. Näin menee saamani kokouspalkkiot hyötykäyttöön. Saan ajankohtaista tietoa kuntatalolla ja onneksi jään ilman "ajankohtaista tietoa" Suonenjoen  kaupunginedustajana, esim. missä Pataässä - karaokeravintola on nykyisin ja montako nitroa kukakin on yöllä tarvinnut.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, kuntamarkkinat, edustaminen, alkoholi, politiikka

Suonenjoen politiikkaa...

Lauantai 18.1.2014 klo 12.59 - Pia p

Suonenjoen politiikassa on viime aikoina kuohuttanut kaksi asiaa ja on  kaksi muuta  asiaa mitä me Perussuomalaiset vastustamme ja muut päättäjät eivät ymmärrä - moni kaupunkilainen kyllä ymmärtää...

Puhutuin asia numero1.

Suonenjoen pakolaiset.

Kaupungin valtuusto päätti joulukuussa 2013 tiukassa äänestyksessä hyväksyä vanhamäki-säätiön ja Suonenjoen kaupungin välisen sopimuksen, jossa Suonenjoelle otetaan pakolaisia. Keskustalaiset vastustajat hävisivät jopa omassa ryhmässä äänestyksessä, joten en oikein ymmärrä näitä "hyvän miehen kahveja" - jos ei saa edes omia puolilleen. Helppoahan se on vastustaa, kun tietää häviävänsä jo omilleen.Valtuuston äänestykseen keskustalainen ei ottanut edes varaa, koska vara olisi äänestänyt erilailla kuin esijäävännyt.

Ymmärrän hyvin pakolaislasten puolustajia, mutta kyllä tosiasiat pitäisi olla hallussa. Moni tekee päätöksiä tunteella ja mielikuvilla. Oli meillä päätöksen teon tukena kaupunginjohtajan virkavastuulla tekemä laskelma miten paljon ne lapset tuottavat Suonenjoelle - yli 100 000 e. Pidän  huolen, että tämä laskelman todennäköisyys tarkastetaan ajan kuluessa ja voipi olla, että virkavastuutakin kysellään...

Runnomistaktiikalla pakolaisasiaa ajanut on nyt vanhamäkisäätiön hallituksen puheenjohtaja. Ymmärrän hänen inhimillisen hädän ja huolen pakolaislapsista, jos hän ilmoittaa, ettei ota mitään palkkiota hallituksen puheenjohtajuudesta ja sitoutuu muutaman lapsen omaohjaajaksi. Kyseinen henkilö kun leimasi  ei -äänestäjät rasisteiksi.

Missään vaiheessa ei ole vielä selvennyt maksajaa. Puhutaan, että ELY maksaa, mutta yhtään paperia en ole siitä nähnyt. Tällä sopimuksella Suonenjoen kaupunki ostaa Suonenjoen asukkaiden, jotka ovat pakolaislapsia, asumisen ja hoidon kalliilla hinnalla vanhamäkisäätiöltä. Piste.

Puhutuin asia numero 2

Huonekalutehdas

Pakkosaada- kauppa. Erilaisia näkökulmia on heitelty ilmaan- on kuulemma ruma, estää näköalan junasta, kaupungin pitää saada purkaa rakennus ja siivota saastunut maaperä, on vaarallinen ja me nyt se vaan ostetaan ja pakko saada lisää asuinrakennusmaata.

Ja mikä on todellisuutta: Rakennus on puolisuojeltu eli sitä ei noin vain pureta, Rakennus on teollisuustontti eli ei siihen noin vain rakenneta asuintaloa. Suonenjoella on tyhjiä valmiiksi kaavoitettuja tontteja valmiina rakentamiseen. Rakennuksen voisi korjata ja puhdistaa maaperän ihan nykyinen omistaja. Ja tosiasia numero yksi: meillä ei ole varaa tälläiseen. Pelkkä käyttökelvoton kiinteistä maksaa yli 400 000 e, siihen päälle auki oleva piikki kaikille muille kustannuksille.

Kaipa tässä on jonkun jotenkin hyödyttävä eikä pelkästään myyjän vai miltä kuulostaa?

3 ja 4 Perussuomalaisten "valitukset"

Luottamuspalkkioiden nostaminen ja laajakaista kaupungin omilla varoilla. Nostetaan omia palkkioita ja laitetaan ensimmäiseen erään laajakaistan rakentamiseen velkarahaa 700 000e ja samalla kerrotaan, että kaupunki alkaa irtisanomaan työntekijöitä... Ja me olemme valittajia kun emme hyväksy tälläistä?

JK. Budejttivaltuustossa joulukuussa 2013 Suonenjoen kaupunginjohtaja sanoi, että kaupungin työntekijöiden pitää arvostaa sitä, ettei ketää irtisanota tai lomauteta. Tammikuussa 2014  kaupunginhallituksen puheenjohtaja kertoo maakunnallisessa lehdessä, että kaupungin työntekijöistä on irtisanottava 25 henkilöä.

Pieni ristiriita?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset, pakolaiset, suonenjoki

Hyvää Joulua!

Maanantai 23.12.2013 - Pia P

Toivotan oikein hyvää ja rauhallista Joulua!

Pidetään joulu politiikkavapaana.

Lämmin ajatus rasittuneille, yksinäisille, vähävaraisille, sairaille...

Jospa ensi vuosi toisi muutoksen parempaan.

Lämmin ajatus myös heille, jotka ovat jouluna töissä. Onneksi heitäkin on!

Lämmin ajatus kaikille tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulu, politiikka, Suonenjoki

Kiitos tästä vuodesta!

Perjantai 20.12.2013 - Pia P

Ensimmäinen vuosi Suonenjoen kaupunginvaltuustoa on nyt takana. Moni on kysynyt, miltä siellä olo tuntuu ja onko kivaa?

Olo tuntuu ihan samalta kuin vuosi sitten. Ei sitten mitään uutta olossa, mutta elämä on muuttunut siinä mielessä, että olen paljon poissa kotoa. Kokouksia, koulutuksia, seminaareja yms. on ollut joka viikko. Ja niille, ketkä pohtivat mihin joudun kaikkien kokouspalkkioiden kanssa, vastaan, että olkaa huoleti. Palkkioita tulee noin joka kolmannesta menosta. Ei tule edes kilometrikorvauksia kaikista reissuista. Kaikki kokoukset eivät ole "pakollisia", mutta kun tähän lähdin mukaan, niin tosissani olen. Haluan tietoa ja lisää tietoa mistä puhutaan ja päätetään. Yksi mielenkiintoisempia on ollut pohjoisen periferian ja arktisen alueen rakennerahastot. Olen ollut mukana lausuntakierroksesta lähtien. Tähän olen törmännyt BCCCS:n kokouksessa ja maakuntahallituksessa. Tiedänpähän mistä puhutaan.

Toinen asia mikä on muuttunut, niin on hyvin henkilökohtainen: olen joutunut ostamaan muutamia  vaatteita. Sellaisia millä jaksaa istua kokouksissa tai pystyy matkustamaan monta tuntia. Vaatteita, jolla voi mennä kaupungin vastaanotolle tai juhlaillallisille. On minulla käytössä silti jakkutakki vuodelta 1995. Viiden lapsen äitinä omat perusvaatteetkaan ei ole ollut ostoslistan kärkipäässä...

Ja onko ollut kivaa? On ollut.  On ollut kivaa huomata, että pärjää eli oppii ja ymmärtää asioita -se on jatkuva prosessi. On ollut hienoa olla mukana varsin erilaisissa luottamuspaikoissa. Asioita on ollut laidasta toiseen. Pieniä ja isoja, mutta joskus pienikin asia voi olla iso monelle. Vaaleissa minulle annettiin valta ja käytän sitä. Välillä voi mennä mönkään, mutta suunta on ja pysyy samana.

Mutta olen törmännyt poliittiseen kostamiseen, salasopimuksiin, omien etujen ajamiseen, runnomiseen päätöksen teossa, toisia on haukuttu ja toisen mielipidettä tai arvoja  ei ole kunnioitettu. Olenpa tavannut laittomuuksia päätöksen teossa ja sellaisia kokouksia mistä kukaan ei tiedä mitä tuli päätettyä vaan odotellaan mielenkiinnolla pöytäkirjaa,

Suonenjoen kaupunginvaltuusto päätti syksyllä nostaa kokouspalkkiotaan reippaasti. Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä päätti lahjoittaa korotusosan eteenpäin. Olen ostanut tarhaan kasillisen askartelutarvikkeita ja kodittomille eläimille lahjoitin ruokaa ja kissanhiekkaa - pelkillä 3 kk kokouspalkkioiden korotusosalla, joka oli kuulemma mitätön.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: politiikka, Suonenjoki

Suonenjoen Pakolaiskeskustelu - pitämätön puheenvuoro

Tiistai 10.12.2013 - Pia P

Puhe jäi pitämättä, kun oli jo niin monta puhetta pidetty.

Äänestys tulos, jonka keskustalainen tiesi jo etukäteen menevän läpi...

Keskusta ilmoitti antavansa vapaat kädet- kyllä 7 ja ei 3

Kd kyllä 2, 

kokoomus kyllä 3, ps ei 2, vasemisto ei 2 ja ryhmäsopimusta rikkoen ! kyllä 2, sdp ei 5,  poissa yksi.

102§

Arvoisat puheenjohtaja, syykin selvisi, miksi meidän muiden piti jäähdytellä päitä kesäkuusta asti kun jäähdyttelijä on nyt joulukuussa esteellinen.

Tämä on ilmeisesti sitä runnomispolitiikkaa, jauhetaan asiaa niin kauan, että saadaan mieleinen lopputulos. Keväällä lautakunnista asia lähti sosiaalilautakunnasta ei ja koululautakunnasta ihan sama, jos ei tule kustannuksia ja kaupunginhallituksesta ei ja taas ollaan asian parisssa. Kaupunginhallituksen enemistö saatiin kääntymään ja valtuustolta odotetaan näköjään samaa.

Nyt ollaan taas hyvän bisneksen äärellä. Minua etoo, miten hädässä olevilla lasten ja nuorten mukana tulevalla rahalla halutaan paikata heikosti menevää ja kuulemma huonosti hoidettua yritystä, joka on pohjiltaan säätiö. Ihan oikeasti, jos tämä on rahan tuoja, niin otetaan saman tien vaikka sata tai tuhat lasta, niin meidän kaupunkikin pelastuu rahallisesti. Kysyn vaan, miksi muut kunnat ei ole halunut - suorastaan kiistele - kuka nämä talouden paikkaajat saavat. Päin vastoin -muut kunnat lopettavat pakolaisten vastaanottamisen yleisen taloudellisen tilanteen takia.

Arvoisa puheenjohtaja, kysyn miten virkavastuu toteutuu,  jos tämä ei tuotakaan näin paljon rahaa?

Talousarvioesitys käsitellään tänään. Tälläiset asiat, jotka ovat olleet koko vuoden tiedossa, olisi pitänyt ottaa huomioon siinä. Päätöksen teon halventamista on tuoda seuraavalle vuodella ohi talousarvion lisämenoja ja lisätoimia aiheuttavia esityksiä. Lautakunnat olisi pitänyt olla mukana suunitelussa.

Suositusten mukaan kotouttamissuunnitelma olisi muuten pitänyt käsitellä talouasarviossa.

Mutta mistä me nyt päätetään? Nämä alle 18- vuotiaat lapset ja nuoret muuttavat Suonenjoella ja asuvat hoidossa Vanhallamäellä. Kotipaikka tarkoittaa, että he ovat siis suonenjokelalaisia. Piste. Myös sen jälkeen kun valtion tuki loppuu. Oppivelvollisuus ikäiset eli nyt vielä alle 16- vuotiaat ovat peruskoulussa, jossa heille ei ole muuten edes luokkatilaa. Mitäköhän nämä 16- 18 vuotiaat lapset tekevät? Ei oikein selvennyt suunnitelmasta.

Lapsetkin ikääntyvät eli 18 -vuotiaat pullahtavat Vanhaltamäeltä kaupungin syliin eli jäädessään tänne, tarvitsevat asunnon yms.

Perheenyhdistäminen koskee lapsia, jotka saavat siitä päätöksen ennenkuin he täyttävät 18 -vuotta. Meillä on varmaan otettu huomioon tämä?

En vastusta Suomen pakolaisten vastaanottosopimuksia ja niiden noudattamista. Olemme sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin ja kannamme vastuun niistä. Mutta pakolaislasten kauppaaminen rahantuojana sekä asia huonosti valmisteltuna ja informotuituna päätöksen tukena ei ole oikein.

Näin turhan pitkän puheen pohjalta kannatan esitystä, että emme käynistä yhteistyötä Vanhamäkisäätiön kanssa. Kiitos.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suonenjoki, valtuusto, Perussuomalaiset, pakolaiset, vanhamäki

Tiedote

Maanantai 14.10.2013 klo 13.34 - Pia P

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä

Suonenjoen sosiaalilautakunnan kokouksessa 26.9.2013 tehtiin paljon lain vastaisia päätöksiä. Esityksessä oli jo virheitä ja lautakunta päätti leikata ja lopettaa lakisääteisiä ihmisten perusoikeuksiin kuuluvista asioista loppuvuodeksi 2013.

Korostamme, että lautakunta teki äänestyspäätöksen, jossa lainvastainen päätös meni läpi enenmistön tuella ja muut lainvastaiset kohdat meni koko lautakunnan hyväksynnällä läpi. Suonenjoen kaupungin sivuilta löytyy ko. kokouksen pöytäkirja.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä pyytää anteeksi omalta osaltaan aiheuttamaa haittaa ja toivomme, että lainvastaiset esim. toimeentulotukipäätökset on oikaistu pikaisesti. Teimme kantelun AVIin lautakunnan ja viranhaltijoiden lainvastaisesta toiminnasta.

Vaadimme, että jatkossa kaikkien lautakuntien  esitykset, toiminta ja päätökset ovat lain mukaisia.

Perussuomalaiset eivät kannata sosiaalietuuksien leikkauksia vaan huolehdimme myös kaikista heikommassa asemassa olevista ihmisistä ja perheistä.

Kannamme omalta osaltamme poliittisen vastuun ja Suonenjoen sosiaalilautakunnan Perussuomalainen jäsen erosi lautakunnasta.
Valitsemme uuden jäsenen lautakuntaan.

Toivomme, että muutkin puolueet miettivät lautakunnan viranhaltija- esittelijän, puheenjohtajan ja jäsenten  asiantuntemusta ja tekevät omat johtopäätökset tai ainakin järjestävät heille koulutusta.

Pia Pentikäinen
Perussuomalaisten Suonenjoen
valtuustoryhmän puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, toimeentulo, säästö, leikkaus, perussuomalaiset

Säästöt

Sunnuntai 6.10.2013 klo 16.38 - Pia P

Suonenjoen sosiaalilautakunnan kokouksessa 26.9.2013 käsiteltiin loppuvuoden rahantarvetta. Budjetoidut rahat on loppunut ajat sitten ja kolmen viimeisen kuukauden menojen leikkauksesta puhuttiin säästöinä. Ei se ole mitään säästöä, jos rahaa ei ole vaan se on, että vähemmän tarvitaan lisää- Suonenjoki ei siis saa säästettyä vaan joutuu leikkaamaan hurjasti kasvavia menojen takia loppuvuoden sosiaalipuolen palveluja, lakisääteisiä tukia ja rahoja. Menot lisääntyvät esim. lakisääteisten asioiden ja vanhusten määrän lisääntymisen sekä työttömyyden kasvun takia. 

Viranhaltijan  esityksestä oltiin "säästämässä" lakisääteisistä lastensuojeluasioista, tarveharkinnaisesta toimeentulotuesta, vammaispalvelulain avustajista yms ja lopettamassa omaishoidontuen maksamisen loppuvuodeksi 2013. Omaishoidontuki on määrärahasidonnainen, mutta sen lopettaminen kostautuu nopeasti ja kalliisti vanhustenhoitopaikkatarpeen kasvaessa.

Näillä rajuilla loppuvuoden poistoilla, lopetuksilla ja leikkauksilla olisi rahaa tarvittu reilu 130 000 e vähemmän. Rahaa pitäisi löytyä vielä  tai tehdä lisää leikkauksia reilun 800 000 e edestä. Ajatelkaa, vielä tämän kaiken jälkeen! Rahamäärä vastaa 20 työpaikan lopettamista sosiaalipuolelta- työstä, joka näkyy ja tuntuu joka päivä.

Toimeentulotuki on lakisääteinen asia. Sitä voidaan leikata, esim. jos henkilö toistuvasti kieltäytyy työ- tai koulupaikoista. Silloinkin 20- 40 % määräajaksi. Laissa ei lue, että jos kunnalla on rahapula, niin silloin voidaan leikata lakisääteisiä asioita.

Valtuuston pidettävä huoli, että lautakunnilla on riittävästi rahaa edes lakisääteisten palveluiden ja asioiden hoitamiseen.

Monikaan sosiaalitoimiston asiakas ei huuda asiaa julki eikä vaadi oikeuksia. Meidän on huolehdittava, että kaupunkimme noudattaa lakia kaikissa päätöksissä. Sosiaalilautakunnan päätös sai huomioita, koska siinä leikattiin ihmisen perusoikeutta, oikeutta toimeentuloon. Monet saman kokouksen muut - laittomatkin- päätökset olisi hyväksytty hiljaa ja päätöksistä olisi kärsinyt yksitäiset ihmiset ja perheet.

  Tein lautakunnan päätöksistä valituksen AVIin. Toivon, että AVIn virkahenkilöiden ohjauksella jatkossa lautakunta  ja viranhaltijat tekevät kaikki päätökset lainmukaisesti. Toivon jatkossa, että vaikka maanoston tulevaisuutta varten yms. moni päättäjä  kokee ilmeisen tärkeäksi Suonenjoella, keskitytään tässä taloudellisessa tilanteessa tärkeimpiin asioihin- oman kaupungin asukkaiden huoltapitämiseen ja hoivaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, toimeentulotuki, säästö

Suonenjoen politiikkaa...

Perjantai 14.6.2013 - Pia P

Valtuustokauden ensimmäinen puolivuosi on istuttu. Suonenjoen valtuusto on sopuisa ja hyvässä hengessä edetty.

Tässä muutamia huomioita...

- Jos valtuustovuosia on jo kymmeniä ja kaupungin talous on hyvin kuralla, niin pitäsikö jo Katsoa peiliin? Päästää muiden tai uusien kokeilemaan päätöksen tekoa uusilla eväillä?

- Vai onko kaupungin huono taloustilanne juuri uusien vika? Talousarviohan on tehty edellisen vuoden syksyllä... sen edellisen valtuuston päättämänä.

- Kuulemma puheita kannattaa pitää vain silloin kun lehti on paikalla...

- Vasemistöliiton edustajan mukaan nyt ei tarvitse harjoittaa politiikkaa kun ei ole vaalia lähellä...

Suonenjoen valtuusto on politiikkaa. Meidän Suonenjoen päätökset tulee noudattaa hallituksen määräämiä lakeja ja suosituksia. Suomen hallitus leikkaa kunnilta 3,4 miljardia euroa, tämä jos mikä ohjaa meidän kuntatason päätöksen tekoa.

En ymmärrä edellekään miten paikallistason päättäjä harmittelee ja ihmettelee Suomen hallituksen tekoja - Ne on teidän omienne päätöksiä. Ei ne mistään avaruudesta tule. Toivoisin todella, että kuntapäättäjien ääni kuuluisi eduskuntaan asti. Ihan Teidän omien puolueiden sisällä.

Jakomielitauti -oireista polittiikkaaa... Oma puolue hallituksessa päättää ja omat puolueen kuntaedustajat noituvat niitä...

Toivottavasti äänestäjät miettivät asiaa, aatteen tai hyvän hepun/kauniin immeisen äänestäminen voi kurjistaa oman elämän. Miettikää äänestäjät puolueen ajamaa linjaa ja mihin se suostuu, että saa istua audin takapenkillä. Onko aate vaihtotavaraa kun saa omaa kivaa?

- Suonenjoen valtuustossa oikeasti harrastettiin politiikkaa ja tutustuin sanaan kepulointi. Maanantaina 10.6.2013 oli tarkoitus käsitellä sopimusta, jossa Suonenjoen kaupunki ostaa pakolaislasten sijoituspalvelun Vanhamäki säätiöltä. Sopimuksessa ei lukenut, että se olisi ELY- päätös alisteinen, ei lasten ikämääritettä jne. On jopa suoraan kerrottu, että Vanhamäki säätiö tarvitsee tulolähteen vaikeissa ajoissa eli pakolaislapset paikkaavat taloutta.

Sosiaalilautakunta ei kannattanut, kaupunginhallitus ei kannattanut ja nyt päätös olisi käsitelty valtuustossa. Eipä käsitelty. Keskustalaisten mielipiteet olisi hajonut äänestyksessä. lmeisesti ainakin myös vasemistoliiton rivit olisi revenyt. Keskustan valtuutettu esitti helteiden pehmittämien päiden jäähdytystä syyskuuhun asti. Eli mielen pitäsi vaihtua siihen mennessä monella.

Joku roti päätöksen tekoon! Mielen pitää pysyä samana kesäkuussa ja syyskuussa. Mielipiteen pitää uskaltaa kertoa julkisesti. Ryhmäkuri ei saa mennä oman mielipiteen edelle.Päätöksiä pitää uskaltaa tehdä eikä lykätä niitä.

- Valtuustopuheenvuoroissa on tullut ilmi monen päättäjän kylmyys ja kovuus huono-osaisimpia kohtaan. Moni päättäjä on hyvätuloinen, hyvistä oloista ja ilmeisesti terve tai hyvin hoidettu. Ja moni saa säännöllistä tuloa, esim. eläkettä tai palkkaa. Elämä ei kuitenkaan mene aina kuten suunnittelee tai haluaa. Ihmiset ei hae toimeentulotukea huvikseen! Laki antaa oikeuden tarvittaessa toimeentulotukeen, oikeuden sairaspoissaoloihin jne.

- Kaupunginjohtaja oli viimeisessä valtuustossa eli hän pääsee ansaitulle eläkkeellä. Monesti olemme kuulleet, että me kuntalaiset olemme liian kalliita - sairastamme ja vanhenemme. Nyt saimme kuulla, että mieleisempiä valtuustoja on ollut. Vaaleilla valittu valtuusto ei miellytä kaupunginjohtajaa? No hyviä loma- ja eläkepäiviä hälle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, pakolaiset, polittiikka

Kolme valtuustoaloitetta

Tiistai 21.5.2013 - Pia P

SUONENJOEN KAUPUNGIN VALTUUSTOLLE 20.5.2013

1. VALTUUSTOALOITE

Valtuutettujen kokouspalkkioiden sopeuttaminen

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä on huolissaan Suonenjoen kaupungin taloudenhoidosta. Suonenjoen kaupunki on nimetty kriisikuntien joukkoon valtakunnallisessa vertailussa.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä päättäjien pitää näyttää esimerkkiä vaatiessa säästöjä eri hallintoaloilta.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen kokouspalkkioita ja puheenjohtajiston palkkioita lasketaan 10 prosenttia mahdollisemman pian osana kaupungin taloustilanteen kohentamiseksi.

2. VALTUUSTOALOITE

Katuvalojen kesäyökäyttö

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä kiinittää huomion katuvalojen kesäkäyttöön. Suonenjoella kesäyöt ovat valoisia ja siten Perussuomalaisten mielestä kesäöinä ei tarvitse käyttää katuvaloja.

Katuvalaistuksen käyttö turhaan on kallista kaupungille ja rasittaa luontoa turhan energian kulutuksen ja lamppujen uusimisen tarpeen takia.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että tekninen lautakunta ja/tai -osasto käy läpi mahdollisemmen pian Suonenjoen katuvalojen kesäyökäytön ja tekee toimenpiteet pian.

3. VALTUUSTOALOITE

Lähiruoka Suonenjoen kaupungin ruokapalveluissa

Perussuomalaisten Suonenjoen valtuustoryhmä kiinittää huomiota lähiruuan ja tuoreruuan - marjojen ja hedelmien- väheiseen käyttöön Suonenjoen ruokapalveluissa.

Suonenjoen kaupungin imago on mansikka. Mansikkamme tunnetaan maailmalla, mutta emme käytä sitä oman kaupungimme ruokapalveluissa. Esimerkiksi päiväkodista kerrottiin, että tuoreita mansikoita ei ole ollut edes joka vuosi tarjolla.

Suonenjoen kaupungin strategiassa on maininta lähiruuan käytöstä. Helpoiten sitä voidaan lisätä tuorelähiruuan käytöllä.

Ruokalistaa voidaan muuttaa sesongin mukaan sopeutuvaksi ja ostamalla paikallisilta tuottajilta. Kilpailutuslaki ei koske pieniä eriä.

Kustannuksia tuorelähiruuan käyttö sesongin mukaan ei lisää, koska sesonkina marjat ovat edullisimmillaan. Lyhyt kuljetusmatka on edullinen.

Suomalainen marja on hyvänmakuinen, puhdas ja turvallinen käyttää tuoreena.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että Suonenjoen kaupunki alkaa käyttämään oman paikkakunnan tuoreita mansikoita, herukoita, vadelmia ja luonnon marjoja sesongin mukaan joukkoruokailussa.

Suonenjoen kaupunki pitää ohjeistaa kaupungin ostopalveluruokailutuottajia ja muita sopimuskumppaneita käyttämään tuorelähiruokaa sesongin mukaan.

SUONENJOEN PERUSSUOMALAISTEN VALTUUSTORYHMÄ


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, valtuustoaloite, lähiruoka, sopeuttaminen

Pakolaiset

Keskiviikko 6.3.2013 - Pia P

Mikä?

Yritys

Missä?

Suonenjoki

Miksi?

Yrityksellä menee heikosti ja tyhjääkin ois...

Mitä?

Pakolaisia. Pakolaislapset vielä parempi.

Millä keinolla?

- Julkistetaan asia ensin lehdessä.

- Vedotaan rahaa ja työllisyyteen.

- Sysätään yrityksen haluama asia kaupungille ja pistetään kaupunki maksajaksi... Hups, ei näin saa sanoa....

Ei kerrota faktoja?

Juuei. Mutta googlen taikakanava kertoo esim. Lieksasta faktoja.

Pakolaisten vastaanottokeskuksen kulut korvataan sopimuksen mukaan täysimääräisesti, kunhan keskuksen toiminnan kustannusarvio on etukäteen hyväksytetty valtionviranomaisella. Turvapaikanhakijalasten koulunkäynnin kustannukset jäävät kunnan vastuulle.

Kun pakolainen on muuttanut kuntaan, valtio maksaa kolmen vuoden ajan laskennallista korvausta yli 7-vuotiaasta 1900 euroa ja sitä nuoremmasta 6223 euroa vuodessa, mikä on Kuntaliiton laskelmien mukaan vajaat 50 % todellisista kustannuksista.

Tämän lisäksi valtio maksaa kolmelta vuodelta pakolaisten toimeentulotukimenot sekä rajoittamattomalta ajalta pitkäaikaisen sairauden kustannuksia, mikäli henkilö on ollut hoidon tarpeessa jo Suomeen tullessaan. Lisäksi maksetaan tarpeelliset tulkkikustannukset. Kaupunki maksaa  täällä diagnosoitujen tai sairastettujen sairauksien menot.

On huomattava, että kotikuntaoikeuden saaneiden korvausten maksun päätyttyä kustannukset jäävät kokonaisuudessaan kaupungin maksettaviksi.

Onko meillä varaa ja "pitääkö/voiko" kaikki mitata rahassa?

Suonenjoen kaupungilla ei ole varaa tarjota omille koululaisille toista lyijykynää vuodessa. Kaikki uusi toiminta torpataan ja vanhoja toimintoja ajetaan alas sanoilla, että ei ole varaa.

Tässä pyydetään kaupunkia osamaksajaksi valtion lisäksi, verorahoja kaikki. Jos ei rahalla mitata, niin pyhä henki tai kaunis ajatus ei vielä tähän asti ole taloutta pyörittänyt.

Suonenjoki elää velaksi, otammeko lisälisävelkaa?



Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, pakolaiset, perussuomalaiset

Melkein pidetty puhe 25.3.13 Suonenjoen valtuustossa

Maanantai 25.2.2013 klo 19.51 - Pia P

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut läsnäolijat

Minulla on kunnia Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmän ensimmäisessä ryhmäpuheenvuorossa kiittää ja vastata: kannatamme!

Moni kunta ja kaupunki on ottanut kantaa ja vastannut kuntarakenneselvitykseen. Suurin osa vastauksia on ollut: liian paljon, liian nopeasti ja liian tietämättömiä sekä huonosti valmisteltu asia.

Hallituksen kuntarakennemuutoshalu on huonosti perusteltu, missään tutkimuksessa eikä käytännön toteutuksessa ei ole kaivattuja säästöjä löytynyt, päinvastoin kuntamenot ovat kasvaneet ja palvelut huonontuneet. Samat mummot ja tarhalaiset on hoidettava lukee kunnan kyltissä vaikka Utsjoki. Ei se hoito- ja hoivataakka mihinkään häviä.Ja minusta on pöyristyttävää syyttää ikäihmisiä, että heidän takia tälläisiä kuntamyllerryksiä tehdään.

Hallitus perustelee liitoksia palveluiden turvaamisella joka kuntaan, mutta samalla menetämme lähipalvelut. Ei se meitä suonenjokelaisia lämmitä jos palvelut löytyvät Kuopion keskustasta.

Suonenjoen kaupungin kanta Kuopio kumppanuuteen on muuttunut. Suonenjoki olisi voinut ostaa Kuopion tuottamia palveluita niin kauan kun rahat olisi riittänyt, entäs sen jälkeen? Kuopiolle kumppanuus olisi ollut mieluinen, koska siinä ei olisi tullut Suonenjoen kaupungin työntekijöille viiden vuoden työturvaa.

Mutta tämäkään ei kelpaa hallitukselle. Kumppanuus ei riitä, vaan pitää aloittaa liitosselvityksen.

Suonenjokelaiset ovat nähneet miten Kuopio kohtelee liittyviä kuntia. Nilsiä viimeksi sai kokea, että liittymisneuvotteluiden aikana sovitut iltalääkäripäivystykset ja terveysasema remontit olivat olivat pelkkää kosiopuheita. Nilsiän myötäjäiset eli Tahkon isot kiinteistöverotuotot kyllä kelpasivat. Juankoski ei taas kelpaa Kuopiolle - eikä Rautalampikaan. Luulisi Kuopion vahvat hartiat kestävän Juankoski -kriiskunnan vetämisen suosta ylös, mutta eipä se kiinnosta. Kuopio haluaa rusinat pullasta. Suonenjoen ja Siilinjärven veroeurot kelpaavat, mutta siihen se jääkin.

Hallituksen haluama vahva isäntäkunta -malli on paluu torppariaikaan. Se ei ole menoa eteenpäin eikä uudistusta.

Suonenjoen Perussuomalaisten valtuustoryhmä kannattavaa aloitusselvityksen vastausta ja kiitämme sen tekijöitä. Toivottavasti suonenjokelaiset varsinkin hallituspuolueiden edustajat voivat vaikuttaa ja vaikuttavatkin omien puoluiden edustajiin siellä eduskunassa. Sanokaa heille, että nyt jäitä hattuun ja viiliä pyttyyn tai mitä hyvänsä vastaavaa. Me maaseudun kunnat ja kaupungit osaamme tehdä tarvittavat yhteistyökuviot ilman pakkoa, kunhan hallitus turvaa lain mukaisen kuntarahoituksen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset, kuntarakenneselvitys, suonenjoki

Uudet vaalit?

Sunnuntai 17.2.2013 klo 11.11 - Pia P

Sipoon kuntavaalit menevät uusiksi, koska ääntenlaskennassa on ollut mukana henkilö, joka oli itse ehdokkaana.

Mites Suonenjoella? Meillä henkilö, joka oli itse ehdokkaana ja meni läpikin, ilmoitti vaalilautakunnan jäsenenä äänituloksen Suonenjoen keskusvaalilautakunalle ja oli siis läsnä ääntenlaskenassa. Tulos julkistettiin valtakunnallisesti 28.10.12 äänestyspäivän illalla.

Suonenjoen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja kertoi minulle puhelimessa, että kyseinen ehdokkaana ollut henkilö oli kertonut yhden toisen ehdokkaan äänimäärän väärin. Mitään virallista selitystähän ei ole julkisuuteen annettu. Tarkastuslaskennassa muuttui muidenkin äänimääriä. Vahvistettu vaalitulos oli monen ehdokkaan kohdalla eri kuin vaali-illan tulos.

Hallinto-oikeuden päätöksellä Sipossaa pidetään uudet kuntavaalit, koska ääntenlaskennassa oli mukana henkilö, joka oli itse ehdokkaana ja mukana oli ehdokkaiden puolisoita.

Kuka tekee oikein tai väärin?

1. Henkilö, joka on mukana ehdokaana vaalilautakunnassa ääntenlaskutilaisuudessa?

2. Kaupunginvaltuusto, joka valitsee ja sallii  kyseisiä henkilöitä vaalilautakuntiin vastoin lakia?

3. Henkilö, joka tekee tästä valituksen/tutkimuspyynnön ja sen takia joudutaan pitämään uudet vaalit?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sipoo, suonenjoki, vaalitulos, esteellisyys

Karnevaalit

Sunnuntai 10.2.2013 klo 16.42 - Pia P

Suonenjoen Pyhä Asia-

Mansikkakarnevaalit

Kritisoin jo Suonenjoen kaupungin tukea viikonlopun kestäville Mansikkakarnevaaleille, tänäkin vuonna 27 000 e. Samassa päätöksessä Iisveden kyläolohuone saa tukea 1000e koko vuoden toimintaa ja Tehdään itse ry 1000 e. Tehdään itse ry.n vapaaehtoiset jakavat ruokaa ja järjestävät toimintaa kolme kertaa viikossa ympäri vuoden. Ja maksavat varastosta vuokraa 1000 e vuodessa. Kätevästi siis taskusta toiseen tonni. Tämän päätöksen hierasi tammikuussa 2013 vielä vanha kaupunginhallitus -asian kiireellisyyden vuoksi - ennen uuden hallituksen valintaa.

Minua on valistettu siitä, että se on ainoa Suonenjoen kesätapahtuma ja kuuluisat esiintyjät maksavat paljon. Joka vuosi on kyllä mainoksissa lukenut esiintyjien kohdilla sponsoreita. Ja näkyy niitä tänäkin vuonna olevan. Ja pitäähän sitä jäädä rahaa Mansikkakarnevaalit ry:n reissuille.

Mutta nyt Suonenjoen Mansikkakarnevaalit profiloituvat kaljan kittaustalkoiden (aikuiset karsinassa ja alaikäiset puskissa ja rannalla) lisäksi uudelle tasolle. Muutaman vuoden tähtiesiintyjään liitetyn maineen  (tuomiot väkivallasta) noustaa uudelle tasolle: huumeet!

Mansikkakarnevaalien tuottaja sai ajokorttinsa takaisin joulukuun puolessa välissä 2012 ajettuaan pöllypäissään. Vuonna 2012 hän sai kaksi eri tuomiota huumaisaineisiin liittyen. Ja aikaisempiakin samasta syystä tuomioita löytyy kaksi lisää vuosien varrelta.

Ja ilmeisesti teki pikaparannuksen kun kelpaa Mansikkakarnevaalien tuottajaksi. No meneepähän palkkio hyvään tarkoitukseen kun hän voi lyhentää ulosottovelkoja.

Uskon ja tiedän, että ihminen voi parantua, muuttaa elämäntapoja ja valita uusi suunta elämälleen. Aika näyttää sen ja se aika ei ole vielä kulunut!

Tätäkö me halutaan maailmalle mainostaa: Suonenjoki - huumemyönteinen kaupunki!

Tässä jutussa kaikki tiedot ovat suoraan eri lehdistä poimittuja, en levitä mitään yksityisyyssuojan alla olevaa asiaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mansikkakarnevaalit, suonenjoki

Paikkajakoa...

Tiistai 29.1.2013 klo 10.13 - pia p

Suomessa kuntavaalit käytiin lokakuussa 2012. Suonenjoella yritettiin muuttaa vaalitulosta vielä perjantaina 25.1.2013 Perussuomalaisten listoilla läpi menneen rouvan ilmoittaessa loikastaan demarileiriin. Loikkauksen takia yhden lisäpaikan saaneet demarit vaativat paikkaneuvotteluiden avausta.

Muut puolueet eivät tähän suostuneet, vaan pitivät kättä päälle -sovitusta kiinni. Ja maanantaina 28.1.2013 ensimmäisessä valtuustossa kuntavaalien äänestystuloksen mukainen paikkajako lautakuntiin ja muihin luottamuspaikkoihin vahvistettiin.

Paikkaneuvotteluiden aikana Keskusta antoi hienosti hallituspaikan Kristillisille. Nyt Suonenjoella on hallituksessa kaikki valtuustopuolueet. Meillä ei ole oppositiota.

Keskusvaalilautakuntaan kuuluvat kaikki puolueet/ryhmät, jotka ovat osallistuneet vaaleihin. Eli meillä on myös Vihreät mukana ensimmäistä kertaa lautakunnassa.

Perussuomalaiset ovat heikomman puolella aina. Arvostamme vapaaehtoistatyötä, teki sitä kuka tahansa puoluetaustasta huolimatta.

Suonenjoen Perussuomalaisten hallitus antoi yksimielisesti sosiaalilautakunnan varapaikan Kristillisille, korvamerkittynä Annmarie Korhoselle, vaikka meillä olisi ollut hyviä omia ehdokkaita siihen paikkaan. Korhonen on  Suonenjoen Tehdään itse ry:n vapaaehtoistyöntekijä.

Rouva  sai perussuomalaisten paikkaneuvotteluissa kaiken minkä halusi. Hän vaihtoi paikat loikkauksessa paikkaan demarien kylkeen. Maanantaina 28.1 demarit eivät esittäneet hänelle yhtään paikkaan mihinkään luottamusmiestoimeen.

Perussuomalaisille tuli rouvan loikkauksen takia moni paikka uudestaan jakoon. Kaikille paikoille löytyi ottaja, yhden vapautuneista paikoista päätimme antaa Kristillisille.

En enää ihmettele, miksi vaalit eivät kiinnosta. Äänestysprosentti laskee koko ajan. Kun lähtee ehdokkaaksi, pitäisi tietää missä leirissä seisoo. Jos on äänestänyt perusmaijalle, niin ei ole halunut äänensä menevän demari-maijalle. Demari-rouvan poissa ollessa valtuustosta varavaltuutettu tulee Perussuomalaisilta.

Olen nähnyt nyt politiikassa hyvää ja pahaa. Hyvät asiat saavat innostuksen kasvamaan ja pahat asiat saavat omat ajatukset kirkastumaan. Olen oikeassa puoluessa. Perussuomalaiset kunnioittavat äänestystulosta ja noudattavat kunta- ja tasa-arvolakia.

Perussuomalaisia moititaan äijäpuolueeksi, verratkaapa montako naista tai työssäkäyvää on esim. demarien lautakuntaihmisissä?

1 kommentti . Avainsanat: suonenjoki, perusuomalainen, demari

Vanhuspalvelulain hehkutusta...

Torstai 3.1.2013 klo 18.29 - Pia P

Tuula Väätäinen (sdp) kehoittaa kaikkia ottamaan huomioon uuden "historiallisen" vanhuuspalvelulain (S-S paikallislehti 28.12.12).

Suonenjoen kohdalla se tarkoittasi mitoituksen kohdalla hoitajien irtisanomista. Suonenjoella on nyt enemmän hoitajia vanhusta kohden kuin mitä asetus vaatii. Tällä hetkellä vain 10 % kunnista ei pääse 0,5 hoitajan tavoitteeseen. Minimistä taitaa tulla maksimi eli moni kunta voi tiputtaa hoitajamääriä.

Olisin ymmärtänyt tämän hehkutuksen, jos olisitte saaneet läpi peruspalveluministerinne vaatimuksen 0,7 hoitajasta. Olisin hehkuttanut mukana, jos olisitte ajaneet läpi riittävän rahoituksen kunnille vanhustenhoitoon.

Olisi ollut hienoa, jos olisitte saaneet omaishoidon tuen siirrettyä Kansaneläkelaitoksen vastattavaksi. Nyt se on hyvin epätasa-arvoinen, tuen saaminen riippuen kunnan/kaupungin rahatilanteesta.

Kunnat ja kaupungit olisivat tarvinneet tiedon vanhustenhoidon järjestämiseen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjätahosta. Asetusta, jota kutsuttu jo vanhuspalvelulaiksi, ollaan sorvaamassa laiksi vasta vuonna 2015. Kaikkien kuntien on tehtävä rakennelain edellyttämät kuntajakoselvitykset ja niihin liittyvät päätökset 1.4.2014 mennessä. Vuonna 2015 Suonenjoki on siis jo jossain SOTE- yhteisössä jonkun kanssa.

Sdp voi ratsastaa tällä vanhus -keppihevosella vielä vuoden 2015 eduskuntavaalien ylitse, ennen kuin kaunis ajatus vanhuspalvelulaista ja sen paremmasta sisällöstä kompromissien ja rahan puutteen takia romutetaan kokonaan.

Seuraavaksi SDP voisi hehkuttaa ALV korotuksella, kelan etuuksien heikkenemisellä (esim. matkakorvauksien omavastuuosuuksen korottaminen, lapsilisien indeksin jäädyttäminen, lääkekorvauksien leikaaminen), pakollisella YLE -verolla, maksujen korotuksella, palkkaveron nostamisella, kuntien valtionosuuksien leikkaamisella ja vastoin vaalilupauksienne eurokriisimaiden tukemisella. Saatteko nekin korulauseilla kuulostamaan sille, että me kaikki hyödytään niistä historiallisesti?



Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhuspalvelaki, sote, suonenjoki

Sote= sosiaali- ja terveys

Lauantai 29.12.2012 - Pia P

Nilsiän  Kuopioon liittymisen päätökseen takana oli suurinpana porkkanarahan käyttö Nilsiän terveyskeskuksen remonttiin, lääkärin iltapäivytyksen takaisin saaminen ja Tahkon alueen kehittämisen apujen saaminen. Nämä sovittiin liitosneuvottelujen aikana.

Mutta eipä porkkanarahat mene remonttiin ja eikä ole tulossa lisää päivytystä. kuopion matkailu erilaisine yhtiöineen ja järjestelyineen on täysin sekaisin eli ei taida tulla apuja Tahkolle. Kuopio ei vaikuta hyvälle sopimus/yhteistyökumppanille.

Kuopio saa Tahkon rakennuskannan kiinteistöverotuoton yms. rahaa omaan Molokin kitaansa eli pelkästään tämän vuoden 20 milj e budjetin ylittämisen rahoitustarpeeseen. Muu ei sitä kiinnosta.

Mutta mikä ajoi keskustavetoisen Nilsiän Kuopioon? Nilsiä oli liittynyt edellisen hallituksen keskustan ajaman PARAS- hankkeen takia Siilisettiin. Siilisetti on rakennettu himmeli, joka joka kuukausi ylitti budjettinsa eli nilsiäläiset joutuivat maksamaan koko ajan lisää rahaa terveysmenojen kasvun takia - ei siis parantuneen palvelun tms tai ihmisten  lisääntyneiden sairastamisen takia. Terveysmenot kasvoivat vain lisääntyneen byrokratian takia. Kysterissä on sama vika.

Nyt haliitus on antanut lakiehdotuksen, jossa  pakotetaan vähintään 20 000 ihmisen yhteenliittymiin SOTE- palveluiden järjestämiseen.

Lain mukaan pitää liittyä isonpaan kaupunkiin tai tehdä himmeli. Sisä-Savon terveydenhuolto kuntayhtymähän oli liian pieni PARAS -hankkeeseen ja siksi se purettiin. Vesanto ja Tervo liittyivät kysteriin ja Rautalampi ja Suonenjoki jäivät roikkumaan ilmaan, koska Kuopio ei suostu ottamaan Rautalampea mukaan. Tosin rautalampilaiset eivät edes halua Kuopion alaisuuteen. Laki pakottaa Rautalammen Kuopion alaisuuteen. Suonenjoki menee kumppanuussopimuksella Kuopion SOTE -alaisuuteen jo tehdyn sopimuksen mukaan v 2015.  Kuntayhtymän jämä on toiminut ihan hyvin eikä ole edes ollut kallis. Lääkäriin on päässyt ja hoitoa saatu. Hallituksen mielestä tämä ei ole mahdollista.

Uutena valtuutettuna olen mukana antamassa lausuntoa keväällä  SOTE- yhteistyön tekemisestä ja syksyllä toista lausuntoa, että minkä kaupungin tai yhteenliittymän kanssa liitytään. Ensi vuotena ihan oikeasti päätetään Suonenjoen tulevaisuutta.

Huomasitteko, että kirjoitan sekaisin pakkoliitoksen ja SOTE - palveluiden järjestämisen. Hallitus on tehnyt päätöksen kuntien vähentämiseksi, mutta ei itsekään tiedä miten. Siitä pitäisi antaa lausunto. SOTE- lailla pakotetaan osa kuntien palveluista yhteen. Pikkukunnilta ja -kaupungeilta loppuu rahat palveluiden ostamiseen eli käy kuten Nilsiälle. Hallitus leikkaa kuntien valtio-osuuksia roimasti tällä hallituskaudella ja lisää pakkomenoja. Esimerkiksi ambulanssipäivystyksen muutos maksaa kunnille paljon.

Raha ja sen puute pakottaa kaupungit ja kunnat liittymään. Pakkoliitoksethan eivät ole lain mukaan mahdollisia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, suonenjoki, pakkoliitos, kunta

Hui hai Sote

Sunnuntai 16.12.2012 klo 10.56 - Pia P

Jaaha, hallituksen sote -lakiesitys pullahti ulos. Kukaan - ei edes tekijätkään- taida ymmärtää mitä esitetään, mutta hallituksen linjan mukaisesti se on fantsu, odotettu ja tarpeellinen.

Kukaan ei ole sanonut, että onko tässä järkeä, säästetäänkö tällä oikeasti rahaa, rikkooko tämä kuntien itsehallinto-oikeutta ja tärkeinpänä hyötyykö tästä jotenkin asiakkaat eli ihan tavalliset ihmiset.

Pääsääntöisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen edellytetään 50 000-100 000 asukasta. Eräät asiantuntijat ovat viitanneet jopa 200 000 asukkaaseen eli tässä tapauksessa Pohjois-Savon maakunta pitää liittyä johonkin suuntaan.

100 00 asukasta tulee väkisin puserretusta suur-Kuopiosta. Kuopiosta, joka on jo nyt hoipertelee velkamontun reunalla. Terveyspalvelut ovat kaaoksessa ja sosiaalipalvelut saavat jatkuvasti moitteita jonoista, käsittelytavoista ja palveluiden puutteista.

Pienten ja monien keskisuurtenkin kuntien on hakeuduttava sote-alueeseen "vastuukunnan" kylkeen eli palaamme torppariaikaan. Kun isommalle annetaan määräysvalta, niin harvoin se pienenmmän asioita murehtii.

Lakiesityksessä toivotaan lähipalveluja- ei siis määritellä kilometrejä palveluihin.

Lakiesitys ei ota kantaa isäntäkunnan laskutukseen eli mitä tämä maksaa torpparille. onko laskutus toteutuneiden kulujen mukaan, jyvitetäänkö asukkaiden mukaan vai mitä vaan. Yksi asia on varma jo nykypäivästä: Lisälaskua tulee joka vuosi. Yksikään himmeli ei ole pysynyt budjetissa.

Mitä tämä lakiesitys käytännössä tarkoittaa:

- Kuopio pakotetaan ottamaan Rautalammin SOTE:n hoidettavaakseen eli rautalampilaisten lääkäri- ja sosiaalipalvelut löytävät Suonenjoelta ja Kuopiosta. Yksityiset hoivakodit jäävät.

- Suonenjoki rimpuilee vähän aikaan terveyskeskuksella -tosin hyväksi havaittu oma lääkärijärjestelmä loppuu. Ensin häviää vkl- ja yöpäivystys, sitten lähtee hammaslääkärit ja työpaikkalääkärit ostetaan jatkossa Kuopiosta. Fysikaalinen hoito löytyy vain Kuopiosta ja yksityiseltä.

- Pieksämäen aluesairaala PAS lopettaa leikkaukset. Kohtuuttoman hyvin siellä jonö vetikin. Kaikki keskitetään KYS.ssin, johon ei saa kohta edes autoa jonoon.

- Kyytijärjestelmä ruuhkautuu koko ajan ja kuljetuskustannukset räjähtävät. Ja ihmiset odottavat kuljetuksia auloissa, kotona ja puhelinjonoissa. Sekaannuksia tulee koko ajan enemmän.

- Yksityislääkäriasemat valtaavat paikkakuntia. rahalla pääsee hoitoon ja saa hoitoon. Köyhempi väki istuu puolivuorokautta jonoissa...

- kansalaisten tulotasoon (varallisuuteen) sidottu terveyserot ja elinaika tulee jatkossakin kasvamaan.

- ns. Sossuun pääsee vain sähköpostilla. Mihin ei ole köyhällä edes varaa.

Tämäkö on sitä hyvinvointi - paremminvointi yhteiskuntaa? Olemmeko me ylpeitä kun romutamme vuosikymmenien työn tulokset ?

En hyväksy, mutta armaat lukjat,  vaikka otan itkupotkuraivarit lattialla, niin ei auta.Hallitus päättää, me piipitetään täällä maakunnissa.

Suomen hallituspuolueet, teidän syytä tulee olemaan tämä romutus!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, suonenjoki

Vihreä lappu yhteistyölle

Torstai 22.11.2012 klo 13.34 - Pia P

Sisä-Savon Lehti ja kansalaisopisto järjesti suuren vaalipaneelin 8.10.2012.

Siellä kysyttiin esim. että haluatteko lisätä yhteistyötä Rautalammin kanssa? Olin paneelisteista ainoa, joka ei nostanut kyllä -vihreää lappua. Tästä oli uutinenkin Sisä-Savon lehden verkkosivuilla.

Miksi en halunut lisätä yhteistyötä? Koska se on hyvällä tasolla. Terveydenhuollon kuntayhtymä (Rautalampi ja Suonenjoki) ja Sisä-Savon seutu kuntayhtymä toimivat hyvin

Nyt muut puolueet näyttävät, miten he lisäävät yhteistyötä. Maanantaina Suonenjoen kaupungin valtuustokokouksessa käsitellään terveydenhuollon kuntayhtymästä irtisanoutumista.

Kokouksessa voitanee nähdä mitä suonenjokelainen yhteistyön lisääminen tarkoittaa. Monen päättäjän vihreä lappu vaihtuu valtuustossa "ei lisätä, vaan lopetetaan" -vaihtoehtoon.

Kuntauudistus tulenee voimaan 2017. Hallituspuolueiden päätöksellä olemme silloin osana jossain isommassa kompleksissa. Vaikka Suonenjoella jopa hallituspuolueiden edustajat vastustivat sitä kuntavaalikampanjassa.

Suonenjoen päättäjät haluavat tämän valtuustokauden viimeisinä tekoina, että Kuopio tuottaa terveyspalvelut mahdollisemman nopeasti. Näin lukitsemme vastauksen, että ainoa liittymissuunta on Kuopio.

Arvon rautalampilaiset, luotan Teihin. Älkää suostuko Suonenjoen eroon terveydenhuollon kuntayhtymästä ennen aikojaan. Tämä yksipuolinen ero tulee voimaan vasta 1.1.2018, jos ette muuta halua.

Olisiko nyt aikalisän paikka ja yritetään edes miettiä vaihtoehtoja Kuopiolle? Sitä miettiessä käykää tutustumassa, mitä kuuluu paljon kehutulle EKSOTUKselle. Siinäpä tulevaisuuden kuva pikkupaikkakunille!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntayhtymä, liitos, rautalampi, suonenjoki

Tiedonkulkua

Torstai 1.11.2012 - Pia P

Kunnallisvaalit käytiin sunnuntaina 28.10.2012.Tulos julkistettiin klo 20 alkaen valtakunnallisesti.

Olen saanut tietoa ehkä muuttuneesta paikkajaosta puskaradion, toisten perheystävien ja toriparlamentin kautta. Myös paikkalehti osallistui virheellisen tiedon jakamiseen ja aiheutti lisää hämmennystä.

Sain torstaina 1.11. klo 10.00 vaaliasimiehenä sähköpostia, jossa kerrottiin maanantain tarkastuslaskennan tuloksesta. Sunnuntai illasta lähtien virallisilla tietopalvelusivuilla yms. kerrottiin, että Suonenjoen Perussuomalaisilla on 4 paikkaa. Tieto muuttui torstaina virallisesti kolmeen.

Lait ja pykälät eivät varmaan käske kertomaan heti havaittua virhettä edes ehdokkaalle- onneksi ? jollekin muile kerrottiin. Mutta arkijärjellä toisen kunnioittamisen takia olisi voinut kertoa.

No, ehdokas itse otti asian huumorilla ja kehuskelee olevan maailman nopein melkein valtuutettu. Neljässä päivässä neljän vuoden pesti.

Yllämainittujen tiedonvälityskanavien lisäksi haluan lisätä niihin vielä pullopostin. Laittakaa jatkossa Perussuomalaisia koskevat tiedot meijerin sillalta jokeen, pyydystämme pullon Pavin kohdalla kiinni. Käyttäkää mielellään muovipulloa, ettei rikkoonnu koskessa.

Parhainten meidät saisi kiinni ihan teknisillä laitteilla, esim. puhelimella tai sähköpostilla. Suora puhekin on hyvä vaihtoehto.

Tai käyn kysymässä torilla, mitä meille kuuluu?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suonenjoki, vaalitulos, tiedotus

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »